חזרה לבריאות טובה

מסיבוכי הסוכרת: נוירופתיה סוכרתית

כ-10% מחולי הסוכרת יסבלו מפגיעה במערכת העצבים שתשפיע על איכות חייהם. כיצד מאבחנים ומטפלים, והאם אפשר למנוע את הסיבוכים?
דן אבן 01/09/16
מסיבוכי הסוכרת: נוירופתיה סוכרתית
סיבוך נפוץ שמקשה על החיים. נוירופתיה סוכרתית. צילום: Shutterstock

 

אחד הסיבוכים השכיחים של מחלת הסוכרת היא פגיעה במערכת העצבים הקרויה בעגה הרפואית "נוירופתיה סוכרתית".

 

נוירופתיה סוכרתית היא למעשה קבוצה של הפרעות של מערכת העצבים שנגרמות על רקע מחלת הסוכרת. פגיעה עצבית אצל סוכרתיים עלולה להתרחש בכל איבר בגוף, לרבות במערכת העיכול, הלב ואיברי המין, אך לרוב היא משפיעה על הגפיים ומאופיינת בתסמינים כגון תחושות עקצוץ, שריפה, הירדמות, כאב, חולשה, עיכוב ברפלקסים ואף אובדן תנועתיות בגפיים. לעיתים נוירופתיה סוכרתית קיימת ללא תסמינים.

 

ההערכות ממחקרים הן כי לא פחות מ-60% עד 70% מהאנשים עם סוכרת מפתחים פגיעה עצבית כלשהי, כשהסיכון עולה עם הגיל וככל שמשך המחלה ארוך יותר.

 

קיימים ארבעה סוגים של נוירופתיה סוכרתית. נוירופתיה פריפרית, השכיחה ביותר, מתאפיינת בכאבים או אובדן תחושה בכפות הרגליים, הרגליים, כפות הידיים והזרועות, כשלרוב הרגליים נפגעות לפני הידיים. נוירופתיה אוטונומית היא כזו שגורמת לשינויים בתפקוד מערכת העיכול ודרכי השתן, הפרעות בתפקוד המיני וסיבוכים בכליות וכן בראייה. נוירופתיה פרוקסימלית גורמת לכאבים בירכיים, אגן הירכיים, מפרק הירך והעכוז ומובילה לחולשה ברגליים, לרוב רק בצד אחד של הגוף. נוירופתיה מקומית/ חד עצבית מוקדית לרוב מופיעה בפתאומיות, ומלווה בחולשה בעצב אחד או בקבוצת מערכת העצבים המובילה לחולשה פתאומית או כאבים, כשכל עצב בגוף עלול להיפגע במסגרת אבחנה זו, אם כי הפגיעות האופייניות מורגשות בראש, הגו (הטורסו) או הרגליים.

 

לכתבות נוספות באתר כמוני

 

 

מה גורם לנוירופתיה סוכרתית?

 

הסיבות להתפתחות נוירופתיה סוכרתית משתנות בהתאם לסוג הפגיעה העצבית ממנה סובל המטופל, כשבין הגורמים שנקשרו במחקרים לתופעה ניתן למנות רמות גבוהות של שומנים בדם, רמות נמוכות של הורמון האינסולין, פגיעה בכלי דם המוליכים חמצן ורכיבים החיוניים לתפקוד תקין של מערכת העצבים, דלקתיות במערכת העצבים, נטייה גנטית למחלות של מערכת העצבים, אורח חיים לא בריא הכולל עישון ושתיית אלכוהול, וכן פגיעות מכאניות בעצבים כגון תסמונת התעלה הקרפלית (Carpal Tunnel Syndrome).

 

תסמינים של נוירופתיה סוכרתית

 

נוירופתיה פריפריאלית. shutterstock

 

התסמין הראשון המשויך לנוירופתיה סוכרתית הוא לרוב תחושת רדימות, שריפה, עקצוץ או כאב ברגליים. התסמינים לרוב קלים בשלב הראשון, מאחר שהנזק למערכת העצבים מתפתח בהדרגה במשך מספר שנים, כשמקרים קלים עשויים שלא להתגלות כלל.

 

ככלל, שורת התסמינים של נוירופתיה סוכרתית כוללת רדימות, עקצוץ, שריפה וכאב באצבעות הרגליים או כפות הרגליים, הרגליים, הידיים, הזרועות ואצבעות הידיים או כפות הידיים; חולשת שרירים בידיים או ברגליים; תסמינים הקשורים למערכת העיכול כמו בחילות והקאות; שלשולים או עצירות; סחרחורות או תחושת עילפון על רקע צניחה בלחץ הדם אחרי עמידה או ישיבה; הפרעות במתן שתן; בעיות בתפקוד המיני בקרב גברים ויובש וגינאלי בקרב נשים; וחולשה כללית.

 

כאב מלווה 40% עד 50% מהסובלים מנוירופתיה סוכרתית, בהשוואה ל-10% עד 20% מחולי סוכרת בכללותם. 

 

מחלות נלוות לנוירופתיה סוכרתית

 

לנוירופתיה סוכרתית עשויים להתלוות לעתים אובדן במשקל וכן מצוקה נפשית ובייחוד דיכאון.

 

לצד מחלת עורקים פריפריים שגורמת להיצרות כלי הדם לרגל ועלולה להוביל להפסקת אספקת החמצן לכפות הרגליים ולהיווצרות נמק, נוירופתיה סוכרתית מהווה אף היא גורם סיכון להתפתחות כף רגל סוכרתית. פגיעה במערכת העצבים ברגליים עשויה לגרום לאובדן תחושה בכפות הרגליים ולהעדר התראה מפני פגיעות. פגיעה שכזו עשויה להוביל גם לפגיעה בשרירי הרגליים ולהפעלת לחצים והתפתחות עיוותים בכפות הרגליים.

 

איך מאבחנים נוירופתיה סוכרתית?

 

 

יש לאבחן את הנוירופתיה במקביל לאבחון הסוכרת. shutterstock

 

אבחון נוירופתיה סוכרתית מבוצע באמצעות בדיקה גופנית ובחלק מהמקרים בדיקה נוירולוגית של הולכה עצבית באמצעות אלקטרומיוגרפיה.

 

בבדיקה הגופנית נבחנים לרוב לחץ הדם, קצב הלב, חוזק שרירים, רגישות לשינויי יציבה ולאור ורפלקסים. לעתים משולבים בבדיקה מבחן הקשה עם קולן באזורים שונים בגוף לבדיקת רפלקסים ובדיקת בלוטות הזיעה.

 

על פי ההמלצות הקליניות יש לבצע אבחון לנוירופתיה סוכרתית מיד עם האבחון בסוכרת סוג 2, שכן סוכרת זו עשויה להתפתח במשך שנים כסוכרת סמויה ולערב פגיעות עצביות לא מורגשות, וכן לבצע אבחון לנוירופתיה סוכרתית חמש שנים לאחר אבחון סוכרת סוג 1 (סוכרת נעורים).

 

לעתים משולבת בתהליך האבחוני גם בדיקת אולטרה סאונד לאזורים שונים בגוף כדי לאמוד נזקים תפקודיים על רקע פגיעה עצבית, למשל אולטרה סאונד של הכליות ודרכי השתן.

 

מעבר לכך, לאנשים עם סוכרת מומלץ ככלל על בדיקות לאבחון כף הרגל אחת לשנה, כשההמלצה משמעותית במיוחד לאנשים עם נוירופתיה סוכרתית. בבדיקה זו נבחנים לעומק העור, השרירים, העצמות, זרם הדם והתחושה בכפות הרגליים, כדי לזהות שינויים שעלולים להעיד על נזק מתפתח לכדי כף רגל סוכרתית – שינויים שניתנים לרוב לטיפול בשלבים מוקדמים כדי למנוע התפתחות נמק ואת הצורך בקטיעה.

 

איך מטפלים בנוירופתיה סוכרתית?

 

הטיפול בנוירופתיה סוכרתית כולל מספר מרכיבים, ובראשם - איזון מחלת הסוכרת (איזון של רמות הסוכר בדם) שבולם את הידרדרות הפגיעה העצבית ובנוסף מניעת גורמי סיכון נוספים לתופעה כגון יתר לחץ דם ועודף שומנים בדם, ובמקביל צמצום הנזק למערכת העצבים וטיפול תרופתי נגד כאבים.

 

הכאב הנלווה לנוירופתיה סוכרתית הוא לרוב כאב נוירופתי (ממקור עצבי), ובמצבים אלו הוכחה יעילותן של מספר קבוצות של תרופות לשיכוך כאב, לרבות תרופות מסוימות נגד דיכאון מקבוצת נוגדי דיכאון טריציקליים וממשפחות SNRI ו-SSRI, וכן תרופות נוגדות פרכוסים.

 

הטיפול בקנביס רפואי לסובלים מכאב נוירופתי, לרבות חולי סוכרת, מאושר על ידי משרד הבריאות תחת מגבלות שונות, ורק בהמלצת רופא כאב ולאחר מיצוי הטיפולים התרופתיים השונים וטיפול של שנה לפחות על ידי רופא כאב, ולאחר שלילת התוויות נגד לקנביס הכוללות נטייה להתמכרויות ומצבים פסיכוטיים בעבר.

 

מעבר לכך, לסוכרתיים עם כאב נוירופתי מותאמות לעתים תרופות לאלחוש העור. 

 

מחקרים מסוימים מצביעים על יעילותה של חומצה אלפא-ליפואית הנמכרת כתוסף תזונה בהקלה על תסמיני כאב נוירופתי ואף בשיפור תפקוד מערכת העצבים.

 

טיפולים משלימים המקלים על כאב נוירופתי, לפי המכון הלאומי לסוכרת ומחלות דרכי העיכול והכליות בארה"ב (NIDDK) כוללים פיזיותרפיה, אקופונקטורה (דיקור סיני) וביופידבק.

 

 

כיצד ניתן למנוע סיבוכים? 

 

יש להקפיד על טיפול בכפות הרגליים. shutterstock

 

 

הסובלים מסוכרת נוירופתית נדרשים לשמור על כפות רגליהם כדי להימנע מסיבוכים, ועל פי המלצות המכון הלאומי לסוכרת ומחלות דרכי העיכול והכליות בארה"ב (NIDDK) יש:

 

* לנקות את הרגליים מדי יום במים חמימים (לא חמים מדי) וסבון, מבלי להטביע את הרגליים בדלי, ובהמשך לייבש את הרגליים ובין האצבעות.

 

* לבחון את כפות הרגליים ובין האצבעות מדי יום לשינויים בעייתיים, לרבות אדמומיות, נפיחויות, חתכים ולפנות לטיפול רפואי במקרה ומאותר סיבוך.

 

* להשתמש בקרם לחות לרגליים, אך לא בין האצבעות.

 

* לנקות את הרגליים באבן ספוג אחרי מקלחת או אמבטיה.

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

משקפי מולטיפוקל – מדוע הם כל כך יקרים ומה אנחנו באמת מקבלים תמורת הכסף?

בשיתוףOptiStore

זה לא סוד שמשקפי מולטיפוקל הם לא עניין זול. אנחנו מבינים שאנחנו חייבים לשמור על העיניים...

לקריאת הכתבה
השירות המהפכני שמשנה את עולם הבריאות בישראל

בשיתוף MediWho

אין כמעט מי שלא התמודד עם ניסיון לקבוע תור לרופא מומחה עקב בעיה רפואית דחופה, וקיבל מקופת...

לקריאת הכתבה
הפיתוח החדשני שמקל על מטופלים בצריכת קנאביס רפואי

 

מוגש מטעם Peace Naturals

 

בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בקנאביס רפואי בגיל השלישי במדינות מערביות רבות....

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה