חזרה למגזין אוכל

סברס: לא מה שחשבתם

הסברס, סמל הצבריות המובהק, הוא פרי טעים ועשיר בוויטמינים וערכים תזונתיים. כתבתנו יצאה בעקבותיו וחזרה עם מלבי סברס משגע לחג
לין לוי 17/04/18
סברס: לא מה שחשבתם
צברים בחוות אורלי: אוכלים את הפרי וגם את הענפים צילום: יח

 

 

 

 

 


צבר (סברס בערבית וקקטוס באנגלית) נחשב לצמח הארצישראלי האולטימטיבי ושמו נקשר בתרבות הישראלית לסמל לילידי הארץ שכמו הפרי של הצמח, מחוספסים ועוקצניים מבחוץ אך מתוקים ועסיסיים מבפנים. באופן מפתיעה למדי, מקורו של הצמח כלל אינו בישראל, אלא במרכז אמריקה, והוא יובא לכאן לצורכי פיתוח החקלאות בנגב.

 

בעולם קיימים מעל אלפיים סוגים של צבר. צבר מצוי (Opuntia ficus-indica) הוא אחד ממיני הצבר ולו פירות אדומים בעלי סגולות בריאותיות רבות. כך למשל הוא יעיל לטיפול בסכרת מכיוון שהוא מסייע בהורדת רמות סוכר בדם ובכוחו גם להפחית את רמת הכולסטרול. הוא נחשב יעיל גם לטיפול בכיבי כיבה ואף בחמרמורת. בנוסף לכך, יש לצבר המצוי גם תכונות אנטיביוטיות ואנטי-ויראליות והוא בעל פעילות אנלגטית (נוגדת כאב), על כך מעידים חולי דלקת פרקים וחולי מחלת המעיים קרוהן, שמדווחים על הקלה בכאבים בעקבות שתיית מיץ הצבר. מעבר לכך, הפרי האדום של הצבר המצוי גם משפר את פעילות מערכת השתן ואף מקל על הגוף במצב של עצירות, מסייע במניעת עלייה במשקל, מגביר את האנרגיה בגוף, מאזן את החומציות ברירית הקיבה, מפחית צרבות וגם יעיל נגד טחורים, משפר את פעילות הכבד ומחזק את המערכת החיסונית. אם לא די בכל הטוב הזה, אז הצבר נחשב גם למקור מצויין לאספקת סידן, זרחן, ברזל, אבץ, אשלגן מינרלים, ויטמינים וכמות גדולה מאוד של אנטי אוקסידנטים החיוניים לתפקוד גופנו ולשמירה על חיוניות העור.

 


סברסים קלופים. צילום באדיבות חוות צברי אורלי

 

סברס הוא סופר פוד

 

ברמה התזונתית, סברס נחשב למזון על (סופר פוד) מכיוון שהוא מהווה מקור מצוין לסיבים, ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו, חלבונים ונוגדי חמצון שונים, והוא מצוין לשילוב כמנת פרי בכל תפריט מאוזן. במטבח הפרי של הצבר מאפשר שימושים נרחבים, כתוספת בסלטים או כבסיס ליצירת רטבים, מרקים, חטיפים, משקאות וקינוחים. ניתן לצרוך את הפרי של הצבר כפרי טרי וגם כשהוא קפוא, כבוש, מבושל או מיובש לאבקה.

 

אבקת הסברס היא פיתוח ישראלי ייחודי והיא מיוצרת בתהליך של הקפאה בו נעשה שימוש בפרי אורגני. הטכנולוגיה החדשה של ייבוש בהקפאה, אותה פיתחו ב"חוות אורלי" בה מגדלים סברסים מאז 1992, מאפשרת להפיק מהפרי אבקת צבר אדום מרוכזת להכנת משקה השומר על כל היתרונות של הצמח הטרי.

 

הסברס הוא גם ירק!

 

אם מהפרי של הצבר המצוי מכינים משקה בריאות, את ענפי הצבר ניתן לשלב בסלט ירקות. שימושים נוספים לסברס במטבח מתאפשרים אודות לכך שניתן לבשל ולכבוש אותו וגם לשלבו בתערובת האפייה ואף להוסיפו לבצק של לחם.

 

בארץ מגדלים את הצבר המצוי בחוות "אורלי" שליד דימונה, אותה הקים נועם בלום ב- 1992 על מנת לפתח זני צבר משופרים מאלה הגדלים במקסיקו. כיום זוהי החווה הגדולה ביותר לגידול הסברסים במזרח התיכון ובה מגדלים שישה זנים חדשים של הצבר המצוי אותם פיתח נועם בלום במשך 17 שנות מחקר. הזנים החדשים בעלי טעם מודגש יותר והם נחשבים לבריאים יותר מכיוון שגדלים ללא שימוש בריסוס או בחומרי הדברה כימיים. שחר בלום, קונדיטור חוות צברי אורלי, מציע מתכונים המדגימים את השימוש בצבר המצוי: 

 

גביעי צבר אדום בשמנת

 


גביעי קינוח סברס אישיים. צילום: יח"צ

מרכיבים ל-4 מנות

2 שמנת מתוקה (להקצפה) או שמנת צמחית

300 גרם עוגיות פתי-בר

4 יחידות צבר אדום

1 אינסטנט פודינג וניל

100 גרם ריבת חלב לפי הטעם

ליקר פירות

צנצנות אישיות להגשה

 

הוראות הכנה:

1. מרסקים במעבד מזון עוגיות פתי בר לגריסים עבים (לא אבקה).

2. מקלפים 4 צברים אדומים גדולים, מכינים מהם מיץ ומנפים מהגרעינים באמצעות רשת סינון.

3. מתחילים להקציף 1 שמנת עם האינסטנט פודינג ולאט לאט מוספים את מיץ הצבר עד קבלת מרקם יציב בצבע אדום.

4. מקציפים 1 שמנת עם ריבת חלב ומעט ליקר פירות למרקם יציב.

5. ממלאים בתחתית הצנצנת שכבה בגובה של 1/2 סנטימטר עוגיות פתי-בר מרוסקות ועליה מזלפים שכבה של עוד 1-1/2 סנטימטר של השמנת המוקצפת עם מיץ צבר אדום. מעל מסדרים שכבה נוספת של פתי-בר טחון ועליו שכבה של שמנת מוקצפת עם ריבת חלב. לאחר מכן מסדרים שכבה נוספת של פתי-בר, עליה שמנת מוקצפת עם מיץ צבר אדום ומסיימים בשכבה עליונה של פתי-בר.

מאחסנים במקפיא. מומלץ להוציא מהקפאה 30 דקות לפני הגשה

 

 

מלבי סברס

 

 
מלבי סברס. צילום: יח"צ

מרכיבים ל-4 מנות:

4 כוסות מיץ סברס אדום (ניתן להכין מאבקת סברס הנמכרת במרכולים)

4 כפות גדושות של קורנפלור

1 כף סוכר

 

לקישוט:

2 כפות מי ורדים

חופן בוטנים קצוצים

חופן קוקוס

 

הוראות ההכנה:

1. מרתיחים בסיר 3.5 כוסות מיץ סברס.

2. את חצי כוס מיץ הסברס שנותר מערבבים עם הקורנפלור עד שאין גושים. מוסיפים את התערובת לסיר עם מיץ הסברס המורתח.

3. מוסיפים את הסוכר למיץ הסברס ומערבבים עד שהתערובת נקרשת, אך לא מתקשה מדי.

4. מוזגים לכוסות הגשה ומכניסים למקרר לשעתיים לפחות, עד שהמלבי מתייצב.

לקישוט: מטפטפים מעל כל כוס מעט מי ורדים, ועליהם בוטנים וקוקוס.

 

 

 

 אסיה זה כאן - מתכונים אסיאתיים קלים ונפלאים

מתכון למרק עשיר עם חוואיג'

סדנאות בישול: כך לומדים היום לבשל

טכניקות לבישול בריא: איך כדאי לאכול ירקות?

ספרי הבישול המסקרנים שיצאו ב-2017

אפליקציית מתכונים חדשה תגוון לכם את התפריט

לא סתם מרק: 4 מרקי דגים

מתכון לפילה דניס ופסטה שחורה

 

 

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

חמוצים ושאר ירקות כבושים: המדריך המלא

אנחנו מכירים אותם בתור "חמוצים", אבל הירקות הכבושים הם הרבה יותר מתוספת לפלאפל או לשניצל. בתהליך כבישת...

לקריאת הכתבה
פותחים את התיאבון: מנות ראשונות לליל הסדר

ערב החג מתקרב בצעדי ענק ותכנון ארוחת החג בעיצומה. כיצד תפתיעו השנה את האורחים? עם מנה וירטואוזית שדורשת...

לקריאת הכתבה
קבלו אותן: מנות עיקריות לחג

 

מוזמנים - יש, הגדות תואמות - יש, מספיק בקבוקי יין כדי לצלוח את הערב הארוך בשנה – יש. עכשיו זה הזמן לדאוג...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה