חזרה להחיים הטובים

מחזירים את הפרפרים

השינויים האקלימיים, זיהום האוויר ומגמת העיור גרמו להיעלמות הפרפרים מחיינו. בגן הבוטני בירושלים מקיימים פעילויות שמטרתן להציל את הפרפרים ולהחזיר אותם לנוף העירוני ולגינות הבתים
עדי כץ 28/04/10
מחזירים את הפרפרים
אם אתם חיים בעיר, בוודאי עבר זמן מאז שראיתם פרפר מעופף לו או נח על פרח מזדמן. השינויים האקלימיים וזיהום האוויר, כמו גם מגמת העיור והרחבת השטחים החקלאיים שצמצמו את בתי הגידול שלהם, גרמו להיעלמות הפרפרים. כיוון שהפרפרים, כמו הדבורים וחרקים אחרים, ממלאים את התפקיד החשוב של האבקת צמחים ומפני שכל חלק במערכת האקולוגית חשוב להמשך קיומה - וגם כיוון שהם יפים ומעלים אסוציאציה של טבע וחופש - כדאי לשמר את הפרפרים. הגן הבוטני האוניברסיטאי בגבעת רם בירושלים יוזם, זו השנה השנייה, אירוע הקורא להציל את הפרפרים ולהחזיר אותם לנוף העירוני ולגינות הבתים. בגן הבוטני, שהוקם ב-1953 וכולל כ-10,000 צמחים מאזורים שונים בעולם, הוקם בית פרפרים שמציג מינים שונים של פרפרי הארץ. מלבד ההנאה האסתטית שבצפייה בפרפרים ניתן ללמוד בבית הפרפרים על גלגולי חייהם, על תפקידם המיוחד בטבע ועל צמחים המושכים אותם לגינה. כדאי שתשתלו כמה מהם אם אתם רוצים למשוך את היצורים הצבעוניים האלה לסביבת ביתכם. המשרד להגנת הסביבה הכריז זה לא מכבר על הפרפרים כעל ערכי טבע מוגנים. הגן הבוטני החליט לקחת את העניינים לידיים, ויוזם הקמת גינות פרפרים בגינות קהילתיות ובבתי ספר. מדריכים מקצועיים של הגן יוצאים עם קבוצות מבקרים להקים את הגינות האלה ברחבי ירושלים. המשתתפים לומדים מה הם הפרחים שעליהם מטילים הפרפרים המקומיים את ביציהם ואילו מפרחי הצוף הם מעדיפים. בהמשך הם מכשירים את השטחים שנבחרו לשתילת הצמחים הללו וכמובן - שותלים אותם. גם המבקרים באירוע הפרפרים בגן הבוטני יוכלו להירתם למשימה. ביציאה מבית הפרפרים הם יוכלו לרכוש צמחים ופרחים מושכי פרפרים. מי שלא נרתע מיצורים חלקלקים (או דווקא שעירים, במקרה הזה) ומתפתלים, יוכל להצטייד אף בערכה של זחלי פרפרים, לגדל אותם בבית האהבה ולצפות כיצד הם הופכים לגלמים. לאחר שיבקעו פרפרים מהגלמים יוכלו המגדלים המסורים להפריח אותם ברוב טקס לאוויר הפתוח.


לטובת מי שרוצה להשקיע בגינת פרפרים בחצרו נאמר שצלם וחוקר הפרפרים עוז ריטנר, המצוטט באתר "המרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר הבית", גורס שגינה מזמינת פרפרים צריכה להיות מוגנת מרוח ובעלת אזורים שטופי שמש. הפרפרים אוהבים חום, לדבריו, וניתן אף לראות שהם עומדים היכן שהם עומדים בצורה שמאפשרת התחממות מקסימלית בקרני השמש. הצמחים בגינה משמשים לפרפרים לשתי מטרות - האחת היא כמקור לצוף, שהוא מזונם של הפרפרים הבוגרים, והשנייה כפונדקאים לזחלים. נקבת הפרפר מטילה על גבי הצמחים הללו (ולא כל צמח יכול לשמש למטרה, כפי שיפורט) את הביצים, והזחלים שבוקעים ניזונים מעלי הצמח. לגבי פרחי צוף, הפרפרים אינם בררנים במיוחד. לגבי הפונדקאים, קיימת חשיבות יתרה למין הצמח. המומלצים כצמחים פונדקאים הם פיגם, שומר, אסקלפיאס, כובע הנזיר, אזוב מצוי, תלתן, חלמית, ירקות מצליבים כמו כרוב, כרובית, צנון וחרדל ואף חסה ואספסת, גפן ורימון. צמחי הנקטר או הצוף המומלצים הם לנטנה מצויה, בוגונוויליה, סלסלי כסף, אסקלפיאס, ורבנה, לבנדר ובודליאה דוידי. האויב הגדול של הפרפרים הוא צרעות טפיליות שמטפילות את הזחלים ומביאות לכך ש-95 אחוז מהם לא מגיעים לבגרות. חלק מהפרפרים הם טריטוריאליים, והזכרים של מינים אלה נוהגים לעמוד על ענף מוגבה ולגרש כל יצור שמתקרב. לכן רצוי להשאיר בגינה, על הגדר החיה למשל, כמה ענפים בולטים לטובת הזכרים הללו.
אירוע הפרפרים בגן הבוטני בגבעת רם בירושלים ייערך ביום שישי, 7 במאי, בשעות 13:00-17:00. הכניסה בתשלום. בית הפרפרים והפעילויות שסביבו יהיו פתוחים לקהל במהלך כל האביב והקיץ. פרטים בטלפון: 6794012/3 02 עוד על אקולוגיה ואיכות הסביבה:

הגינה המזמינה: להתעורר לקול ציוץ הציפורים

גינה אקולוגית בלב העיר

נאמני נחל אלכסנדר: מתנדבים למען הסביבה

קומפוסט: הופכים את האשפה לדשן

מדריך חדש: משפחה ירוקה

לקהילת בעלי חיים:

לחצו
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

טיפים להתנהלות נכונה לקראת גיל 65+

ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...

לקריאת הכתבה
שפה שלמה: כל המשמעויות שמאחורי הפרחים

 

מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...

לקריאת הכתבה
רק 15 שקלים כניסה: הבילוי המושלם עם הנכדים בפסח הקרוב

הכתבה מטעם השפדן

מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה