לבשל עם הנכדים – עכשיו הספר

לפני 20 שנה נכנסו ד"ר אביטל (טלי) שטיין ובעלה למסעדה קטנה על חופי מפרץ קורינתוס ביוון. מלבד המטעמים היווניים הביתיים המצוינים, שבתה את ליבם בעלת הבית היפה, קתרינה זרוו, בוגרת לימודי מדעי המדינה ומנהל ציבורי, שבחרה באהבתה למטבח ופתחה את המסעדה בקומה התחתונה של ביתה, ממש מול הים, ביחד עם בעלה קוסטאס.
הקשר החם ששמרו מאז שתי הנשים, בנות 50 פלוס כיום, שנסב סביב האהבה המשותפת לבישול ביתי, הוליד את הספר "מבשלים עם הנכדים – אוכל יווני", שיצא לאחרונה בהוצאת "כנרת זמורה ביתן". הספר מציע לסבים, לסבתות וגם להורים להפוך את המטבח למגרש משחקים משותף עם הילדים והנכדים, עם בונוס של הנחלת ערכי בריאות והעברת מסורות משפחתיות.
כשסוגיית הפעילות המשותפת עם הנכדים שוב בפתח, עם חופשת סוכות הקרובה, כדאי אולי לשקול את ההצעה שמביא הספר. "נכון שבישול משותף מצריך יותר מאמץ והיערכות מאשר יציאה לסרט", אומרת שטיין, "אבל התוצאה היא זמן איכות משמעותי. כדאי גם לנצל את הגילאים הצעירים של הנכדים, כשהם עדיין יכולים לספוג. בגיל הנעורים הם יהיו יותר ניידים ופחות זמינים".
הספר (בעריכת נעמה אברמוביץ') מוקדש לאמהות, לסבתות ולדודות משתי התרבויות, שהעבירו לשתי הכותבות את האהבה למטבח. בנוסף ל-100 מתכונים קלים לביצוע המתאימים לשיתוף ילדים מגיל שלוש - בהם ארוחות בוקר יווניות, חטיפים ומאפים, מנות פתיחה, מנות עיקריות ומתוקים - הספר מציג אג'נדה של בישול טרי ובריא ברוח המטבח הים תיכוני, כאלטרנטיבה לג'אנק פוד ממנו ניזונים ילדי התקופה.
"התאהבתי בפשטות היוונית, אבל בעיקר באוכל"
ד"ר אביטל שטיין (מימין) וקתרינה. חולקות את האהבה לבישול ולאוכל יווני. צילום: לי בירן
בהקדמה מובאות הנחיות לבחירה נכונה של חומרי גלם טריים, הקפדה על אחסון נכון, בחירה בציוד המתאים למטבח וטיפים לעריכת השולחן. בכל מתכון מצוינת דרגת הקושי (מ-1 עד 3), ויש הפרדה בין הפעולות שצריכות להיעשות על ידי מבוגר, לאלה שהילדים יכולים לבצע. איך מנתקים את הנכדים מהמסכים ומהחטיפים ו"מדליקים" אותם על בישול ביתי, על תזונה נכונה ועל האזנה לסיפורים של סבתא? את זה כבר תצטרכו לפתור בעצמכם.
ד"ר אביטל שטיין, נשואה ואם לארבעה המתגוררת במושב כפר בן נון, בעלת דוקטורט בהוראת מדעים ובעבר מנכ"לית הטכניון ומנכ"לית המועצה להשכלה גבוהה, נולדה וגדלה בחיפה. את האהבה למטבח הספיקה לספוג מאמה, לפני שהאם חלתה במחלה קשה וחדלה לתפקד, כששטיין הייתה בת 16 בלבד.
"אימא הייתה זו שלימדה אותי לאהוב בישול ואפייה", היא מספרת, "אבל למעשה איבדתי אותה בגיל צעיר. התחלתי לבלות את סופי השבוע והחגים אצל סבתא וסבא, וגם שם המשכתי לבשל. סבתא ואני היינו יוצאות יחד לשוק בחיפה, ואחר כך מבשלות ביחד. תוך כדי כך, היא הייתה מספרת לי את ההיסטוריה המשפחתית. הרעיון לספר בא מהחוויה של החיבור לסבתא דרך האוכל, ובמידה מסוימת זהו ניסיון להנציח אותו".
