סופגניות או לא להיות

גם אם השנה אנחנו לא חוגגים את חנוכה עם הנכדים (קורונה, לכי כבר), אי אפשר לעמוד בפיתוי של סופגנייה חמה ומתוקה. הבעיה שכשהיא מגיעה מבחוץ, לרוב היא תהיה תעשייתית ועתירת שמן, קלוריות וייסורי מצפון. אז למה בעצם שלא נכין סופגניות לבד בבית? את שמן הטיגון נוכל לבחור בקפידה, ולהעדיף שמן עשיר בחומצות שומן חד בלתי רוויות כמו שמן קנולה. נוכל גם לשלוט על כמות השמן באמצעות הוצאת הסופגניות עם כף מחוררת וטפטוף עודפי השמן חזרה לסיר, ולאחר מכן הנחת הסופגניות על גבי נייר סופג. אז איך אתם אוהבים את הסופגנייה שלכם? קלאסית במילוי ריבה, פשוטה ומהירה בלי בצק, אמריקאית בגרסת הדונאטס או במילוי מושחת ומפנק?
הקלאסיות: סופגניות במילוי ריבה
צילום: Shutterstock
מצרכים:
1 ק"ג קמח
2 כפות שמרים יבשים
6 כפות סוכר
1 כף תמצית וניל
3 ביצים
2 כפיות מלח
6 כפות שמן
1 כף ברנדי
1 כוס מים
ריבה למילוי
אבקת סוכר
ההכנה:
1. מערבבים את כל חומרי הבצק חוץ מהמים, שאותם מוסיפים לאחר מכן בהדרגה. הסוד להצלחת הסופגניות הוא ערבוב ממושך, לפחות עשר דקות במיקסר ורבע שעה ביד. לא כדאי לעשות קיצורי דרך. לשים עד לקבלת בצק אחיד.
2. מניחים את הבצק להתפחה כשעה במקום חמים.
3. יוצרים עיגולים בעזרת כוס בעלת קוטר רצוי ומניחים להם לתפוח שוב כעשרים דקות.
4. מחממים בסיר שמן עמוק ומטגנים כל סופגניה כ-2-3 דקות מכל צד. השמן צריך להיות חם מאד אך לא רותח.
5. מזריקים פנימה לכל סופגניה את הריבה כשהסופגניות עדיין חמות נותנים להן להתקרר מעט ומפזרים מעל אבקת סוכר.
המתכון באדיבות בית הקפה החברתי של עמותת "מתגייסים למען חולי לוקמיה"- חיים וייצמן 2 הדר חיפה
המהירות: סופגניות אשל
צילום: טליה הדר
מצרכים (לכ-30 סופגניות קטנות):
2 ביצים
2 גביעי אשל
1 כפית תמצית וניל
1 כף סוכר
3 כוסות חד פעמיות גדושות קמח תופח (350 גרם)
לפיזור מעל: אבקת סוכר
ההכנה:
1. מערבבים (במיקסר או ביד עם מזלג) את כל חומרי הסופגנייה בקערה לפי הסדר (את הקמח מוסיפים בהדרגה).
2. מחממים בסיר קטן שמן בגובה של כ-4 ס"מ על אש יחסית גבוהה.
3. כשהשמן יחסית חם מנמיכים את האש, ובעזרת שתי כפות יוצקים לסיר סופגניות קטנות. מוציאים מהסיר עם השחמתן ומעבירים לצלחת עם נייר סופג לכמה דקות.
4. מפזרים מעל אבקת סוכר.
המתכון באדיבות טליה הדר, בעלת הבלוג EshetStyle
האמריקאיות: דונאטס
צילום: Shutterstock
מצרכים: (ל-40 יחידות)
לבצק:
4.5 כוסות קמח
1/2 כוס סוכר
1/2 כפית מלח
1.25 כוסות חלב פושר
35 גרם שמרים
50 גרם מרגרינה רכה
3 ביצים גודל L
50 גרם שקדים טחונים (לא חובה)
שמן לטיגון עמוק
לזיגוג:
חלבון ביצה
1.75 כוסות אבקת סוכר
כף רום
ההכנה:
1. בקערה גדולה שמים את כל מרכיבי הבצק ולשים היטב עד לקבלת בצק חלק. מכסים את הקערה במגבת ומניחים להתפחה עד שהבצק מכפיל את נפחו.
2. מרדדים את הבצק (לא דק מדי), קורצים ממנו עיגול בינוני ומתוכו עיגול קטן יותר, כך שמתקבלת צורת גלגל. מסדרים בתבנית גדולה ומתפיחים שוב כ-30 דקות.
3. במחבת עמוקה מחממים את השמן, וכשהוא רותח מטגנים את הסופגניות. כשהן משחימות מוציאים אותן לצלחת מרופדת בנייר סופג ומצננים.
4. מכינים את הזיגוג: בקערה בינונית מערבבים את חלבון הביצה עם אבקת הסוכר והרום. טובלים את חלקה העליון של הסופגנייה בזיגוג, ואוכלים בהנאה.
המתכון באדיבות נאווה סיבוני, מתוך הספר "טעם לחיים" המוקדש לאימהות שכולות המבשלות ליקיריהן, יוזמה של דינה קיט בשיתוף עמותת "משפחה אחת"
המושחתות: סופגניות במילוי קרם פטיסייר
צילום: Shutterstock
מצרכים (לכ-30 סופגניות):
לבצק:
1 ק"ג קמח
50 גרם שמרים טריים
200 גרם סוכר
200 גרם חלב
30 גרם ברנדי
6 ביצים
1 כפית מלח
150 גרם חמאה רכה
לקרם פטיסייר (יש להכין לילה לפני):
100 גרם סוכר
500 מ"ל חלב
4 ביצים
1/2 מקל וניל חצוי לאורך
40גרם קורנפלור
לטיגון: שמן
אבקת סוכר לפיזור מעל
ההכנה:
1. להכנת המילוי: מרתיחים את החלב עם הווניל (יש לגרד את גרגרי הווניל מהמקל).
2. בקערה נפרדת מערבבים את הביצים, הסוכר והקורנפלור. מוסיפים את החלב המורתח ומחזירים לאש. מבשלים על אש נמוכה עד להסמכה.
3. מעבירים את הקרם דרך מסננת למניעת גושים. מכסים בניילון נצמד ושומרים לילה במקרר.
4. להכנת הבצק: שופכים את הקמח לקערת מיקסר עם וו לישה. מוסיפים את השמרים ומערבבים היטב. מוסיפים את החלב, הסוכר והביצים. מערבלים הכל במהירות נמוכה עד לקבלת בצק במרקם אחיד. כעת מוסיפים את המלח ומערבלים במהירות גבוהה עד לקבלת בצק אחיד וחלק. לסיום מוסיפים את הברנדי והחמאה ומערבלים עד שהחמאה נטמעת היטב בבצק.
5. מתפיחים עד שהבצק מכפיל את נפחו.
6. לאחר שהכפיל את נפחו, מחלקים את הבצק ל-30 כדורים ומשמנים אותם למניעת התייבשות.
7. מניחים להתפחה נוספת על מגש משומן עד שהכדורים מכפילים שוב את נפחם.
8. מטגנים בשמן עמוק עד שיזהיבו מעט. מוציאים ומצננים מעט, ואז מכניסים לתוך הסופגניות את הקרם (באמצעות מזרק).
9. כשמצטנן, יש להכניס באמצע הסופגנייה את המילוי שהכנו מבעוד מועד.
המתכון באדיבות רן בן דוד, הקונדיטור הראשי של רשת בתי הקפה ביגה
הסופגניה שהתחפשה: עוגיות מטוגנות עם קוקוס ותפוזים
צילום: ענבל לביא
מצרכים: (לכ- 30 עוגיות)
3.5 כוסות (500 גרם) קמח לעוגות ועוגיות
1.5 שקיות אבקת אפייה
3 ביצים
1/2 כוס (100 גרם) סוכר
1/4 כוס (60 מ"ל) מיץ תפוזים סחוט טרי
1 קליפה מגוררת מחצי תפוז
1 כפית תמצית וניל
1/2 כוס (100 גרם) שמן
תרסיס שמן קנולה
שמן לטיגון עמוק
לסירופ:
2 כוסות (400 גרם) סוכר
2/3 כוס (160 מ"ל) מים
1 קליפה מגוררת מתפוז שלם
מיץ מחצי לימון
לציפוי:
1 שקית (100גרם) קוקוס לבן טחון
ההכנה:
1. בקערת מערבל חשמלי עם וו גיטרה מערבבים את הביצים, הסוכר, מיץ התפוזים, קליפת התפוז מגוררת, תמצית הווניל והשמן לתערובת חלקה.
2. מוסיפים בהדרגה את הקמח ואבקת האפייה ולשים 8-10 דקות במהירות נמוכה עד לקבלת בצק אחיד ורך.
3. משמנים קערה בתרסיס שמן קנולה, מניחים בתוכה את הבצק, מכסים ומניחים לו לנוח כשעתיים.
4. מרדדים את הבצק על משטח עבודה מקומח קלות לעלה בעובי ס"מ. קורצים עיגולים בעזרת כוס או חותכן בגודל של כ-6 ס"מ ויוצרים חור במרכז כל עיגול לקבלת צורת טבעת. אוספים לכדור את שאריות הבצק, מניחים לו לנוח מעט וחוזרים על הפעולה.
5. מכינים את הסירופ: מביאים לרתיחה בסיר בינוני את הסוכר, המים, קליפת התפוז המגוררת ומיץ הלימון. מנמיכים את הלהבה ומבשלים תוך בעבוע קל 15-20 דקות עד לקבלת סירופ סמיך.
6. מחממים בסיר בינוני שמן עמוק. מטגנים את העוגיות בשמן החם משני הצדדים לקבלת צבע זהוב-שחום.
7. מעבירים את העוגיות לנייר סופג, טובלים בסירופ במשך דקה ומפזרים מעל קוקוס טחון.
המתכון באדיבות בלוגרית האוכל ענבל לביא ("פיית העוגיות") למימונ'ס

אנחנו מכירים אותם בתור "חמוצים", אבל הירקות הכבושים הם הרבה יותר מתוספת לפלאפל או לשניצל. בתהליך כבישת...
ערב החג מתקרב בצעדי ענק ותכנון ארוחת החג בעיצומה. כיצד תפתיעו השנה את האורחים? עם מנה וירטואוזית שדורשת...
מוזמנים - יש, הגדות תואמות - יש, מספיק בקבוקי יין כדי לצלוח את הערב הארוך בשנה – יש. עכשיו זה הזמן לדאוג...