חזרה לטיולים

לטיול יצאנו: 3 מסלולי טיול חורפיים בארץ

דווקא בחורף, כשהטבע בשיא הדרו, כדאי להתלבש טוב ולצאת לטיול בין פריחות ססגוניות, ירוק עד ומושבות ייחודיות. מורת דרך מוסמכת עם שלושה מסלולים נהדרים לטיולים חורפיים בצפון הארץ
חני יודל 11/12/19
לטיול יצאנו: 3 מסלולי טיול חורפיים בארץ
תצפית מרהיבה על הגליל המערבי ממערת קשת, צילום: ארתור שמונק מתוך אתר פיקיוויקי

 

השבוע קיבלנו הוכחה שהחורף כבר כאן, עם הגשם והרוח וכל הג'אז הזה. אפשר להתכרבל בבית, מתחת לפוך, לקרוא ספר טוב או להתמכר לסדרה חדשה, אבל אפשר גם להחליט שמתלבשים טוב ויוצאים לטיול חורפי, לחוות את הטבע בשיא הדרו, כי הירוק היום ירוק מאד.

אבל לאן נוסעים? ביקשנו ממיכל קנדל, מורת דרך מוסמכת בעלת חברת הטיולים "טיולי אתנחתא" ומנהלת קהילת הטיולים "מטיילים ביחד" באתר מוטק'ה, הצעות לטיולים מתאימים למזג האוויר, וקיבלנו שלושה מסלולים בצפון הארץ, בדרגת קושי קלה-בינונית:

 

1. שמורות טבע ופריחת הדודאים בגליל

 

אלון מצוי בחורף, בשמורת הטבע אלוני אבא. צילום: ד'ר אבישי טייכר, מתוך אתר פיקיויקי

 

טיול בשמורת "אלוני אבא" בחורף יזמן לכם לחזות בפריחת הדודאים היפהפייה. השמורה ירוקה במשך כל ימות השנה בזכות עצי האלון המרשימים, אך מובן שהעונה המלבלבת של החורף היא גולת הכותרת בפריחה כאן.

איך מגיעים? פונים לכביש 7513 מצומת אלונים (חוצות אלונים על כביש 75). שימו לב שהכניסה לחניון השמורה נמצאת קצת לפני מושב אלוני אבא מצד שמאל, אבל מסומן קו הפרדה רציף ולכן אין לפנות ישירות אלא להתקדם עוד קצת לכיוון הכיכר, ובצורה בטיחותית לחזור לחניון הקטן של השמורה.

על המסלול: מהחנייה מתחיל המסלול - נכנסים דרך שער ברזל שמונע מעבר פרות וחוברים לסימון שבילים לבן-שחור-לבן. עולים לאט דרך צמחי חורש מובהקים, עצי אלון, שיחי אלה ואחרים. המסלול מוביל אל קרחת חורש שלצידה אלוני תבור מרשימים. השביל ממשיך ויש לשים לב למקום החיבור שלו עם סימון שבילים לבן-כחול-לבן. במקום זה "נוטשים" את הסימון השחור ועוברים לכחול שיורד אל אזור בו צומח גם אלון מצוי. כעת השביל שוב מטפס, והפעם אל קרחת חורש קטנה. בשטח ניתן לראות רקפות, כרכומים ומדי פעם נרקיסים. מחודש ינואר יופיעו כאן גם כלניות, ומחודש פברואר אפשר ליהנות מפריחה ססגונית בשלל צבעים, כולל ורוד של פשתה שעירה.

מדי פעם יציצו לכם עלים ירוקים וגדולים הצמודים יחסית לאדמה - במראה הראשון הם מזכירים עלי מנגולד בצורתם (רק כמובן שאינם אכילים). אלו צמחי הדודא הרפואי. בחורף הם פורחים בפריחה סגולה ולאחר מכן חונטים פרי שנראה כמו עגבניית שרי קטנה וירוקה. אל תפספסו גם את החרוב הגדול והמרשים בעל הגזע המפוצל. בעונת הסתיו נריח כאן את ריח הפריחה, ובחורף, בדיוק לקראת חג ט"ו בשבט, תוכלו לחזות גם בפירות עץ החרוב. לאחר מכן השביל יורד שוב, הפעם אל חפיר יבש באדמה, ואם יתמזל מזלנו וירדו החורף גשמים רבים, תוכלו לראות כאן את "שלולית החורף". בסיום המסלול אפשר לעצור למנוחה ופיקניק על גבי שולחנות האבן במקום.

אורך המסלול: כשעתיים.

מה עוד אפשר לעשות באזור? לבקר במושבות הטמפלרים - אלוני אבא ובית לחם הגלילית (ראו מסלול מספר 2), לטייל בנחל השופט, ובחודש ינואר – לחזות בכלניות יפהפיות במנחת מגידו.

 

2. מושבות הטמפלרים בגליל: אלוני אבא ובית לחם הגלילית

 

בית העם בבית לחם הגלילית. צילום: ד'ר אבישי טייכר, מתוך אתר פיקיויקי

 

אלוני אבא ("ולדהיים" לשעבר) ובית לחם הגלילית הן שתי מושבות טמפלריות לשעבר שנוסדו בעשור הראשון של המאה ה-20 בידי מתיישבים גרמניים – הטמפלרים, קבוצת אנשים  משיחית שהתגבשה בדרום גרמניה כקהילה קטנה, במטרה לעלות לארץ ישראל, להפריח את השממה ולהביא את הגאולה, לתפיסתם. טיול בשתי המושבות הציוריות בגליל התחתון הצמודות זו לזו מזמן אווירה של חו"ל, ממש כמו בפרובנס.

איך מגיעים? שתי המושבות נמצאות כאמור בצמידות אחת לשנייה. כדי להגיע אליהן נוסעים לצומת אלונים על כביש 75 (טבעון-רמת ישי) ופונים לכביש 7513 לפי השילוט המתאים (הכביש מסתיים במושב בית לחם הגלילית). עוברים בשדרת פיקוסים מרשימה עד למגרש החנייה הרחב מימין.

על המסלול: מהחנייה יוצאים לרחוב הראשי דרכו נכנסנו, ומולנו מבנה בית העם בבית לחם הגלילית. מכיוון שאין כנסייה, כאן היה מקום ההתכנסות של התושבים, ובו התקיימו אסיפות, חגיגות וטקסים. מימין למבנה נמצא מגדל המים שלצידו הייתה טחנת קמח. עם קום המדינה הפך המקום למושב עובדים. מצידו השני של בית העם הקימו התושבים אנדרטה לזכר בני משפחותיהם שנספו בשואה.

הליכה ברחוב הראשי תגלה מספר טיפוסי בתים, שהמשותף להם הוא גג רעפים משופע לעומת הגגות השטוחים שהיו נהוגים בארץ ישראל בכפרים הערבים. אם מתבוננים היטב אפשר להבחין בקומת מרתף שנראית כחצי קומה מתחת למרפסות. חידוש מיוחד בארץ היה כרכובי אבן ותריסי רפפות עץ עם שתי "כנפיים". המזוזות והמשקופים מעוצבים באבן, ובחלק מהבתים אפשר לראות כיתוב על אבן בכניסה לבית. המראה ייחודי, ולמרות הקו המשותף, למעשה כל אחד בנה את ביתו כפי שראה לנכון ולכן הבתים אינם אחידים בחזותם. בחלק מהבתים אפשר לראות, למרות הגדרות, את מבני החצר של "משק העזר" ששימשו כרפת, מוסך לעגלה, מחסן וכיו"ב.

מכאן אפשר להמשיך ל"אלוני אבא" הסמוכה, הקרויה על שם אבא ברדיצ'ב, אחד מצנחני היישוב בזמן מלחמת העולם השנייה, שנתפס ונרצח במחנה ריכוז והיה חבר בגרעין המייסד של המושב. השטח כולו ירוק וטובל בעצי אלון, וכאן נמצא גם בניין הכנסייה, ועליו שלט כחול של המועצה לשימור אתרי התיישבות. הדור השני במושבה זו חזר לחיק הנצרות, ובית העם הפך לכנסייה. בזמן מלחמת העולם השנייה הבריטים חששו מגיס חמישי של התושבים הגרמנים במושבות הטמפלרים, ולכן ריכזו אותם במחנות מעצר לקראת הגלייתם מארץ ישראל. מחנה אחד היה באלוני אבא.

אורך המסלול: כמה שמחליטים.

מה עוד אפשר לעשות באזור? לבקר בחוות דרך התבלינים בבית לחם הגלילית, בשמורת הטבע של אלוני אבא, בגבעת זייד עם פסלו של אלכסדנר זייד על הסוס שמשקיף על העמק, ובגן הלאומי "בית שערים".

 

3. טבע ומפגשים מהסוג האישי בגליל המערבי

 

מערת קשת, צילום: סיגל בן עמרם, מתוך אתר פיקיויקי

 

מסלול בגליל המערבי ומפגש עם יזמים צעירים, שלוקחים את החקלאות לכיוון תיירותי. המסלול מספק הצצה לפרויקט שימור לא שגרתי במועצה המקומית שלומי, ומסתיים בקירות הביטחון המצוירים במושב שתולה.

על המסלול ודרכי הגעה: את הטיול פותחים בביקור במושב בצת, בו אפשר לסייר במטע הבננות של "עידן הפרי" (בתיאום מראש – ראו טלפונים בסוף המסלול), להיכנס למרכז המבקרים ולטעום בננה מיובשת ללא תוספת סוכר. פרט לבננות, מייבשים במקום מבחר פירות נוספים. מכאן אפשר להמשיך ל"דלארט" - עולם שלם של דלעות נוי. במרכז המבקרים כאן יש מגוון דלעות נוי בגדלים ובצורות שונים, חלקן מאוירות.

ממושב בצת נעלה לשלומי. באחת השכונות כאן, בדירת עמידר קטנה, התגוררה גברת עפיה. בשלב מסוים היא החליטה לצייר על דלתות ארונות, על קירות, ואפילו לקחה כיסא, העמידה אותו על השולחן ועלתה בגיל 80 לצייר גם את התקרה. כל זה היא עשתה לבדה והסתירה מבני משפחתה. לאחר מותה, כשחברת עמידר רצתה להשכיר את הדירה ולצבוע מחדש את הקירות, קם שלום דדון, חבר בעיריית שלומי, והצליח לשמור על הדירה מפני אבדון. כיום הדירה עוברת לאט לאט עבודות שימור, ובתיאום מראש ביום חול אפשר להגיע ולבקר במקום. הכניסה כרוכה בתשלום סמלי שנועד לשימור הדירה והמשך השכירות לחברת עמידר.

מכאן ממשיכים בטיול אל שתולה, אך לפני כן אפשר ליהנות מהטבע לא רק מהרכב אלא גם בטיול רגלי קצר או בתצפית על הנוף היפהפה: אפשרות אחת היא לעלות לכיוון רכס אדמית. בצומת אדמית עוזבים את כביש 899 ועולים בכביש 8993 לפארק אדמית. נכנסים לפי שילוט קק"ל עד לחניון, ומשם מתחיל שביל בטון מונגש עד למערת קשת. השביל מוביל לתצפית על המערה שקרסה, ונותר ממנה שריד של קשת סלע - ומכאן שמה. מדובר בתצפית מרהיבה על הגליל המערבי וחוף הים. חוזרים באותה הדרך לחניון ולרכב.

אפשרות נוספת היא להמשיך בכביש 899, להיכנס לפארק גורן ולעצור בחניון תצפית המונפורט. יש כאן שביל שמוביל אל "מרפסת" תצפית על המבצר הצלבני המרשים - המונפורט. המונפורט היה שייך למסדר הצבאי הטבטוני שסבל משני המסדרים הגדולים של עכו - הטמפלרים וההוספיטלרים, וכפי הנראה כאן החזיקו את האוצרות שלהם. מתחתינו נחל כזיב, ובו שרידים מאותה התקופה של טחנת קמח, ובהמשך - לא רחוק מכביש 4 והמפגש של הנחל - נמצאת חורבת מנות ובה התגלתה "מסכרה" - טחנה לעיבוד סוכר מקני-סוכר ושליחתם לאירופה.

 

מתוך פרויקט 'קירות מדברים' - אמנים למען ישראל שהתגייסו לצייר על קירות חומת הגבול עם לבנון. מצילומי יהודית גרעין-כל, מתוך אתר פיקיויקי

 

על כביש הצפון ליד מושב שתולה ישנם קירות ביטחון מבטון, שנועדו להגן על התושבים מירי בגבול. אך לא מדובר בקירות ביטחון סטנדרטיים: המועצה האזורית מעלה יוסף הזמינה את עמותת האמנים הבינלאומיים ARTS FOR ISRAEL לכאן ב-2018. התושבים התגייסו לארח, להלין ולדאוג לארוחות עבור האמנים והחיילים שאבטחו אותם, ותוך מספר ימים צויירו הקירות. המחזה יפהפה ומיוחד והפרויקט זכה לשם "קירות מדברים", ואפשר להגיע לכאן מתוך המושב. אם השער החשמלי של היישוב סגור, אפשר להחנות את הרכב ולצאת בשער הרגלי.

אורך המסלול: המסלול למערת קשת - כשעה הלוך חזור, ותצפית המונפורט במרחק של כ-10 דקות מהרכב.

טלפונים לתיאום ביקור וברור פרטים ועלויות: עידן הפרי, בצת: עידן 054-8089061; דלארט, בצת, יאיר: 052-3751752; בית עפיה בשלומי, שלום דדון: 077-230-8313.

 

לטייל בארץ, להרגיש בחו"ל

לטייל בארץ עם מדריך - ובחינם 

למתקדמים: בני ה-50 פלוס שחורשים את שביל ישראל

10 טיפים לטייל המתחיל

היי הג'יפ: 5 מסלולים לטיול ג'יפים  

 

הצטרפו לקהילת הטיולים של מוטק׳ה 

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בטיולים

יפה וגם פורחת: 3 מסלולי טיול אביביים

העונה הכי נעימה בשנה, זו שהכי מתאימה לטיולים בארצנו היפה וגם פורחת, כבר כאן. מי הגשמים שטרם התייבשו,...

לקריאת הכתבה
קיץ חם: 3 מסלולי טיול קצרים המשלבים מים

הקיץ כבר כאן, ואיתו המעלות שמטפסות (והלחות כמובן). במזג אוויר שכזה קשה ליהנות מטיול בטבע, אבל גם לשבת כל...

לקריאת הכתבה
5 אתרים לטיול בארץ שיזכירו לכם את חו"ל

מתי בפעם האחרונה ביקרתם בגן הלאומי אפולוניה? הרחקתם לחוף ים בארץ שנראה כאילו יצא מריזורט מפנק בתאילנד? אז...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה