חזרה לבריאות טובה

ספר חדש: להיפתח לשינוי

ככל שאנו מתבגרים קשה לנו יותר לעשות שינויים מהותיים בחיינו. ספרה של אורלי בר קימה "להיפתח לשינוי - צרור מפתחות לשינוי בחיים" מראה ששינוי אפשרי בכל גיל ומציע דרכים לעשות זאת
עדי כץ 04/09/10
ספר חדש: להיפתח לשינוי
צריך לא מעט אומץ כדי לבצע שינוי בחיים. כל כך הרבה יותר קל להמשיך ברוטינה, גם אם היא שוחקת, לא מספקת ומדכדכת. נכון שבגיל מבוגר קשה עוד יותר לשנות דפוסים , אבל לדברי אורלי בר קימה, מחברת הספר "להיפתח לשינוי - צרור מפתחות לשינוי בחיים" (בהוצאה עצמית), זה אפשרי. הספר של בר קימה (46) עיתונאית בעבר ומאמנת אישית בהווה, סוקר את סיפוריהן של 30 נשים שעשו שינוי בחייהן. הסיפורים מתאפיינים במצבי הילכדות במסגרות חונקות, בכבליהן של טראומות ובתחושות של חוסר מוצא, עד שמגיע הרגע שגורם לכדור השלג של השינוי להתחיל להתגלגל. מהו הרגע הזה? כל אישה והרגע שלה. "הנשים שסיפרו לי את הסיפורים שלהן רצו להעביר מסר", אומרת בר קימה. "המסר הוא שלא משנה בת כמה את, כמה כסף או השכלה יש לך, האם את חד הורית או נשואה, ולא משנה מאיזו סיטואציה את מתחילה, השינוי אפשרי. לדעתי העוצמה של הספר וההשראה שהוא נותן נובעות מכך שאלה נשים אמיתיות, שחלקן מזדהות בשמן ובתמונתן. הן הסכימו לספר את הסיפור שלהן ולהיחשף כדי להצהיר, 'הייתי במקום מסוים והצלחתי לצאת ממנו, ואם אני יכולתי, גם את יכולה'". הספר הוא גם תוצר של השינוי שהכותבת עצמה עברה. במשך שנים היא הייתה עיתונאית עסוקה שהביפר והטלפונים הניידים ניהלו את חייה, תוך דחיקת המשפחה הצידה. בשלב מסוים, כשהבוס סירב לאפשר לה לצאת למסע של "מלכת המדבר", היא החליטה לעזוב את המשרה הבטוחה ולצאת אל הבלתי נודע. "זה היה מבחינתי הרגע של ה'אל חזור'. הבנתי שאני לא בשליטה על חיי, וזה מה שהניע אותי קדימה. הבנתי שלא הייתי אמא טובה, שלא הייתי נוכחת בחיי ילדיי, וכך התחיל השינוי הפנימי שלי". בהמשך היא למדה אימון אישי, וכיום היא מאמנת נשים למצוא את דרכן. את הנשים שהתראיינו לספר היא קיבצה דרך מטופלות שלה ולאחר מכן באמצעות מסר שפרסמה באתר הנשים "אסימון". "קיבלתי מבול של פניות", היא מספרת, "קרוב ל-90 נשים פנו אלי תוך כמה ימים". הרעיון היה, לקבץ מגוון רחב ככל האפשר של סיפורים, כדי שכל אישה תוכל למצוא משהו שידבר אליה אישית. "יש סיפורים על מחלות ועל התאלמנות, על מצבי אלימות וגילוי עריות, וגם סיפורים של נשים כמוני וכמוך, באמצע החיים, שעשו קריירה אבל משהו בפנים היה חסר. "יצאתי לדרך עם שאלה: מה מניע נשים לעשות שינוי, והגעתי למסקנה שמדובר במנוע עם שתי בוכנות. האחת חיצונית, משהו שנכפה עליהן, כמו גירושין, מחלות או פגיעות אחרות וחוסר היכולת לשאת את הכאב. הבוכנה השנייה היא פנימית, כלומר נשים שהגיעו לשינוי בגלל צורך פנימי. הן הרגישו שהן לא מסופקות, לא נהנות ולא מממשות את עצמן. הספר מבחינתי הוא סוג של שליחות. הרגשתי שאני עושה משהו בעל ערך ומשמעות, משהו שיש לו דרישה. יש נשים שרוצות לספר את הסיפורים שלהן, ויש וכאלה שרוצים לקרוא אותם".



למה דווקא נשים זקוקות כל כך לשינוי?
"גם נשים וגם גברים עושים שינויים בחיים, ומובן שהספר מיועד גם לגברים. אני הלכתי לכיוון נשים כסוג של טיפול לעצמי. הייתי סוג של טום בוי עד גיל 35. לא רציתי משפחה, רק קריירה, והמשפחה שהקמתי בסופו של דבר הייתה תוצר לוואי. כעיתונאית בעיתונות היומית ("הארץ") לא היו לי חיים, אבל אהבתי את זה. החיים שלי התנהלו בחוסר איזון מטורף, בסוג של לחץ ואנרגיה מאוד גברית. "היום אני במקום אחר לחלוטין. אני עדיין כותבת, אבל רק כשיש לי מה להגיד. כשהחברתי לעולם של נשים והתחלתי לעבור סדנאות מודעות, הבנתי שיש משהו מיוחד בחברות הנשית ובהעצמה הזאת. כשנשים עובדות ופועלות ביחד ויש להן מטרה, אין מצב שהיא לא תושג. זה היה עבורי סוג של תיקון לעולם הגברי שחייתי בו". במקביל לסיפורים יש בספר עצות ותובנות המכונות "מפתחות", שנועדו לקדם את השינוי המיוחל. לשם המחשה מוצמד לכריכה מפתח חלול שניתן להטמין בתוכו, כמו במזוזה, משפט מעצים או מנטרה מתוך הספר ולתלות על הצוואר. "המפתחות הם כלים מאוד פשוטים אבל מאוד עוצמתיים שחשפתי מתוך סיפורי השינוי. מפתח אחד הוא להסכים להיות באי ודאות. הסוד הוא במילה 'להסכים', כי חוסר ודאות הוא מפחיד ומאיים. אני גיליתי שרק מתוך הריק יכול לצמוח משהו חדש, רק כשמתמודדים עם הפחד מגלים יכולות". מפתח נוסף, הוא להתמקד במטרה ראויה. "המטרה צריכה להיות ראויה וגם להיות מאוד ברורה לנו. הרבה נשים שאני מאמנת פשוט לא יודעות מה הן רוצות. אם מתמקדים במטרה מרגשת, כזו שעושה פרפרים בבטן, הריגוש מאפשר להתגבר על מכשולים ולפתח כוח רצון. חשוב גם שאני לא אדע בהכרח איך להשיג אותה, כדי שהדרך אליה תהפוך לדבר המרכזי". מפתח חשוב אחר הוא לבקש עזרה. "אנחנו נמנעים מלבקש עזרה מחשש לסירוב, ויש להתגבר על זה, כי לא קל לעבור שינוי לבד. השאלה היא ממי מבקשים עזרה, וחשוב להתרחק מהאנשים שאני מכנה 'זוללי האנרגיה'. אלה שייאשו אותך, שידגישו רק את הקשיים בדרך לשינוי. הדבר העצוב הוא שלפעמים אלה האנשים הכי קרובים לנו, ומהם אי אפשר להתנתק. אבל אם נחפש סביבנו, ואני נותנת תרגילים בספר איך לזהות אותם, נמצא את אלה שיתנו תמיכה ואוזן קשבת, שיציגו עוד אפשרויות ופתרונות. אם אין, תמיד אפשר להיעזר באנשי מקצוע". אחד המפתחות החשובים והמשמעותיים ביותר, על פי הספר, הוא להגיד לעצמנו את האמת. "זה אומר להסתכל על עצמנו במראה ולומר לעצמנו את האמת על הזוגיות שלנו, על ההורות שלנו, על העיסוק המקצועי שלנו, ולשאול האם אנחנו מאושרים. אנחנו אלופים בלשקר לעצמנו, ממציאים אלף ואחד תירוצים למה לא עשינו דברים. כשאומרים את האמת, אין דרך חזרה". הספר מחולק ל-12 פרקים, שבכל אחד מפתח וכמה סיפורי נשים שמדגימים אותו, תוך ציון המפתח שאותה אישה השתמשה בו בכל שלב. "יש גם סיפורים של נשים בגיל השלישי, שמתוך קושי חיצוני או פנימי עשו שינוי. נשים שגילו בעצמן יכולות חדשות גם בגיל 70. דווקא בגיל הזה יש כסף ופנאי למצוא דבר חדש שמעניין אותך, אם זו התנדבות, עיסוק חדש, אמנות. האנשים שמוצאים לעצמם דבר חדש ומעניין חיים הרבה יותר שנים. אני מאחלת לעצמי להיות מסוגלת לשינוי, גם בגיל מבוגר".
"להיפתח לשינוי - צרור מפתחות לשינוי בחיים", מאת אורלי בר קימה, הוצאה עצמית

עוד על התפתחות אישית:

התפתחות אישית: סדנאות לגיל השלישי

התפתחות אישית: להתבטא תוך כדי תנועה

ספר חדש: להתבגר בתבונה

טיולי נשים: מסע של התפתחות אישית

קאוצ'ינג - אימון אישי
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים

ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...

לקריאת הכתבה
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון

האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...

לקריאת הכתבה
בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע

   

החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה