מתוק התפוח: כל הסיבות לאכול תפוחים

רובנו מכירים את ההמלצות לאכול תפוח אחד ביום (באנגלית אפילו יש פתגם ידוע: An apple a day keeps the doctor away), אבל האם כולנו מכירים את היתרונות הבריאותיים הרבים שיש בפרי המתוק? יותר מ-7500 מינים של תפוחים יש בעולם, השונים זה מזה בטעם, בצבע, בעמידות וגם במרקם. המשותף לכולם הוא הערכים התזונתיים הגבוהים, שהופכים את התפוח לפרי שממש כדאי לאכול, ולא רק בראש השנה. לכבוד החג, המזוהה יותר מכל עם תפוח בדבש, יצאנו לבדוק למה כדאי לכולנו לאכול תפוחים - כל השנה:
מצוין למערכת העיכול ולחולי סוכרת
התפוח שופע סיבים תזונתיים ובראשם הפקטין: אכילת תפוח אחד ביום (עם הקליפה) תספק לגופכם חמישית מהצריכה המומלצת של סיבים, שאחד המאפיינים העיקריים שלהם הוא אינדקס גליקמי נמוך. לכם אם אתם סובלים מעצירות, רמות לא מאוזנות של סוכר בדם או בעיות מעיים, תפוח עץ בהחלט יכול לעזור. אגב אותו פקטין מספק חומצה גלקטורונית לגוף, דבר שמפחית את הצורך באינסולין ותורם לאיזון הסוכר בגוף.
טוב לדיאטה
דלים בקלוריות, עשירים בסיבים תזונתיים. צילום: Shutterstock
אותם סיבים תזונתיים שקיימים בשפע בתפוח תורמים גם לתחושת שובע, ולכן מסייעים לשמירה על משקל תקין לאורך זמן. בתפוח ממוצע (בגודל קטן-בינוני) יש רק 60 קלוריות, 34 גרם סיבים תזונתיים ו-12 גרם פחמימות, ולכן ניתן לשלבו בכיף בדיאטה מאוזנת.
מסייע במניעת סרטן
שילוב של תפוחים בתפריט היומי יכול לסייע במניעת סוגי סרטן שונים, בהם סרטן השד, סרטן המעי הגס, סרטן הערמונית וסרטן ריאות. זאת בעיקר בזכות הפלבנואידים והפוליפנולים שמצויים בקליפת התפוח, וכן הודות לנוגדי החמצון הקיימים בשפע בפרי המתוק, שהינם בעלי תכונות אנטי סרטניות.
אנטי דלקתי
אותם נוגדי חמצון הקיימים בתפוח הם בעלי השפעה אנטי דלקתית, ולכן יכולים לסייע במניעת מחלות כרוניות כמו אסתמה ומחלת ריאות. שפע של מינרלים כאשלגן וויטמינים, בעיקר ויטמין C, משפרים את עמידות הגוף כנגד זיהומים ובקטריות.
תורם לבריאות הלב
מורידים את הכולסטרול הרע בגוף ותורמים לבריאות הלב. צילום: Shutterstock
הפקטין הנמצא בתפוחים והסיבים המסיסים מסייעים להורדת רמת הכולסטרול הרע בגוף, ולכן גם תורמים לבריאות הלב, להורדת לחץ דם ואף להפחתת הסיכון לטרשת עורקים.
מסייע לריפוי חניכיים
חניכיים רגישות או פצועות? אכילת תפוח ביום תורמת לריפוי החניכיים. עצם לעיסת הפרי מסייע לשמור על חניכיים בריאות, ומפחית את החיידקים בחלל הפה. מסיבה זו, מי שסובל מריח רע מהפה כתוצאה מאכילת מזון עם ריח דומיננטי (מי אמר שום, טונה או בצל?), יכול לאכול תפוח וליהנות בחזרה מריח נייטרלי.
מגן על העצמות
לנשים מומלץ במיוחד לאכול תפוחים: פלוריזין ובורון, חומרים המצויים בתפוח, תורמים להגברת צפיפות העצם ומחזקים את העצמות, ולכן מסייעים להפחתת הסיכון לאוסטאופורוזיס אצל נשים.
מפחית סיכון לאלצהיימר
טוב גם לזיכרון שלנו. צילום: Shutterstock
כן, גם לזיכרון שלנו התפוח יכול לעזור: מרכיב הנמצא בתפוחים בשם קוורצטין יכול לסייע להגנה על המוח מפני נזקי הרדיקלים החופשיים, העלולים להתבטא בצורת אלצהיימר.
איך ואיפה מומלץ לאחסן תפוחים?
על פי הנחיות משרד החקלאות ופיתוח הכפר, תפוחים כדאי לשמור על השיש במשך שלושה ימים. אם התפוחים לא נצרכים אצלכם בפרק זמן זה (וחבל, כדאי לאכול תפוח אחד ביום, זוכרים?), מומלץ לעטוף אותם בשקית מאווררת ולהכניס למקרר, רצוי לא ליד פירות אחרים כדי שלא יבשילו ויתקלקלו. אם התפוח כבר חתוך, למניעת השחרה תוכלו להתיז עליו מעט לימון.
ועכשיו, איך לא, נסיים במתכון – ומדובר בקינוח חגיגי שמתאים במיוחד לראש השנה:
עוגת תפוחים ודבש בזיגוג קרמל
צילום באדיבות רונית נגר
מצרכים (תבנית קוגלהוף 24/"26(:
240 גרם קמח (2 כוסות)
1.5 כפית קינמון
כפית אבקת אפייה
כפית סודה לשתייה
קורט מלח
280 מ"ל שמן קנולה (3/4 כוס)
100 גרם סוכר (1/2 כוס)
180 גרם דבש (1/2 כוס)
3 ביצים
1 כפית תמצית וניל
4 תפוחי עץ גרנד סמית, קלופים ומגוררים גס
לקרמל דבש:
100 גרם סוכר (1/2 כוס)
90 מ"ל דבש (1/4 כוס)
2 כפות מים
3 כפות שמנת מתוקה
25 גרם חמאה חתוכה לקוביות
ההכנה:
1. מחממים תנור ל- 175 מעלות ומשמנים את התבנית.
2. מנפים את הרכיבים היבשים - קמח, קינמון, אבקת אפייה, סודה לשתייה - מוסיפים מלח ומערבבים.
3. בקערה נפרדת טורפים את השמן, הסוכר, הדבש, הביצים ותמצית הווניל, עד שהדבש נטמע בתערובת.
4. מאחדים את שתי התערובות ומערבבים רק עד שהקמח נטמע. מוסיפים לבלילה את התפוחים ומערבבים היטב.
5. מעבירים את הבלילה לתבנית ואופים ב-175 מעלות כ- 30 דקות. לאחר מכן מנמיכים את הטמפרטורה ל- 160 מעלות וממשיכים לאפות 10 דקות נוספות, עד שקיסם שננעץ בעוגה יוצא יבש )מומלץ לבדוק את העוגה – אם רואים שהיא השחימה בחלק העליון, מנמיכים עוד את הטמפרטורה).
6. מוציאים את העוגה מהתנור, מצננים ומחלצים מהתבנית. כעת מכינים את קרם קרמל הדבש: מחממים את הסוכר, הדבש והמים על להבה בינונית, עד שהתערובת רותחת ומבעבעת. ממשיכים לבשל מבלי לערבב על להבה בינונית עד שהתערובת משנה צבעה לצבע חום בהיר (כ-3-5 דקות). מוסיפים את השמנת והחמאה ומערבבים היטב עד לקבלת תערובת אחידה. מסירים מהאש ומסננים דרך מסננת. מצננים מעט עד שהקרמל מעט מתקרר אבל נשאר נוזלי, ושופכים מעל העוגה באופן אחיד.
המתכון באדיבות רונית נגר - אפיית גורמה
המתוק והמלוח: שני מתכוני טארט טאטן
לא רק בגלל הטעם: למה כדאי לאכול אבטיח?
הצטרפו לקבוצת האוכל של מוטק'ה
בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...
אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...
סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...
בקשר להפחתת סיכון לסוכרת - מחקר מ-2005 שפורסם בכתב העת Journal of American College Nutrition
בקשר להפחתת סיכון לסרטן: מחקר מ-2016 שנערך באוניברסיטת פרוג'ה באיטליה (נמצא שאכילה של תפוח אחד לפחות ביום הפחיתה סיכון בכ-28% לסוגי סרטן שונים)
לגבי כך שאכילת תפוח תורמת לתחושת שובע:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2664987/
מחקר מקנדה, שפורסם בכתב עת אמריקני לתזונה קלינית, על כך שאכילת תפוח מפחיתה סיכון למחלות לב וכלי דם:
https://academic.oup.com/ajcn/article/111/2/307/5675325
מחקר שמצא שאכית תפוח קשורה בהפחתת סיכון לאלצהיימר:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3183591/#bib15
הנל הם ה מקור למידע הזה