חזרה להחיים הטובים

נמאס לכם לקבל שיחות זבל?

לא רק באימייל או בהודעות טקסט. הספאם, אותן פרסומות שלא בחרנו לקבל, מגיע אלינו גם בשיחות טלפון. כך תחסמו ותסננו שיחות ספאם
עידו קינן 31/08/14
נמאס לכם לקבל שיחות זבל?
נמאס לכם לקבל שיחות זבל?

צילום: Shutterstock  

 

ספאם הוא מותג אמריקאי של לוף. בהשראת מערכון של מונטי פיית'ון הפכה המילה לכינוי לאימייל פרסומי בלתי קרוא, ויש מי שמשתמשים בה כשם כולל לכל פנייה פרסומית לא קרואה, גם אם היא לא מגיעה באימייל, אלא בתיבת הדואר הפיזית, בפקס, בסמס או בשיחת טלפון. שני הסוגים האחרונים מעצבנים במיוחד, משום שטלפון שמצלצל דורש את תשומת לבנו המיידית, וכי לטלפונים אין פילטרי ספאם יעילים כמו אלה שקיימים באימייל. אבל יש מה לעשות נגדם.

 

חוק הספאם הישראלי, ששמו הרשמי הוא תיקון לסעיף 30 לחוק התקשורת (בזק ושידורים), התשס"ח-2008, אוסר לשלוח דבר פרסומת, שהוא "מסר המופץ באופן מסחרי, שמטרתו לעודד רכישת מוצר או שירות או לעודד הוצאת כספים בדרך אחרת", בפקס, מערכת חיוג אוטומטי של שיחות מוקלטות, הודעה אלקטרונית או הודעת סמס. מותר לשלוח רק אחרי "קבלת הסכמה מפורשת מראש של הנמען, בכתב, לרבות בהודעה אלקטרונית או בשיחה מוקלטת", וחובה לציין שמדובר בפרסומת, לתת את פרטי השולח ולאפשר לנמען להסיר את עצמו.

 

החוק מתיר לבית המשפט לפסוק עד 1000 שקלים על כל דבר פרסומת שנשלח בניגוד לחוק, בלי צורך בהוכחת נזק. אבל הטרחה שבטיפול בתביעה מרתיעה אנשים רבים, והספאם ממשיך להציף את אמצעי התקשורת האישיים שלנו.

 

בעיה נוספת עם החוק היא שהוא לא חל על שיחות טלמרקטינג, שבהן נציג מתקשר לנסות למכור מוצר, אלא רק על שיחות שבהן מושמעת לנמען הודעה מוקלטת. עם זאת, ספאם שיחה חיה עשוי להיות עבירת הטרדה ופגיעה בפרטיות.

 

רוצים לשמוע ניסיון התמודדות של אזרח תמים עם שיחת ספאם מקבר הרשב"י? לחצו

 

איך חוסמים ספאם

 

מה עושה מי שלא רוצה להגיש תביעה, אבל כן רוצה למנוע פרסומות טלפוניות, בין אם הן מוקלטות, חיות או מסומסות? כאשר הפנייה מגיעה ממספר גלוי וקבוע, אפשר לחסום את השיחות ואת ההודעות הנכנסות מאותו מספר במכשיר הטלפון הסלולרי. הדבר מצריך לפתוח את ההודעה או לענות לשיחה, לזהות שמדובר בספאמר, לנתק ולהזין את החסימה ידנית עבור כל ספאמר בנפרד. מי שרוצה לסייע לאחרים יכול לפרסם את המספר כדי שמכריו יחסמו אותו, אבל גם כאן מדובר בחסימה נפרדת לכל ספאמר.


WeNoSpam, אפליקציה ישראלית חדשה וחינמית לאנדרואיד, מנסה לייעל את התהליך. WeNoSpam, שיוצרה יואב ברלינר מגדיר אותה כ"רשימה שחורה חברתית", מבצעת אוטומציה של התהליך. היא מכילה רשימה שחורה התחלתית של כ-300 מספרי ספאמרים מוכרים, שייחסמו אוטומטית אצל כל מי שיתקין אותה. בנוסף, היא מסתייעת במשתמשיה לאסוף מספרים חדשים של ספאמרים, להכניס אותם לרשימה ולהפיץ אותם לשאר המשתמשים. כשמשתמש אחד מקבל ספאם טלפוני או סמסי, הוא מעדכן את האפליקציה עם המספר, סוג הספאם (למשל: שיווקי, דתי, פוליטי) והערה מילולית ("ביטוח נגד סרטן של קופת חולים כללית וכלל ביטוח"). מרגע העדכון, הוא לא יראה פניות עתידית של אותו ספאמר, שיוחלפו בחיווי של ווינוספאם, סמל בשורת ההודעות של הטלפון שמודיע שבוצעה חסימה. ברגע שארבעה משתמשים נוספים ידווחו על אותו מספר כספאמר, המערכת תחסום אותו עבור כל המשתמשים.

 

רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק

 

לאחרונה העביר ח"כ חיים כץ (ליכוד) את תיקון 41 לחוק הגנת הצרכן, שמחייב עסקים שפונים לצרכנים להתקשר רק ממספר מזוהה. זאת כדי לאפשר ללקוח להחליט אם לענות לטלפון או לא, ובמקרה שפספס את השיחה, לדעת מי התקשר ולחזור אליו במקרה הצורך. בניגוד לחוק הספאם, שמכוון כלפי ספאמרים ומבקש מהם להפסיק לנקוט בפרקטיקה שמכניסה להם כסף, חוק המספרים המזוהים מכוון לספקי שירותים לגיטימיים, ומבקש מהם להתחיל לנקוט בפרקטיקה שתסייע לשיפור התקשורת שלהם עם הלקוחות. ברגע שהחוק יתחיל לעשות את שלו, שיעור השיחות ממספרים חסומים יירד משמעותית. אם ספאמר יתקשר ממספר חסוי, הנמען יידע שזו לא שיחה מספק שירות לגיטימי, ויוכל להתעלם (ואף לחסום את השיחה מלכתחילה, בחסימה גורפת של מספרים חסויים). אם הספאמר יתקשר ממספר מזוהה, הוא יוכנס לרשימה השחורה, אם הוא לא מופיע בה כבר.

  

איך מתמודדים עם שימוש לרעה, כמו דיווח על מספרים שאינם ספאמרים?


ברלינר: "הדבר הקלאסי הוא שאני אכניס את המספר שלך ואגיד, 'זה עידו קינן, הוא ספאמר'. יש טריגר שאומר כמה דיווחים צריך בשביל להפעיל חסימה. דיווח אחד זה לא מספיק. הגדרנו חמישה כדיפולט. אם אני רוצה להתנקם בך אני צריך לגייס חמישה חברים שיעשו את זה. ואתה יכול להגדיר אצלך במכשיר שצריך 40 דיווחים בשביל לחסום. מובן שיש מנגנון של הודעה - אם אתה יודע שנכנסת לרשימה ולדעתך זה לא בסדר, אתה מודיע לי ואני אסיר את זה כמובן, אם הכול תקין.

 

"יש גם מנגנון של רשימה לבנה - אם אני רואה שיחה ממך שנחסמה, אני מכניס אותך לרשימה הלבנה שלי. זה אומר שאתה לא תיחסם במכשיר הספציפי שלי, וגם מוריד דיווח מהספירה של הטריגרים. ואם זו אמא שלך שעובדת בלוטונט ונחסמת אצלך, אתה תוסיף אותה לווייטליסט. אם מספיק אנשים ידווחו עליה כווייטליסט, היא תרד מהשאר. אם עשרה אנשים דיווחו ושישה עשו רשימה לבנה, נשארו ארבעה דיווחים שלא עוברים את הטריגר. ככה זה יתייצב על רמה שמשקפת את המציאות".


כשאני שואל אם אפשר יהיה לחסום שיחות זימון למילואים מהצבא, ברלינר צוחק ואומר: "אם השיחה מזוהה, וכולם דיווחו על זה כספאם, זה ייחסם. אני מניח שרוב האנשים לא ידווחו על זה כספאם. אבל אם ידווחו וזה יהיה בעיה, ידווחו לי על זה ואני אכניס את זה לווייטליסט של כולם. זה לא הגדרה של ספאם, אתה יודע, זה קצת ניצול לרעה, עם כל הכבוד".

 

האפליקציה WeNoSpa זמינה בחנות האפליקציות גוגל פליי. לכתובת האפליקציה: לחצו

 

עוד אפליקציות שימושיות:

תתחילו לצלם

נצמדים לתוצאות

האפליקציות שאתם פשוט חייבים

4 אפליקציות שיעזרו לכם להירגע

עשו זאת בעצמכם: הזבל הופך ליצירת אמנות נפלאה

תגובות  5  אהבו 

01/09/14
מיעבר למכירת אפליקציה
לא מובן כיצד נניח בטלפון סמסונג חוסמים מספר ששולח ספאם ב סמס ?
לא ראיתי אופציה כזו
ביומן השיחות להחזיק אצבע כ-2 שניות על המספר שרוצים לא לקבל שיחות, נפתח תפריט בו בוחרים "הוסף לרשימת דחייה". בנוסף להקיש על מקש תפריט, לבחור הגדרות שיחה, לבחור דחיית שיחה, להפעיל מצב דחייה אוטומטית. ז...
ביומן השיחות להחזיק אצבע כ-2 שניות על המספר שרוצים לא לקבל שיחות, נפתח תפריט בו בוחרים "הוסף לרשימת דחייה". בנוסף להקיש על מקש תפריט, לבחור הגדרות שיחה, לבחור דחיית שיחה, להפעיל מצב דחייה אוטומטית. זה מובנה במכשיר.
ברשימת ההודעות להחזיק כ-2 שניות על ההודעה שנחשבת לא רצוייה ולבחור בתפריט "רשום מספר כדואר זבל.". ללחוץ על מקש תפריט, לבחור הגדרות, לעבור להגדרות הודעה על דואר זבל לסמן V בהגדרות דואר זבל. שם ניתן לנהל...
ברשימת ההודעות להחזיק כ-2 שניות על ההודעה שנחשבת לא רצוייה ולבחור בתפריט "רשום מספר כדואר זבל.". ללחוץ על מקש תפריט, לבחור הגדרות, לעבור להגדרות הודעה על דואר זבל לסמן V בהגדרות דואר זבל. שם ניתן לנהל רשימת ביטויים של דואר זבל ומספרים של דואר זבל ולחסום שולחים לא ידועים.
04/09/14
ניסיתי אין אופציה כזו
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

טיפים להתנהלות נכונה לקראת גיל 65+

ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...

לקריאת הכתבה
שפה שלמה: כל המשמעויות שמאחורי הפרחים

 

מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...

לקריאת הכתבה
רק 15 שקלים כניסה: הבילוי המושלם עם הנכדים בפסח הקרוב

הכתבה מטעם השפדן

מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה