מתכון: קראנץ' קקאו

מה שהיום נקרא "שוקו", היה בילדותנו פשוט "קקאו", אולי כיוון שהוכן מאבקת קקאו ולא בא מוכן בקרטון או בבקבוק פלסטיק. הרבה לפני שהקפה הפך למשקה הקבוע, היה אותו קקאו חם לנחמת הבוקר שלפני בית ספר ולהרגעת הערב לקראת השינה. לולא הקרום הנורא שנקרש לעתים על פניו (באשמת החלב), הוא היה זכור כמשקה שכולו טוב.
גם היום, בעיקר בערבי חורף, מתגנב הגעגוע למשקה ההוא. אז למה בעצם לא להחליף כמה מכוסות הקפה היומיות בקקאו חם? נכון שהשוקו התעשייתי המבוסס על חלב פרה והמון סוכר רחוק מלהיות בריאותי, אבל משקה ביתי מאבקת קקאו 10 אחוזי שומן, חלב צמחי ואבקת סטיביה הוא בריא ודיאטטי למהדרין, ועדיין מנחם ומזכיר טעם של ילדות.
לא רק שקקאו הוא משקה לגיטימי גם בגילנו, הוא אפילו מומלץ. פולי הקקאו הגולמיים מכילים יותר נוגדי חמצון ממזונות-על ידועים כמו אוכמניות, רימונים, ענבים אדומים ותה ירוק, ויש בהם גם המון ויטמין C, מינרלים כמו סידן, מגנזיום, אבץ, ברזל, נחושת וכרום וסיבים תזונתיים.
ערכו הבריאותי של הקקאו ידוע זה דורות. ברפואה העממית הוא שימש לריפוי בעיות כמו משקל ירוד, אנמיה, מערכת עצבים חלשה ובעיות בעיכול, ועל פי הרפואה הסינית הוא מחמם, מחזק, ומשפר את זרימת הדם. גם מחקרים מדעיים מצאו שהוא מיטיב עם העורקים ומקטין סיכון להתקפי לב ולשבץ מוחי, מוריד לחץ דם וכולסטרול, מפחית דלקתיות וחמצון בגוף, טוב לאיזון הורמונלי ורגיעה ומוריד תיאבון.
הקקאו גם עושה את מה שזוקפים בעיקר לזכות השוקולד. הוא מעניק תחושה טובה, בשל תכולת הסרוטונין וחומצת האמינו טריפטופן וממריץ בזכות חומר בשם תאוברומין, קרוב של הקפאין, וזאת בלי השומנים, הסוכר והחלב שבשוקולד.
הראשונים לגלות את עץ הקקאו, היו בני המאיה והאצטקים של דרום אמריקה. פולי הקקאו היו עבורם יקרי ערך ושימשו גם כמטבע עובר לסוחר. בארמונו של השליט האצטקי מונטזומה הופתעו הכובשים הספרדים לגלות שמרבית האוצר המלכותי מורכב מפולי קקאו. הללו נחמסו, כמובן, והובאו לספרד.
כשהגיע גם לצרפת, זכה משקה הקקאו, שהאינדיאנים שתו אותו עם צ'ילי חריף ווניל, לגרסה מתוקה ולמוניטין של מעורר תאווה, ובמהרה הוא נעשה פופולרי בכל אירופה. הכימאי ההולנדי קונרד ון הוטן היה זה שהצליח לימים להוציא את השומן מתוך הפולים ולסלול את הדרך לייצור השוקולד.
פולי הקקאו הם זרעים דמויי שקד, הצומחים בתוך ציפה רירית בתוך תרמילים. את התרמילים קוטפים במצ'טה ומבקעים בעזרתה. התכולה המכילה את הציפה והפולים מונחת לתסיסה למשך כשישה ימים. לאחר שהציפה מתפרקת מהזרעים, הם נאספים, מקולפים ונערמים לייבוש במשך שבוע, לפני שהם נטחנים למשחה. מהמשחה מופרדים חלק מהשומנים והיא מיובשת לאבקה.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
כיום מגיעים רוב יבולי הקקאו מחוף השנהב ומגאנה במערב אפריקה, ובשנים האחרונות נחשפו תופעות של ניצול עבודת ילדים ואפילו עבדות של ממש המתרחשות בחוות הקקאו. בסרט התיעודי "הצד האפל של השוקולד", ששודר בערוץ 8 של הוט, נראים ילדים צעירים קוטפים את פירות הקקאו ומבקעים אותם במצ'טות חדות, כל זאת בניגוד לחוק. ארגונים בינלאומיים נרתמו למיגור התופעה, ואנחנו, הצרכנים, יכולים לבדוק באינטרנט מי הן יצרניות השוקולד הפועלות על פי סטנדרטים של סחר הוגן.
קקאו גולמי אפשר לקנות באבקה או בשבבים להכנת משקה או לשילוב במאפים ובקינוחים. אפשר למצוא היום גם פולים גולמיים שלמים ולאכול אותם בתוספת לסלט, לשייקים, לגרנולה, לתערובת פירות יבשים או לגלידה. אנחנו בחרנו להכניס את הקקאו לעוגת שמרים ריחנית.
קראנץ' קקאו
המצרכים (לשתי עוגות):
לבצק:
250 גרם קמח מלא
250 גרם קמח לבן (לנפות את הקמחים לתוך קערה)
1 כף שמרים יבשים
חצי כוס חלב סויה
גרידת לימון
2 כפות סילאן טבעי
6 כפות שמן קוקוס או קנולה
1 שקיק סוכר וניל
1 שקיק משפר אפייה
חצי כפית מלח
למלית:
1 כף אבקת קקאו 10 אחוז
2 כפות סוכר חום
קינמון
סוכר וניל
אפשר גם אגוזים או שקדים גרוסים
אופן ההכנה:
מערבבים את חומרי הבצק מלבד המלח במיקסר או ידנית. אחרי לפחות חמש דקות לישה מוסיפים את המלח. מניחים לבצק לתפוח כמה שעות בתוך קערה במקום חמים.
לאחר שתפח משטחים את הבצק לשני עלים על נייר אפייה מקומח, מורחים שמן קוקוס או קנולה ומפזרים מעל את תערובת המלית. מגלגלים לרולדות ומניחים לתפיחה נוספת של כשעה. ליצירת קראנץ', מבצעים חתכים קטנים לרוחב הרולדה ומסובבים אותה בשלבים לכל אורכה, בצורת ספירלה.
מניחים לתפיחה נוספת ואופים בתנור שחומם ל-170 מעלות ל-35 דקות.
עוד על אוכל ומתכונים:
יש לכם שאלה על בישול? רוצים לשתף מתכון מנצח? לקהילת אוכל: לחצו
אנחנו מכירים אותם בתור "חמוצים", אבל הירקות הכבושים הם הרבה יותר מתוספת לפלאפל או לשניצל. בתהליך כבישת...
ערב החג מתקרב בצעדי ענק ותכנון ארוחת החג בעיצומה. כיצד תפתיעו השנה את האורחים? עם מנה וירטואוזית שדורשת...
מוזמנים - יש, הגדות תואמות - יש, מספיק בקבוקי יין כדי לצלוח את הערב הארוך בשנה – יש. עכשיו זה הזמן לדאוג...