סיורים ספרותיים: לטייל בתוך סיפור
גרוסמן או עגנון, שלו או עוז, באר, אלתרמן, ביאליק או שלונסקי - בחרו את הסופר האהוב עליכם וצאו לסיור בעקבות ספריו
עדי כץ
22/03/11

הסופר חיים באר, מחלוצי ז'אנר הסיורים הספרותיים, אמר פעם שכל יצירה ספרותית מתחילה בגיאוגרפיה. הסביבה שבה נכתבו הסיפורים וממנה קיבלו הסופרים השראה ראויה גם היא לתשומת לב, מעבר להיבט המציצני. כשמדובר בספרות המתארת את ההוויה המקומית, אפשר למצוא את זירות ההתרחשות ממש מתחת לאף. ירושלים של עגנון ועמוס עוז, נהלל של מאיר שלו, תל אביב של אלתרמן ושלונסקי, ביאליק וטשרניחובסקי, הן יעדים נגישים, אז למה לא ללכת ולבדוק האם מה שדמיינו בקריאת היצירות מתחבר למציאות.
סיורים בעקבות ספרים או סופרים נהפכו לזרם משגשג בתחום תיירות הפנים. שכונת בית הכרם של "ספר הדקדוק הפנימי" של גרוסמן, נווה צדק מ"תמול שלשום" של עגנון, בקעה וטלביה בירושלים מספרי המתח של בתיה גור, הם רק חלק מהיעדים הללו. מורה הדרך וחובב הספרות מוטי בר-טוב עורך סיורים כאלה בירושלים, בתל אביב ובצפון. "אני לוקח קטע מספר שמתרחש במרחב גיאוגרפי מסוים, והולך איתו. בטיול בעקבות 'חבלים' של חיים באר, למשל, אני מתייחס לקטע שבו צעדו בשבת בבוקר ברחובות ירושלים הילד ואמו, כשהיא מגוללת בפניו את סיפור חייה. הטיול מורכב מתחנות שמציב הסיפור".
סיור נוסף שבר-טוב עורך בירושלים מתחקה על עקבות "מיכאל שלי" ו"סיפור על אהבה וחושך" של עמוס עוז. בתל אביב הוא ייקח אתכם לנווה צדק, בעקבות נחום גוטמן ב"בין חולות וכחול שמים" וש"י עגנון ב"תמול שלשום". ויש גם סיור בעקבות מאיר שלו בבית לחם הגלילית ובאלוני אבא.

"ב'סיפור על אהבה וחושך', עוז כותב ש'הקורא הרע' מתעניין במרחב שבין היצירה ליוצר", אומר בר-טוב. "התעניינות בצד האוטוביוגרפי של היצירה היא לדעתו מציצנית ורכילותית, והקורא צריך להתרכז במרחב שבינו לבין היצירה. אבל מה לעשות - אנשים סקרנים, וגם עוז מודה שהרכילות היא בת דודתה ההמונית של הספרות היפה, וששתיהן מונעות מאותם מקומות".
טלפון: 2268331 052
נורית בזל, מורת דרך ומורה לספרות לשעבר, מוציאה סיורים ספרותיים בעקבות יצירות של עגנון, עמוס עוז, חיים באר, דויד גרוסמן, מאיר שלו ובתיה גור ואף סיור בעקבות חיי יוסי בנאי. "אנשים מחפשים בסיורים הספרותיים את הביצה שממנה בקע האפרוח הספרותי, כפי שהגדיר זאת חיים באר", היא אומרת. "כשאנשים קוראים, הם מדמיינים. בסיורים האלה הם רוצים לגלות האם יש קשר בין הדמיון שלהם למציאות. הקשר הוא מרתק והרבה פעמים רואים הבדלים בין המציאות לפיקציה. ב'סיפור על אהבה וחושך', למשל, בעמוד הראשון, יש לא פחות מעשרים מילים שמדברות על אפלולית וחושך. כשאת באה לבית שבו עמוס עוז נולד, את רואה שהדברים לא ממש כאלה. התיאור הוא סובייקטיבי".
יש בנהייה הזאת אחרי הפרטים האישיים גם ממד של רכילות?
"כן ולא. אני מקפידה שלא ישתרבבו דברים רכילותיים, צהובים או רעים. זה תמיד לכיוון החיובי והטוב. אבל רכילות זו מלה שכל אחד מפרש אחרת. אני מאמינה שברגע שסופר כתב משהו, אותו דבר הופך לספרותי ולא רכילותי ומותר להשתמש בו". טלפון: 3698893 052

ביום שישי הקרוב (25.3), יתקיים באזור נמל תל אביב סיור בעקבות הספר "מרפסת מול הים" של רמי בר-אדון. השחקן ומורה הדרך שלמה מוסמן יערוך סיור תיאטרלי בעקבות הספר, העוסק בשנות החמישים של המאה הקודמת בשכונת הנמל בתל אביב. הסיור ייצא ב-16:00 מבית הכנסת הסלוניקאי, הצמוד לבית ילדותו של המחבר, ברחוב יורדי הסירה. הוא ממשיך לנמל תל אביב, לשפך הירקון להאנגר 11 ואחר כך לגן העצמאות ולמערה החשמלית של חסמב"ה. "ננסה ללכוד את אווירת הנמל שהמחבר מתאר", אומר מוסמן, "עם הסחורות, הסוורים הסלוניקאים והיצאניות, כפי שהם נראים בעיני ילד שגדל באותה תקופה, ולשחזר את האנקדוטות המצחיקות שבספר". טלפון: 7652130 09
סיורים ספרותיים נוספים עורכים ד"ר מימי חסקין מהחוג לספרות באוניברסיטה העברית, שמוציאה סיורים בתל אביב בעקבות דוד אבידן ודליה רביקוביץ', בעקבות אלכסנדר פן, תרצה אתר, יונה וולך ואחרים. טלפון: 4562009 054; עופר אבירן מנהלל שיוצא לסיורים בעמק יזרעאל בעקבות "רומן רוסי" של מאיר שלו. טלפון: 6515840 04; עופר רגב, סופר, חוקר תולדות ארץ ישראל ומורה דרך, שיוצא לסיורים בעקבות עגנון. טלפון: 7495466 09; שמעון אלכסנדר, מורה דרך, שעורך סיורים בעקבות "גיא אוני" של שולמית לפיד. טלפון: 2841541 052 .
עוד בנושא סיורים ספרותיים אפשר ללמוד בספר "טיולים בעקבות סופרים" של עידית שכטר-פייל (הוצאת ידיעות ספרים) הכולל טיולים בעקבות 18 ספרים ישראלים.
עוד על טיולים:
יוצאים לטיול: עמק חרוד
אשקלון: בין הדיונות לים
מצפה רמון: שלווה מדברית קסומה
חיפה: ארבע דתות, אינסוף אפשרויות
מלאכי השביל: אנשים טובים באמצע הדרך
לקהילת טיולים, נופש ותיירות:
לחצו

יש בנהייה הזאת אחרי הפרטים האישיים גם ממד של רכילות?
"כן ולא. אני מקפידה שלא ישתרבבו דברים רכילותיים, צהובים או רעים. זה תמיד לכיוון החיובי והטוב. אבל רכילות זו מלה שכל אחד מפרש אחרת. אני מאמינה שברגע שסופר כתב משהו, אותו דבר הופך לספרותי ולא רכילותי ומותר להשתמש בו". טלפון: 3698893 052

עוד על טיולים:
יוצאים לטיול: עמק חרוד
אשקלון: בין הדיונות לים
מצפה רמון: שלווה מדברית קסומה
חיפה: ארבע דתות, אינסוף אפשרויות
מלאכי השביל: אנשים טובים באמצע הדרך
לקהילת טיולים, נופש ותיירות:
לחצו
תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים
טיפים להתנהלות נכונה לקראת גיל 65+
ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...
שפה שלמה: כל המשמעויות שמאחורי הפרחים
מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...
רק 15 שקלים כניסה: הבילוי המושלם עם הנכדים בפסח הקרוב
מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות