חזרה לבריאות טובה

סובלים מוורטיגו? אפשר לטפל בזה

חוסר איזון, ערפול ובחילות הם מהסימפטומים הידועים של ורטיגו. טיפול פיזיותרפי אצל מומחה בסחרחורות יכול לפתור את הבעיה
תומר בצלאל 15/11/15
סובלים מוורטיגו? אפשר לטפל בזה
הסימפטומים קשים, אך הבעיה קלה לאבחון ולטיפול. צילום: Shutterstock

 

 

סובלים מתחושת סחרחורת ומחוסר שיווי משקל, מלווה בבחילות? יכול להיות שיש לכם סחרחורת תנוחתית שפירה (BPPV), או בשמה היותר נפוץ, ורטיגו. אין מה לדאוג - למרות השם המאיים והסימפטומים הלא נעימים, מדובר בבעיה הקלה לאבחון, וחשוב מכך – ניתנת לטיפול, ברוב המקרים, בקלות ובמהירות.

 

סחרחורת תנוחתית שפירה נגרמת כתוצאה מפגיעה במערכת שיווי המשקל שלנו, או בשמה המקצועי - המערכת הווסטיבולרית. מערכת זו נמצאת בתוך האוזן הפנימית (בשתי האוזניים), ותפקידה להעביר מידע על תנוחת ותנועת הראש למרכזי שיווי המשקל במוח. כשהמערכת נפגעת, הדבר מתבטא, בין היתר, בערעור שיווי המשקל.

 

מדובר בהפרעה הנפוצה ביותר באיבר הווסטיבולרי, והיא עלולה להיגרם מסיבות שונות, ובהן שינויים ניוונים הבאים עם הגיל, חבלת ראש כתוצאה, למשל, מתאונת דרכים, או זיהום באוזן הפנימית. עם זאת, בחלק גדול מהמקרים התופעה מגיעה ללא כל סיבה מיוחדת.

 

פרט לחוסר שיווי משקל ולסחרחורות, הסובלים מסחרחורת תנוחתית שפירה עלולים לחוש גם ערפול, טשטוש ובחילות, ובמקרים חמורים אף לסבול מהקאות. הסימפטומים יופיעו בעיקר בזמן שכיבה, עם שינויי תנוחה, גלגול במיטה מצד לצד, הרמת הראש למעלה, כיפוף הראש כלפי מטה, וקימה משכיבה לישיבה.

 

ברוב המקרים התקף הסחרחורת נמשך מספר שניות עד דקה, כאשר עוצמתו הולכת ופוחתת מרגע לרגע, עד להיעלמותו. לעיתים הסימפטומים נעלמים לבדם, ללא כל התערבות, אך ברוב המקרים נדרש טיפול, וחשוב לקבל את הטיפול המתאים.  

 

הטיפול פשוט וכולל תרגול תנוחות

 

תופעה התוקפת בעיקר בגיל המבוגר. צילום: באדיבות סטודיו FLY 


האבחון יכול להיעשות על ידי רופאי משפחה, רופאי אף-אוזן-גרון או פיזיותרפיסטים, המתמחים בטיפול בסחרחורות. כיום ניתן למצוא כמעט בכל מכון פיזיותרפיה בקופות החולים בארץ מטפלים המתמחים בסחרחורת, ודי בהפניה פשוטה מרופא המשפחה להערכה וסטיבולרית במכון הפיזיותרפיה בקופה, כדי להגיע למטפל המתאים.

 

האבחון עצמו נעשה באמצעות תחקור מקיף של המטופל על אודות הסימפטומים שאותם הוא חווה, וכן באמצעות בדיקה קלינית, המאבחנת באיזו תעלה ספציפית באוזן קיימת הבעיה. במקרים נדירים יותר יש צורך בבדיקות הדמיה נוספות.

 

אם אכן אובחן המטופל כסובל מסחרחורת תנוחתית שפירה, הוא יעבור טיפול הכולל תרגול בתנוחות מסוימות, שבהן המטפל מטה את ראשו של המטופל, וטופח לו קלות על האוזן. לאחר הטיפול קיימות מספר הגבלות קלות, שעל המטופל להישמע להן במשך כיומיים מיום הטיפול.

 

לאורך הקריירה שלי פגשתי לא מעט מטופלים, בעיקר מבוגרים, שסבלו במשך חודשים ואפילו שנים מהסימפטומים המאפיינים את תופעת הסחרחורת התנוחתית השפירה, ולא קיבלו טיפול מתאים, פשוט משום שלא הופנו לגורם המטפל הנכון.

 

כזה הוא למשל המקרה של יוסי, בן 69. יוסי הגיע אלי מיואש לגמרי מוורטיגו שלא עזב, וסיפר כי עבר חוויה רעה במיוחד, אחרי סדרת טיפולים רפואיים ותרופתיים, שלא הניבו  תוצאות. לאחר שנפגשנו לשיחת אבחון, שכללה גם אבחון פיזיותרפי, התחלנו בטיפול. יוסי, שהיה סקפטי לגבי יעילות ואמינות הטיפול הפיזיותרפי בבעיה, הופתע כי עם סיומו, הסתיימו להן גם תופעות הוורטיגו. ביקורת נוספת חיזקה את הצלחת הטיפול הראשון, ומאז יוסי משוחרר מסחרחורות מזה שלושה חודשים. איכות חייו השתפרה פלאים, ושוב הוא מתהלך, ואפילו מבצע פעילות גופנית, ללא חשש.

 

רופאים רבים נאלצים לומר לסובלים מוורטיגו, כי עליהם ללמוד לחיות עם התופעות, לאחר ששום טיפול תרופתי לא עוזר. אבל אין סיבה לסבול: בפעם הבאה שתחושו סחרחורות, ערפול ובחילות, אל תחששו לבקש מרופא המשפחה שלכם הפניה לפיזיותרפיסט מומחה לטיפול בסחרחורות, על מנת לעבור בירור מקיף ולקבל את הטיפול המתאים.

 

הכותב הוא תומר בצלאל,  MSc PT  טיפול בסחרחורות ושיקום המערכת הווסטיבולרית, סטודיו FLY לפילאטיס

 

 

תרגיל פשוט לכאבי גב כרוניים

בזכות המחלה יצאתי לחיים חדשים

פגיעה בזיכרון? כבר בגיל 50

לחיות עד 150 שנה? זה אפשרי

משחק זיכרון: לשפר את תפקודי המוח

לחץ דם: גורם המוות המוביל בעולם

מותחים אתכם: תרגילי כושר בבית 

10 צעדים לחיים חדשים

חליתם? נפצעתם? מעכשיו תשלמו פחות

תגובות  1  אהבו 

16/11/15

תופעות  מקבילות  לורטיגו  עלולות  לנבוע  פעמים  רבות  גם  כתוצאה  מבעיה  אורטופדית  ו/או  קרדיולוגית  ו/או  אנדוקרינולוגית

...

תופעות  מקבילות  לורטיגו  עלולות  לנבוע  פעמים  רבות  גם  כתוצאה  מבעיה  אורטופדית  ו/או  קרדיולוגית  ו/או  אנדוקרינולוגית


כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

פרקינסון: מה עושים כשהכדורים כבר לא עוזרים?


פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח בה הולכים ונפגעים הדרגתית תאים, בעיקר באזור בגזע המוח שאחראי על ייצור...

לקריאת הכתבה
המחלה הקטלנית שאין לה תסמינים

בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן

כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...

לקריאת הכתבה
איך שעון החורף משפיע על הגוף שלנו?

הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה