נפטרים מהשיעול בדרכים טבעיות

עיטושים, כחכוחים ובעיקר שיעולים, הם חלק בלתי נפרד מפס הקול החורפי. גם אם נקפיד על קבלת חיסון השפעת השנתי, נצא מהבית עטופים מכף רגל עד ראש ונתרחק מחולי שפעת כמו מאש, כנראה לא נעבור את העונה בלי מתקפת שיעולים אחת לפחות, שלעיתים נשארת גם הרבה אחרי שהנגיף עזב.
לדברי ד"ר מיכאל ויינפאס, מומחה לרפואת משפחה וסוכרת והרבליסט קליני, המשלב רפואה טבעית בגישה אינטגרטיבית, השיעול הוא רק תסמין, לא מחלה. הוא אמנם מטריד את המשתעל ואת סביבתו, אבל לעיתים הוא חיוני. "השיעול הוא רפלקס פיזיולוגי וחלק ממערכת ההגנה של הגוף", הוא אומר. "הוא מסלק ליחה, גופים זרים ומזהמים ממערכת הנשימה".
זה נכון כשמדובר בשיעול המכונה "פרודוקטיבי" או לח, אבל יש גם שיעול יבש ונבחני, כלומר, סתם מעצבן. "הסיבה השכיחה ביותר לשיעול היא זיהום בדרכי הנשימה העליונות, לרוב ממקור ויראלי כמו שפעת, אבל הרבה פעמים נוצר מצב מתסכל בשם Post viral cough, שבו האדם כבר הבריא, אבל עדיין משתעל במשך חודש או יותר", אומר ד"ר ויינפאס.
"הסיבה היא שהנגיפים שהיו במערכת הנשימה גרמו לריריות למצב של רגישות, שמגרה את רפלקס השיעול. זה קורה הרבה אחרי זיהום חיידקי, כמו דלקת ריאות, וגם לאחר זיהומים ויראליים".
שיעול שנמשך מעל שלושה שבועות מחייב בירור
מעשן סיגריות ועד שאיפת אלרגנים - לשיעול מספר גורמים שונים. צילום: Shutterstock
שיעול יבש יכול להיות גם תוצאה של גירוי בדרכי הנשימה, בעקבות שאיפת חומרים כמו אבק, כימיקלים, אדי צבע או חומר אלרגני כמו פריחות צמחים, פרוות בעלי חיים, עובש ועוד.
אחד ממחוללי השיעול הידועים הוא כמובן עשן סיגריות. "קנה הנשימה מכוסה בשערות זעירות", מסביר ד"ר ויינפאס, "שתפקידן ללכוד חלקיקים שנשאפו פנימה ולהוציא אותם באמצעות נוזל הליחה שהן מייצרות. אצל מעשנים, נהרסות מרבית השערות הללו והחלקיקים שוקעים על הקנה ומגרים את רפלקס השיעול. בנוסף, עשן הסיגריות מצר את כלי הנשימה, דבר שגם תורם לגירוי רפלקס השיעול".
שיעול שנמשך מעל שלושה שבועות ולא מגיע בעקבות זיהום ויראלי או גירוי אחר, מחייב כבר בירור. "שיעול כזה יכול להיות תסמין של אסתמה, ואז יש לבדוק את תפקודי הריאות ולטפל במשאף סטרואידים ומרחיב סמפונות. הוא יכול להיות תסמין של מחלת השעלת, שהביטוי שלה הוא התקפי שיעול, וגם אנשים שחוסנו בעבר יכולים להידבק בה. הוא יכול להעיד גם על מצב של 'נזלת אחורית' או של סינוסיטיס.
"סיבה נוספת, שכיחה יותר ממה שחושבים לשיעול מתמשך, היא רפלוקס. מיצי הקיבה שעולים לוושט מעוררים גירוי שמביא לשיעול, והטיפול הקונבנציונלי בו הוא בנוגדי חומצה. בנוסף, יש תרופה נפוצה ליתר לחץ דם, שאחת מתופעות הלוואי שלה אצל חלק מהמטופלים היא שיעול יבש. במקרה כזה, צריך להחליף תרופה".
במקרים נדירים, שיעול מתמשך יכול להעיד גם על בעיות חמורות יותר, כמו מחלת הריאות החסימתית COPD (אמפיזמה), סרטן ריאות או אי ספיקת לב. "עוד יותר בשוליים, שיעול יכול להיות גם ביטוי לבעיה נפשית, מעין 'טיק', שאין לו סיבה אורגנית", אומר ד"ר ויינפאס.
