מים: טובים לבריאות וליופי
שתיית מים היא אולי הקונצנזוס הבריאותי הכי חזק שיש, ובקיץ כמובן שהצורך במים עולה אף יותר. אבל האם רק מים מטוהרים יעשו טוב לגופנו ולבריאותנו או שמדובר במיתוס שיווקי של יצרניות המים המינרליים למיניהן? וכמה מים מומלץ לשתות בעונה החמה?.
"המים חשובים להתחדשות תאי הגוף והרקמות, משפרים באופן משמעותי את תהליכי העיכול, מסייעים לניקוי הגוף מהפסולת והרעלים השונים, מונעים התייבשות, כאבי ראש, מיגרנות וצרבות, חשובים למניעת אבני כליות, מפחיתים סיכון למחלות כמו לחץ דם, אבני כליה, מחלות מעיים, מאפשרים זרימת דם תקינה, מפחיתים עייפות לאורך היממה, משאירים אותנו צלולים ורעננים ומווסתים את טמפרטורת הגוף", מונה ד"ר רלי אבל, דיאטנית בכירה וראש תחום מחקר בכללית שירותי בריאות מחוז מרכז, את יתרונות המים על בריאותנו.
זה לא סוד שבלי מים גופנו לא יצליח לתפקד. דוד קוניק, מומחה ברפואה סינית מסורתית, מרצה בכיר במכללת רידמן ומטפל בקליניקה פרטית בבית דגן, מוסיף: "אנשים יכולים לשרוד תקופה קצרה בלבד ללא מים. התייבשות יכולה להיגרם בכל תנאי מזג אוויר אך בעיקר בתנאי חום בינוניים וחזקים עם חשיפה מוגברת לשמש. יש לזכור שהתייבשות תיפגע בכליות ויכולה לגרום לנזק בלתי הפיך".
אז המים חשובים לנו מאוד, אין ספק. אך האם כולנו צריכים לשתות את אותה כמות מים, ובאיזו כמות מדובר? "כולנו זקוקים למים באופן שוטף במהלך היום, בגלל שגוף האדם מורכב מ-70% מים", מסביר קוניק. "הצריכה המומלצת לאנשים שאינם עוסקים בפעילות גופנית נעה בין 8-12 כוסות מים ליום. למי שעוסק בפעילות גופנית, אירובית בעיקר, מומלץ לשתות עוד 4- 6 כוסות מעבר לכך. בקיץ מומלץ לשתות עד 15 כוסות מים ביום, בעיקר אם שוהים בחוץ".
רוב האנשים לא שותים את כמות המים היומית המומלצת
אלא שלדברי ד"ר אבל, אנשים רבים לא שותים מעל ליטר מים אחד ביום, גם בעונה החמה, ונמצאים רוב הזמן במעין התייבשות. "בזמן התייבשות הגוף יש שאיבת מים מהמזון, ואז הגוף נמשך למזונות מתוקים כדי לקבל יותר אנרגיה", היא אומרת. "כך מגיעים להשמנה, לצבירת רעלים ולמחלות". הכמות המומלצת ליום לדבריה היא בין 2-5 ליטר מים, תלוי במשקל האדם, בפעילות הגופנית שהוא מבצע ובטמפרטורה שבה הוא נמצא. "מחקרים רבים הראו כי קיים איזון בין כמות המים והאלקטרוליטים בגופנו כגון אשלגן, נתרן, מגנזיום, זרחן ועוד".
איך מחשבים את כמות השתייה? "אדם במשקל של 60 קילו צריך לשתות מינימום 8 כוסות מים צלולים ביום וכוס לכל 10 ק"ג נוספים", אומרת ד"ר אבל.
ומה קורה אם לא נשתה מספיק?
ד"ר אבל: "כל בעלי החיים זקוקים לאיזון בין הסביבה הפנים והחוץ תאית. איזון זה קובע את תפקוד המערכות השונות בגוף כגון מערכות העצבים והשרירים. כששותים מספיק מים מרגישים מיד שיפור באנרגיה ובמערכת העיכול. יש התחדשות של תאים, הכליות מפרישות טוב יותר את הרעלים, הפסולת והמלח מגופינו. המים הם התרופה הכי טובה עבורנו כי הם מנטרלים רמות גבוהות של חומציות ואחראים גם על תפקוד הלב".
האם מדובר במי ברז, מים מינרליים או כל סוגי המשקאות?
קוניק: "כיום בתוך הצריכה היומית נכללים גם קפה ותה. בעבר התייחסו לקפה כמשקה משתן והוא לא נכלל בספירת המים היומית. בציבור הערבי מניחים תמיד כוס מים ליד הקפה, כדי להוסיף נוזלים נוספים וגם משום שקפה גורם לצמא. מיצים טבעיים, שייקים למיניהם ומשקאות אנרגיה נמצאים בקטגוריה אחת עם מים, ותחת כמות השתייה המומלצת ליום. משקאות אנרגיה ומשקאות ממותקים אינם מומלצים לצריכה מרובה במהלך היום, וזאת מאחר שהם מכילים כמות גבוהה של סוכר וקפאין".
ועדיין, קוניק ממליץ על מים כעדיפים על פני כל שתייה אחרת. "משקאות ממותקים מכילים קלוריות רבות ומעלות את רמת הסוכר בדם", הוא מזכיר.
כל הדרכים לשתות יותר מים
ככל ששותים יותר, צמאים יותר. צילום: Shutterstock
ד"ר אבל מוסיפה, כי מחקרים הראו שאנשים שבחרו לשתות מים במקום קפה היו יותר ערניים במהלך היום, קצב חילוף החומרים שלהם היה מוגבר ודינמי יותר וזאת בלי קשר לתזונה היומית. בהתאמה, גם מצב הרוח שלהם היה טוב יותר והיו להם פחות בעיות עיכול.
"המים, מתברר, הם מרכיב קריטי לתפקוד יעיל של המעיים ומערכת העיכול, תפקוד שמתחיל מהפה דרך הוושט, הקיבה, הלבלב, הכבד, כיס המרה והמעיים".
האם יש מצבי חיים שבהם אנו זקוקים ליותר מים מאשר בדרך כלל, לדוגמה במצב מחלה או בגיל הבוגר?
קוניק: "לאוכלוסייה המבוגרת אין התייחסות שונה ברמת הצריכה היומית, אלא אם כן הם נוטלים תרופות שדורשות שתייה נוספת".
איך מסגלים הרגלי שתייה טובים?
ד"ר אבל: "הכי חשוב להתחיל עם כמויות קטנות - רבע עד חצי כוס כל שעה, ואז תחושת הצמא משתקמת. ככל ששותים יותר צמאים יותר וזה מצוין".
הדרך להתרגל לצרוך מים בכמות מספקת, לדבריה, היא להתחיל לשתות על ידי הבנה וקבלת החלטה שהדבר מציל חיים, ושזהו הרגל שייבנה עם הזמן. "אפשר להחליט למשל לשתות כל שעה עגולה, להתחיל מ-4 כוסות ובהדרגה להגדיל עד 10 ולפזר את השתייה לכל היום, כדי לאפשר לנוזלים להיספג ולא רק להיות מופרשים". וכמובן, תמיד כדאי לדאוג שיהיה לידכם בקבוק מים מלא, כל הזמן – בתיק, ליד שולחן העבודה וכיו"ב.
מים תורמים להרזייה
ד"ר אבל מציינת שמי שצריכים להקפיד במיוחד על שתיית מים הם אנשים עם נטייה להשמנת יתר. "מנגנוני הצמא והרעב מתערבבים ונדמה לנו שאנחנו רעבים, כשהאמת היא שהרבה פעמים אנו צמאים וזקוקים למים, לכן קודם כל נרווה את עצמנו במים - וראו זה פלא, התיאבון לאכילה יירד וכך בעקיפין אנו תורמים להרזייה, להרגשה קלילה ולהגעה למשקל תקין".
יש עוד אוכלוסיות שיכולות ליהנות במיוחד משתייה בריאה?
"מי שסובלים מעצירות ומיציאות קשות, לא הולכים יום יום לשירותים וסובלים מנפיחות וכאבי בטן - לפעמים אחת הסיבות לכך היא חוסר נוזלים ושתייה. הגוף ובייחוד המעיים זקוקים לנוזלים רבים כדי לשמור על לחות - כשאין מספיק נוזלים נמשכים מים מהצואה למעי וכך הצואה נעשית יבשה וקשה יותר. שתיית מים מרובה פותרת את הבעיה. כך גם לסובלים מכאבי ראש: לפעמים אנו עם כאבי ראש חזקים כך לפתע פתאום, כשאחת הסיבות שיכולה להיות היא חוסר נוזלים. בחום גבוה ובמחלה יש איבוד נוזלים גבוה במיוחד: בחום גבוה קצב הנשימות עולה והגוף זקוק ליותר נוזלים, כמו כן בזמן שלשולים או קלקול קיבה. בכל המקרים הללו - חייבים להגביר שתייה".
ויש גם שיטה טובה לזהות אם שתינו מספיק: "שתן בהיר או כהה מעיד על מידת הנוזלים שאנו שותים. הכליות שלנו הן אלו שמוציאות את עודפי המים עם עודפי הרעלים החוצה דרך השתן. ברגע שאין מספיק נוזלים והשתן מרוכז מדי, צבעו צהוב כהה עד כתום. שתן מרוכז עלול לגרום לשקיעת אבנים בכליה ובדרכי השתן".
המים טובים גם לעור הפנים
ד"ר אבל מציינת יתרון נוסף למים: הם מגבירים את לחות העור בשכבות הפנימיות ובכך גם מעכבים תהליכי הזדקנות העור. גם קוניק מסכים לכך: "המים מזינים את הגוף וכששותים אותם באופן קבוע ומקפידים על הכמות המומלצת, העור נראה נהדר".
ד"ר מוניקה אלמן, דרמטולוגית מומחית ברפואת עור אסתטית, מוסיפה ומחדדת: "כדי לשמור על מרקם ומראה עור חיוני מומלץ לשתות 2 ליטר מים ביום לפחות. כמות זו מעשירה את תאי העור התת עוריים ומספקת לחות לרקמות".
ד"ר אלמן מצביעה על תופעה מוכרת שגורמת לנו לצרוך מעט מדי מים: "בחיים המודרניים אנחנו עובדים בחללים ממוזגים, מה שגורם לשתי בעיות: האחת, חללים אלה אינם מספיק מאווררים, מה שעלול להזיק לעור, והשנייה - העובדה שלא חם במשרד גורמת לאשליה שאנחנו לא צמאים, מה שעלול להוביל להתייבשות. התייבשות גורמת נזק רב לגוף האדם בכלל ולעור הפנים בפרט, לכן כדאי להקפיד לשתות מספיק כדי להימנע ממנה".
מים – הדרך הפשוטה והיעילה לניקוי הפנים
[#middleBanner]
בעולם הטיפוח קיימים אינספור סוגי תכשירים לניקוי הפנים, אבל מים הם המרכיב הזול ביותר והזמין ביותר - כמובן כשהוא מגיע בצירוף תכשיר כמו סבון. "חשוב להקפיד ולנקות את הפנים בוקר וערב בעזרת סבון ניקוי המיועד לשטיפה עם מים", מוסיפה יפה בירנפלד, קוסמטיקאית מוסמכת ויבואנית המותג SOTHYS לישראל. "המים והסבון ייצרו יחד קצף שיסיר את שאריות האיפור, ההפרשות ואבק היומיום, ירגיע ויעניק לעור הזנה והגנה וישאיר את אותו רך, חלק וזוהר. הקצף מנתק את שאריות הלכלוך, איפור, שמנים ושומנים ממקום אחיזתם, ממיס אותם ומאפשר את שטיפתם במים".
בירנפלד מציינת עוד נקודה חשובה שיש לקחת בחשבון: "תהליך הניקוי במקביל גם ממיס את שכבת ההגנה השמנונית של העור, ולכן מגביר את היובש. גם המים הקשים שאופייניים לישראל, המכילים ריכוז גבוה של סידן, מייבשים את עור הפנים. ולמרות זאת הם עדיפים מהשימוש במגבונים, שהם בסופו של דבר דטרגנט המסיר לכלוך אך גם פוגם בשכבת השמנוניות הטבעית החיונית לעור. לכן גם אם משתמשים במגבוני ניקוי, יש לשטוף אחריהם את הפנים במים. כדי להימנע מהיובש יש למרוח מיד לאחר ייבוש הפנים קרם לחות המתאים לסוג העור".
ומה לגבי מים מיסלריים? המילה Micelle שאולה מצרפתית, אבל מקורה הוא למעשה לטיני Mica, ומשמעותה: חלקיקים קטנטנים הנצמדים ללכלוך ו"לוכדים" אותם. היצרנים השונים יגידו לכם, ותוכלו לראות זאת בפרסומות בעיקר, שאם אתם משתמשים במים מיסלריים אין צורך לשטוף את הפנים במים זורמים לאחר פעולת הניקוי, אבל ד"ר ג`ני שטיימן, המדריכה המקצועית בחברת הקוסמטיקה מאג`יריי, אומרת שזה מיתוס שגוי: "המים המיסלריים הם תכשיר קוסמטי עם נוכחות של שומנים קלים, המתקפסלים לתוך תכשיר שלוכד לכלוך כמו איפור והפרשות עוריות. הם מתאימים במיוחד לנשים בעלות עור מגורה, רגיש ונוטה לדלקות, הודות לתרכובת המזכירה את שומני העור הטבעיים, אך הניסיון שלי מוכיח שהם יהיו יעילים אך ורק בתנאי שהם נשטפו לחלוטין מהעור. הסיבה לכך היא שחייבים לסלק את השומנים שלוכדים את הלכלוך דווקא בגלל הדמיון הגדול שלהם לשומני העור, שכן אם אלה לא יסולקו, עור הפנים עלול לקבל אותם בברכה, לפרק את הקפסולות ולהשתמש בשומנים לצורך תפקודי של העור".
על הפנים: כל הטיפים לניקוי פנים מוצלח
הצטרפו לקהילת בריאות ואורח חיים בריא של מוטק'ה
הצטרפו לקהילת האופנה והיופי של מוטק'ה
בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן
כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...
הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...
יום כיפור מתקרב ואיתו השקט המוכר, ריח מרק העוף שמתפשט ברחובות לפני כניסת החג, שמץ של נוסטלגיה, אווירת...