חזרה לבריאות טובה

ספר חדש: הכול על סוכרת

בספרו "אנשים מתוקים לחיים ארוכים" מספק ד"ר משה זילבר תשובות מעשיות, קריאות ומובנות לשאלות נפוצות יותר ופחות שמפנים אליו מטופליו
עדי כץ 26/01/09
ספר חדש: הכול על סוכרת
מי שישב אי פעם מול רופא טרוד, שחדר ההמתנה שלו עולה על גדותיו, מכיר את הסיטואציה. אתה רוצה לשאול ולדעת עוד, אבל הוא מקצר בתשובותיו ומשאיר אותך עם סימני שאלה למכביר. אם אתה חולה במחלה כרונית כמו סוכרת או מועד לחלות בה מחמת הגנטיקה, סביר להניח שיהיו באמתחתך הרבה יותר שאלות ממה שהרופא הלחוץ במרפאה מסוגל לענות. הספר "אנשים מתוקים לחיים ארוכים" של ד"ר משה זילבר, שיצא לאחרונה בהוצאת אוריון, מספק תשובות ללא מעט מהשאלות ומהתהיות בנוגע למחלה הלא כל כך מתוקה הזאת. כיצד, למשל, מזהים אותה, למה אפשר לצפות מהתרופות, האם טיפולים טבעיים יעילים, האם סוכרת וטיולי אתגר הולכים ביחד ועוד ועוד. הספר, אופטימי אך מפוכח, כתוב בצורה קריאה, נגישה ואף הומוריסטית ומנפץ כמה מיתוסים הקשורים בסוכרת. בשונה מספרים מתורגמים בנושא, הוא מכוון את עצותיו לחולה הישראלי, זה, שלדוגמה, לא אוכל בייקון לארוחת הבוקר, לא יבחר דווקא במשחק הבדמינגטון כפעילות הגופנית המועדפת וזה שלא נהנה למרבה הצער, כעמיתו האירופי, מאורח חיים שליו ורגוע מדי. כל פרק פותח בבדיחה, שנועדה להפשיר את הקרח ולהכניס את הקורא לנושא ונעשה בו שימוש בדוגמאות ובדימויים מהחיים, כדי להעמיד את הכתוב בגובה העיניים. "הספר מבוסס על שאלות שהציבו בפניי מטופלים לאורך השנים", אומר הכותב, ד"ר משה זילבר. "הוא משיב על מה שהמטופלים רוצים לדעת, ולא בהכרח על מה שרופאים חושבים שמטופלים צריכים לדעת. מבחינת הסגנון, הוא כתוב בצורה שאיננה יבשה ומדעית ולא מציף את הקורא בפרטים מדעיים וטכניים, שלעתים מבלבלים ולא מניעים אנשים לפעולה".


למה
חשוב להניע אנשים לפעולה כשמדובר בסוכרת?
"כיוון שללא שיתוף פעולה של החולה, הסוכרת היא מחלה שעלולה, בטווח הארוך, לגרום לנזקים חמורים. הסיבוכים ידועים - חסימת כלי דם ופגיעה בעיניים, בכליות, ברגליים, בלב ועוד. כדי להשיג איזון ארוך טווח של רמת הסוכר בדם, לא מספיקה התערבות טיפולית מצד הרופא. החולה חייב להבין את המחלה ולעשות את הנדרש, וזה כולל אורח חיים נכון במובן של תזונה ופעילות גופנית ודרך נכונה של נטילת התרופות. כמי שטיפל ברבים וענה לשאלות בפורומים, אני יודע שגם סוכרתיים ותיקים לא מודעים לצדדים שונים של מחלתם ופוגעים בבריאותם מבלי לדעת".
אורח חיים נכון חשוב, מן הסתם, גם למי שעדיין אינם חולים, אבל נמצאים בסיכון.
"בהחלט, ובארץ מדובר על מעל 400 אלף סוכרתיים מאובחנים ומספר דומה של אנשים במצב של טרום סוכרת, שחלקם הגדול יהפוך לסוכרתיים. אם ניקח בחשבון גם 200 אלף סוכרתיים שלא יודעים שכבר לקו במחלה, נגיע לכמיליון איש בישראל, בכל הגילים, שמאזן הסוכר שלהם אינו תקין. סוכרת מסוג 2, שהיא הנפוצה יותר, היא מחלה שאמנם אוכלוסיית הסיכון שלה היא בני 50 ומעלה, אבל היא יכולה להופיע בכל גיל ולאחרונה, עם מגיפת ההשמנה, רואים אותה גם אצל ילדים".
מה משקל הגנטיקה בסיכון ללקות במחלה?
"לחלק גדול מהחולים יש רקע משפחתי, כלומר קרוב מדרגה ראשונה שסובל מהמחלה, אבל התורשה של הסוכרת עדיין איננה ברורה לנו. מצד שני, לאורח החיים יש גם כן חשיבות רבה. אדם עם נטייה גנטית שמקפיד על תזונה נכונה ועל פעילות גופנית, יכול להימנע מהמחלה או לדחות משמעותית את מועד הופעתה. מי שלא מקפיד, יפתח אותה בגיל צעיר יותר או בצורה קשה יותר".
מהו אורח חיים בריא במובן הזה?
"פעילות גופנית יומיומית ותזונה נבונה מעודדות שליטה במשקל, אבל משפיעות גם מעבר להרזיה כשלעצמה. בניסוי שעקב אחר אוכלוסייה של סוכרתיים בגילים שונים וברמות משקל שונות לאורך 15 שנה, נמצא ששיעור התמותה בקרב הקבוצה שלא עסקה כלל בפעילות גופנית היה גדול פי שישה משל הקבוצה שעסקה בפעילות גופנית אינטנסיבית. זאת מכיוון שהפעילות הגופנית משפרת, מלבד המשקל, גם את רמת השומנים בדם, את לחץ הדם ואת ערכי הסוכר, כמו גם מדדים נוספים שעדיין איננו יודעים למדוד. "לגבי התזונה, הרי במקרים של עודף משקל, צריך להגיע למאזן קלורי שלילי, כלומר שסך הקלוריות שאוכלים יהיה קטן מזה שמוציאים. בכל מקרה, התזונה צריכה להיות מאוזנת ומבחינת פחמימות, עדיף לצרוך מזונות בעלי ערך גליקמי (המידה בה מעלה המזון את רמת הסוכר בדם) נמוך. "גם לאלכוהול ולסיגריות יש השפעה מסוימת על הסיכוי ללקות במחלה. מחקרים הראו ששתייה כבדה מגבירה סיכון, אבל שתייה מתונה של כוס יין ביום יכולה דווקא להקטין אותו. לא ברור אם מדובר בקשר סיבתי, או שלשני הממצאים יש סיבה שלישית. ידוע שיין אדום מעלה את רמת הכולסטרול הטוב, אבל לא ברור מהו מנגנון ההשפעה המדויק שלו על הסוכר בדם. לגבי עישון, יש מתאם בין עישון לבין סוכרת, וגם כאן לא ברור אם העישון משפיע ישירות על תפקוד הלבלב, או שמא אנשים שמעשנים מנהלים ממילא אורח חיים פחות בריא וזו אולי הסיבה לשיעור המוגבר של סוכרת בהם".
האם מומלץ בטרום סוכרת ליטול תרופות נגד כמו גלוקופז'?
"הגלוקופז' היא תרופה ותיקה, שבמשך שנים שימשה לטיפול בסוכרת קיימת. כיום ממליצים להשתמש בה גם במצבים גבוליים, בעיקר במקרים שבהם אורח החיים של המטופל איננו מספק וכשיש עודף משקל. כמובן שיש להחליט בהתאם להמלצת הרופא". אם כבר אובחנת כחולה סוכרת, חשוב להקפיד על נטילת תרופות במידה שהקפדה על אורח החיים אינה מספיקה כדי לאזן את רמת הסוכר בדם. "אחד המיתוסים שאני מנפץ בספר, הוא זה שתרופות להורדת סוכר פוגעות בכליות. יש חולים שעושים דין לעצמם ולא נוטלים את התרופות כדי להימנע מהנזק, וזה לא נכון. התרופות הללו אינן מזיקות לכליות. מה שכן עלול להזיק, הוא רמת סוכר גבוהה לאורך שנים או לחץ דם גבוה. גם האינסולין סובל מיחסי ציבור גרועים, ולא בצדק. אנשים מאמינים שמתמכרים אליו, אבל האינסולין הוא הורמון טבעי שנמצא בגוף ולא יוצר אפקט התמכרות. הוא רק מאזן את הסוכרים ומחזיר לגוף את מה שחסר לו".
"אנשים מתוקים לחיים ארוכים", מאת ד"ר משה זילבר, הוצאת אוריון, 98 שקל
להשיג בחנויות הספרים, או בהנחה דרך אתר האינטרנט של ד"ר זילבר:
www.DoctorZilber.co.il

עוד על סוכרת:

חשיבות הרכיבה על אופניים למתמודדים עם סכרת
[u]

מניעת עיוורון עקב מחלת עיניים סכרתית

[/u] [u]

טיפים לאיזון מחלת הסכרת בקיץ

[/u] [u]

הבהרות בנושא הסיכונים בחולי סכרת

[/u] [u]

מכשיר חדש לחולי סכרת להתראה בזמן אמת

[/u]
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:

פורום סוכרת אנדוקרינולוגיה
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

משקפי מולטיפוקל – מדוע הם כל כך יקרים ומה אנחנו באמת מקבלים תמורת הכסף?

בשיתוףOptiStore

זה לא סוד שמשקפי מולטיפוקל הם לא עניין זול. אנחנו מבינים שאנחנו חייבים לשמור על העיניים...

לקריאת הכתבה
השירות המהפכני שמשנה את עולם הבריאות בישראל

בשיתוף MediWho

אין כמעט מי שלא התמודד עם ניסיון לקבוע תור לרופא מומחה עקב בעיה רפואית דחופה, וקיבל מקופת...

לקריאת הכתבה
הפיתוח החדשני שמקל על מטופלים בצריכת קנאביס רפואי

 

מוגש מטעם Peace Naturals

 

בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בקנאביס רפואי בגיל השלישי במדינות מערביות רבות....

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה