חזרה להחיים הטובים

לגדל ירקות במרפסת הביתית

בצל ירוק, עגבניות, חסה, סלרי, פלפל חריף ומנגולד: איך מגדלים כל ירק במרפסת הביתית, מה בדיוק צריך וטיפים מעולים של כתבתנו המנוסה
עדי כץ 07/08/18
לגדל ירקות במרפסת הביתית
פלפל חריף, אחד הירקות שקל לגדל בכל מרפסת ביתית (צילום: Shutterstock)

 

 

 

 

 

ערוגת ירק קטנה ליד הבית, היא פריט חובה בתמונה האידילית של החיים הפשוטים והשלווים, החוזרת לימים בהם עגבניות, גזר, חסה וקישוא נקטפו יש מהאדמה, לא נקנו בסופר כשהם חנוטים באריזות פלסטיק ומרוססים כדבעי בחומרי הדברה.

החזון הוא בר הגשמה כשיש חצר, אבל גם אם אין כזאת, מרפסת או אפילו אדן חלון גדול, שזוכים לקרני שמש אך מוגנים מרוח, יכולים להפוך לגינת ירק קטנה, בעזרת עציצים ואדניות. כמות מסחרית לא תצא מזה, אבל תזכו לתוספת קטנה, טעימה ואורגנית, לתפריט הירקות, עם בונוס של הנאה מהתהליך וגאווה על התוצרים.

 

מה הם התנאים הדרושים להקמת גינת ירק ביתית?

 

קודם כל שמש, לפחות לכמה שעות ביום, כשהיחס אליה צריך להשתנות בין העונות, כי אם בחורף היא מלטפת, בקיץ היא יותר קופחות ומומלץ ליצור הסתרה חלקית לצמחים.  

לאחר ההחלטה על המיקום, יש למצוא מיכלי שתילה מתאימים. העומק המינימלי לגידול ירקות צריך לעמוד על 25 סנטימטר ומלבד העציץ והאדנית המובנים מאליהם, אפשר לאלתר מיכלים כיד הדמיון, העיקר שניתן לחרר אותם בתחתית.

כדי להבטיח הצלחה, חשוב לבחור במצע גידול משובח, שיאפשר אוורור וניקוז טוב של מי ההשקיה ויהיה מעורב בקומפוסט, בשיעור של שליש מהנפח.

ירקות ניתן לשתול או לזרוע. להנביט זרעים אפשר ישירות במצע הגידול, או על מגש הנבטה. ערימת תבניות ביצים שטוחות מקרטון, יכולה לשמש כמגש הנבטה מאולתר. שמים בכל שקע תערובת שתילה וטומנים זרע. כשהנבטים מבצבצים ומצמיחים עלים ראשונים, מעבירים אותם בזהירות למשכנם הקבוע.

לריסוס נגד מזיקים על צמחי מאכל, כדאי להשתמש כמובן בתכשירים אורגניים ומיותר להזכיר את חשיבותה של השקיה סדירה ובכמות המתאימה.

עכשיו רק נותר לבחור את הירקות שנגדל וכדאי, לצד ההעדפות הקולינריות, ללכת על אלה שהם עמידים וקלים יותר לגידול, ו(כמעט) בטוח יניבו תוצאות.  

הנה כמה הצעות:

עגבניות

 

 
מפתיע כמה קל לגדל עגבניות בבית. צילום: shutterstock

 

העגבניות הן ללא ספק מהירקות האהובים ביותר והשימושיים ביותר במטבח והשרי הקטנות והטעימות, הן בחירה מוצלחת למרפסת הירק מאחר שהשיח עמיד, גדל מהר ומניב יפה.

את הזרעים אפשר לקחת מעגבנייה שנאכלה ולייבש על נייר סופג, אבל בטוח יותר לקנות זרעים (או שתילים מוכנים) במשתלה. לפני ההנבטה משרים את הזרעים במים לחמש שעות, זורעים באדמה או במגש ההנבטה בעומק של כסנטימטר. משקים בעדינות פעם ביום כדי שהאדמה תהיה לחה כל העת, אך לא רטובה מדי.

תהליך הנביטה אמור לקחת בין חמישה ימים לשלושה שבועות. הנבטים מוכנים להעברה לאדמה כשהוציאו שני ענפים לפחות וגובהם יותר מעשרה סנטימטר ונפח המיכל שאליו מעבירים אותם, צריך להיות לפחות בן 15 ליטר.

כשהשיח גדל, יש לבצע הדליה  https://www.motke.co.il/index.php?idr=400&p=2012443 , כלומר קשירה והצמדה של הענפים למוטות או רשתות תמיכה, כדי שיוכל לצמוח כלפי מעלה ולא ישתרך על הקרקע.

 

 

פלפל חריף

 

 
פלפל חריף גדל על שיח. צילום: shutterstock

 

יש מי שלא מתקרבים אליהם, אחרים לא יכולים לעבור ארוחה בלי העקצוץ שלהם וכך או אחרת, פלפלים חריפים הם גם בריאותיים מאוד, בנוסף לפיקנטיות וגם מאוד דקורטיביים כשהם תלויים על השיח.

גם את זרעי הפלפל אפשר ללקט מפלפלים שעברו במטבח ולזרוע, לאחר ייבוש. יש לבחור במיכל שתילה בנפח של 10 ליטר, לטמון את הזרעים בעומק של כ-1 סנטימטר, ולהשקות הרבה עד לנביטה, כעבור 5-10 ימים.

שיח הפלפל הוא מהיר גדילה ויגיע לגובה של כ-70 סנטימטר, אך בימים חמים או קרים במיוחד, יש לספק לו הגנה. הוא זקוק להשקיה ברמה בינונית וחשוב לגזום ממנו ענפים מתים. כחודשיים-שלושה לאחר הזריעה, צפו לתנובה.

 

חסה מסולסלת

 

 
חסה מסולסלת: במכל של 5 ליטרים לפחות. צילום: shutterstock

 

אין סלט בלי חסה ויתרונותיהם הבריאותיים של הירקות העליים, ידועים זה מכבר, כך שכדאי בהחלט לכלול גם אותה במרפסת הירק, בעיקר את המסולסלת, שהיא גם דקורטיבית למדי.

אפשר להתחיל מזרעים או שתילים מהמשתלה, או לנסות להצמיח חסה בשיטת הייחור. מניחים תחתית חתוכה של ראש חסה בקערת מים במקום מואר. כעבור כמה ימים ייצאו עלים מלמעלה ושורשים מלמטה, וניתן להעביר את כל העסק למצע השתילה.  

נפח המיכל המתאים לגידול חסה הוא 5 ליטר. בחורף כדאי לתת לה תנאי שמש מלאה, אך בקיץ היא תרגיש טוב יותר בצל. החסה גדלה מהר וניתן לקצור ממנה גם עלים בודדים, כשהם גדולים מספיק.

כשהיא מתחילה לפרוח, מומלץ לגזום את עמוד הפריחה של החסה, לפני שהעלים יקבלו טעם מריר. אם איחרתם את המועד ועמוד התפרחת כבר גדול, אפשר לשמור אותו לאיסוף זרעים למחזור החסות הבא. את הזרעים יש לשמור במקום יבש ואפל בטמפרטורת החדר, עד לזריעה.

 

פטרוזיליה

 


פטרוזיליה ועוד צמחי תבלין שקלאסי לגדל בבית. צילום: shutterstock

 

הפטרוזיליה, ירק שימושי נוסף ובריאותי במיוחד בסלטים, מרקים, רטבים, תבשילים ומה לא, היא עוד מועמדת מוצלחת למרפסת הירק. אפשר לבחור בזן המסולסל, המתאים יותר לאכילה חי, או בשטוח, המתאים יותר לבישול.

פטרוזיליה זקוקה למיכל שתילה בעומק של 20 ס"מ לפחות ונפח מיכל של 2 ליטר. אפשר לזרוע או לשתול אותה, אך יש צורך בסבלנות, היא גדלה לאט יחסית.

את מיכל השתילה יש למקם במקום עם שמש מלאה ואת הזריעה לבצע באביב או בסתיו. טומנים את הזרעים בעומק חצי סנטימטר ורווחים של 15-20 סנטימטר ומחכים לנביטה תוך חודש עד שלושה חודשים. כדי לקצר את התהליך, אפשר להשרות את הזרעים במים פושרים למשך לילה. אחרי הזריעה, לשמור על לחות המצע, גם בשכבה העליונה.

לעידוד צמיחת הפטרוזיליה, יש לגזום את הענפים לעתים תכופות וכמובן לדלל עלים יבשים. אפשר לקטוף את העלים לשימוש, כחודש לאחר הנביטה.

 

 

בצל ירוק

 

 
בצל ירוק. צילום: shutterstock

 

הוא טעים, דל קלוריות, עשיר בסיבים תזונתיים יותר מסוגי בצל אחרים, ובכלל מצוין לבריאות, אז למה לא לגדל גם בצל ירוק.

בצל ירוק קל יותר לגדל על ידי שתילת בצלים קנויים, כי הזריעה מעט סבוכה יותר. הוא זקוק למיכל בנפח של 2 ליטר ואת השתילה מבצעים בסתיו או בחורף. ממקמים את המיכל במקום חצי מוצל וההשקיה הדרושה היא ברמה בינונית.  

הבצל הירוק גדל מהר ואפשר לגזום עלים, במרחק 2 סנטימטר מהתפצלות העלים, ואחרים יצמחו במקומם. כשיש יותר מארבעה עלים, אפשר להוציא גם את הפקעת מהאדמה. אגב, פקעת האם מגדלת לידה פקעות נוספות, שאפשר להפריד ולשתול שוב.   

 

סלרי

 

 
תהליך הגידול של הסלרי. צילום: shutterstock

 

גם הסלרי, ירק טעים, בריא ודיאטטי, נמנה על הירקות שקל יחסית לגדל. גם הוא יגדל מזרע, שתיל והזריעה או השתילה נעשות בסתיו או בחורף.

גם את הסלרי אפשר להרבות כייחור. חותכים את בסיס אגודת הענפים בעובי של 2-4 סנטימטר, מניחים בקערת מים שטוחה, כשהחלק העליון מבצבץ החוצה וממקמים במקום מואר. הבסיס יצמח עלים ושורשים תוך שבועיים עד חודש ואז ניתן להעביר הכול לעציץ.

 הסלרי הוא מהיר גדילה והוא יזדקק בחורף לתנאי שמש מלאה ובקיץ למסתור חלקי מהשמש.

 

 

מנגולד

 

המנגולד, זן של סלק שהחלק האכיל בו הם העלים ונקרא גם "עלי סלק", הוא עוד ירק בריאותי, שימושי וקל לגידול, כאשר בעלים הצעירים אפשר להשתמש כמו בעלי בייבי, ובבוגרים כמו בתרד והם חייבים בישול.

את המנגולד אפשר לשתול או לזרוע וכל עונה תתאים. הנבטים יבצבצו תוך שבועיים עד חודשיים ויש להשקות אותם היטב ולדאוג לתנאי שמש מלאה וקרקע מנוקזת.

הצמח מהיר גדילה ויגיע לגובה של 10-70 סנטימטר, וחשוב להוריד עלים נגועים. גם את גבעולי הפריחה המופיעים בשלב מסוים, יש להוריד, כדי לתת יותר כוח לעלים.

 

כך תגדלו גדר שיחים חיה מסביב לבית

 

 כך תצליחו לגדל צמחים ננסיים נהדרים

5 מיתוסים על גידול עציצים

הכל על קיר ירוק לבית 

שותלים גינה אורגנית 

איך לבחור תערובת שתילה   

 

 

 

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

היא משלנו: כך תצרו גינה ים-תיכונית

ישראל עשירה במינים רבים של צמחי בר יחסית לגודלה, אבל הבנייה והפיתוח לא ממש מועילים לשימור המגוון והכמות,...

לקריאת הכתבה
עיצוב חכם: פותחים את הדלת (לאליהו הנביא)

בכל שנה ליל הסדר כולל את המסורות הוותיקות של כל משפחה – בדיחות קבועות, זה שתמיד מתנדב לשטוף את הכלים,...

לקריאת הכתבה
שולחן חג מעוצב: כך תעשו זאת לבד

איך אתם מקשטים את שולחן החג שלכם? האם אתם מאלה שמסתפקים בפרחים או בעציץ נחמד, או שאתם מנצלים את ליל הסדר...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה