למה כדאי לכם לאכול שזיפים (ומתכון משגע)
בגזרת הדברים הטובים שהקיץ מביא איתו אפשר למנות את חוף הים, שעון הקיץ וכמובן – הפירות הקיציים. אם בחורף המבחר דל יחסית וכולל בעיקר פירות הדר, בקיץ אנחנו נהנים משפע מתוק, ובעיקר בריא. אחד הפירות הקיציים הטעימים והבריאים שיש הוא השזיף, שאפשר לאכול טרי, מיובש, לשלב בעוגה ובתבשילים, ואפילו להכין ממנו מיץ מרווה.
שפע של ויטמינים
קיימים יותר מ-140 זנים של שזיפים, במנעד רחב של טעמים וצבעים, אבל המשותף לכולם הוא הערכים התזונתיים והיתרונות הבריאותיים, כשהעיקריים שבהם: כמויות גבוהות למדי של אשלגן, היעיל נגד לחץ דם גבוה ומפחית סיכון לשבץ מוחי; ויטמין K המסייע לקרישת דם טובה ולחיזוק העצמות; ויטמין C, A ו-B, ברזל, זרחן, מגנזיום, סידן, אבץ וחומצה פולית.
היתרון של השזיף האדום על פני השאר
לשזיף האדום יתרון קל בסגולות הבריאותיות עקב רכיב האנתוציאנינים (האחראי גם לצבע העז של שזיף זה), המגן מפני רדיקלים חופשיים שעלולים לגרום למחלות לב, כלי דם וסרטן. על פי הרפואה הסינית, שזיפים תורמים גם להגנה על הכבד והכליות, מווסתים את השומנים בדם ולכן שומרים גם על הלב, וגם על תפקודו התקין של המוח.
תרופה טבעית נגד עצירות
לא רק השזיפים המיובשים מסייעים נגד עצירות - גם הטריים. צילום: Shutterstock
השזיפים גם ידועים כתרופה טובה וטבעית נגד עצירות (ולא רק השזיפים המיובשים). זאת הודות לסיבים התזונתיים שבהם, התורמים לפעילות מעיים סדירה, ורכיב בשם סורביטול – סוכר אלכוהולי שבכמות גדולה יש לו אפקט משלשל (מומלץ להשרות את השזיפים הטריים במים לפני האכילה, ולשתות גם את מי ההשריה).
טובים גם לחולי סוכרת
ריבוי סיבים תזונתיים וערך גליקמי נמוך (של 24) הופכים את השזיף גם לאחד הפירות הטובים ביותר לאכילה לחולי סוכרת סוג 2. רכיב הפיטונוטריינטים שבשזיף מסייע לשחרור גלוקוז אל הדם, ובכך מסדיר את רמות האינסולין שבין הארוחות.
שומרים על הכולסטרול הטוב
נוכחות הסיבים התזונתיים בשזיף תורמת גם לשמירה על רמת כולסטרול תקינה: הסיבים עוזרים להוריד את רמות הכולסטרול הרע בגוף, ומנגד – להגביר את רמות הכולסטרול הטוב.
טובים לדיאטה
רק 46 קלוריות ב-100 גרם שזיף. צילום: Shutterstock
למרות מתיקותם, השזיפים הם פרטנרים נהדרים לתהליכי דיאטה, בגלל הערך הקלורי הנמוך שלהם – רק 46 קלוריות ל-100 גרם שזיף, וללא שומן. אז אם אתם מנסים לשמור על המשקל, אל תהססו לשלב שזיפים טעימים כנשנוש בריא בין הארוחות. מעבר לכך, תרכובות כגון פלבנואידים ואנתוציאנינים הקיימות בשזיף אף מסייעות לטיפול בהשמנת יתר, ולכן אפילו תורמות לתהליך ההרזיה.
מאטים את הזדקנות העור
שזיפים מאטים גם את תהליכי ההזדקנות של העור: בתעשיית הקוסמטיקה עושים שימוש בשזיפים כדי להכין קרמים שונים, בהבטחה של מניעת קמטים בעור. ויטמין C הקיים בשזיפים תורם להגברת החסינות של העור, מגביר את תהליך התחדשות התאים ולכן בעל השפעות אנטי-אייג'ינג. גם ויטמין E ובטא קרוטן הקיימים בשזיף עוזרים לעור להילחם בסימני ההזדקנות, כמו קמטים ואיבוד האלסטיות של העור.
מפחיתים סיכון לאוסטיאופורוזיס
מחקרים שונים, בין היתר כאלה שנערכו על נשים לאחר גיל המעבר באוניברסיטת פלורידה ואוקלוהומה, מצאו כי אכילת שזיפים, ובעיקר מיובשים, משפרת את צפיפות העצם, ולכן עשויה להפחית סיכון לאוסטיאופורוזיס ושברים בנשים בקבוצת גיל זו. הדבר מתאפשר הודות לאשלגן ולפוליפנולים הנמצאים בשזיף, שתורמים כוח לעצמות ומגבירים את צפיפותן.
תורמים לשיפור הזיכרון
תורמים למניעת מחלות אלצהיימר ופרקינסון. צילום: Shutterstock
רכיבי הפלבנואידים ופיטונוטריינטים הקיימים בשזיף תורמים למניעת מחלות זקנה כמו אלצהיימר ופרקינסון, וישנם גם מחקרים המעידים על הקשר שבין אכילת שזיפים לשיפור הזיכרון.
נוגד חרדה טבעי
סובלים מסטרס? גם כאן השזיפים יכולים לעזור - החומצות הכלורוגניות הקיימות בהם מסייעות להפחית חרדה ולחץ בגוף. מובן שלא יזיק לתרגל רגיעה באמצעים נוספים כמו יוגה, הליכה רגועה על חוף הים וכיו"ב.
אבל למרות כל היתרונות, לא צריך להגזים באכילה: ההמלצה היא לצרוך 2-3 מנות פרי ביום, כך שאם בחרתם לשלב אכילת פירות נוספים בתפריט היומי, קחו את זה בחשבון כשאתם צורכים שזיפים. ועכשיו, איך אפשר בלי מתכון – והפעם: עוגת שזיפים שהיא גם יפה וגם טעימה.
מתכון: עוגת שזיפים
צילום באדיבות אולה קלנדרב
מצרכים:
150 גרם חמאה רכה
180 גרם קמח
100 גרם סוכר
1 ביצה
3 חלמונים
כפית סוכר וניל
1/2 כפית אבקת אפייה
קורט מלח
10-12 שזיפים
ההכנה:
1. מורחים עם חמאה את תבנית הפיירקס ומפדרים בקמח. מנקים את השאריות ומכניסים את התבנית לקירור עד לשימוש.
2. שוטפים את השזיפים, מנגבים ופורסים לחצאי עיגול.
3. מערבבים את הקמח ואבקת האפייה.
4. מקציפים את החמאה עם הסוכר עד שהתערובת נעשית בהירה. מוסיפים את הביצה, סוכר הווניל והמלח ומערבבים.
5. מוסיפים את החלמונים ומערבבים.
6. שופכים פנימה את הקמח עם אבקת האפייה ומערבבים קצרות עד להטמעה מלאה (נוצרת בלילה דביקה, זה בסדר).
7. משטחים את התערובת בתבנית, מסדרים את השזיפים בצורת פרח: מתחילים מהקצוות ועולים למרכז.
8. מכניסים למקרר לשעתיים כשהתבנית מכוסה בניילון נצמד.
9. מחממים את התנור ל- 170 מעלות ואופים כ- 40 דקות, עד שהעוגה מזהיבה.
10. מצננים, מפדרים באבקת סוכר ומגישים.
[#middleBanner]
מהמטבח באהבה: גיל חובב מחלק מתכונים
מתכונים לאפייה מהירה של ארז קומורובסקי
יפים לבריאות: אגוזים, שקדים ומה שביניהם
הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...
אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...
סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...