חזרה למגזין אוכל

מהמטבח הרומני באהבה

אם קבב רומני, מרק צ'ורבה, ורניקס וממליגה גורמים לכם לחייך, הכתבה הזו בשבילכם. הפעם יצאנו למסע בעקבות המטבח הרומני ומנות הדגל שלו, שמענו איפה אפשר לאכול אותן בארץ, וקיבלנו שני מתכונים קלילים להכנה משפית המתמחה במאכלי העדה
לין לוי 26/12/19
מהמטבח הרומני באהבה
המטבח הרומני שופע כל טוב (צילום: shutterstock)

 

המטבח הרומני משלב בין ההשפעות הטורקיות לבין אלה הבלקניות, ויש בו הרבה בשר לבן ושימוש נרחב בחומץ. שום נחשב לתיבול חובה בהרבה מן המאכלים בעדה, ורומנים אוהבים שלא לחסוך בו. למעשה, בני העדה נחשבים לספרדים של האשכנזים וכך גם המאכלים הרומניים, שלמרות מקורם המזרח אירופאי, יש בהם טעמים עזים ומחודדים.

"השימוש הרב בחומץ במטבח הרומני נובע מהצורך לשמר חומרי גלם", מסבירה אורית מושקוביץ, שפית ממוצא רומני בעלת ״מיטש״, דוכן לקבב רומני בפיתה בשוק הכרמל. "אחת המנות הזכורות לי מהילדות הוא קרפיון מקומח ומטוגן בשמן. אם היה נשאר קצת דג לא מטוגן, סבתא - שעלתה לארץ מבוקרשט - הייתה מייד מחמיצה אותו, ויום למחרת היינו אוכלים את הקרפיון המוחמץ למנה הראשונה״. ומה לגבי השום? ״השימוש בשום נובע מהרצון להוסיף לאוכל פן בריאותי, ולהביא לנו קצת מתרופת הסבתא בכל ארוחה״, היא מסבירה.

בנוסף לקבב המכונה בפי הרומנים ״מיטטי״, גם ורניקס – כיסונים - נחשבים לאחת ממנות הדגל של המטבח הרומני. ״אנחנו אוכלים אותם ממולאים בתפוחי אדמה ועם בצל מטוגן מעל״, מסבירה מושקוביץ. ״כשהייתי קטנה אמא וסבתא היו מכינות ורניקס בשבתות, וכשזה היה קורה זו הייתה חגיגה שנמשכה יומיים. יום קודם הן עסקו בהכנות, ובשבת נהנתה כל המשפחה במשך היום מפרי עבודתן״.

 

"אם הקבב הוא האלוהים של הרומנים, ממליגה היא הסגנית"

 

המלך של מטבח העדה - קבב רומני, צילום: אפיק גבאי

 

בדומה למטבח הסובייטי, גם במטבח הרומני אפשר למצוא רגל קרושה ועלי כרוב ממולאים בבשר ואורז המכונים ״סרמאלה״. מהמטבח העות'מני אימצו הרומנים את החציל, והחציל הרומני הוא אחד המפורסמים. מהמטבח הבלקני הגיעה האיקרה. התוספת הנפוצה למנה העיקרית בארוחה רומנית אמיתית היא ממליגה - דייסת תירס שבעבר נחשבה למנה של האיכרים העניים, וכיום מוגשת כתוספת גם מתחת לסרמאלה וגם לצד פלטת הבשרים. ״אם הקבב הוא האלוהים של הרומנים, ממליגה היא הסגנית שלו״, אומרת מושקוביץ.

המרק הכי מפורסם במטבח הרומני הוא מרק צ׳ורבה בעל הטעם החמוץ, ויש צ׳ורבה בשרי וצ׳ורבה דגים. גם שמם של החמוצים הרומניים יצא למרחקים. את מי ההחמצה נוהגים הרומנים לשתות כפרוביוטיקה, וגם להוסיפם למרק צ׳ורבה בזמן הבישול.

המשקה האלכוהולי האהוב על בני העדה הוא יין, אותו הם נוהגים למהול במים מוגזים ולכנות ״שפריץ״. מלבד היין, הרומנים שותים גם ״צויקה״ - ליקר שזיפים מסורתי המכיל כ-40% אלכוהול. פפנאש היא סופגנייה מתוקה המוגשת עם רוטב דובדבנים ושמנת חמוצה, ונחשבת לקינוח הלאומי של רומניה.

 

איפה אפשר למצוא אוכל רומני בארץ?

 

ועכשיו בואו נגלה איפה אפשר למצוא את כל הטוב הזה בארץ. הנה רשימת המסעדות הרומניות המומלצות ביותר:

 

מרק צ'ורבה עם בשר, צילום: Shutterstock

 

טרנסילבניה

 

מסעדת ״טרנסילבניה״ שייכת לנזיל אנדראוס, ערבי נוצרי שנחשף למטבח הרומני בזמן שלמד רפואה ברומניה. כשחזר ארצה החליט לוותר על הרפואה בשביל להאכיל אנשים, והוא עושה זאת כבר עשור במסעדה בעלת עיצוב רומני אסלי עם מפות אדומות רקומות על השולחנות. ב״טרנסילבניה״ מגישים צוואר לבן (75 שקלים), קבב רומני (50 שקלים), איקרה (20 שקלים) ומרק צ׳ורבה (20 שקלים). יש בתפריט גם ממליגה (40 שקלים) כמובן וגם ורניקס וכבד קצוץ נהדר, המוגש עם בצל מטוגן מעל.

איפה: מעלה המסגד 1 מעלות תרשיחא, 04-9973958, לא כשר

חנייה: יש

נגישות: יש

 

יונק קפה וגלידה

 

״יונק קפה וגלידה״ הוא אחד המוסדות המיתולוגיים של חיפה. האגדה האורבנית מספרת שאת שמה קיבלה המסעדה בגלל שהבעלים של המקום, יהודה מילשטיין, הצמיד אותה למפעל לייצור גלידה שפתח בעיר. המסעדה הזו קיימת מאז 1948 וממוקמת באזור שוק הפשפשים של העיר. כיום מנהלים אותה הדור השלישי, שעד היום בתחילת כל ארוחה מגישים לשולחנות פרוסות עבות של לחם לבן עם צלוחיות של דג מטיאס עטוף בבצל, איקרה וחציל רומני עם טעם עז של שום. התמחות המקום היא בגריל רומני ויש בתפריט סטייקים לבנים, קבבים ומיקס גריל רומני (70 שקלים). תמצאו בתפריט המסעדה הזו גם חמוצים מצוינים (15 שקלים למנה קטנה או 20 שקלים למנה גדולה) וגם ממליגה.

איפה: קיבוץ גלויות 23 חיפה 04-8667929, לא כשר

חנייה: אין

נגישות: יש

 

חיים נלו

 

עלי כרוב ממולאים בבשר ואורז- סרמאלה.צילום: Shutterstock

 

״חיים נלו״, הפועלת על התפר שבין תל אביב ליפו, היא מסעדה רומנית ותיקה שעברה לא מעט מהפכים. פעם המקום הפעיל ״חלון״ שאליו בלייני העיר היו מגיעים בשעות הקטנות של הלילה, בשביל לסיים את הבילוי עם מנת ״לבן בפיתה״. היום המסעדה עדיין מצטיינת בסטייק לבן, איקרה וקבב, אבל החלון איננו. את הממליגה מגישים כאן עם שמנת וביצת עין (53 שקלים), ויש גם מרק צ׳ורבה ושניצל לבן (74 שקלים), צלע לבן ונקניקיות רומניות עסיסיות.

איפה: רחוב אילת 11 תל אביב, 03-5101919, לא כשר

חנייה: אין

נגישות: יש

 

מאמאמיה

 

״מאמאמיה״ נחשבת למוסד רומני נוסף הפועל בחלק הצפוני של רחוב בן יהודה בתל אביב מאז שנות ה-70. כאן מגישים את כל ההיילייטים של המטבח הרומני, בהם מרק צ'ורבה (25 שקלים). את הממליגה מגישים ב״מאמאמיה״ עם שני סוגי גבינות, חמאה ושמנת (60 שקלים), ובגזרת הבשרים, מלבד הקבב יש גם מוח, עמוד שדרה וקוטלט לבן (75 שקלים).

איפה: בן יהודה 192 תל אביב, 03-5237784‏, לא כשר

חנייה: אין

נגישות: יש

 

ועכשיו, למתכונים:

 

הגענו לשלב המתכונים, והפעם שני מתכונים מהירי הכנה מהמטבח הרומני.

 

ורניקס תפוחי אדמה

 

צילום: אורית מושקוביץ

 

מצרכים:

לבצק:

2 כוסות קמח

1/2 חבילה מרגרינה רכה

1 כפית מלח

1 ביצה

1 כוס מים רותחים

למילוי:

8 תפוחי אדמה בינוניים מבושלים במים מומלחים

2 בצלים לבנים קצוצים ומטוגנים

מלח ופלפל שחור לפי הטעם

 

ההכנה:

1. מכינים את הבצק: מכניסים לקערה של מיקסר את הקמח, המלח והמרגרינה ומתחילים ללוש עם וו גיטרה.

2. מוסיפים את הביצה ואת המים הרותחים בהדרגה, תוך כדי המשך לישה.

3. מכינים פירה תפוחי אדמה על ידי מעיכת תפוחי האדמה. מוסיפים חצי מכמות הבצל שטוגן, ממליחים ומתבלים בפלפל.

3. על משטח עבודה מפזרים קמח, מרדדים את הבצק דק וקורצים ממנו עיגולים בעזרת כוס.

4. מניחים במרכז כל עיגול את המילוי, מקפלים לצורת סהרון ומהדקים היטב.

5. מרתיחים כמות גדולה של מים עם מלח, לאחר רתיחה מנמיכים את האש מתחת לנקודת הרתיחה וזורקים פנימה את הוורניקס. כשהם צפים מבשלים עוד כשתי דקות ומוציאים בעזרת כף רשת לתוך מחבת חמה.

6. מטגנים מספר דקות יחד עם יתרת הבצל והשמן שבו טוגן ומגישים.

 

חציל רומני

 

צילום: אורית מושקוביץ

 

מצרכים:

2 חצילים בינוניים

3 פלפלים אדומים

10 שיני שום כתושות

1 כוס חומץ

1 כפית גדושה של מלח

 

ההכנה:

1. קולים את החצילים והפלפלים על האש או כשהם מונחים על רשת מעל הגז.

2. מקלפים את הפלפלים ומרוקנים את החצילים. מניחים במסננת.

3. מעבירים למעבד מזון וטוחנים במספר פולסים.

4. מעבירים לקערה, מוסיפים את השום הכתוש, החומץ והמלח, מערבבים היטב ומניחים במקרר למשך שעתיים לפחות לפני ההגשה. 

 

המתכונים באדיבות השפית אורית מושקוביץ, "מיטש".

 

הטעם האסייתי: 4 תבשילי קארי

נמסטה: 5 מתכונים מהמטבח ההודי

על שום מה: כל מה שטוב בשום

מטבחי המגרב: מהקוסקוס ועד החריימה

הו דון כיסון: מתכוני כיסונים מרחבי העולם

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה

תגובות  9  אהבו 

בחיפה יש את יוזי ולאון רח. הנביאים . וגולת הכותרת של האוכל הרומני מעין הבירה רח. יפו . חיפה בכלל חיפה זה מעוז הרומנים בארץ וכמובן יש הרבה מסעדות טובות +
28/12/19
אני בת למשפחת רומנים ותיקה ואף ילידת רומניה. אצלנו בבית אכלו מאכלים רומניים בעיקר. סלט חצילים עם חומץ ושום - לא היה ולא נברא!!! סלט חצילים רומני מכינים עם שמן (רצוי זית) ובצל קצוץ. לא יודעת איזה מוצא...
אני בת למשפחת רומנים ותיקה ואף ילידת רומניה. אצלנו בבית אכלו מאכלים רומניים בעיקר. סלט חצילים עם חומץ ושום - לא היה ולא נברא!!! סלט חצילים רומני מכינים עם שמן (רצוי זית) ובצל קצוץ. לא יודעת איזה מוצא רומני יש לגב' שמסרה את המתכון באתר!!!

יש סלט חצילים כפי שאת מתארת ויש סלט חצילים חמוץ עם גמבה שום וחומץ
גם אני רומנ י יליד רומניה וכל חיי עוסק בקולינריה רומנית, ויכולתי עוד לחיות בשלום עם מרבית דברייך, אבל דבר אחד גרם לי להבין שאין לך מושג על מה את מדברת - שמן זית ! שמן זיית ??? באמת??? מי הכיר שמן ...
גם אני רומנ י יליד רומניה וכל חיי עוסק בקולינריה רומנית, ויכולתי עוד לחיות בשלום עם מרבית דברייך, אבל דבר אחד גרם לי להבין שאין לך מושג על מה את מדברת - שמן זית ! שמן זיית ??? באמת??? מי הכיר שמן זית בכלל ברומניה? איפה היה שמן זית בכלל? איפה גידלו זיתים ברומניה? איזה כפרייה או צועניה הכירו והשתמשו אי פעם בשמן זית? מאיפה גירדת את זה ???
01/01/20
איזידור, שיהיה, אני לא שמעתי על דבר כזה.
את לא שמעת על דבר כזה כי אי אפשר לשמוע על משהו שלא קיים !!!
27/01/20
נכון! אצל הרומנים אין סלט חצילים חמוץ עם שום ןחומץ. אולי בעדות אחרות!
כך זה שמנסים לעשות פרסומות למסעדות
06/01/20
למי התכוונת גדי?
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

סופגניות ביתיות ב-5 דקות

לאורך שמונת ימי החנוכה, ובינינו - כבר שבועות לפני בואו, קשה להימלט מהן. סופגניות מקושטות בשלל ציפויים...

לקריאת הכתבה
לביבות כאלה עוד לא טעמתם

חג חנוכה, או אם תרצו חג השמן והטיגון, אוטוטוכאן, ועם כל האהבה שלנו לסופגניות ולביבות, 8 ימים של אכילת מזונות...

לקריאת הכתבה
מה אוכלים בסוכה? טאפאס!

חג סוכות הוא תקופה של אירוח. אנחנו מנצלים את מזג האוויר הנוח ואת ימי העבודה הקצרים (וברי המזל שבינינו את...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה