מתכונים חגיגיים עם פירות יבשים

אחד ממנהגי ט"ו בשבט הוא אכילת פירות יבשים לציון שבעת המינים בהם השתבחה ארץ ישראל - אך מדוע שנאכל אותם דווקא יבשים? מקור המסורת הזו קשור להעדר אמצעי הקירור, דבר שבעבר מנע מיהודי התפוצות לאכול מפירות הארץ לציון החג. על מנת להתגבר על הקושי, החל המנהג של אכילת פירות יבשים.
אם אי פעם יצא לכם לעשות דיאטה, בטח קיבלתם המלצה להעדיף תמר על פני שוקולד. בצדק - תמר הוא הפרי היבש היחיד שבתהליך הייבוש לא מוסיפים לו חומרים שאינם בריאים כמו סוכר או חומרים משמרים. מעבר לטעם המתוק, יש לתמר גם ערך תזונתי רב, מכיוון שהוא עשיר בוויטמינים ומינרלים כמו אשלגן, מגנזיום וסידן, וגם מכיל סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון המגנים מפני מחלות לב וכלי דם.
אם אתם מעוניינים לצרוך דרך קבע פירות יבשים ובריאים שאינם מכילים חומרים משמרים, מכשיר ביתי לייבוש מזון יאפשר לכם לייבש את הפירות בבית, ללא הוספת צבעי מאכל או חומרים משמרים. במידה שאין לכם מייבש מזון ביתי, פשוט העדיפו פירות יבשים אורגניים שמיובשים ללא תוספות תעשייתיות.
לרגל ט"ו בשבט, לפניכם מספר מתכונים להכנת ארוחת חג על טהרת הפירות היבשים, המורכבת ממנה ראשונה, מנה בשרית, טנזיה חגיגית שאי אפשר בלעדיה וכמובן - קינוח בריא.
פסטיה ממולאת בפירות יבשים:
צילום: אסף לוי
פסטיה היא מנה חגיגית הישר מהמטבח המרוקאי, המורכבת מבצק שאותו אפשר למלא בכל מלית שאוהבים, כל עוד היא עשירה ועסיסית. הפסטיה יכולה להגיע בגודל משפחתי, אז מכינים אותה בתבנית פשטידות עגולה, ויש גם פסטיה אישית שמזכירה סיגרים. הפסטיה הקלאסית תהיה ממולאת בפירות יבשים ובבשר כמו פרגית, או בבשר יונים - כפי שנהוג להכינה בעיר פז שבמרוקו.
המצרכים (להכנת פסטיות אישיות בצורת סיגר):
1 חבילת עלי סיגר
1/2 כוס קמח
1 כוס מים
להכנת המלית (עבור 20 פסטיות אישיות):
150 גרם בצל קצוץ
200 גרם פטריות קצוצות
300 גרם גבינת מוצרלה מגורדת
200 גרם גבינת פטה מגורדת
30 גרם חמוציות
30 גרם צימוקים
30 גרם שזיפים מגולענים וקצוצים
30 גרם אגוזי מלך קצוצים
(אפשר לשחק עם הפירות היבשים איך שאוהבים, להוסיף עוד סוגים או להוריד את מה שלא אוהבים)
1 כפית קינמון
1/3 כוס סילאן
ההכנה:
1. מטגנים את הבצל הקצוץ עד להזהבה קלה.
2. מוסיפים את הפטריות לעוד מספר דקות.
3. מערבבים את כל מרכיבי המלית בקערה ומטבלים עם מלח וסילאן.
4. מערבבים את הקמח עם המים עד שנוצר סוג של "דבק".
5. לוקחים עלה סיגר, מסדרים לרוחב כ-40 גרם מהמלית בחלק הקרוב אלינו. משאירים 2 ס"מ מ-2 הקצוות ללא המילוי.
6. מגלגלים את העלה כך שיצא דחוס ומהודק, ובסוף מדביקים את הקצה עם ״דבק״ מקמח ומים.
7. ממתינים עד ש״הדבק״ התייבש ומטגנים בשמן עמוק.
המתכון באדיבות ״קפה גרג״
טנזיה פירות יבשים
צילום: דרור עינב
טנזיה הוא מאכל המזוהה עם המטבח המרוקאי ונחשב לאחד העשירים בו. הטנזיה הקלאסית מורכבת מפירות יבשים, אגוזים ואורז, כשלעיתים מוסיפים למנה גם בשר ובצל מטוגן. אפשר ליהנות ממנה כמו שהיא, או להשתמש בה בתור רוטב לבישול של קוביות בקר, צלעות טלה, כרעי עוף או כבדים. בעדה המרוקאית נהוג לאכול את תבשיל הטנזיה לא רק בט"ו בשבט אלא גם בראש השנה, ומרקמה הסופי הוא בין תבשיל לריבה. והטעם? פשוט מעדן.
המצרכים (ל-4-6 מנות):
200 גרם שזיפים מיובשים
200 גרם תאנים מיובשות
100 גרם צימוקים בהירים
100 גרם צימוקים שחורים
100 גרם חמוציות
200 גרם שקדים עם קליפה
200 גרם אגוזי מלך
100 גרם קשיו
3 בצלים גדולים, חצויים ופרוסים לטבעות דקות
1/4 כוס שמן זית
1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
1 כף מיץ מלימון סחוט טרי
1 כף מלח
1 כפית קינמון
1/2 כפית קארי
1 כפית פלפל גרוס
1/2 כוס סוכר
1/2 כוס יין אדום יבש
1/2 כוס יין לבן (עדיף יין קינוח מתוק)
3 כפות דבש
ההכנה:
1. בסיר רחב, על להבה בינונית, מחממים את שמן הזית ומטגנים את הבצל עד שהוא משחים קלות. ממליחים ומפלפלים.
2. מנמיכים את האש, מוסיפים לבצל את כל הפיצוחים, ללא הפירות היבשים, ומטגנים כ-5 דקות עד שהכל מתחבר לתערובת אחידה.
3. מוסיפים את הסוכר, הקינמון והקארי, ומערבבים היטב.
4. מוסיפים את הפירות היבשים והפטרוזיליה, ומערבבים היטב למשך מספר שניות.
5. מוסיפים את שני סוגי היינות ומנמיכים את האש לנמוכה ביותר.
6. מזלפים את הדבש והלימון וסוגרים את הסיר לבישול איטי של חצי שעה על אש מינימלית.
7. בסוף הבישול מערבבים היטב, הופכים את הסיר על קערת הגשה גדולה, ומגישים.
המתכון באדיבות השף אבי לוי ממסעדת ״המוציא״
שוקי הודו ממולאות במשמשים, פיסטוקים ורוזמרין
צילום: אסף לוי
בשר הודו נחשב לבשר בעל סגולות בריאותיות רבות יותר מאשר כל בשר אחר. הוא מכיל כמות ברזל גבוהה מאשר זו שבעוף (קרוב ל-2 מ"ג ל-100 גרם בשר), וגם 3% פחות שומן מאשר בבקר או בעוף. בנוסף, בשר הודו מספק חלבון רב (כ-30 גרם חלבון ל-100 גרם בשר). לכן מנה של שוקי הודו ממולאות בפירות יבשים היא לא רק טעימה, אלא גם בריאה.
המצרכים (ל-6 מנות):
אנחנו מכירים אותם בתור "חמוצים", אבל הירקות הכבושים הם הרבה יותר מתוספת לפלאפל או לשניצל. בתהליך כבישת...
ערב החג מתקרב בצעדי ענק ותכנון ארוחת החג בעיצומה. כיצד תפתיעו השנה את האורחים? עם מנה וירטואוזית שדורשת...
מוזמנים - יש, הגדות תואמות - יש, מספיק בקבוקי יין כדי לצלוח את הערב הארוך בשנה – יש. עכשיו זה הזמן לדאוג...