לביבות חנוכה: הגרסה הבשרית
ביידיש קוראים לה לאטקע, בגרמנית קרטופלפופר או רייבֶּקוּכן ובגרמנית שוויצרית רושטי. לביבת תפוחי אדמה קיימת גם במטבח הספרדי, שם היא מכונה "טורטייה דה פטאטה" וגם במדינות אנגלוסקסיות כמו ארה״ב, בריטניה ואוסטרליה, שם מכנים אותה "האש בראון" - והיא מהווה בעיקר בסיס עליו מוגשים מרכיבים נוספים של ארוחת בוקר כמו ביצים, שעועית לבנה ועגבנייה צלויה. בבלרוס שבמזרח אירופה נחשבת הלביבה למאכל הלאומי ונקראת דרניקי.
עבורנו היהודים, לביבה היא אחד ממאכלי חג החנוכה המשרתת את המנהג לאכול מיני מטוגנים בשמן, לזכר נס פך השמן. האזכור הראשון של המאכל נמצא בספר שמואל ב', פרק י"ג שם הלביבה מתוארת כמאכל שעשוי מבצק אותו הכינה תמר, בתו של המלך דוד, לאמנון, אחיה למחצה.
למרות הימצאו של המאכל בכתבים הקדומים, חוקרי התרבות היהודית סבורים כי את המנהג לאכול לביבות מטוגנות מתפוחי אדמה אימצו יהודי אירופה רק במאה ה-18 על מנת לגוון את המנהג לאכול סופגניות וזאת לאחר שנחשפו לרייבֶּקוּכן הגרמני.
הגרסאות המודרניות יותר של המאכל יכולות להיות עשויות לא רק מתפוחי אדמה, אלא גם מירקות אחרים. מי שמחפש את הגרסה הבריאה יותר יבחר באפשרות האפויה כדי לוותר על השמן שמחדיר כמות יפה של כולסטרול למנה. הגרסה הקלאסית של הלביבה היא כמובן זו המטוגנת, שעשויה מתפוחי אדמה, קצת קמח (או פירורי לחם) וביצה ונאכלת בגרסה המלוחה בליווי שמנת חמוצה, או בגרסה המתוקה שמוגשת עם רסק תפוחי עץ וקינמון.
שמנמנות, עגלגלות ומלאות בטעם
את תפוחי האדמה אפשר לגרד בפומפייה או לבשל למחית, ואז לערבב עם שאר המרכיבים. צילום: Shutterstock
אפשר להכין לביבות מתפוחי אדמה טריים שמגורדים על פומפייה או מתפוחי אדמה מבושלים שנמעכים למחית, ולאחר מכן מעורבבים עם יתר המרכיבים ומטוגנים בשמן עמוק. אבל יש גם לביבות ממולאות - במטבח הגאורגי למשל קיימות לביבות מקמח תירס, שנקראות "צ׳אדי", אותן נהוג למלא בגבינה מלוחה. אצל יוצאי עדות המזרח ניתן למצוא לביבות ממולאות בבשר שמכונות "קובה פטטה", והן עשויות תפוח אדמה מבושל ומעוך אשר עוטף בשר בקר טחון. הגרסה הפולנית של לביבות ממולאות בבשר נקראת זרזי, ועשויה מתפוחי אדמה טריים.
עבור אלה שאוהבים להפחית את כמות העבודה, קיימת גרסה פשוטה יותר של לביבות עם בשר, שבה כל המרכיבים מעורבבים יחד לכדי יצירת בלילה אחידה. לאה ובלה, בעלות המסעדה הגיאורגית "שותא" שבקיבוץ שמרת, מציעות מתכון קל להכנת לביבות מסוג זה, שפרט לתפוחי האדמה והבשר מכילות גם כרישה. הפרשנות של השתיים ללביבות הקלאסיות מניבה לביבות שמנמנות, עגלגלות ומלאות בטעם הירק ובניחוח הבשר.
מי שיעדיף לוותר על הטיגון ויבחר לאפות אותן, ימצא כי הכרישה שומרת היטב על העסיסיות של הלביבות ולא מאפשר לבשר להתייבש בחום הגבוה של התנור. יתרון נוסף של לביבות בשר בא לידי ביטוי בכך שניתן להפוך אותן בקלות לארוחה מלאה - רק לשדך להן מטבל גבינה או טחינה וסלט מירקות טריים, ואתם מסודרים.
לביבות בשר עם כרישה ותפוח אדמה:
צילום: יח"צ
המצרכים (ל-10 לביבות):
1/2 קילו בשר עגל טחון
2 תפוחי אדמה מגורדים על פומפייה
2 כרישה (רק החלק הלבן) פרוס דק ומאודה קלות
1/2 צרור כוסברה
1/2 צרור נענע
מעט פלפל שחור
מלח לפי טעם
מעט פרורי לחם לקשירת המסה
ההכנה:
1. מערבבים את כל החומרים יחד.
2. צרים כדורים בגודל כדור טניס, ומשטחים אותם מעט ביד לקבלת צורת לביבה אך שלא תהיה דקה מדי.
3. מחממים מחבת עם שמן עמוק ומטגנים את הלביבות משני הצדדים.
פירה אפונה צהובה: החומוס של היוונים
אין פשוט מזה: סינייה טלה וטחינה
ערמונים מהאש: שני מתכונים מפתיעים עם ערמונים
כל מה שרציתם לדעת על תחליפי בשר
הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
לאורך שמונת ימי החנוכה, ובינינו - כבר שבועות לפני בואו, קשה להימלט מהן. סופגניות מקושטות בשלל ציפויים...
חג חנוכה, או אם תרצו חג השמן והטיגון, אוטוטוכאן, ועם כל האהבה שלנו לסופגניות ולביבות, 8 ימים של אכילת מזונות...
חג סוכות הוא תקופה של אירוח. אנחנו מנצלים את מזג האוויר הנוח ואת ימי העבודה הקצרים (וברי המזל שבינינו את...
למה מטבל גבינה לקציצות בשר? כל אחד באמונתו יחיה ויפעל כרצונו. כל זמן שזה במתחם האישי שלו ולא בפורום כללי. אני בטוחה שיש במוטקה שומרי כשרות וזה מעט צורם. שיהיה רק טוב.