מיני וביקיני אחרי גיל 50? למה לא?
מהו סטיילינג כולנו יודעים, אבל מה זה סטיילינג תרפיה? נעים מאוד, תכירו: ראייה חדשה של סטיילינג ואופנה, שמרחיקה את המונח מהרדידות של בגדים ורואה באופן הלבוש סממן או קשר לאישיות שלנו. או במילים אחרות: החיבור בין בגדים לרגשות. מה שנשמע כרעיון אינטואיטיבי מגובה כיום במחקרים, שמוכיחים שבחירות הלבוש שלנו הן רגשיות: אנחנו לא מתלבשים כדי לכסות את הגוף אלא כדי לבטא את עצמנו, לעשות רושם, להסתיר או להתחבר לעצמנו – כל אחד והסיבות שלו לבחירת הבגדים.
ד"ר טלי סטולובי, שפיתחה את השיטה של סטיילינג תרפיה כמשחק עם בגדים שמוביל לתהליך של צמיחה והתפתחות, הגיעה לנושא ממקצועה כעובדת סוציאלית קלינית, מרצה וחוקרת אדם. היא עבדה במשך שנים במרכז לבריאות הנפש "לב השרון", וכיום מרצה בכירה במכללה לחברה ואמנויות. לאחרונה אף הוציאה ספר חדש בשם "סטיילינג תרפ'י – להתלבש כמו האישה שאת רוצה להיות". "הבגדים לא סתם נבחרים, אלא מבטאים את התפיסה העצמית שלנו", היא מסכמת במשפט את התיאוריה כולה.
איך הגעת מעולם הטיפול, המחקר והאקדמיה לעולם הסטיילינג שרחוק ממנו שנות אור?
"גיליתי את התחום בעקבות השינויים בגוף שלי אחרי לידה. הגוף משתנה, וכשהגוף משתנה הצרכים שלנו מהבגדים משתנים. באותה תקופה ניהלתי את תחום המחקר בבית חולים פסיכיאטרי, ולא היה לי שום קשר לסטיילינג. החיפוש שלי שיקף גם שלב חדש בחיים שלי, שלב האמהות, וגם חיפוש קונקרטי אחר פתרונות לשינויים בגוף שלי. הלכתי ללמוד סטיילינג וגיליתי שיש בכלי הזה הרבה מעבר למה שאנשים חושבים. שמתי לב שכאשר אני משנה את איך שאני מתלבשת, אני משנה את איך שאני מרגישה.
"יצאתי למסע וגיליתי שעד אז התלבשתי לפי מה שהיה מצופה ממני ומהתפקיד שלי, והנה בחיפושים שלי ראיתי שככל שאני מגוונת את הלבוש, כך אני מגדירה מחדש את כל התפיסות הבסיסיות שלי לגבי עצמי. כך יצאתי לדרך חדשה שבה אני עושה את החיבור בין העולם הטיפולי והמחקרי שצמחתי ממנו לבין העולם שהכי זר ממנו – הסטיילינג. היכולת לעשות את החיבור היצירתי והחדשני באה מזה שהעזתי להתלבש אחרת, ובהתאמה - לחשוב אחרת".
"הרבה פעמים נשים בגיל השלישי חושבות שכבר אין טעם להתלבש"
כשאישה מוצאת את הדרך להיראות טוב בעיני עצמה, היא תרגיש ביטחון. צילום: Shutterstock
מה גילית במחקרים ובשטח על הגיל השלישי והקשר שלו לאופן הלבוש?
"הקשר לגיל השלישי לא רק ברור מאליו אלא גם מאוד חשוב. גם מהקליניקה אני מכירה את הגיל הזה לעומק, ונתקלת בעבודה שלי בנשים שרואות בבגדים עניין לא רלוונטי כמו שרואות את המראה החיצוני שלהן פחות רלוונטי. בחירת הבגדים שלהן משקפת תחושת אובדן ולצידה תחושה של ויתור – אין בשביל מה להתלבש, אין טעם להתלבש. הבסיס המחקרי מראה שזה לא נכון: הבגדים משפיעים על הקוגניציה שלנו. החוקרים אדם וגלינסקי פרסמו מחקר שבו הוצג שנחקרים שלבשו חלוק לבן הצליחו להשיג תוצאות טובות יותר במבחן פסיכולוגי מבלבל בתחום הריכוז, כי החלוקים נקשרו אצלם לייצוג של רופא. הממצא הזה מאוד רלוונטי לגיל השלישי במובן הזה שהוא מצביע על כך שאדם שמתלבש באופן שקשור לתפקוד, יעילות, ריכוז והשתלבות בחברה ירגיש רלוונטי, ירגיש במיטבו. לעומת זאת אדם שילבש בגדים שיתפוס אותם כלא רלוונטיים, או כמו שאנחנו נוהגים להגיד 'סמרטוטים', ירגיש הפוך. לבגדים יש כוח להשפיע על איך שאנחנו תופסים את עצמנו".
מה המאפיין העיקרי שגילית על מערכת היחסים בין נשים מבוגרות ובגדיהן?
"אם לאישה צעירה יש עוד אשליה וכמיהה שהיא תרד במשקל ושהגוף ישתנה באורח פלא, לאישה בת 60 כבר אין את האשליה הזאת ואז הבחירה בבגדים מלווה בעצב ש'אני לא אזכה כבר להיות בגזרה הזאת, כבר לא איראה ככה, כבר לא אתלבש ככה'. ודווקא שם הבגדים מאוד יכולים לעזור, לעודד, לחזק, לנחם. ברגע שהאישה תמצא את הדרך להיראות טוב בעיני עצמה, זה ייתן לה את תחושת הביטחון, הנחמה. האישה הבוגרת כבר לא מנסה להיראות כמו מישהי מהז'ורנל, אבל כן יש לה שאיפה להרגיש טוב. וברגע שהיא מוצאת בגדים שמתאימים לה, מרגישה רלוונטית ואוהבת את מה שהיא רואה במראה – זה נותן לה הרבה ביטחון להתמודד עם שינויי הגוף ועם אובדנים אחרים שקשורים בגיל הזה".
"אין דבר כזה תתלבשי בהתאם לגילך"
"החשש מביקורת חברתית לא צריך לנהל את בחירות הלבוש". ד"ר טלי סטולובי, צילום: שירלי פוקס
ד"ר סטולובי מזמינה את הנשים הבוגרות לחשוב מחדש על הבחירות שלהן. "לנשים בכל גיל מגיע להתלבש במידות שמתאימות להן, שבחנויות לא יהיה רעש חזק ובכלל, שהחנות תהיה מותאמת גם לגיל השלישי, זה עוד לא קורה וזה בהחלט צריך לקרות". היא מזכירה בהקשר הזה את "אחוות הכובעים האדומים" – מועדון שנוצר באנגליה, ובו חברות נשים בנות 70 פלוס שהקימו מועדון חברתי, שמאופיין בתלבושת של כובעים אדומים ובגדים סגולים. "המסר שלהן הוא 'אנחנו נוכחות ולא מוכנות להיעלם, והבגדים הם כלי להבליט אותנו'. הן מביאות קול חזק שאומר: גם לנו מגיע".
ואת אומרת שבחירת הבגדים יכולה לעשות זאת?
"הדגש הוא פחות על ה'מה' מבחינת גזרה או צבעים ויותר על איך הבגדים גורמים לי להרגיש, איך אני בוחרת את הבגדים שיעזרו לי לתפקד טוב ביום-יום ולהפיק מעצמי את המיטב, בגדים שיגרמו לי להרגיש טוב עם עצמי ועם דימוי הגוף שלי. אגב, בכל גיל תמיד נשים מודעות לגוף שלהן ומוטרדות ממנו הרבה יותר מאשר גברים. בגיל השלישי מאוד בולטת תפיסה מקובעת על מה שאני חושבת על עצמי ואיך זה מתבטא, הן בסוג הבגדים שאני בוחרת והן בסוג החנויות שאני בוחרת להיכנס אליהן. אנשים לא נכנסים לחנויות שמבחינה ערכית לא נראות להם בהלימה לגיל שלהם או לסטטוס שלהם".
מה לגבי הדימוי החברתי בגיל הבוגר? תפיסות שגורסות שאישה בת 60 לא יכולה ללבוש מכנסיים קצרים או חצאית מיני?
"אני שומעת הרבה מנשים שאומרות 'בגיל שלי אני לא יכולה ללבוש בגדים מסוימים, למרות שאני מאוד רוצה ללבוש מכנסיים קצרים, זה לא לעניין, לא מתאים'. אני חושבת שזו תפיסה שגויה לחלוטין. אם בתפיסה של האישה היא נראית טוב במכנסיים קצרים ומרגישה מכובדת, היא צריכה לבחור בעצמה. החשש מהביקורת החברתית לא צריך לנהל את הבחירות. לגבי חצאית מיני זה אף חמור יותר, כי החברה שלנו מאוד מאוד מסתייגת ממיניות בגיל המבוגר. לכן יש המון ביקורת חברתית סביב 'תתלבשי בהתאם לגילך'. בסופו של דבר כל אישה צריכה לעמוד מול המראה ולבחון איך היא מרגישה בבגדים שבחרה ללבוש.
"ברגע שאנחנו מתנתקות מהעיניים של החברה ומהמחשבה על איך אני 'אמורה להתלבש', הבחירה מדויקת יותר. אני מאמינה שאישה יודעת היטב מתי היא נראית טוב, וכשאישה מקשיבה לעצמה היא יודעת מה מחמיא לה ומה לא מחמיא לה לבד, היא לא צריכה שיגידו לה או יעירו לה. הפספוסים קורים במקום שבו אני בוחרת לא מתוך מודעות לעצמי, או מתוך אחיזה באיזה רעיון חברתי כלשהו".
"מי שרוצה ללבוש ביקיני או סקיני לא צריכה אישור מאף אחד"
"כל אישה צריכה לעמוד מול המראה ולבחון איך היא מרגישה עם הבגדים שבחרה". צילום: Shutterstock
ובכל זאת, התפיסות החברתיות גורמות לבנות הגיל השלישי להימנע מבחירת בגדים מסוימים, בעיקר קצרים וחשופים, דוגמת בגד ים ביקיני. בחודש שעבר תקפה עורכת ווג אלכסנדרה שולמן את דוגמנית העל לשעבר, הלנה כריסטנסן בת ה-50 כיום, שלבשה מחוך תחרה חושפני עם ג'ינס סקיני בגזרה גבוהה, וכתבה לה: "את יכולה לחשוב ש-50 זה ה-30 החדש אבל הבגדים יודעים את הסיפור האמיתי".
"קודם כל נשים אלה כמו הלנה הן מיעוט. רובנו לא נראות ככה בדיוק כשם שרובנו לא יצאנו כמו קייט מידלטון וגל גדות מחדר הלידה, לבושות במכנסי סקיני", אומרת ד"ר סטולובי. "אבל אשריהן, למה לא? אם יש נשים שיכולות ורוצות ללבוש ביקיני ומכנסי סקיני הן לא צריכות אישור מאף אחד. יש להן זוג עיניים ואינטואיציות והן יכולות לקבל החלטה מה ללבוש גם בלי מחיאות כפיים או בוז, להבדיל. הדילמה מתחילה במקומות שבהם אנחנו עצמנו חסרות ביטחון, ואז יש חשש שמה שלבשתי יקבל תגובה שלילית מהחברה, ואיך אתמודד עם התגובה הזו".
ד"ר סטולובי מספרת שאשת הטלוויזיה פאולה רוזנברג אמרה לה בראיון בתוכניתה, שנאמר לה שהיא צריכה לכסות את הזרועות שלה. נשים אחרות בעיקר בגיל הבוגר אומרות לה שהן צריכות להסתיר את המרפקים המידלדלים, הבטן הרפויה או הוורידים ברגליים. "אני אומרת שזה לא ריאלי. כל התופעות האלה הן טבעיות, אז אנחנו מפסיקות לחיות? כמו כל דבר מדובר בשאלה של מינון, או יותר נכון קיצוניות. כל מראה קיצוני מעורר תגובה חברתית שאיתה צריך להתמודד. אבל מי קובע איפה הגבול? למשל, אם את הולכת עם חצאית מיני ואת מכסה את הרגליים עם גרביונים והחולצה פרופורציונלית, למה שזה לא ייראה טוב?".
איך נכנס מקצוע הסטיילינג לתמונה?
"הסטיילינג צריך לענות על הצרכים הרגשיים של האישה. איך אישה רוצה לראות את עצמה, איך היא רוצה שיראו אותה אחרים והכי חשוב – איך היא רוצה להרגיש. אני שומעת נשים שאומרות 'אין טעם שאני אתלבש עד שארד במשקל'. אני אומרת שהחיים הם כאן ועכשיו, ואנחנו צריכות לבחור בגד עם הגוף שלנו כמו שהוא. הבחירה בבגד שנכון לי עכשיו משפיעה באופן מאוד חיובי מבחינה רגשית. אני חושבת שאנחנו לא צריכות כמויות עצומות של בגדים – הרעיון הוא להתאים את ארון הבגדים שלי למידה ולשלב החיים שלי בצורה כזו, שהבגדים יגרמו לי להרגיש טוב ולתפקד טוב".
ועכשיו, לטיפים של ד"ר סטולובי לבחירת בגדים שיעשו לכן טוב:
אם יש לכן בארון בגד, יקר ככל שיהיה שאתן מרגישות בו רע - היפטרו ממנו. צילום: Shutterstock
1. צאו מהקופסה. גוונו את הלבוש הרגיל שלכן, אל תעשו מהפך אלא ביחרו בהתפתחות. הכוונה היא לא לחפש פריט לבוש יוצא דופן כי אז זה עלול להראות כמו תחפושת, אלא לחפש בתוך גבולות הידוע והמוכר איך אתן יכולות לגוון. למשל: פריט לבוש בסגנון שלכן אבל בצבע חדש, במיוחד אם כל הארון שלכן בצבעוניות שחוזרת על עצמה. "הכניסו צבע חדש או גזרה חדשה, העזו, נסו גזרה אחרת, חפשו אלטרנטיבות נוספות לבגדים שלכן".
2. דייקו את ארון הבגדים שלכן. הוציאו את כל פריטי הלבוש והאקססוריז שלא רלוונטיים, והשאירו רק את מה שמתאים לכן וגורם לכן להרגיש בו טוב. גם אם מדובר בבגד יקר, אם אתן מרגישות בו רע אז הוא לא משרת אתכן. "אנחנו לא צריכות הרבה בגדים אלא בגדים שמדויקים לנו ושנרגיש בהם טוב".
3. היכנסו לחנויות בגדים שאתן לא נכנסות אליהן בדרך כלל. "אנחנו מכונות של הרגלים, אז כמו שאנחנו מנסות בגדים בווריאציות אחרות, כך אני ממליצה לנסות גם חנויות אחרות, סגנון שונה, שוב – לנסות ולחקור".
4. חזרו לתמונות מהעבר. דפדפו באלבומים ותראו איך התלבשתן פעם, האם היו פריטים שאהבתן שאתן יכולות לקבל מהם השראה לעכשיו? אולי בעבר התלבשתן בצורה קלאסית או צבעונית ואהבתן את זה מאוד, ויכול להיות שבהתאמה המתבקשת תוכלו לנסות את זה גם עכשיו.
5. חפשו השראות בסביבה. חפשו סביבכן נשים שאתן יכולות ללמוד מהסטייל שלהן - וסטייל הוא דבר ערכי, זה גם שפת גוף ומסר בצד הבגדים עצמם. "נשים כאלה יכולות להיות בסביבה הקרובה וגם בתקשורת, בעיתונים, באינטרנט. הן יכולות לרמז לנו לאיזה סגנון אנחנו נמשכות ואיך לפתח את הסטייל הנוכחי. לא כל מה שיפה על אחרת יהיה יפה עליי, אבל אני כן יכולה להבין למה נמשכתי. האם זו הייתה תעוזה, יצירתיות, צבעוניות, ואולי הקלאסיקה, הניקיון והייצוגיות במה שהיא לובשת".
פחות זה יותר: מלתחה מנצחת, מינימום בגדים
טיפים נוספים לסידור ארון הבגדים
השראות סטייל ואופנה לגיל 50 פלוס
אוהבת אופנה? הצטרפי לקהילת האופנה והיופי של מוטק'ה
שלחתם קורות חיים, עברתם ראיון טלפוני ואולי אפילו שניים, והנה זה מגיע. ראיון עבודה....
הוזמנתם לדייט, איזו התרגשות. בין אם אתם בחיפושים אחר זוגיות בפרק ב' ובין אם מדובר בדייט מזדמן לאחר שנים...
פיליפ דומאס מצרפת היה בן 60 כשחתם על חוזה הדוגמנות הראשון שלו. הוא עבד בתחום הפרסום והקולנוע, וכשיצא לפרישה...