סכסוכי ירושה בין אחים: הגורמים והפתרונות

אחים ואחיות רבים בכל המשפחות ובכל הגילאים. לפעמים מקור הסכסוכים האלה הוא בירושה של ההורים: תקופת הלחץ והכאב הנפשי בעקבות מות ההורה מקשה יותר על איפוק ונקודת מבט אובייקטיבית. כל שהמטען הרגשי כבד יותר כך גובר הסיכוי להעמקת הריב לסכסוך מתמשך ופוגע.
טיב היחסים בין אחים מושפע ממכלול נרחב של משתנים, שרק אחד מהם הוא החינוך שקיבלו בבית. אחים ואחיות יכולים שלא להסתדר אחד עם השני, ללא קשר לאווירה ולחינוך שספגו מהוריהם, אלא בגלל העובדה הפשוטה שהם אנשים שונים, בעלי גישות והשקפות שונות על החיים. הורים לאחים כאלו, למרות כל הרצון הטוב שיכול להיות להם, לא יכולים לשנות את הנטיות האופי המנוגדות. יחד עם זאת, אין כל סיבה שלא ישרור בין האחים כבוד הדדי ונכונות לשיתוף פעולה.
ישנם מספר גורמים וסיטואציות לסכסוכי ירושה. כמעט כולם צפויים מראש וניתן וחשוב לחשוב עליהן ולמנוע אותם ככל שניתן.
לעזור לילדים מראש: לחשוב על הצוואה
להקל על התקופה האמוציונאלית של האבל. צילום: shutterstock
על מנת לשמור על רוח של הבנה ושותפות מומלץ בעת עריכת הצוואה לשים לב למספר כללים שיכולים למנוע פרשנויות לא נכונות ולחולל מופעים של קנאה וצרות עין:
* השתדלו שמסמכי הירושה יהיו כמה שיותר מנומקים וברורים וכמה שפחות מפתיעים.
* תעדו את הסיבות שהנחו אתכם בהחלטות שלכם. אתם יכולים להיעזר במכתבים, הקלטות קול, וידאו וכל כלי אחר שעולה בדעתכם. התייחסו לפריטים משמעותיים עבור הילדים, בין אם מדובר בנכסים עם ערך סנטימנטלי (ריהוט, תכשיטים) ובין אם מדובר בנכסים בעלי ערך פיננסי.
* אל תכפו על הילדים להיות שותפים בנכס מסוים מבלי שאתם בטוחים שהם ירצו בכזו שותפות. ככלל, מומלץ לצוות נכסים לכל היורשים בחלקים שווים. מה עם נכסים שאי אפשר לחלק בצורה שווה? כמו דירה? הורו על מכירתם בפועל ועל חלוקת התמורה בין היורשים.
* שמרו היטב על כל המסמכים והתעודות הרלוונטיות.
* אם מיניתם מנהל עיזבון, ודאו שהוא האדם המתאים, ובדקו לאורך השנים אם אין צורך להחליפו, למשל – אם יצא לגמלאות.
* ארגנו בזמן נוח מפגש משפחתי בו תציגו בכלליות את תוכנית הירושה עליה חשבתם. במידה שתרגישו אי נחת מצד אחד הילדים, תבחנו האם אכן יש צדק בטענותיו ותבדקו האם וכיצד ניתן להגיע לפתרון מוסכם.
זכרו: ככל שתוכנית הירושה והצוואות מפורטות ומנומקות יותר, כך קשה יותר לתקוף אותה בבית משפט.
לחנך אחרי מותכם: אסטרטגיות חינוכיות בצוואות
האם אתם רוצים להמשיך לחנך את הילדים אחרי מותכם? צילום: shutterstock
הורים שבוחרים להשתמש בצוואתם גם כמכשיר חינוכי וערכי עושים זאת על ידי הוספת הוראות שמאפשרות להם שליטה על חלוקת ההון גם לאחר מותם. במה דברים אמורים? מימוש הצוואה במקרה זה אינו אוטומטי ותלוי בבחירות ובסגנון חייו של הילדים. ישנם הורים שמעניקים את הונם באופן הדרגתי ובתנאים. צוואות אלו תלויות בגילם של הילדים וביכולתם המעשית לנהל את הרכוש המשפחתי. הילדים אמורים למלא אחר הציפיות שהציבו ההורים בכדי לזכות בנתחים מסוימים מתוך הירושה.
ניתן לחלק את האסטרטגיות החינוכיות האלו לשלוש קבוצות: חיזוקים חיוביים, תמריצים שליליים ותמרורים אדומים. מרבית קרנות הנאמנות והצוואות שנוקטות בשיטה זו משלבות בין שלוש הקבוצות לפי רצון ההורים והסיטואציה הספציפית:
1. חיזוקים חיוביים: תמריצים להגשמת מטרות כמו השלמת לימודים אקדמיים, כניסה לעסק המשפחתי, הקמת משפחה והמשכת המפעל הפילנתרופי שייסדו ההורים.
2. חיזוקים שליליים: תמריצים ומעין "סנקציות" כנגד בזבזנות והוצאות לא מבוקרות, אך גם נגד סגנונות חיים והתנהגויות שההורים מעוניינים למנוע כמו עצלנות ובטלה.
3. תמרורים אדומים: תמריצים וסנקציות נגד התנהגויות הרסניות מבחינתו של הילד כמו שימוש בסמים והתדרדרות לפשע.
לתוכניות אלו יתרונות וחסרונות וכמובן שהן אינן מתאימות לכל משפחה. היתרון המרכזי שלהם הוא הפרמטרים האובייקטיביים והשוויוניים בהם הן נוקטות. הן מתאימות בעיקר, אך לא רק, לילדים ומבוגרים בתחילת דרכם, וככל שהילדים גדלים חלק ניכר מהוראות אלו מאבד מתוקפו.
עו"ד מלכה. צילום: איציק שוקל
עו"ד שירי מלכה היא בעלים של משרד לדיני משפחה
מס ירושה - מי נגד מי
הצטרפו לקהילת דילמות במשפחה של מוטק'ה
האם כדאי להוריש לילד שמצוי בפשיטת רגל?
"מאז פרוץ המלחמה, כותרות החדשות והרשתות החברתיות עוסקות בעיקר בסיפורי ילדים ובמשפחות צעירות. בני הגיל...
משפחה. מילה אחת שבתוכה כל כך הרבה מורכבויות מכל סוג שהוא. אבל בחגים זה הולך ומתגבר, כי אם בימות השנה אנחנו...
בקיץ הזה הבת שלנו תלבש לבן, או אולי יהיה זה הבן שישבור את הכוס, אבל אנחנו לא ממש בעננים. לא שלמים עם הבחירה...