ממנהלת לשכת סמנכ"ל לבלוגרית אפייה מצליחה
דורית מנו טל-אור שימשה במשך עשרים שנה מנהלת לשכתו של סמנכ"ל בית הספר הפרטי "הריאלי" בחיפה, ודמות מוכרת בעיר. שום דבר לא הכין אותה לכך שהיא תצטרך לפרוש במפתיע, בנסיבות בריאותיות. אבל יותר מזה: שום דבר לא הכין את טל-אור, האימא והסבתא שבאמצע שנות החמישים שלה נאלצה לשבת בבית אחרי שנים ארוכות של קריירה ניהולית בתפקיד בכיר, שהיא תהפוך את הלימון ללימונדה. את השהות בבית והשיטוטים במחשב וברשת היא הפכה לקריירה מצליחה באפייה ובבישול, והיום היא נחשבת אושיית רשת מובילה עם עשרות אלפי עוקבים ברשתות החברתיות. את האהבה למטבח היא תרגמה להפיכתה למותג ישראלי עם מעריצים מושבעים.
טל-אור, בת 59 (נראית הרבה פחות) נשואה לשלומי, אהוב נעוריה מגיל 16 ויש להם שלושה ילדים: גלי בת 36, לירון בת 35 ("התחתנתי מאוד צעירה ובזמני הדעה הרווחת הייתה שכאשר מניקים לא נכנסים להריון. ובכן, זה קשקוש") ואסף בן 29. היא גרה בחיפה, בת למשפחה סלוניקאית שהסבים משני הצדדים הגיעו בהזמנת אבא חושי לבנות את נמל חיפה בשנות העשרים - ומאז הם כאן. היא גם סבתא לשלושה נכדים, ובתה שנשואה לשבדי זיכתה אותה לא רק בתואר סבתא הישראלי אלא גם בכינוי "מורמור" – סבתא בשבדית, ובהתמחות מיוחדת באפייה מהמטבח השבדי (ויש לנו גם מתכונים בהמשך).
אבל לא נקדים את המאוחר. הבלוגרית שכל מתכון שלה ברשת גורף עשרות אלפי צפיות, עשתה אמנם הכל במו ידיה, אבל כאמור היא בכלל לא התכוונה לכך. "אהבתי מאוד את העבודה שלי כמנהלת לשכת סמנכ"ל, הייתה לי משכורת יפה וחיים טובים, עבדתי בהנאה מלאה. אבל בשנה וחצי האחרונות לעבודתי הייתי כל הזמן חולה בדלקות גרון. חולה ברמה שמטופלת בבית חולים אחרי אנטיביוטיקה שלא משפיעה, וזקוקה לעירוי דרך הווריד. לקח לי זמן להבין שמשהו לא בסדר, שאני פשוט שורפת לעצמי את הגרון".
מה אמרו הרופאים?
"עשיתי את כל הבדיקות ועברתי את מיטב הרופאים בכל רחבי הארץ. כולם בדקו ואמרו שאין לי כלום, לא מצאו בעיה, טענו שאלה לחצים נפשיים ושאולי אני צריכה לפרוש מהעבודה. היה לי מאוד קשה להבין את זה כי הייתי במקום שאני מאוד אוהבת, כמו משפחה ובתפקיד נהדר שאהבתי מאוד, ובכל זאת הייתי כל הזמן חולה. לקח לי קצת זמן להפנים ובסוף הבנתי שאין ברירה והחלטתי לעזוב. ביום שעזבתי את העבודה במשך שנה לא הייתה לי דלקת גרון".
"אני גם כותבת את המתכונים, גם עורכת וגם מצלמת"
"תמיד הייתי חיית אינטרנט". טל-אור בפעולה, צילום: אור הגר
ומה עשית בבית?
"כלום. ישבתי בבית בנחת והפכתי לסבתא סורגת - סרגתי את עצמי לדעת, עשיתי צעדות בים ובין לבין, כי הידיים שלי תמיד עסקו במתוקים, אפיתי והעליתי את המתכונים לפייסבוק. כל יום שישי הכנתי עוגה והעליתי לפייסבוק. במקביל פתחתי בלוג אוכל בסלונה ולכל מתכון הצמדתי סיפור שמתאים לו. זאת הייתה נקודת המפנה. שלושה שבועות אחרי שפתחתי את הבלוג לפני 4 שנים, פרסמתי מתכון לתפוחי אדמה וביום הראשון נכנסו אליו כ- 8000 איש. באותו סוף שבוע נכנסו עוד 20 אלף איש. נדהמתי מההצלחה ובאותו שבוע החלטתי שאני רוצה אתר עצמאי משלי. פניתי לבת שלי שהיא מעצבת גרפית שתעצב לי, ולאחיין שלי שיעזור מבחינה טכנית, וכך האתר עלה לאוויר".
האתר נקרא סוויט דולי, על שום שם החיבה דולי שאותו קיבלה טל-אור מהבית. "היום כבר הרבה אנשים קוראים לי דולי וזה מצחיק אותי אבל כבר התרגלתי. הבלוג גם מזמן לא עוסק רק במתוקים אלא בכל סוגי המאכלים, ואני בעיקר מצטיינת במאכלים מהירים וטעימים".
במהלך השנים שחלפו הפך האתר להצלחה כבירה, ולדברי טל-אור היא עושה הכל במו ידיה: "אני כותבת, עורכת, מצלמת. כשראיתי שצילומי האוכל שלי לא מספיק איכותיים עברתי קורס מיוחד של צילום אוכל. אני כל הזמן לומדת ובונה את עצמי. למדתי איך לשווק את עצמי ברשת, אני עושה תחקיר לכל מתכון כדי לכתוב את הכותרות המושכות ביותר ולהיות הראשונה בהמלצות של גוגל. כל מה שלא ידעתי הלכתי ללמוד, וכך הפכתי למעצמת אינסטגרם ופייסבוק.
"אני מפיצה את המתכונים שלי בקבוצות ייעודיות והן מפרגנות לי. אגב, בהתחלה הייתי שולחת בקבוצה של המשפחה את הלינקים ומבקשת מכולם לעשות לייק. האחיינים שלי צחקו עלי אבל רק היה חסר שמישהו יגיד לי לא, וזה ידרבן אותי עוד יותר. היום יש לי פוסטים כמו סלטים ליום העצמאות עם 100 אלף חשיפות, וכל מתכון שלי לעוגיות קוצר 20 אלף לפחות. בהמשך קיבלתי פניות גם מחברות מזון שרוצות לשתף פעולה כי יש לי כמות עוקבים פנטסטית, וסגרתי מעגל עם סלונה שפנו אלי שאהיה מנטורית לבלוגריות בישול".
מתוק או מלוח? גם וגם
פיצה איז קאמינג! טל-אור והבצק, צילום באדיבותה
את יודעת שבגילך זה לא טריוויאלי שתהיי חיית רשת. אחוז גבוה של נשים וגברים בגיל הבוגר נרתעים מהרשתות החברתיות.
"זה מאוד נכון, תמיד הייתי חיית אינטרנט אבל לא חלמתי לעסוק בזה ובטח לא חשבתי שאהיה מותג, לא האמנתי שזה יקרה אבל עבדתי מאוד קשה בזה. בגלל שפיצחתי את הרשת החברתית אני מעבירה הרצאות לאנשים בגיל שלי בנושא פייסבוק ואינסטגרם, שאני קוראת להם אינסטגרם לסבתות שכל היום רואות את הנכדים באינסטגרם. זה התחיל מסבתא שפנתה אלי ואמרה לי: נמאס לי להיות בהופעה של שלמה ארצי וכולם מעלים סטורי ואני לא יודעת איך. אז לימדתי לאט לאט, בלי לחץ, והיום יש לי הרצאות לאנשים בגילי שמעוניינים להיות ברשת החברתית. גם חמותי שהיא בת 80 פלוס קראה לי וביקשה שאלמד אותה וואטס-אפ ובפייסבוק והיום היא שולטת ואפילו פתחה קבוצה של הנכדים שהיא מנהלת".
איך את מסבירה את ההצלחה שלך כבלוגרית?
"אני חדורת מטרה וקשובה לקהל שלי. אם מישהי כותבת לי שהיא רוצה סלטים ביתיים כי נמאס לה מהסלטים הקנויים, אני אומרת לה שתתן לי שבוע ואני חוזרת עם מתכונים לחומוס, חצילים על האש וכו'. אני עובדת בזה. גיליתי שאנשים אוהבים מתכונים קלים, הכי פשוטים הכי ומהירים, ואני משתדלת לספק להם אותם".
מתוק או מלוח - מה הולך יותר?
"אני כבר כל כך מחוברת לקהל שלי שמדי חמישי אני שואלת אותם אילו מתכונים תרצו לשבת, ונותנת לאנשים אפשרות להחליט מה הם רוצים. למרות שהלב שלי נוהה אחרי מתוק, הפוסט הכי נצפה אצלי הוא המתכון של תפוחי אדמה. אנשים אהובים מלוח ומתוק במידה שווה".
לבסוף, ביקשנו מטל-אור לחלוק איתנו את המתכונים הפופולריים שלה, כאלה שתצטרכו מצרכים בודדים וזמן קצר כדי להפיק ארוחה שלמה או קינוח משגע. הרי הם לפניכם:
עוגיות שבדיות נמסות בפה – משני מצרכים וסוכר (יש גם גרסה טבעונית)
צילום באדיבות דורית מנו טל-אור
"זהו מתכון שעשה 'עליה' לארץ אחרי שבדצמבר נסעה בתי עם המשפחה לבקר את הסבתא והסבא בשבדיה .אחרי יומיים של התאקלמות בשטח, מספרת לי הילדה על עוגיות הורסות שהיא ומיה, הנכדה, לא מפסיקות לאכול. שלחתי אותה לבקש את המתכון מהסבתא השבדית, פרסמתי מתכון בעברית והיתר היסטריה".
מצרכים (לכ-30 עוגיות):
200 גרם חמאה בטמפרטורת החדר (אפשר להשתמש במחמאה)
2 כוסות קמח לבן (אפשר גם קמח מלא)
2 כפות סוכר וניל
צלחת עם סוכר
ההכנה:
1. בקערה שמים את החמאה, הקמח וסוכר הווניל ולשים עד לקבלת בצק רך.
2. יוצרים כדורים או צורת בננות.
3. אופים בתנור שחומם מראש ל– 180 מעלות במשך 12-15 דקות.
4. כשהעוגיות עדיין חמות מעבירים עם כף מהתבנית לצלחת הסוכר, מערבבים קלות כדי שהעוגייה תהיה עטופה בסוכר ומעבירים לקופסה.
* להכנת עוגיות שבדיות בגרסה טבעונית: חצי כוס שמן קוקוס במקום חמאה.
העוגיות של מוּרמוּר - בצק פריך עם נוטלה, שני מצרכים, עשר דקות הכנה
צילום באדיבות דורית מנו טל-אור
"נתחיל הפעם בשיעור גיאוגרפיה: אנחנו גרים בחיפה, בתי הבכורה גרה בהרצליה. מאז שנולדה הנכדה נכנס נוהל למשפחה: פעם בשבוע, בשעות הצהריים, נופלים לנו כל הדברים מהידיים, אנחנו עוזבים הכל ונוסעים ליורשת העצר. תם שיעור גיאוגרפיה, עוברים לשיעור שפות. והפעם, שבדית. החתן השבדי שלי מפטפט עם הנסיכה מהיום שנולדה בשבדית. היא עונה לו רוב הזמן בעברית אבל מדי פעם משתרבבות מילים שכבר למדנו לזהות אותן. מהיום שנולדה הוסב שמי למוּרמוּר. ככה נולדו העוגיות של מוּרמוּר - בצק פריך עם נוטלה".
מצרכים:
1 חבילה של בצק פריך מוכן
1 צנצנת נוטלה
ההכנה:
1. בחבילה יש שני גלילים של בצק פריך. פותחים אחד ומרדדים.
2. צורתו של הבצק היא בדרך כלל מלבן. יש לרדד בעדינות לכל הצדדים עד שהבצק יהיה מרובע. מורחים שכבת נוטלה על הבצק.
3. מתחילים לגלגל רולדות של בצק עם נוטלה.
4. מניחים בתבנית משומנת את הרולדות אחת אחרי השנייה עם רווחים ביניהן.
5. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות כעשרים דקות עד חצי שעה.
6. כשהבצק משחים מוציאים. נותנים לרולדות לנוח חמש דקות, לא יותר. כשהן עדיין חמות, חותכים לריבועים.
* שימו לב שהעוגיות לא ישחימו יתר על המידה, שכן אז השוקולד יישרף. אם הבצק שינה צבעו לחום בהיר – זה הזמן להוציא.
** שתי דקות בחוץ, לא לתת לזה להתקרר ולחתוך מיד לפרוסות.
7. את הגליל השני של הבצק הפריך עושים בצורה שונה: את ריבוע הבצק המרודד מורחים עם נוטלה רק שלושת רבעי, לא עד הסוף. מה פירוש? שאת הבצק מחלקים לחמישה פסים, ומורחים רק בארבעה פסים את השוקולד. הפס האחרון ישמש ככיסוי.
התהליך הכי פשוט כעת: מרדדים, מורחים את הנוטלה, מסמנים חמישה חלקים ואז בזהירות מעבירים פס אחד על גבי השני. הפס האחרון יהיה הכיסוי.
8. אופים ב-180 מעלות כרבע שעה עד עשרים דקות. כשהבצק משחים מוציאים. נותנים לו לנוח חמש דקות, לא יותר, וכשהוא עדיין חם חותכים לריבועים.
הטיפ של סוויט דולי: הטריק של העוגיות האלה זה הרידוד של הבצק. מרדדים בצק פריך דק דק. הבצק סופג את הנוטלה ויוצאות עוגיות נימוחות.
לחמניות זיתים מהירות ב-10 דקות (יש גם אופציה קלה ללא גלוטן)
צילום באדיבות דורית מנו טל-אור
מצרכים:
3 ביצים
1 מיכל גבינת קוטג'
200 גרם גבינה צהובה מגוררת
1/2 כוס שמן
1 קופסת זיתים פרוסים לפרוסות (טבעות זיתים)
1 כוס קמח תופח (כדי להפוך את המתכון לנטול גלוטן: 1 כוס קמח קונדיטור ללא גלוטן + כפית אבקה אפייה)
כרבע כוס שומשום
ההכנה:
1. שמים בקערה את כל החומרים מלבד הקמח, מערבבים ולבסוף מוסיפים את הקמח. הערה: העיסה די דלילה.
2. מרססים תבנית מאפינס בספרי שמן ומעבירים את הבלילה עם כף. בסיום מפזרים שומשום מעל. אופציה נוספת: משמנים תבנית מרובעת או עגולה, מרססים עם ספרי שמן מעבירים העיסה לתבנית ומפזרים שומשום מעל.
3. אופים בתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות כחצי שעה.
* כמות הבלילה מספיקה לאפיית 12 לחמניות בתבנית של מאפינס, ועוד תבנית בינונית חד פעמית.
בונוס: מתכון לבצק פריך לכל מטרה
מצרכים:
300 גרם קמח (2 כוסות קמח + 2 כפות)
200 גרם חמאה
100 גרם סוכר (חצי כוס)
1 ביצה (או 2 חלמונים)
אנשים מתמודדים באופן שונה זה מזה עם בשורות איוב. יש שיתכנסו בתוך עצמם ויבכו על מר גורלם, יש שיאבדו את הטעם...
רוני שיר מראש העין, 57, בזוגיות ואם לשתי בנות, עסקה אמנם במהלך חייה בפעילות גופנית אבל ליוגה מעולם לא...
"רק בשנות העשרים המאוחרות שלי הודיתי בפני עצמי שאני אישה בגוף של גבר. עוד לא עשיתי עם זה כלום אבל לפחות...