חזרה להחיים הטובים

לס מואה טה מה: מייק ברנט בתערוכה

44 שנה אחרי מותו נחשפים תמונות נדירות, פריטי אספנות, כתבי יד מקוריים ופריטי לבוש של הזמר האגדי בתערוכה חדשה, שתפתח החל ממחר לקהל הרחב
קרן אוחיון 29/05/19
לס מואה טה מה: מייק ברנט בתערוכה
מה קרה שם, בליל מותו הטרגי? מייק ברנט, צילום באדיבות פביאן לקוברה

 

 

 

הזמר מייק ברנט היה אגדה עוד בחייו. 44 שנים לאחר מותו הטרגי בטרם עת, עולה התערוכה "משה" (הנושאת את שמו המקורי של מייק ז"ל) לגלריית המשכן מאירוב בחולון, במסגרת תערוכות גיבורי תרבות של העונה הישראלית לעיצוב בעיר. התערוכה כולה מוקדשת לזמר, שהגעתו המטאורית אל הבמות בעולם הגדירה מחדש את המונח הצלחה של כוכב תרבות מקומי, ואת תופעת הערצת ההמונים של כוכב ישראלי בארץ ומעבר לים. אוצרי התערוכה הם רפי וזאנה ואילנה כרמלי לנר.

 

עבור כרמלי לנר התערוכה היא סגירת מעגל. "הייתי נערה בשנות ה-70 וגדלתי לצלילי שיריו של מייק ברנט", היא מספרת. "את הסלואו הראשון שלי רקדתי כשקולו ברקע. מייק היה אליל הבנות באותה תקופה, זמר ישראלי יפה תואר ובעל קול זהב. הוא היה הצלחה פנומנלית ועשה את דרכו לבד, בתקופה שבה לא היו טלוויזיה או תוכניות כמו 'כוכב נולד', לא היה פייסבוק או אינסטגרם - הכל בכוחות עצמו עם כישרון בלתי רגיל. היה לו קול מדהים והוא שר שירים רומנטיים והפך למושא אהבתן הבלתי מושג של אינספור נערות בארץ ובאירופה".

 

אחרי המחקר והנבירה בחפציו, בתקליטיו שהשתמרו במשפחתו ובאלבומי התמונות המשפחתיים, הרגישה כרמלי לנר שהיא סוגרת מעגל מצד אחד עם נעוריה, אבל גם תחושה קשה של החמצה. "הכרתי את מייק הזמר הנפלא וגיליתי עולם ומלואו, של איש שעד היום רבים בעולם מעריצים אותו ואת שיריו ודואגים לשמר את זכרו".

 

 

מילדותו בחיפה ועד מותו הטרגי

 

 תמונות נדירות שנחשפות לראשונה בתערוכה, צילומים באדיבות פביאן לקוברה

 

 

 

 

איך נולדה התערוכה?

"אחיו הצעיר של מייק, צביקה ברנד, פנה אלי כי הוא מאוד רצה לעשות תערוכה עם אוסף הפריטים המקוריים שנשמרו ונאספו במהלך חייו ולאחר מותו ב-1975, פריטים שמצויים בידיו ומנוהלים על ידי בתו המתגוררת בפריז, יונה ברנד. הפגשתי אותו עם רפי וזאנה, עוזר מנכ"ל עיריית חולון לענייני תרבות, שהחליט להרים את הכפפה וביחד אצרנו את התערוכה ובה תקליטי זהב, פרסים ותעודות, תמונות שנחשפות לראשונה מהאלבום הפרטי, קטעי וידאו וביניהם קטעים מהסרט 'לס מואה טה מה' של הבמאי ארז לאופר, פריטי אספנות ובהם פסלונים, יצירות אמנות ואלבומי מעריצים, פורטרטים שצולמו לאורך שנות הקריירה, כתבות ושערי מגזינים בינלאומיים, כתבי יד מקוריים ומסמכים אישיים ועוד".

 

מייק ברנט היה בן לניצולי שואה מעוטי יכולת מחיפה, שנולד בשם משה מיכאל ברנד במחנה פליטים בקפריסין, לשם הגיעו ההורים אחרי השואה. התערוכה עוברת שלב שלב בחייו הקצרים ומגלה איך כמעט מהתחלה מייק היה מקור לעניין והערצה של התקשורת והקהל. מילדותו בחיפה, דרך פריצתו לתודעה בישראל הצעירה של שנות השישים כשבארץ עדיין שולט הסגנון המוזיקלי הפטריוטי של שירי ארץ ישראל עם שירים מז'אנר אחרי לגמרי, והרגע הגורלי שבו התגלה כישרונו במועדון לילה תורכי על ידי הזמרת הצרפתייה סילבי ורטאן. וכמובן - הפיכתו לכוכב על בינלאומי ועד למותו הטרגי בגיל 28, כששם קץ לחייו (הגרסאות בעניין חלוקות ועל כך בהמשך).

 

 

כריזמה, סקס אפיל וכישרון פנומנלי

 

מייק ברנט בדירתו, 1972, צילום באדיבות פביאן לקוברה

  

 

כרמלי לנר: "ישבנו רפי ואני ערב שלם עם צביקה ברנד, וממש נדלקתי כשהבנתי שבן אדם שהגיע משום מקום הצליח תוך כמה שנים להגיע לשיא של 250 הופעות בשנה, תקליטי זהב, הופעות ברחבי העולם. מייק מגיל צעיר רצה לשיר. בגיל 11-12 הוא היה הנער היחיד במקהלת בית הספר שכולה הייתה מורכבת מבנות. הוא קנה תקליט של להקת פלייטרס ולמד אותו בעל פה. בגיל 15 עזב את הלימודים ועבד בעבודות מזדמנות עד שבגיל 16 אחיו הציע לו להצטרף ללהקה שהקימו חבריו, להקת 'שוקולד', שהופיעה בבתי מלון בחיפה ובתל אביב. ברפרטואר היו להיטים מוכרים באנגלית ובצרפתית שהוא למד מתוך שמיעה בלבד.

 

"הוא לא ידע שפות זרות וכתב לעצמו בעברית את המילים של השירים ואף אחד לא הרגיש שהוא לא דובר את השפה. הכוריאוגרף יונתן כרמון שמע אותו בהופעה בהילטון תל אביב ולקח אותו למסע הופעות באירופה, ומשם הכל החל להתגלגל. ב-1969 שמעה אותו הזמרת סילבי ברטן במועדון בכרה בטהרן והציעה לו לבוא לפריז. באותה שנה הוא נחת בפריז עם מאה דולר, שינה את שמו ממשה למייק - והשאר היסטוריה".

 

היה כותב את מילות השיר הצרפתיות בעברית. טקסט מקורי בכתב ידו של ברנט, צילום: יח"צ

 

 

מה גרם לדעתך לכל כך הרבה מעריצות להתאהב בו? מה היה סוד הקסם שלו?

"היה לו קול מרגש ומיוחד, תעוזה, יכולת הופעה בימתית יוצאת דופן, כריזמה וסקס אפיל וכישרון פנומנלי. השירים שלו דיברו על תקווה והגשמת חלומות והוא גרם להמוני מעריצים בעולם להזדהות איתם. תוך שנים ספורות הוא הגיע לשיא של 15 אלבומים וקהל מעריצים מושבע, מה שהיה לטובתו ובעוכריו בסוף הדרך. עד עכשיו יש קהל מעריצות מכל העולם שמגיעות פעם בשנה לישראל לאזכרה ושומרות על קשר עם צביקה אחיו. לפני כמה שנים התגלו הקלטות גנוזות של שירים שלו באנגלית, והוציאו עוד תקליט שנמכר היטב".

 

 משפחת ברנד בחיפה, ראשון מימין: הילד משה, לימים מייק. צילום: יח"צ


 

מגיל צעיר רצה לשיר. מייק ברנט כבחור צעיר בן 20, צילום: יח"צ


 

היה גם אייקון אופנה

 

 היה חובב אופנה מושבע. ברנט, צילום באדיבות פביאן לקוברה

 

 

מייק ברנט היה גם סמל אופנה בתקופתו, ולדברי כרמלי לנר היא גילתה במהלך העבודה על התערוכה שהוא לא רק היה חתיך לא נורמלי אלא גם חובב אופנה מושבע. "מייק אהב להתלבש וידע להתלבש במיטב האופנה של התקופה", היא מספרת. "אנחנו כמובן מדברים על שנים שבהן לא היה סטייליסט לאמן, ומייק היה בוחר לעצמו את הבגדים. ככל שהוא הצליח, כך פנו אליו מעצבים עם מערכות לבוש שתפרו במיוחד עבורו".

 

בתערוכה מוצגות מערכות לבוש שעוצבו עבור מייק ברנט בין השנים 1970-1975: חליפות, מעילים, אביזרי אופנה ונעליים. פריטי האופנה האישיים של ברנט משקפים את עשור שנות השבעים הידוע כאייקוני וחשוב ביותר בהיסטוריית האופנה המודרנית - עשור שאופיין בלבוש ייחודי וצללית אנדרוגינית.

 

 תליון זהב בצורת כף רגל היה קרוב לליבו, תרתי משמע. ברנט, צילום באדיבות פביאן לקוברה

 

 

"מייק לבש כמיטב התקופה בגדים בצבעים עזים, מקטיפה, בדים כמו סאטן וקורדרוי הדפסים שונים עם צווארוני וואלן עתירי בד, מכנסי פדאלפון מתרחבים, מגפיים עם עקב גבוה ונעלי פלטפורמה וגם אביזרים כמו משקפיים גדולים, שרשראות ארוכות ועוד", מסבירה כרמלי לנר. "מייק ידע שהוא נראה טוב, מטר ותשעים, מותן צר וגוף בנוי לתלפיות, ותמיד הלך עם החולצה פתוחה. מתוך החולצה בצבץ תליון זהב בצורת כף רגל שהיה קרוב לליבו, תרתי משמע, והוא לא הסיר אותו מעליו".

 

בנוסף לצילומים מרהיבים שחלקם מופיעים בכתבה זו, בהם ברנט לבוש במיטב אופנת התקופה, יוצגו בתערוכה גם פריטים אמיתיים ובהם חלוק בית של ברנט מבד סאטן ופסי אורך, מכנסי פסים מקטיפה שנתפרו במיוחד עבורו, מקטורן קטיפה שחורה עם רקמה בזהב שנתפרה למידותיו וחולצת כותנה דקה עם וואלנים, מגפי ההופעה בעלי עקבים גבוהים שברנט התעקש לנעול למרות גובהו הרב, חליפת שלושה חלקים מבד צמר איכותי בצבע בהיר עם מכנסיים מתרחבים בעלי מותן גבוה ועוד.

 

 

הרומנים הסוערים

 

 

 סבל מהטרדות בלתי פוסקות של המעריצות. ברנט, צילום באדיבות פביאן לקוברה

 

 

מייק ברנט היה איש של נשים והיו לו רומנים סוערים. כרמלי לנר הצליחה להגיע לאחת מהן, ישראלית, אבל הרומן ביניהם לא יקבל ביטוי בתערוכה: "היו למייק כמה אהובות ואחת מהן היא הזמרת מיכל טל, שהוא כתב לה מכתבי אהבה והיא כתבה לו. אבל היא לא הייתה מוכנה לתת לתערוכה את המכתבים, היא אמרה שזה מאוד אישי".

 

ואי אפשר בלי לדבר על הסוף המר. אחרי חודשים של עבודה, מה את חושבת שקרה שם?

"מייק עבד באותה שנה בלי הפסקה והגיע לשיא הפופולריות שלו. הוא סבל מהטרדות בלתי פוסקות של המעריצות. הוא הלך לנוח קצת בז'נבה אבל המפיק שלו, שמעון ויינשטרוק  כנראה לא הסכים למנוחה בשיא ההצלחה, ואז מייק קפץ מחלון דירה של אישה אהובה ונפצע. הוא הבטיח שלא יעשה זאת שוב ועד היום לא יודעים מה באמת קרה שלושה חודשים אחר כך, בפריז. אני לא מצליחה להכריע האם הוא קפץ או נפל למותו. האינטרפטציה שלי היא שהיה עליו לחץ מאוד גדול והוא רצה לנוח, אבל אף אחד לא יודע בוודאות מה היה שם. כך או כך אני חושבת שהחמצנו כאן אמן ענק".

 

התערוכה על מייק ברנט תיפתח לקהל הרחב מחר (חמישי) 30.5 בגלריה המשכן מאירוב בחולון, רחוב הרצפלד 31, שעות פתיחה: ג', ד', ה' 17:00-20:00; ו' ושבת 10:00-13:00. הכניסה לגלריות העירוניות בחולון ללא תשלום. לפרטים נוספים: 03-6516851.

 

 [#middleBanner] 

רוק סטארז: הכוכבים של שנות השישים

אירוטיקה מפתיעה בשירה העברית

אם כבר להזדקן, תסתכלו על ארט גרפנקל

היה פה שמח: משחקים משנות ה-60

ברברה סטרייסנד כפי שמעולם לא הכרתם

יום הולדת לשר, מלכת הפרובוקציות

 

הצטרפו לקהילת הפנאי והתרבות של מוטק'ה

 

 

תגובות  1  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

סקס של מבוגרים בפריים טיים. למה לא, בעצם?

 

- "תגיד מתי שכבנו בפעם האחרונה?"

- "מה?"

- "הזדיינו, מתי זה היה? מה, במרס?"

את הדיאלוג הזה ניהלו ארנונה...

לקריאת הכתבה
חתונה ממבט ראשון: סוף סוף זוג מבוגר

במוצ"ש האחרון, אחרי שתי עונות, זה סוף סוף קרה: העונה החדשה של "חתונה ממבט ראשון" (ערוץ 12) נפתחה עם שידוך של...

לקריאת הכתבה
"רציתי שיזכרו את אבא דרך הציורים שלו"

5.5.19 - את התאריך הזה עמית פדר ומשפחתה לא ישכחו לעולם. זה היה היום שבו הזמן עבורה עצר מלכת, ואביה האהוב משה...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה