עיר הנצח: צילומים ישנים של ירושלים

"באים, גומעים קטנות ארצי במצר פי הצלמוניה/, ועולים שנית אלי ספינות ארצותיהם ומפליגים/ ופלשתינא במלתחתם": כך כתב המשורר אורי צבי גרינברג בשיר "אקזוטיקה", על הצליינים והתיירים שהנציחו את נופי ארץ ישראל וירושלים במצלמותיהם, כבר במאה ה-19. הצילומים העתיקים, שהתמקדו בעיקר במקומות הקדושים, עוררו את סקרנותם של חוקרי תולדות הצילום בארץ ישראל, ואלו אספו, חיפשו והשוו את הצילומים המדהימים – מזכרת מעיר הנצח, שהלכה והשתנתה עם השנים.
צילום בן דב, המחלקה לעבודות מתכת בבצלאל,1908 לערך אוסף משפחת רימון, חיפה
התערוכה "הצלמים – ירושלים בעיני צלמיה 1900-1950" במוזיאון מגדל דוד בירושלים, מבקשת לחשוף לראשונה תיעוד צילומי שונה של ירושלים משנים עברו. צילומים של העיר היומיומית, הפרוזאית. בלי הדרת הקדושה מחד והמחלוקת הפוליטית מאידך, אבל עם מטען תרבותי ואנושי מגוון ומרתק.
"ירושלים היא מהערים המצולמות בעולם", אומר שמעון לב, אוצר התערוכה לצד חמוטל וכטל. "כבר ב-1839, השנה שנחשבת לזו שבה הומצא הצילום, הגיעו לעיר מטיילים והרפתקנים מהעולם, שצילמו אותה.
"בסוף המאה ה-19, התחילו לפעול בעיר גם צלמים מקומיים ובשנות ה-30, הגיעו אליה צלמים שנמלטו מגרמניה הנאצית, שהביאו את הפוטו ז'ורנליזם וייסדו את הצילום האמנותי והמסחרי בארץ".
ירושלים מבפנים
צילום צבי אורושקעס, תזמורת ג'אז צבאית בירושלים, שנות ה-30–40, הדפסה דיגיטלית מתשליל זכוכית הארכיון הציוני המרכזי, ירושלים
ייחודה של התערוכה החדשה הוא המבט מבפנים. התצלומים הנדירים, שלוקטו במשך חודשים ארוכים מארכיונים ובני משפחות הצלמים, מציגים את העיר מעיניהם של אנשים שחיו בה והכירו אותה היטב. "הבחירה הייתה חוצת עדות ומגזרים וגם במובן המחקרי של תולדות העיר, יש פה מבט שונה", אומר לב. "יש גם תמונות של אתרים היסטוריים, אבל זה לא הדגש. אין הסתכלות על ירושלים גם בפריזמה הפוליטית. הדברים נוכחים, אבל הם לא הציר המוביל".
התקופה שהתערוכה מקיפה, החצי הראשון של המאה ה-20, הייתה לדבריו התקופה בה התבסס בארץ תחום הצילום. "הצילום היה אז המצאה חדשה והבריטים נתנו לה דחיפה. הצילום נכנס לתחומים חדשים, אבל כל הצלמים שצילמו אז, עשו זאת לפרנסתם, אף אחד לא עשה את זה בשביל האמנות ולא הגדיר את עצמו כאמן".
צלמים משלוש הדתות
צילום צדוק בסן, שיעור תורה בבית היתומים הגדול עש דיסקין, גבעת שאול, שנות ה-30, הארכיון הציוני המרכזי, ירושלים
33 הצלמים שמאחורי העבודות, יהודים, מוסלמים, ונוצרים, כבר אינם איתנו. חלקם ידועים, חלקם אלמונים, אבל כולם הותירו מאחוריהם מזכרת לנצח: צילומים.
"איתור הצילומים היה מבצע בלשי שנמשך שנתיים", מספר לב. "הקו המנחה בבחירת הצילומים היה נקודות המבט השונות ותיעוד של חיי היומיום. היינו אצל שלושת אספני הצילום הגדולים בארץ וכמובן בכל ארכיון צילום אפשרי, בספרייה הלאומית, במוזיאון ישראל שמחזיק אוספי צילום במחסנים, בארכיון הציוני. מלאכת האיסוף הייתה חוויה מרגשת ומרתקת מאין כמוה".
אתגר מיוחד היה איתור עבודות של צלמים ירושלמים ערביים. "חששנו שלא ישתפו איתנו פעולה, אבל להפתעתנו כולם מאוד שמחו להשתתף ובני המשפחה עשו מאמצים גדולים למצוא את החומרים. הבעיה היא, שרוב הארכיונים של הצילומים הערביים הוחרמו על ידי הצבא מטעמי ביטחון ב-48' וב-67' או נבזזו. כלומר, מרבית החומרים אבדו וזה חלק משמעותי מהסיפור".
צלם אליה קהואג'יאן, רקדניות צועניות, 1927, פוטו אליה, ירושלים
יש מהצלמים, שמעט מאוד ידוע לאוצרים על חייהם ופועלם. "כמה מהם הותירו רק תמונות בודדות, הצלם משה שוורץ למשל. מצד שני, יש לנו צלם ארמני שמשפחתו מנהלת עד היום חנות צילום ברובע הנוצרי בעיר העתיקה, או צלם בשם קלמן וייס, שברח מאוסטריה דקה לפני שסופחה לגרמניה הנאצית וצילם פה אירועים של הציבור החרדי, שאף אחד אחר לא צילם, היה צלם שצילם אירועי ספורט שארגנו כאן הבריטים.
"המשותף לצלמים האלה שהם יכלו מצד אחד להשתחרר מהמבט האוריינטליסטי שאפיין את המטיילים הצלמים שביקרו כאן במאה ה-19 ומצד שני לא היו מחויבים לצילום המגויס הציוני. אין שם עדיין גם את הצילום הביקורתי, המתריס והבוחן, שנכנס בשנות ה-80.
"בשלב הבא מתחיל בירושלים הסיפור חדש של העיר המחולקת, האיחוד שלה במלחמת ששת הימים וכל מה שקרה אחר כך. לזה, אני מקווה, נקדיש את התערוכה הבאה".
צלם י.ש. שוויג, קונצרט החזן ז. קוורטין, מתוך אלבום תצלומי קקל, אוסף בוקי בועז לצילום ישראלי, מבשרת ציון
יש לכם תמונות של ירושלים? במאמץ להרחיב עוד יותר את היריעה, מוזמנים גם אתם, ירושלמים בהווה או בעבר, לחטט במגירות ובשידות ולאתר תמונות של ירושלים שלכם. יש לסרוק אותן ולשלוח בלוויית פרטים ביוגרפיים ושם הצלם, למייל [email protected].
בתיאום מראש ניתן להגיע בימי ראשון למוזיאון מגדל דוד, שם יסרקו עבורכם את הצילומים: 02-6265333
התצלומים שייבחרו יוצגו בכניסה למוזיאון כחלק מהתערוכה.
התערוכה "הצלמים" מציגה במוזיאון מגדל דוד בירושלים עד סוף 2016.
[#middleBanner]
לכבוד יום ירושלים: שירי ירושלים האהובים ביותר
חובבי צילום: הצטרפו במהירות לקהילת הצילום הפעילה של מוטק'ה
- "תגיד מתי שכבנו בפעם האחרונה?"
- "מה?"
- "הזדיינו, מתי זה היה? מה, במרס?"
את הדיאלוג הזה ניהלו ארנונה...
במוצ"ש האחרון, אחרי שתי עונות, זה סוף סוף קרה: העונה החדשה של "חתונה ממבט ראשון" (ערוץ 12) נפתחה עם שידוך של...
5.5.19 - את התאריך הזה עמית פדר ומשפחתה לא ישכחו לעולם. זה היה היום שבו הזמן עבורה עצר מלכת, ואביה האהוב משה...