למרות שגדלה אצל סבתה על ברכי הבישול האוסטרו-הונגרי, בחרה שטיין להקדיש את הספר לבישול היווני. "אין לנו שורשים ביוון", היא מספרת, "אבל הגענו אליה לפני 20 שנה לטיול טרקטורונים - והתאהבנו. בנופים, בפשטות ובביתיות, במוזיקה, במשפחות השלמות, כולל סבים ונכדים קטנים, שיוצאות לבלות בערב במועדון ולרקוד ביחד, אבל בעיקר התאהבנו באוכל היווני, שבארץ היה אז פחות מוכר".
לפני שלוש שנים פתחה, במקביל לשאר עיסוקיה, חברה לטיולים קולינריים ביוון, וגייסה את חברתה קתרינה מיוון לשמש כאחת מהשפים המקומיים המעבירים סדנאות בישול למטיילים. במקביל, נולד הרעיון לספר בישול משותף, שיתמקד בנושא הרב דורי, תוך חינוך לתזונה בריאה.
"המטבח הוא המקום הקלאסי לדבר על מסורת משפחתית ולעודד יצירתיות"
כשמבשלים ביחד עם הילד אוכל בריא, יש יותר סיכוי שיסכים לאכול ממנו. צילום: לי בירן
"המטבח היווני הוא אב-טיפוס של המטבח הים תיכוני, שהוא מאוד בריאותי", אומרת שטיין. "הוא מבוסס על הרבה שמן זית, ירקות טריים, דגים, עשבי תיבול ויוגורט, אין בו כימיקלים וכל חומרי הגלם הם מקומיים. המסעדה של קתרינה נמצאת על החוף ואת הדגים היא מקבלת ישר מהדייג, את עשבי התיבול קוטפים בטבע, והפירות והירקות מגיעים מהאיכרים השכנים".
למרות ששתי כותבות הספר עדיין לא זכו לנכדים, יש כאן מבחינתן הכנה לבאות. "בישול משותף עם ילד או עם נכד מייצר אצל המבוגר מקום טבעי לספר סיפורים", אומרת שטיין. "ילדים לרוב לא אוהבים להקשיב ומעדיפים את הסמארטפון, אבל במטבח אפשר לספר על הבישולים שגדלת עליהם, מה בישלה הסבתא שלך, לשתף את הריחות ואת הטעמים. זה המקום הקלאסי לדבר על מסורת משפחתית וחיבור למשפחתיות, וגם לעודד יצירתיות ולהנחיל כללי עבודה ומשמעת".
נכון שסבא וסבתא לא אמורים לחנך ומותר להם, על פי דעת מומחים, "לעגל פינות" גם כשמדובר בחינוך לתזונה בריאה, אבל שטיין מאמינה שבישול משותף יאפשר גם לסבים לומר את דברם בנושא. "קל מאוד לעשות לילד הרצאה על בריאות", היא אומרת, "אבל השאלה כמה הוא מסוגל להכיל. כשאתה מבשל איתו ביחד את האוכל הבריא, הוא יסכים מתוך גאווה במעשי ידיו לטעום גם דברים שסירב להם בעבר, הוא יתרגל לטעמים חדשים ויתחיל להעדיף אוכל ביתי על פני אוכל מתועש".
10 טיפים של ד"ר שטיין לבישול מוצלח עם הנכדים:
חשוב להקנות הרגלי עבודה נכונים במטבח, וגם לעודד את הנכדים ולשבח אותם על המאמצים. צילום: Shutterstock
1. עברו ביחד עם הילדים על רשימת המתכונים, ובררו מה נראה להם טעים או מעניין. יש מקום גם להכוונה, כדי שלא תכינו רק קינוחים, למשל.
2. עברו ביחד על רשימת המצרכים, הכינו רשימת קניות וצאו ביחד לשוק או לסופרמרקט. זו הזדמנות מצוינת לפגוש אוכל טרי וללמוד את יתרונותיו על פני אוכל קפוא ומעובד. למדו את הנכדים איך מזהים את הירקות ואת הפירות הטריים, הבשלים והטובים ביותר.
3. לפני שמתחילים לבשל, הנחילו כללי עבודה כמו רחיצת ידיים במים וסבון, הפשלת שרוולים ואיסוף שיער ארוך.
4. הציגו את כללי הבטיחות במטבח. למשל, לפני שמדליקים תנור או כיריים, חשוב לוודא שהמשטח פנוי משקיות, קופסאות, מגבות או נייר סופג, שעלולים להתלקח. ידיות של סירים ומחבתות צריך לפנות פנימה, כדי שלא ניתקל בהם ונשפוך על עצמנו תוכן רותח.
5. הדגימו איך לוקחים או מוסרים למישהו סכין - מהידית ולא מהלהב - והדגישו שתמיד מבקשים רשות ממבוגר לעבוד עם סכין.
6. בשימוש במכשירי חשמל, הסבירו שהחוטים והמכשירים עצמם צריכים להיות רחוקים ממים ומנוזלים אחרים.
7. למדו להשתמש בכפפות מטבח או מגבת כשמחזיקים סיר חם או כשמוציאים תבנית מהתנור, ולפתוח כלי מהביל רחוק מהפנים, כדי לא לגרום לכוויות.
8. בזמן העבודה עודדו את הילדים ושבחו אותם על המאמצים והעבודה. אם טעו, למדו אותם להפיק לקחים.
9. התאזרו בסבלנות. כל דבר שתכינו יארך יותר זמן. הקדישו זמן למלאכה והיו פנויים אליה והכי חשוב, תיהנו באמת.
10. אל תשכחו ללמד את הנכדים לנקות את המטבח אחרי הבישול.
ועכשיו למתכון מתוך הספר, של ממתק מסורתי מהאיים הקיקלאדיים:
אמיגדלוטה – עוגיות שקדים
צילום: Shutterstock
המרכיבים:
350 גרם (1.75 כוס) סוכר
500 גרם (2.5 כוסות) שקדים טחונים
75 גרם (3/4 כוס) פירורי לחם לבן
2 כפות מיץ לימון
2 כפות תמצית מי ורדים או מי פריחת הדרים
3 חלבוני ביצה
500 גרם אבקת סוכר
100 גרם שקדים שלמים מולבנים לקישוט (בגלל סכנת חנק, עדיף להימנע מהם אם העוגיות מיועדות לילדים קטנים).
ההכנה:
1. מחממים את התנור ל-120 מעלות.
2. מניחים את הסוכר ואת השקדים הטחונים במיכל מעבד מזון ומערבבים כמה שניות.
3. מניחים את פירורי הלחם, מיץ הלימון וכפית אחת של מי הוורדים בקערה ומערבבים. מוסיפים את תערובת הסוכר והשקדים הטחונים ומערבבים.
4. מניחים את החלבונים בקערה נפרדת ובעזרת מיקסר מקציפים אותם לקצף לבן, יציב וגבוה.
5. מקפלים את הקצף בעדינות לתוך התערובת. הבצק צריך להיות רך ומעט דביק. לפני שמעבדים אותו, מפזרים מעט אבקת סוכר על משטח העבודה, או מצפים את הידיים באבקת סוכר.
6. צובטים כדורים קטנים מתוך הבצק, משטחים את הכדורים בידיים, ואם רוצים ובהתאם לגיל הנכדים שאמורים לאכול מהעוגיות - נועצים שקד שלם בכל עוגייה.
7. מניחים בתבנית אפייה משומנת בשמן זית ואופים כ-30 דקות. היזהרו מאפיית יתר. העוגיות רכות כשהן יוצאות מהתנור ומתקשות כשהן מתקררות.
8. כשהעוגיות התקררו, מזליפים את מי הוורדים שנותרו ובוזקים אבקת סוכר.
נוסח ים תיכון: פילה דג וסלט צנוניות מרענן
חגיגה יוונית: פאי ברבוניות מפתיע
המטבח הבלקני: חגיגה עשירה של טעמים
מחפשים מתכונים נוספים? הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
"מאז פרוץ המלחמה, כותרות החדשות והרשתות החברתיות עוסקות בעיקר בסיפורי ילדים ובמשפחות צעירות. בני הגיל...
משפחה. מילה אחת שבתוכה כל כך הרבה מורכבויות מכל סוג שהוא. אבל בחגים זה הולך ומתגבר, כי אם בימות השנה אנחנו...
בקיץ הזה הבת שלנו תלבש לבן, או אולי יהיה זה הבן שישבור את הכוס, אבל אנחנו לא ממש בעננים. לא שלמים עם הבחירה...