חזרה לבריאות טובה

משפחת המצליבים: ירקות עם הרבה בריאות

הירקות ממשפחת המצליבים - כרוב, כרובית, ברוקולי, קולורבי וכרוב ניצנים - מכילים שפע נוגדי חמצון, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים ומגנים מפני מחלות שונות. שלבו אותם בתפריט היומי שלכם
אורנית יונה 16/04/12
משפחת המצליבים: ירקות עם הרבה בריאות
משפחת המצליבים היא משפחת הצמחים השכיחה ביותר באזור הים התיכון ומכילה כ-350 סוגים וכ-3,000 מינים. המאפיין את משפחת המצליבים הם ארבעת עלי הכותרת המסודרים בצורת צלב. הירקות הנכללים במשפחת המצליבים הם כרוב, כרובית, ברוקולי, כרוב הקלח (קולרבי) וכרוב ניצנים. המאפיין את הירקות הללו הוא עושר התרכובות הפעילות שבהם. הירקות ממשפחת המצליבים מכילים נוגדי חמצון, אנטיאוקסידנטים, שהם תרכובות אורגניות המגנות על התאים בגוף מפני נזקים הנגרמים כתוצאה מחשיפה לרדיקלים חופשיים. אותם רדיקלים חופשיים נחשבים לגורם משמעותי בהזדקנות ובתחלואות שונות כגון מחלות לב, סוכרת וסרטן. בנוסף להיותם עשירים באנטיאוקסידנטים המגנים מפני מחלות שונות ומאטים תהליכי הזדקנות, ירקות ממשפחת המצליבים מכילים כמות גבוהה של סיבים תזונתיים. סיבים אלה הם פחמימות שאינן נספגות בגוף אלא עוברות במערכת העיכול ויוצאות החוצה. בדרכן במערכת העיכול הן תורמות לנו רבות. סיבים תזונתיים תורמים לנו לתחושת שובע מאחר שהם תופסים נפח בקיבה, קושרים את הסוכר ומאטים את ספיגתו ובכך תורמים למניעת סוכרת, משפרים את פעילות מערכת העיכול, מורידים כולסטרול ומונעים סרטנים של המעי. עם זאת, צריכה רבה ולא הדרגתית של סיבים תזונתיים מכל סוג, ובייחוד מקבוצה זו, עלולה לגרום לגזים ולכאבי בטן אצל אנשים עם מעי רגיש, ולכן ברפואה האלטרנטיבית נוטים לסלק אותם לחלוטין מהתפריט גם של מי שאינו סובל מאכילתם על אף יתרונותיהם הרבים לבריאות.
ירקות משפחת המצליבים

כרוב
את הכרוב ניתן לצרוך באופנים שונים - חי, מעובד, כבוש ויש כאלה המכינים מיץ מהעלים שלו. יש כרוב סגול וכרוב לבן, ולכל אחד מהם יתרונות שונים. ערך תזונתי: מכיל סידן, אשלגן, ברזל, קרטנואידים, חומצה פולית וויטמין B , בעיקר מסוג B3. מכיל כ-16 קלוריות ל-100 גרם. טיפים: ? בין עלי הכרוב נוטים להסתתר מיני חרקים. על מנת להרחיקם מומלץ לטבול את הכרוב במי מלח לפני השימוש. ? כאשר מבשלים כרוב לאורך זמן נוצר ריח לא נעים. על מנת למנוע את הריח מומלץ לבשלו עם פרוסת לחם טרי. ? כדי למנוע אובדן ויטמינים יש להוסיף לבישול או לסלט מיץ לימון או חומץ. ? הכרוב מסייע בריפוי כיבים פנימיים וחיצוניים, הפרעות כבד, עצירות, מפחית את הסיכוי לגידולים סרטניים, מפחית גודש בחזה בזמן ההנקה וסופח רעלים. כקומפרס ניתן להשתמש בו במצבים של דלקת פרקים ולהורדת חום.
כרובית
הכרובית עשויה פרחים לבנים ודומה בצורתה לברוקולי. ניתן לאכול את הפרחים, העלים והגבעולים ולשלבם במתכונים רבים חיים או מבושלים. ערך תזונתי: מכילה ברזל, סידן, ויטמין B, C, אשלגן וקרטנואידים (ויטמין A). מכילה 24 קלוריות ל-100 גרם. טיפים: ? רצוי להשרות את הכרובית במי מלח ולבשלה לא יותר משבע עד עשר דקות. ? כתמים על גבי הכרובית מעידים על נוכחות של כיני צמחים, ולכן מומלץ לא לאכול כרוביות בעלות כתמים. ? כרובית טובה לדימומים מהחניכיים. להקלה על בעיה זו מומלץ לאכול אותה טרייה. ? ניתן לפורר את הכרובית ולהכניס אותה לסלטים שונים להעשרת הטעם והערך הקלורי של הסלט.
קולורבי
הקולורבי, כרוב הקלח, הוא ירק דל מאוד בקלוריות ועשיר בוויטמינים ובייחוד ויטמין C, ויטמינים B1, B2, B6, חומצה פולית, זרחן, אשלגן, ברזל, סידן ונחושת. הוא מומלץ לירידה במשקל ועוזר בהפרשת נוזלים מן הגוף. ערך תזונתי: מכיל ברזל, אשלגן, סידן, ויטמין B, C וקרטנואידים. מכיל 26 קלוריות ל-100 גרם. טיפים: ? יעיל להורדת לחץ דם גבוה. ? מקל על כאבים כתוצאה מדלקות בדרכי השתן. ? מייבש לחות ועל כן מתאים במצבי ליחה וסינוסיטיס. ? קחו לכם כנשנוש בין הארוחות קולרבי חתוך לרצועות עם לימון וקצת מלח. ? השתמשו גם בעלים של הקולורבי בסלט. הם מכילים קרטנואידים שתורמים לראייה ותורמים למניעת סרטן ותהליכי הזדקנות. ? רצוי לבחור בקולורבי קטן (בגודל כדור טניס) מאחר שהגדולים פחות מתוקים ונוקשים.
כרוב ניצנים
כרוב ניצנים, בדומה לברוקולי, מכיל חומר בשם סולפופאן אשר יעיל ביותר במלחמה נגד חיידקים שונים ובנוסף תורם רבות לאיזון ולמניעה של סוכרת. ערך תזונתי: מכיל ברזל, אשלגן, קרטנואידים וויטמין C. מכיל 52 קלוריות ל-100 גרם. טיפים: ? יעיל מאוד לטיפול בעצירות. ? תורם בהורדת חום בגלל היכולת שלו להילחם בחיידקים. ? על מנת להאריך את ימיו מומלץ לא לרחוץ אותו לפני האחסון, אלא להניחו במקרר בשקית מחוררת. ? ככל שהניצנים קטנים יותר הם נחשבים לטובים יותר - בחרו את הקטנים. ? הניחו על נייר אפיה מלח גס וכרוב ניצנים והכניסו לתנור. זוהי תוספת מצויינת לארוחה בשרית או סתם כנשנוש בערב מול הטלוויזיה.
ברוקולי
מבחינה בוטנית נמנה עם משפחת הכרוביים ואף מזכיר בצורתו את הכרובית. כשהברוקולי הגיע מאירופה לאמריקה במאה ה-18 הוא נחשב כירק יקר ואקזוטי, ורק בשנות העשרים של המאה הקודמת הפך למאכל עממי. ברוקולי מכיל כ-200% מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין C, מה שעוזר גם לספיגת הברזל והסידן הרבים שבו. ברוקולי שהזהיב איבד מתכולת הוויטמין C שבו. ערך תזונתי: מכיל ברזל וסידן בכמות גדולה, חומצה פולית, כלורופיל, אשלגן, ויטמין B, וויטמין C בכמות הגדולה פי שניים מהמצויה בפרי הדר. טיפים: ? מומלץ לאכול גם את הגבעולים, למרות שמשך הבישול שלהם ארוך יותר. בגבעולים יש מאגר גדול של מינרלים. ? ניתן לאכול את פרחי הברוקולי גם כשהם טריים. ? משתן, טוב לדלקות עיניים, מנקה חום ורעלים, מסייע במניעת סרטן המעי הגס. הירקות הללו ממשפחת המצליבים מכילים רכיבים רבים אשר משפרים את בריאותנו, תורמים למניעת מחלות רבות, תורמים לריפוי של דלקות והפחתת סימפטומים ומכילים ויטמינים ומינרלים אשר יתנו לכם הרגשת חיוניות. שלבו אותם יותר ביום יום, שימו לב לשלב אותם בהדרגה כדי למנוע גזים ונפיחות בבטן.
עוד על תזונה נכונה:

ארוחת בוקר: להתחיל נכון את היום

צמחונות: כל הסיבות הנכונות

לאכול נכון בגיל מבוגר

חמוציות: יתרונות בריאותיים רבים

ספר חדש: השיטה הסודית

חלבון: חיוני לבריאות, עוזר למשקל

להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:

פורום תזונה נכונה

לקהילת בריאות ואיכות חיים:

לחצו
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים

ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...

לקריאת הכתבה
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון

האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...

לקריאת הכתבה
בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע

   

החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה