נופל וקם: איך אפשר למנוע נפילות?
אחת הבעיות המרכזיות בכל הקשור לגיל הזהב היא תופעת הנפילות: לפי הסטטיסטיקה, אחד מכל שלושה אנשים מעל גיל 65 יפלו לפחות פעם אחת בשנה. מעל גיל 80 הסיכון עולה עוד יותר, וכבר מדובר באחד מבין שני אנשים שיפלו בצורה זו או אחרת. הסבירות לנפילות חוזרות גדולה פי שניים עד שלושה.
יותר ממחצית הנפילות מתרחשות בתוך הבית או בסביבתו הקרובה. בניגוד למה שנהוג לחשוב, רוב הנפילות מתרחשות בהליכה על מישור ולא תוך כדי עלייה וירידה במדרגות או במשטחים משופעים ומשובשים.
הנתונים מטרידים, אבל יש גם חדשות טובות: הידע שנצבר כיום בעולם השיקום והמניעה מצביע על יכולות הפחתה דרמטיות של תופעת הנפילות ושל הסיבוכים הקשורים אליה. כך, 35% מסך הנפילות ניתנות למניעה על ידי תכנית אימונים ביתית פשוטה. שיעור דומה מסך הפציעות הנגרמות כתוצאה מנפילה ניתנות גם הן למניעה.
לנפילות עלולים להיות סיבוכים כמו שברים בירך, שבמקרה הטוב יגרמו להגבלות תנועה ובמקרה הפחות טוב יובילו לניתוח; שברים בשורש כף היד, שעלולים להגביל משמעותית את תנועת כף היד ואת היכולת התפקודית שלה; חבלות ראש המצריכות בירור רפואי בהול, וגם אפקט נפשי, של פחד מנפילות נוספות וחוסר ביטחון, המהווים בעיה לא פחות קשה ודורשים התייחסות וטיפול מתאים.
עם הגיל מאבדים את הכוח ואת מהירות התגובה
רוב הנפילות מתרחשות דווקא במישור ולא במדרגות. צילום: Shutterstock
רוב הנפילות מתרחשות כתוצאה ממחסור בכוח, בגמישות או בשיווי משקל, ועקב זמן תגובה לקוי. חשוב לציין שיש נפילות המתרחשות עקב ריבוי תרופות שאופייני לגיל המבוגר, סחרחורות או מחלות שונות. עם כל הצער שבדבר, עם הגיל אנחנו מאבדים מסת שריר, ובעיקר את יכולת הכוח המתפרץ שלנו ואת מהירות התגובה. גם השריר שנשאר עלול לאבד מכוחו ומגמישותו בעקבות גדילת רקמת שומן בתוכו.
בין אם הייתם בטטות כורסא בצעירותכם ובין אם נדיה קומנצ'י בפוטנציה, גם הגמישות בגיל המבוגר היא לא מה שהיתה פעם. טווחי תנועה מלאים מסייעים לנו לשמור על היכולת להניע את המפרקים בצורה הטבה ביותר. קיצור שרירים משמעותי שמגיע עם הגיל במפרקי הירך, הברך או הקרסול משפיע ישירות על צורת ההליכה שלנו, ועלול לגרום לחלוקת עומסים לא נכונה של הגוף על מפרקים שונים.
הדבר עלול לגרום גם להוצאת אנרגיה גבוהה יותר במהלך ההליכה, שגורמת לעייפות מוגברת, שבעצמה עלולה להוביל לנפילות. בנוסף, ככל שאנחנו מתגברים מערכות שונות בגוף, האחראיות על יכולת שיווקי המשקל והאיזון של גופנו - כמו מערכות הראייה והשמיעה - נפגעות, דבר שמגביר את הסיכון לנפילה.
על פניו נראה שהגיל מביא עמו את כל גורמי הסיכון לנפילות, ושאין הרבה מה לעשות, חוץ מניסיון אבוד מראש להחזיר את הזמן לאחור. מה בכל זאת אפשר לעשות כדי לשפר את המצב? תכנית תרגול ביתית, סדורה ומובנת יכולה לסייע באופן משמעותי למניעת נפילות. תכנית כזו, שמתבצעת על ידי פיזיותרפיסט בהתאמה אישית למטופל, בהתאם לאבחון מקדים, יכולה לסייע לו לשפר את שיווי המשקל, את מהירות התגובה, את הכוח ואת הגמישות.
6 טיפים שיסייעו לכם למנוע נפילות:
1. התקינו מעקה בשירותים ובמיוחד במקלחת, שיסייע לכם להיכנס ולצאת ממנה ואף לעמוד בה בנוחות, בסביבת המים החלקה. בנוסף, הקפידו על שטיחון נגד החלקה במקלחת עצמה ומחוצה לה.
2. יש לכם שטיחים בבית? זה הזמן להסיר אותם. הם מועדים להחלקה, לאיבוד שיווי משקל ולנפילה. זה כולל גם את השטיחונים הקטנים שבכניסה לבית.
3. המיטה שלנו היא מקום נעים ומוגן, אבל היציאה ממנה עלולה להביא עמה מעידות לא נעימות. לכן התקינו מעקה נוח בצידי המיטה, ליציאה קלה ובטוחה ממנה.
4. הקפידו ללכת עם נעליים נוחות וסגורות, ולקשור את השרוכים היטב.
5. צרו חלל בטוח ונקי ממכשולים בבית: הזיזו עציצים, שידות שאתם עלולים להיתקל בהן וכיו"ב.
6. תאורה טובה וחזקה (אך לא מדי) בכל חלקי הבית תסייע למנוע פספוסים ומעידות למיניהן (בעיקר בפרוזדור שבין חדר השינה לשירותים).
הכותבים הם אמיר ורקפת (בקר) חסקל, פיזיותרפיסטים מבית HB פיזיותרפיה וכושר, חיפה.
8 תרגילי כושר בבית למניעת נפילות
הכל על פעילות גופנית אחרי גיל 50
התעמלות עם כיסא: אימון לכל גיל
תרגילי מתיחות פשוטים לביצוע בבית
איך מחזקים את העצמות? תרגילים מומלצים
משחק זיכרון: לשפר את תפקודי המוח
סקר האושר: בני גיל הזהב - הכי מאושרים
הצטרפו לקהילת הבריאות של מוטק'ה
בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן
כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...
הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...
יום כיפור מתקרב ואיתו השקט המוכר, ריח מרק העוף שמתפשט ברחובות לפני כניסת החג, שמץ של נוסטלגיה, אווירת...