עכשיו מעושן: סטייק ביתי מעושן במייפל

אומרים שכל אחד צריך לאמץ לעצמו לפחות תחביב אחד. העניין הוא שלתחביבים יש זמן בעיקר בשתי תקופות בחיים: בילדות ובפנסיה. בעוד הנכדים שלכם הולכים לחוג קפוארה והיפ-הופ, בפנסיה התחביבים נראים קצת אחרת: טעימות וויסקי, משחקי ברידג', טיולים, הרצאות, ובשנים האחרונות אפשר לראות בעוד ועוד חצרות גם תחביב חדש וטעים: מעשנות בשר ביתיות.
המעשנות, אותן ניתן לבנות לבד או לרכוש מוכנות ולהתקין בחצר, כולאות את הבשר ביחד עם פחמים או עם בולי עץ לא שומניים - כלי לנוזלים - והשוס הגדול: מגוון צמחי תבלין שמעניקים לבשר שישהה בפנים עומק טעמים מופלא. נתחי הבשר שוהים יחד כשעה ויותר, ומקבלים טעמים ארומתיים מיוחדים.
במעשנות הביתיות אפשר להכין גם נתחי בשר שלמים, עופות ופסטרמה מעושנת, וכמובן דגים. מעבר לעיסוק החביב ולתוצאה הסופית הטעימה, עישון בשר הוא פתרון אירוח נהדר ולא בנאלי במעט עבודה, כשאין ספק שהאורחים יקבלו מנה מקורית ומיוחדת. חשוב לומר שעישון ביתי הוא מיומנות נרכשת, והתוצאות משתפרות מניסיון לניסיון, אז אל תאמרו נואש אם בהתחלה הבשר לא ייצא עשיר בריחות ובטעמים כמו שציפיתם.
הסוד בעישון הוא בעשבי התיבול
עשבי התיבול יחד עם נתח הבשר יעניקו את אפקט העשן. צילום: Shutterstock
הפעם נעסוק בנתח השפונדרה, אותו נתח שטוח הממוקם מתחת לחזה הפרה. השפונדרה שומנית, מרובת עצמות ובעלת טעמי בשר כבדים – בדיוק כמו שאנשי בשר אמיתיים אוהבים. חתך לרוחב של הצלעות באותו נתח מכונה בפי הארגנטינאים בשר "אסאדו", אותו צולים באטיות למשך כמה שעות. ב-100 גרם שפונדרה יש כ-300 קלוריות, 16 גרם חלבון וכמעט 11 גרם שומן רווי.
את המתכון הבא תוכלו להכין בשתי דרכים: עם מעשנת ביתית ובלי, על ידי יצירת אפקט דומה.
אם יש לכם מעשנת, עליכם להכניס אליה למשך שעה את נתח האסאדו עם המון עשבי תיבול לקבלת אפקט העשן – במקרה הזה, בעיקר רוזמרין. בסיום פעולת המעשנת, מכניסים את הבשר לשלוש שעות בתנור שחומם מראש ל-150 מעלות. כשהבשר מתקרר, מפרקים בעדינות לחתיכות.
למי שאין באמתחתו מעשנת ביתית: מחממים מחבת עמוקה או תבנית חסינת אש על הכיריים, עם עשבי תיבול בפנים, ומניחים מעל רשת של גריל. את נתח האסאדו מניחים על הרשת ומכסים בנייר כסף או במכסה, כשמדי פעם מוסיפים עוד עשבים. פעולה זו תיתן אפקט דומה לעישון הבשר. כעבור שעה, מכניסים את הבשר לשלוש שעות בתנור שחומם מראש ל-150 מעלות. כשהבשר מתקרר, מפרקים בעדינות לחתיכות.
ועכשיו, אחרי שעישנתם את הבשר, למתכון - באדיבות יפתח צפריר, מסעדת "הבוקרים" ברמת הגולן ותו איכות "חי בריא":
המתכון: פלנק סטייק מעושן במייפל
אסאדו במייפל על דלעת עם צ'יפס סלק. צילום: לירון אלמוג
המרכיבים:
200 גרם חתיכות דקיקות של בשר אסאדו מעושן
מעט שמן זית
מלח גס
פלפל שחור גרוס
פרוסות דלעת דקות, צרובות בסילאן ושמן זית
שמן לטיגון
סלק חי, חתוך לרצועות דקות
סירופ מייפל אמיתי ואיכותי
ההכנה:
1. מחממים היטב פלטת ברזל על הגז, על הגריל או בתנור.
2. מזלפים מעט שמן זית על הפלטה ומקפיצים את האסאדו. מתבלים במעט מלח גס ופלפל גרוס.
3. מסדרים את הדלעת על גבי צלחת הגשה ומעליה עורמים את האסאדו.
4. מחממים בסיר שמן ומטגנים את הסלק לצ'יפס. מניחים מעל לבשר.
5. מזלפים סירופ מייפל בנדיבות ומגישים.
ומה לקינוח? רגע מתוק: קינוחי כוס אישיים
עוף רקורד: מתכון קליל לקבב עוף
שירת העשבים: הכל שאלה של תיבול
עטוף באהבה: מתכון לביף וולינגטון
הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
אנחנו מכירים אותם בתור "חמוצים", אבל הירקות הכבושים הם הרבה יותר מתוספת לפלאפל או לשניצל. בתהליך כבישת...
ערב החג מתקרב בצעדי ענק ותכנון ארוחת החג בעיצומה. כיצד תפתיעו השנה את האורחים? עם מנה וירטואוזית שדורשת...
מוזמנים - יש, הגדות תואמות - יש, מספיק בקבוקי יין כדי לצלוח את הערב הארוך בשנה – יש. עכשיו זה הזמן לדאוג...