מתגעגעים לנכדים? 10 רעיונות לפעילויות משגעות ומשותפות מרחוק

הסגר המתמשך, ועוד לפני כן ההגבלות החמורות על קרבה חברתית, הפכו את הגעגועים לנכדים לעזים מאד. אז נכון, אין תחליף לחיבוק חם או לנשיקה רטובה על הלחי, אבל חשוב למצוא את הדרך לשמור על קשר קרוב עם הנכדים גם בימים טרופים אלו של ריחוק. איך עושים את זה? איך הופכים את המפגש הווירטואלי או השיחה עם הנכדים לעניין קבוע, שיש בו כיף והנאה לשני הצדדים? אספנו ממומחיות שונות שלל עצות זהב ורעיונות לתוכן איכותי במפגשים הללו, שיסייעו לכם במשימה.
1. זמן סיפור. "בכל ערב, בשעה קבועה לפני השינה, תיזמו שיחת וידאו בוואטספ או באמצעות תוכנת וידאו אחרת שנוחה לכם עם הנכדים הקטנים דרך הוריהם, והקריאו להם סיפור מרחוק", אומרת דליה כהן, מומחית להורות, מנהלת מרכזי הורות ומשפחה בחברה למתנ"סים הארצית. "אם אתם יודעים אילו סיפורים אהובים על הנכדים שלכם תוכלו להצטייד בהם מראש. זמן סיפור שכזה יכול לחזק מאד את הקשר שלכם עם הנכדים, ולהרגיש נוכחים ומשמעותיים בחייהם למרות המרחק הפיזי שנגזר עלינו".
2. משחקים משותפים מרחוק. "פתחו קבוצת וואטסאפ משפחתית אם עדיין אין לכם כזו, ושחקו שם 'מי אני' עם הנכדים", ממשיכה כהן ומסבירה איך זה עובד: אתם בוחרים דמות, והנכדים (גם ההורים מוזמנים) שואלים אתכם שאלות של "כן" ו"לא" עד שהם מגלים מי הדמות שבחרתם. "אפשר גם לשחק יחד את משחק הפרצופים המצחיקים – כל אחד מצלם תמונה שלו עם פרצוף מצחיק ושולח בקבוצה", ממשיכה כהן. "כולם צוחקים יחד ומגיבים עם פרצופים משלהם. אפשר ומומלץ לשלב גם אביזרים – כובעים, צעיפים ועוד". משחק נוסף שעליו ממליצה כהן לשחק מרחוק הוא משחק האסוציאציות – סבא או סבתא כותבים בקבוצה המשותפת מילה שיכולה לייצג מקום, מאכל או דמות, וכל אחד כותב במילה בקבוצת הוואטסאפ (או מקליט בהודעה קולית) מה האסוציאציה הראשונה שעולה בראשו. "האסוציאציות מאפשרות לפתח גם שיח סביב הדברים, להעלות זיכרונות וליצור משחק שהוא גם מהנה וגם מעשיר לכולם", אומרת כהן.
אפילו לחגוג אפשר יחד מרחוק.צילום: Shutterstock
3. עושים יחד ספורט מרחוק. אפשר לעשות מפגש זום או שיחת וידאו רגילה, ובה סבא וסבתא משתפים את הנכדים בתרגילי הכושר שהם עושים, וכולם מתעמלים יחד. גם זמן איכות עם הנכדים, גם בריאות לכולם.
4. בחזרה לעבר. תמיד רציתם לספר לנכדים סיפורים מעברכם והרגשתם שזה לא הזמן? ובכן, הסגר הוא הזמן המתאים לכך ביותר. אתם יכולים ללמד את הנכדים משחקים ששיחקתם בילדותכם, לספר להם על הילדות שלכם, להשמיע להם שירים שאתם אוהבים או לדבר על ספרים שאהבתם לקרוא כילדים. תוכלו גם להפעיל את הדמיון ולאפשר לנכדים לנחש "מה היה קורה אילו..." או "מה הייתי עושה אילו גדלתי בתקופה שבה סבא וסבתא היו ילדים". המשחק מאפשר לכל אחד מהצדדים להיות שותף לעולם התוכן של השני. "הילדים למדים על אופי התקופה, וסבא וסבתא יכולים להיות חלק מעולם החוויות של הנכדים כיום ולחוות אותו דרכם ודרך הדמיון", אומרת כהן.
5. טיפ "סבא וסבתא" – הנכדים יפתחו מחברת או פנקס, ובכל יום סבא או סבתא ילמדו אותם טיפ חשוב לחיים, מכל התחומים. הנכדים יכתבו את הטיפים, ידברו עליהם וישאלו שאלות. "בצורה זו הם ייצרו פנקס מלא בתוכן חשוב, מעניין והיסטורי, שילווה אותם גם בבגרותם", אומרת כהן.
בוחרים מתכון פשוט ומכינים מרחוק במקביל עם הנכדים. צילום: Shutterstock
6. ספר המתכונים של סבא-סבתא. "זה הזמן לשלוף מתכון פשוט ולהכין אותו במקביל עם הנכדים, ולאחר מכן להחליף את התוצאות", אומרת קלאודיה כץ, מייסדת "חשיבה הורית", מנחת הורים, מרצה ומנחת סדנאות בנושא הורות ב"נקודת האור". "זה יכול להיות משהו ממש פשוט כמו כדורי שוקולד, שאתם מכינים במקביל לנכדים. אם אתם גרים במרחק קרוב במסגרת מגבלות הקורונה, תוכלו בסיום ההכנה להניח על מפתן דלת ביתם את התוצאה ולקחת את מה שהם הכינו". עם ילדים גדולים יותר ובמידה שמעוניינים, אפשר להכין מתכונים יותר מורכבים שהנכדים אוהבים.
7. מכינים חידון טריוויה ביחד. "הזדמנות נהדרת להעמיק את הקשר עם הנכדים", אומרת כץ. "מתחילים בקטן, ואם הולך טוב מרחיבים את החוויה. סבא וסבתא יכינו סדרה של 10 שאלות על שירים, כוכבי קולנוע או סרטים שהיו באופנה כשהם היו בגילם של הנכדים. הנכדים יכינו סדרה של 10 שאלות באותם נושאים שמתאימים לתקופה הזו. סבא וסבתא והנכדים מחליפים ביניהם את השאלות ומחפשים את התשובות. קובעים שעה למפגש זום או וואטסאפ וידאו ובודקים את התשובות". באותו אופן אפשר להכין שאלה אחת ליום במקום אוסף של שאלות – אפילו אחת לכל נכד, בהתאמה לגיל ולתחומי העניין של כל אחד. "הנכדים ייהנו מתשומת הלב האישית ומהיחס המיוחד למה שהם אוהבים".
8. משחקים "מי בתמונה". זה הזמן שלכם לשלוף את האלבומים המשפחתיים הישנים. העלו לקבוצת הוואטסאפ המשפחתית תמונה ישנה (פשוט צלמו אותה מהאלבום עם הטלפון הנייד שלכם), והמשימה של הנכדים תהיה לזהות מי בתמונה ואת הסיפור שעומד מאחוריה. "מדובר בדרך נפלאה להיזכר באירועים נעימים מהעבר ולצחוק קצת יחד", אומרת כץ.
9. משחקים קלפים. תתפלאו, גם קלפים אפשר לשחק מרחוק. למשל, קלף חזק: אתם מצטיידים בחפיסת קלפים וגם הנכדים. בשיחת זום או בתוכנת וידאו אחרת כל אחד בתורו שולף קלף – מי שיש לו את הקלף הגבוה ביותר מנצח, ועליו לתת משימה לבעל הקלף הנמוך ביותר (סתם דוגמה: לקפוץ על רגל אחת 5 פעמים).
10 שולחים בדואר מדי פעם מכתב או מתנה קטנה לנכדים. "מי מאיתנו שיכול לצאת מהבית לתיבת הדואר הקרובה, ולשלשל מעטפה ובתוכה מכתב או תשורה מתוקה לנכדים, מומלץ שיעשה כן ויפתיע אותם", מציעה אנה נווה-לדרמן, פסיכותרפיסטית המתמחה באימון, תרפיה ומיינדפולנס מקהילת SomeBuddyTherapy, פלטפורמה המסייעת לאנשים למצוא מטפלים בתחום הרגשי והנפשי. "הילדים מאד מתרגשים ושמחים לקבל חבילה מסבתא וסבא, ובוודאי ישמחו להשיב במכתב משלהם. זוהי תקשורת מחממת לב, שדורשת מהצעירים להשקיע בה מחשבה ומאמץ כלשהו, ולכן בזמן קבלת המעטפה השמחה תהיה גדולה. אפשר גם להזמין מתנה באינטרנט ולשלוח בהפתעה".
איך להפוך את המפגש הווירטואלי עם הנכדים לנעים ומזמין:
לילדים לא תמיד יש סבלנות לשיחות ארוכות, זה לא אומר כלום על הקשר ביניכם. צילום: Shutterstock
ואחרי הרעיונות האלה, נשאלת השאלה איך משיגים את הקשב של הנכדים, בעיקר הקטנים שבהם, למפגש וירטואלי עם סבא וסבתא? איך הופכים את המפגש לאפקטיבי ונעים, ולא יוצאים ממנו בתחושת תסכול? לנווה-לדרמן יש כמה עצות זהב:
1. עזבו את הכבוד והאגו בצד. רוצים לדבר עם הנכדים? אל תחכו שהם יחשבו עליכם או שהילדים שלכם – הוריהם – יעשו את הצעד. תיזמו, תבקשו, תציעו. אל תעלבו אם זה לא בא מהם. חשבו על זה שלא פשוט עבור ההורים להיות בבית עם הילדים 24 שעות ביממה ולג'נגל בין ים המשימות והעבודה. רוצים לדבר איתם ועם הנכדים? פשוט מאד - תבקשו.
2. התאימו את משך השיחה לגיל הנכדים. לילדים לא תמיד יש סבלנות לשיחות ארוכות, זה לא אומר כלום על הקשר ביניכם. הם מתגעגעים, אלא שלעיתים הם ממהרים לעניינים שלהם, וזה בסדר. יהיו רגעי תסכול – למדו להכיל אותם ולעבור הלאה. בפעם הבאה יהיה אחרת.
3. נהלו עם הנכדים דיאלוג, לא מונולוג. התעקשו על שיחה של ממש - ספרו על חוויות שלכם מהיום ותשאלו אותם שאלות. שימו לב – לא מדובר בחקירות, אלא בשאלות של סקרנות שיאריכו את השיחה ויגרמו לילדים להבין שאתם באמת דורשים בשלומם, מתגעגעים ומתעניינים בהם. גם מרחוק.
4. רצוי לקבוע זמנים קבועים לשיחות ולעמוד בהם. הנכדים מחכים לשיחה וחשוב לא לאכזב אותם.
"קשה לא לראות את הנכדים אבל זה לא כל עולמי"
"מאז פרוץ המלחמה, כותרות החדשות והרשתות החברתיות עוסקות בעיקר בסיפורי ילדים ובמשפחות צעירות. בני הגיל...
משפחה. מילה אחת שבתוכה כל כך הרבה מורכבויות מכל סוג שהוא. אבל בחגים זה הולך ומתגבר, כי אם בימות השנה אנחנו...
בקיץ הזה הבת שלנו תלבש לבן, או אולי יהיה זה הבן שישבור את הכוס, אבל אנחנו לא ממש בעננים. לא שלמים עם הבחירה...
תודה 👏