כל הדרכים לטיפול בשיעול
שינוי תזונתי: מוצרי חלב ופירות הדר עלולים לייצר ליחה. צילום: Shutterstock
"מבחינת הרפואה הקונבנציונלית, יש תרופות שבאות בסירופ או בכדורים ופועלות לדכא את רפלקס השיעול או לרכך את הליחה ולגרום להוצאתה. חלק מהתרופות עושות את שתי הפעולות. בשיעול פרודוקטיבי, כדאי להימנע מתרופות מדכאות, שיפריעו לגוף להתנקות ויגרמו לסיבוכים. בנוסף, יש גם תרופות נוגדות גודש ואנטי היסטמינים, בהתאם לסיבה לשיעול. צריך לדעת, אגב, שסירופים נגד שיעול שמכילים קודאין, שהוא סם נרקוטי, עלולים להרדים".
כטיפול טבעי, ד"ר ויינפאס ממליץ תחילה לשנות את התזונה. "יש מזונות שיכולים ליצור ליחה אצל חלק מהאנשים, כמו מוצרי חלב, בוטנים ופרי הדר, וכדאי לנסות להוריד אותם מהתפריט ולראות אם יש שינוי. מאכלים שדווקא יכולים לעזור נגד השיעול הם דבש, ג'ינג'ר, כורכום, שום, בצל ופלפל חריף".
במקביל, הוא מציע להשתמש בצמחי מרפא, שפעולתם אינה סותרת את זו של התרופות הרגילות ויכולה לעבוד במשותף. "יש מגוון צמחי מרפא המוכרים בזכות פעולה אנטי שיעולית. ניתן ליצור מהם פורמולה אישית בצורת טינקטורה, כלומר מיצוי של הצמחים באלכוהול, או בצורת סירופ. את חלקם אפשר לצרוך גם בחליטה".
צמחי מרפא נוגדי שיעול
כדאי לעשות שימוש בצמחי המרפא גם לאחר ההבראה מהשיעול. צילום: Shutterstock
תימין (קורנית). הצמח הידוע ביותר נגד שיעול. נחשב מחטא חזק נגד מגוון מזהמים, מייבש ריריות ושובר ליחה, משפר זרימת דם מקומית ומעכב עוויתות.
מנטה. צמח בעל השפעה מרגיעה, תכונות אנטי חיידקיות ואנטי ויראליות, נוגד גודש, מכייח ומרגיע כאבי גרון.
סמבוק שחור. אחד הצמחים האנטי ויראליים המובהקים. מייזע, מפחית גודש וליחה, יעיל נגד שפעת ומשקם ריריות.
זוטה לבנה. פותח את דרכי הנשימה, אנטי דלקתי, נוגד עווית ומשחרר ליחה.
דרוסרה. צמח בעל פעילות נוגדת עווית חזקה. מחקרים הראו שהוא מסייע במחלת ריאות חסימתית. מעכב קולטנים שמביאים להתכווצויות ומכייח.
אניס. מונע התכווצויות ועוויתות של שרירים חלקים שמצויים גם בדרכי הנשימה ונוגד ליחה וגודש. אנטי זיהומי.
מרוביון מצוי. צמח בעל השפעה מכייחת, ארומתי, נוגד עווית ומחטא.
אכיניציאה. מחזקת את המערכת החיסונית, מעלה את ספירת הדם הלבנה ונוגדת אלרגיה.
כדאי לעשות שימוש בצמחי המרפא גם לאחר ההבראה מהשיעול, כדי לשקם את הריריות ולהחזיר אותן לתפקוד. "מובן שיש להתאים את הצמחים לסוג השיעול. אם השיעול יבש, עדיף להשתמש בצמחים ריריים שמלחלחים את הריריות של מערכת הנשימה, כמו פלנטגו (לחך) או נטופית. לשיעול עם הרבה ליחה, נעדיף מרוביון מצוי ותימין".
אם לא הצלחתם לשים יד על הצמחים הללו, אפשר להכין שיקויים ממצרכים נגישים יותר, כמו בצל שנקצץ והושרה בדבש, לימון סחוט בכוס מים חמים עם נענע ודבש, או חליטת זרעי פשתן (שתי כפיות בכוס מים), שמתאימה במיוחד לשיעול יבש.
מתכון לסירופ טבעי נגד שיעול
אפשר להכין סירופ טבעי בבית. צילום: Shutterstock
המרכיבים:
10 גרם עלי תימין
10 גרם שורש אלתיאה
200 מ"ל מים
ההכנה:
1. מניחים את כל המרכיבים בסיר על אש בינונית ומחכים כרבע שעה. מכבים ומסננים.
2. מוסיפים כחמש כפות דבש ומבשלים שוב על אש קטנה כחמש דקות.
האסתמה מחמירה בחורף? כך תתמודדו
10 דרכים טבעיות להילחם בשפעת חורף
הצטרפו לקהילת בריאות ואורח חיים בריא של מוטק'ה
פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח בה הולכים ונפגעים הדרגתית תאים, בעיקר באזור בגזע המוח שאחראי על ייצור...
בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן
כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...
הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...