חזרה לבריאות טובה

למה קשה לרדת במשקל בגיל 50+?

האטת קצב חילוף החומרים וירידה ברקמת השריר הן בין הגורמים האחראיים לקושי בירידה במשקל בגיל מבוגר. למה חשוב להקפיד על פעילות גופנית (ולא רק אירובית), ואיך שינה איכותית קשורה לשמירה על משקל מאוזן? מומחים עם התשובות
קרן אוחיון 21/01/20
למה קשה לרדת במשקל בגיל 50+?
יש מגוון סיבות שמקשות עלינו לשמור על משקל תקין ומאוזן ככל שאנו מתבגרים (צילום: shutterstock)

 

קמתם בבוקר והסתכלתם במראה: הגיע זמן דיאטה, אתם אומרים לעצמכם. מתחילים, מנסים, מצמצמים, רק מה? המשקל לא זז, או זז לאט מאוד. למה זה קורה ואיך זה קשור לגיל הבוגר? לדברי חני סקאל, הדיאטנית הראשית של לאומית שירותי בריאות, לפני שאתם מנסים לרדת במשקל, בדקו האם אתם בכלל צריכים לרדת במשקל. "לא כולם חייבים לרזות", היא פוסקת. "גם אם אתם תופסים את גופכם ככבד, גם אם אתם מסתכלים בראי ורואים צמיגים או כרס, יתכן שמשקל גופכם תקין ושתרגילי חיטוב ועיצוב יסייעו לכם יותר מדיאטה של ממש".

רובנו, אגב, בודקים את המשקל שלנו בעלייה על המשקל. לטענת סקאל, זו טעות. "משקל אינו משקף את הרכב הגוף ואפילו לא את השינויים החלים בו", היא מסבירה. "איננו יודעים מה מסת השריר שלנו או כמה נוזלים הצטברו אצלנו, למשל, ביום קיץ חם או אחרי אכילת מזונות מלוחים".

לפעמים המצב יותר חמור, כי במקום לרדת במשקל אנחנו מגלים שאנחנו אוכלים כמו בעבר, אבל דווקא עולים במשקל. ד"ר יבגני מרזון, מנהל המחלקה לרפואה מנוהלת בלאומית, מסביר שלעלייה במשקל בגיל המבוגר יש שלל סיבות. "רקמת השריר יורדת עם הגיל ואנחנו שורפים פחות אנרגיה בזמן מנוחה, כלומר גם יש לנו פחות רקמת שריר וגם איכות התפקוד משתנה". בנוסף, לדבריו, ככל שאנחנו מזדקנים משתבש התפקוד של המערכת ההורמונלית וגדלה כמות התאים המתים, והתאים שאחראים על ייצור הורמונים כמו אינסולין. "לכן גם יש יותר סוכרת", הוא ממשיך, "בלוטת הלבלב מפרישה פחות אינסולין ואנחנו רואים עלייה בכמות הסוכרתיות בגילים מתקדמים".

 

כמות האנרגיה שאנו שורפים במנוחה יורדת משמעותית עם הגיל

 

פעם שרפנו יותר קלוריות גם בזמן מנוחה. צילום: Shutterstock

 

ויש כמובן את מה שכולנו מכירים: חילוף החומרים שמאט עם הגיל. "אנחנו בעצמנו פחות פעילים - פחות עובדים מבוקר עד לילה, פחות מתרוצצים ממקום למקום, יש לנו פחות מטלות, אנחנו פחות יוצאים לבלות וכל זה משפיע על האנרגיה שלנו, או יותר מדויק על ההוצאה האנרגטית במנוחה. כמות האנרגיה שאנו שורפים בזמן שלא עושים שום דבר או סתם מעכלים מזון יורדת באופן טבעי ומשמעותי עם הגיל", אומר ד"ר מרזון. "להרבה אנשים בגיל הבוגר יש בעיות שיניים, ואז במקום לאכול מזונות קשים כמו פירות, ירקות ואגוזים, אוכל שדורש לעיסה או מאמץ, הם מעדיפים מזון מעובד, מתוקים כמו עוגיות שאפשר לטבול בתה והן קלות לאכילה. בדרך כלל מדובר במזון פחות איכותי שאין בו סיבים תזונתיים אלא יותר קמח, שומן מוקשה ומרגרינה. תופעה מוכרת נוספת בגיל המבוגר היא שיש ירידה בתפקוד הרצפטורים בלשון – החיישנים שאחראים על הטעם פחות עובדים, ואז אוכלים יותר". בנוסף, מזכיר ד"ר מרזון את העובדה שמבוגרים לעיתים צורכים תרופות שמשפיעות לרעה על חילוף החומרים, כמו תרופות נגד יתר לחץ דם.

ויש עוד סיבות לקושי בירידה במשקל בגיל מבוגר, שקשורות לאורח חיים. למשל חוסר שינה. "יש קשר הדוק בין שינה לא איכותית או חוסר בשעות שינה לבין תיאבון מוגבר", אומר ד"ר מרזון. "כשאנחנו עייפים אנחנו רעבים יותר". הדיאטנית סקאל מסכימה ומוסיפה את ההיבט הנפשי של חוסר השינה: "חוסר שינה פוגע ביכולת להתמודד מול לחצים ומתחים, וכשאנחנו לא רגועים זה גורם לנו לאכול יותר ולשרוף פחות קלוריות".

עוד סיבה לעלייה במשקל היא הפסקת עישון. "אנשים שמפסיקים לעשן בגיל מבוגר אחרי שעישנו שנים רבות, ברובם מחליפים את ההתמכרות לניקוטין באכילת יתר, ובעקבותיה מעלים במשקל ובוודאי לא מצליחים לרדת", אומר ד"ר מרזון.

 

לא לדיאטות, כן לתפריט מאוזן

 

לא להגיע בשום אופן למצב של הרעבה ודיאטות קיצוניות. צילום: Shutterstock

 

שני המומחים מתנגדים נחרצות למונח דיאטה, ובמיוחד לדיאטות משונות או אופנתיות למיניהן שגורמות לשיבוש המהלך התקין של מערכות הגוף. "שבוע דיאטה, שבוע האבסה, שבוע אכילה נכונה, שבוע הרעבה, שבוע מוצרי דיאט ושבוע של שיפודיות וגלידריות - הגוף אינו מבין מה מצופה ממנו, קצב חילוף החומרים משתבש והשומן מתחיל להיאגר", מסבירה סקאל. "כשהגוף נכנס למנגנון של העלאה והורדה במשקל, המערכות משתבשות והגוף מתקשה יותר להכניס את עצמו למצב של ירידה במשקל. בדיאטות קיצוניות צורכים בדרך כלל מעט מדי קלוריות או מזונות בעלי ערכים תזונתיים ירודים, ואז מביאים את הגוף למצב שבו הוא מנסה להגן על עצמו ולפעמים אפילו נכנס למצב 'הרעבה', וקצב חילוף החומרים משתבש".

ד"ר מרזון מוסיף: "במצבים אלה, גם אם מצליחים לרדת במשקל, מחזירים אותו בקלות ועל חשבון רקמת השריר, ואם לא משלבים פעילות אנ-אירובית כמו הרמת משקולות ועבודה על בניית השריר, בסופו של דבר נגרם יותר נזק מתועלת".

אז מה כן כדאי לעשות?

ד"ר מרזון: "לפנות לייעוץ רפואי למטרת בדיקות ולדיאטנית של קופת החולים שתתאים לכם תפריט, וגם להגביר פעילות גופנית - ולא רק פעילות אירובית כמו הליכה או ריצה אלא פעילות אנ-אירובית שמתמקדת בבניית שריר. פעילות זו יכולה להשפיע על המאזן האנרגטי שלנו וכך נוכל לשמור על יותר רקמת שריר ופחות רקמת שומן".

סקאל ממליצה לגוון ולבחור בכל פעם באימון אחר. "אימון כושר שחוזר על עצמו הופך במהרה למשעמם, מקשה עלינו להשקיע ולהתמיד ובעיקר מונע מאיתנו את האתגר ואת העלאת הדופק שאנו זקוקים להם כדי לשמור על המשקל או להוריד משקל". היא מוסיפה שיש להיזהר מפיצויים אחרי אימונים: "יש לנו נטייה להתפנק אחרי אימון או פעילות גופנית עם נשנושים, חטיפים וכדומה, מתוך הנחה ששרפנו קלוריות בפעילות אז מגיע לנו להתפנק. זאת טעות, כי כך לא רק שאנחנו מיד מחזירים לגוף את הקלוריות ששרפנו, לפעמים אנחנו מכניסים לגוף עוד יותר קלוריות ממה ששרפנו".

 

12 החלטות בריאות לשנה החדשה

איך לשמור על משקל מאוזן בחגים

הכל על פעילות גופנית בגיל 50 פלוס

הצטרפו לקהילת בריאות ואורח חיים בריא של מוטק'ה

תגובות  1  אהבו 

אוףףף מתה לרדת כבר מה לא ניסיתי את כל הדיאטות בעולם נראה לי. אני עושה פעילות גופנית אבל לא מספיק כנראה (2-3 בשבוע למשך חצי שעה בערך). לאחרונה התחלתי בדיאטת חלבונים (לפי המקור שבקישור) לא יודעת אם ז...

אוףףף מתה לרדת כבר מה לא ניסיתי את כל הדיאטות בעולם נראה לי. אני עושה פעילות גופנית אבל לא מספיק כנראה (2-3 בשבוע למשך חצי שעה בערך). לאחרונה התחלתי בדיאטת חלבונים (לפי המקור שבקישור) לא יודעת אם זה טוב אבל נקווה שזה יעזור כי כבר אין לי כוחות נפשיים לדיאטות נוספות


כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים

ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...

לקריאת הכתבה
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון

האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...

לקריאת הכתבה
בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע

   

החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה