לבן או אדום? מדריך לקניית יין
את המנות שיוגשו לשולחן כבר התחלתם להכין, דודה מירי תביא קינוח ורגע, איזה יין נגיש? ובכלל, כמה יין נצטרך בחג הזה? אז ראשית, כדאי לדעת שחישוב כמות נדרשת לארוחה נעשה בראש ובראשונה על פי כמות המוזמנים. בקבוק סטנדרטי של 750 מ"ל מספיק לשש כוסות. לפניכם עוד כמה שאלות ובעיקר תשובות מעולות שישמשו אתכם בחג הזה ובכלל בכל ארוחה.
לבן או אדום?
הגיוון מוסיף: כדאי לגוון בסוגי היין שאתם קונים לארוחה, כדי שיתאימו לטעמם האישי של כל המוזמנים. חשוב לקנות גם יין לבן וגם יין אדום ולהגדיל את המבחר כך שיוסיף עושר ועניין לארוחה.
איפה כדאי לקנות?
יין ניתן לרכוש ברשתות השיווק, שבהחלט מציעות מבחר נאה כיום, אך מומלץ לקנות גם בחנויות המתמחות, בהם תקבלו עזרה מקצועית ותוכלו לוודא שהמוצר שאתם מקבלים נשמר כראוי והינו באיכות גבוהה. אל תתפתו לרכוש יין במקומות בהם לא שומרים עליו בהתאם, גם אם המחיר אטרקטיבי.
צילום: shutterstock
באיזה טמפרטורה מגישים יין?
את היינות הלבנים והמבעבעים יש לצנן כמה שעות לפני ההגשה (אבל לא להתפתות להכניס אותם לפריזר!), ולדאוג שהיין ימשיך להיות קר במהלך הארוחה.
לשם כך יש להשתמש בשמפניירה שהיא מעין דלי בו ממלאים קרח וגם מים.
כמה זמן להחזיק יין שנפתח: עד שלושה ימים מהיום הראשון שפתחתם. ניתן להשתמש במשאבת וואקום על מנת שהטעמים והניחוחות של היין יישארו לאורך זמן, אך עדיין, לאחר שלושה ימים, עדיף לבשל עם היין.
את היינות האדומים חשוב לשתות בטמפרטורה של 18-20 מעלות.
איך מאחסנים יין?
בקבוקי יין סגורים יש לשמור בארון חשוך כמה שיותר קרוב לרצפה ואל תשמרו אותו לאורך זמן.
העיקרון שצריך להנחות אתכם הוא - לקנות ולשתות. יין לבן, מבעבע וקינוח - יש לשמור במקרר.
בישול ביין
יין הוא חומר גלם כמו כל מרכיב אחר בבישול. הטעם והניחוח שיש לו יוסיפו לטעם של המנה. נסו לשלב יין בזמן הבישול בהתאם לטעמים שמתאימים למאכל שאתם מכינים (מתוק, חמוץ, ארומאטי וכו') תוספת של יין בהחלט עשויה להחמיא לתבשיל הסופי. לא כל מנה מצריכה תוספת של יין יקר בזמן הבישול, אך עדיין לא כדאי להשתמש ביין שנמצא במקרר תקופה ארוכה - הוא ודאי התחמצן וטעמו המקולקל לא יוסיף למנה. כדאי לבשל ביין איתו תכננתם ללוות את הארוחה.
איך מתאימים את היין למנות שמגישים בארוחת החג?
התאמת היין לאוכל חשובה, אך מה שחשוב יותר הוא הטעם האישי שלכם. כך למשל, ניתן עם בשר לבן (עופות וכולי) לשלב יינות לבנים. הסוד בהתאמת אוכל ויין הוא בראש ובראשונה בבחירת יינות ומאכלים שאנו אוהבים ורוצים ליהנות מהם. אם ישנו יין מתאים במיוחד למנה מסוימת, אבל הוא כזה שסגנונו לא אהוב עלינו, חבל; רצוי לחפש יין אחר, שאולי יתאים מעט פחות, אבל יהיה כזה שנהנה ממנו. לפעמים מדובר בניסוי וטעי(מ)ה.
לפני הכל, הקדישו מספר דקות לביקור בחנות שמתמחה ביין. שם היין נשמר בתנאים ששומרים על טעמו, והמוכרים יידעו לתת מידע מקצועי ולהמליץ על יין מתאים למנה שאתם מגישים. ואם כבר הגעתם, בדקו מה קיים ופתוח לטעימות על הדלפק, פעמים רבות יחכו לכם בקבוקי יין לטעימה וכך תוכלו להסתמך לא רק על המלצות המוכרן, אלא גם על חוש הטעם והריח שלכם.
יין אדום עם בשר אדום
נהוג להאמין שיינות אדומים כגון קברנה סוביניון, בלנד בורדו או שיראז מתאימים מאוד לבשרים ולמנות עשירות. זה נכון, אך כדאי גם לחפש יינות מעניינים מרחבי העולם ולבחון אותם על מנת להגיע לשילובים מסקרנים וטעימים. יינות מזנים כגון מלבק, זינפנדל או בלנדים מגוונים יכולים להתאים מאוד למאכלים כבדים ועשירים. ואם אתם מעדיפים יינות קלים יותר, חפשו יינות קוט דו רון או יינות ספרדיים מבוססי זן הנביולו.
יין לבן עם סלט ופסטה
השנה החגים מגיעים כבר בתחילת ספטמבר כשעדיין חם בחוץ. יינות לבנים צוננים יהוו בחירה נכונה יותר לאווירה משפחתית חמה, והם הולכים יד ביד עם מגוון מנות נפוצות על שולחן החג של הישראלים, כבר בהרמת הכוסית! הנה כמה טיפים: יינות לבנים יבשים - קלים או חמאתיים ועשירים - ישתלבו מצוין עם סלטים, פסטות ומנות עוף. לא חייבים דווקא סוביניון בלאן או שרדונה, מגוון הזנים הלבנים שגדלים בארץ גדל וזו הזדמנות נהדרת לנסות יינות מזני הרוסאן והמרסאן או מזנים ארץ-ישראליים קדומים כמו מראווי. מי שיחפש אפשרויות מיוחדות יותר יכול למצוא בחנויות יינות מוסקדה מזן שנקרא 'מלון דה בורגון' או ללכת על משהו קלאסי ולקחת סוביניון בלאן מהנקודה הכי רחוקה על הגלובוס – ניו זילנד! יינות חצי יבשים מזני ריזלינג או גווירצטרמינר מתאימים למנות עשירות ומתובלות ולא יאלמו דום לצד מנות חריפות. יינות קינוח ישתלבו נפלא עם קינוחים לא מתוקים מדי וכן עם מנות עשירות ושמנות כגון גבינות כחולות.
נשיק כוס אל כוס
לסיום, כמה מילים על סוגיית גביעי היין: כיום ישנם מבחר רב של גביעי יין מקצועיים שמוסיפים ואף מעצימים את חוויית השתייה. מומלץ שיהיו בבית כוסות ייחודיות ליין לבן וליין אדום, אך בהחלט ניתן להסתפק בכוסות אחידות אם אתם פחות מקפידים.
השתתפו בהכנת הכתבה: אלי שקד, מנכ"ל רשת חנויות 'דרך היין' ומומחי יקב רמת הגולן
צילומים: shutterstock
המבורגרים יוצאים מהשגרה שכולם אוהבים, גם צמחונים
הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
החום הלוהט ואחוזי הלחות הנושקים לשמיים כאן כדי להישאר, לפחות עד ספטמבר. זה הזמן לשתות קוקטייל אלכוהולי...
החורף הוא זמן טוב להכין קוקטייל נעים וצבעוני, כזה שישמח את הגוף ויחמם את הנפש. כי אין כמו כוסית עם קוקטייל...
את המנות שיוגשו לשולחן כבר התחלתם להכין, דודה מירי תביא קינוח ורגע, איזה יין נגיש? ובכלל, כמה יין נצטרך...