לא סילבסטר, נובי גוד: 3 מתכונים חגיגיים

כל תושבי מדינות חבר העמים לשעבר שחיים בגבולותיה וגם מחוצה לה (כן, גם בארץ), יחגגו ב-31 לדצמבר את נובי גוד - חג אזרחי נטול כל כוונה דתית, שהפירוש המילולי של שמו הוא "שנה חדשה". אל תתבלבלו עם סילבסטר הנוצרי, שנחגג גם הוא באותו תאריך – אמנם המאפיינים דומים, וגם בנובי גוד מציבים בסלון עץ אשוח (יולוצ'קה ברוסית), אבל הנובי גוד הוא חג חילוני מובהק.
את נובי גוד נהוג לציין בהתכנסות סביב השולחן לסעודת זסטולווייה. זו אינה ארוחה רגילה, אלא משתה שמתחיל במנות קרות (זקוסקי) המוגשות למרכז השולחן. במהלך המשתה נהוג להרים כוסית "לחיים" לפחות מספר פעמים, ובכל פעם לברך בברכות ארוכות ומלאות הומור. הארוחה ממשיכה עם המנות החמות, ולסיום, מי שעדיין נמצא בהכרה, ילגום תה חם עם עוגת שכבות מפוארת. מנות הדגל שבלעדיהן סעודת הנובי גוד לא יכולה להתקיים הן "שובה", "פלמני" ו"בליני".
"שובה" היא מנה קרה שנראית כמו עוגת שכבות של דג מלוח קצוץ, תפוח אדמה מבושל, מיונז, סלק וביצים קשות. במתכון שלפניכם הדג המלוח הוחלף בסלמון אפוי, ותפוח האדמה הוצא. "פלמני" הם כיסוני בצק קטנים ממולאים בבשר, אותם ניתן להכין עם כל סוגי הבשר על פי העדפה האישית, אך להגישם חייבים על פי המסורת הרוסית עם שמנת חמוצה. ואחרון חביב - "בליני" - הגרסה הרוסית של הפנקייק, בעל מרקם עדין מאוד וטעם חמצמץ. את הבליני נהוג להגיש עם קרם פרש וקוויאר אדום, אבל אפשר (ואף רצוי) לאכול אותם גם עם כבד קצוץ.
מתכון נובי גוד: שובה
שובה, צילום: בן יוסטר, סטיילינג: דלית רוסו
מרכיבים (ל־6 מנות):
1 פילה סלמון במשקל 1.5 ק"ג
2 כפות גדושות של חרדל
2 כפות דבש
2 כפות גדושות של שמיר קצוץ
2 סלקים מבושלים מגורדים דק בפומפייה
1 כף חומץ תפוחים
4 ביצים קשות
מלח ופלפל
לרוטב:
4 כפות מיונז
4 כפות שמנת חמוצה
2 שיני שום כתושות
1 כפית צלפים קצוצים
2 כפות פרמז'ן מגורד
מיץ מ־½ לימון
מלח ופלפל
ההכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות.
2. מניחים את פילה הסלמון על תבנית מרופדת בנייר אפייה עם העור כלפי מטה.
3. מערבבים יחד את החרדל, הדבש, השמיר, המלח והפלפל ומורחים על הסלמון.
4. צולים בתנור כ־20 דקות ומוציאים; מצננים לטמפרטורת החדר. מפזרים מעל הסלמון את השמיר.
5. מתבלים את הסלק המגורד במלח, פלפל, חומץ ומעט דבש ומפזרים מעל שכבת השמיר.
6. מערבבים יחד את כל חומרי הרוטב ויוצקים מעל שכבת הסלק. מגרדים מעל את הביצים הקשות, מתבלים במלח ופלפל ומגישים.
מתכון נובי גוד: פלמיני בשר
פלמיני בשר, צילום: בן יוסטר, סטיילינג: דלית רוסו
מצרכים (ל־20 יחידות):
לבצק:
1 כוס קמח + ½ כוס קמח
½ כוס מים רותחים
1 כף חמאה או שמן קנולה
1 חלמון
קורט מלח
למילוי:
150 גרם בשר בקר טחון
150 גרם עוף טחון
½ בצל לבן טחון דק או מגורד בפומפייה
1 כף שמיר קצוץ דק
1 גבעול בצל ירוק פרוס דק
4 כפות מים
מלח
פלפל שחור גרוס
להגשה:
25 גרם חמאה
1 גביע שמנת חמוצה
1 כף חומץ או מיץ לימון
ההכנה:
הבצק:
בעזרת מרית מערבבים בקערה עמוקה כוס קמח עם מים רותחים. מוסיפים את המלח, החמאה והחלמון וממשיכים לערבב. מוסיפים את חצי כוס הקמח שנותרה ולשים עד שנוצר בצק הומוגני וגמיש. עוטפים בניילון נצמד ומעבירים למקרר למנוחה של כחצי שעה.
המילוי:
מערבבים יחד את כל חומרי המילוי.
הפלמיני:
1. על משטח מקומח קלות מרדדים את הבצק לעובי דק של כ־2 מ"מ. בעזרת כוס בקוטר 6 ס"מ יוצרים עיגולים.
2. מניחים במרכז כל עיגול בצק כפית גדושה של מילוי וסוגרים את העיגול לחצי. מחברים את הקצוות ומהדקים היטב. ממשיכים כך עם יתר הבצק.
3. מעבירים את הפלמיני לתבנית מרופדת בנייר אפייה ומעט קמח.
4. מרתיחים סיר גדול עם מים ומתבלים ב־2 כפות מלח. מבשלים את הפילמני כ־5 דקות מרגע שהם צפים. מסננים ומערבבים עם החמאה והחומץ.
5. מגישים חם לצד שמנת חמוצה והרבה פלפל שחור גרוס.
מתכון נובי גוד: בליני
בליני, צילום: דן יוסטר, סטיילינג: דלית רוסו
מצרכים (ל־20 יחידות):
240 גרם (2 כוסות פחות 4 כפות) קמח תופח
אנחנו מכירים אותם בתור "חמוצים", אבל הירקות הכבושים הם הרבה יותר מתוספת לפלאפל או לשניצל. בתהליך כבישת...
ערב החג מתקרב בצעדי ענק ותכנון ארוחת החג בעיצומה. כיצד תפתיעו השנה את האורחים? עם מנה וירטואוזית שדורשת...
מוזמנים - יש, הגדות תואמות - יש, מספיק בקבוקי יין כדי לצלוח את הערב הארוך בשנה – יש. עכשיו זה הזמן לדאוג...