על הפנים: כל הטיפים לניקוי פנים מוצלח

פסח אמנם עבר לו, ואיתו הניקיונות המאסיביים, אבל יש תחום אחד שבו הניקיון מתרחש כל הזמן, יום יום: ניקוי הפנים שלנו. איך יודעים מה מתאים לנו מבין תכשירי הניקוי הרבים שנמצאים על מדפי הפארם? פנינו למומחים, וגם ביצענו עבורכן סקירה של תכשירי הניקוי הקיימים בשוק, שמטרתם לנקות את העור ולהסיר ממנו שאריות איפור ולכלוך.
"מכיוון שבמהלך היום עור הפנים חשוף לזיהום אוויר, רדיקלים חופשיים, קרינת השמש ורעלים, יש חשיבות גבוהה לניקיון עמוק של העור בשעות הערב," קובעת ננסי ירחי, מנהלת קשרים רפואיים במותג הדרמו־קוסמטיקה וישי. "העור הוא איבר חי, ונחשב ברפואה הסינית חלק ממערכת הנשימה. הוא גם מפריש חומרים וגם קולט חומרים. מצטברים עליו חיידקים, תאים מתים והוא סופג רדיקלים חופשיים, זיהום אוויר, תכשירי טיפוח ואיפור. את כל אלה חובה להסיר לפני שהולכים לישון, כדי לאפשר לעור לבנות את התאים ולהשתקם".
כל זה לא אומר שלא צריך לנקות את העור גם בשעות היום. הניקוי בערב נועד, כאמור, בעיקר להסרת איפור, לכלוך ושמנוניות, ואילו הניקוי בבוקר נועד להעניק תחושת רעננות וניקיון לקראת היום החדש ולפני הנחת הסרום וקרם היום.
לדברי גלית רון הילל, מנהלת הדרכות ראשית בקלרינס, ניקוי פנים על בסיס יומי הוא תהליך חובה בכדי לשמור על העור קורן וזוהר. "אופן הניקוי ובחירת התכשיר תלויים בסוג העור, בעונת השנה ובהעדפה האישית. בקיץ למשל נשים רבות מעדיפות לנקות בעזרת תכשיר נשטף במים, המעניק תחושה רעננה יותר, בעוד שבחורף, כשקריר, יש המעדיפות ניקוי בתחליב לחות או קרם ניקוי שאינו דורש שטיפה".
למה חשוב לנקות את העור כל יום?
מים לא מספיקים, סבון פנים יסיר שאריות איפור ולכלוך. צילום: Shutterstock
"כשעור הפנים נקי, חומרי הטיפוח חודרים אליו טוב יותר ומונעים את האצת הזדקנותו, ולכן חשוב להקפיד ולנקות את הפנים בוקר וערב בעזרת סבון ניקוי המיועד לשטיפה עם מים", מוסיפה יפה בירנפלד, קוסמטיקאית מוסמכת ויבואנית המותג SOTHYS לישראל. "חשוב שהסבון יסיר את שאריות האיפור, את ההפרשות ואת אבק היומיום, ירגיע ויעניק לעור הזנה והגנה וישאיר את העור רך, חלק וזוהר" היא מוסיפה.
האם לא מספיק לנקות את העור במים בלבד? כל המומחיות שהתראיינו לכתבה זו מסכימות שממש לא: המים לבדם נדחים על ידי השכבה השומנית הדקה של העור, ורק חומרי ניקוי שמסוגלים למוסס אותה יהיו יעילים לניקוי העור.
באיזה תכשיר כדאי לבחור?
סבון פנים, חלב פנים או מי פנים? צילום: Shutterstock
מירב בן יקר, מנהלת מחלקת הדרכה בחברת HL מבחינה בין סוגי התכשירים:
תרחיץ לפנים - המכונה גם "סבון פנים" - מיועד לניקוי יומיומי של העור ואף מסיר ממנו את שאריות השומן, האיפור והלכלוך. תכשירים אלו מיוצרים במרקם ג'ל, קרם או מוס, והם בעלי תכונות הקצפה וניקוי. הם מכילים לעיתים קרובות רכיבים פעילים נוספים לצד הרכיבים המנקים. השימוש בהם פשוט: מרטיבים את עור הפנים ומורחים את התכשיר, מעסים בעדינות בתנועות סיבוביות ושוטפים במים פושרים.
חלב פנים – תכשיר תחליבי (אמולסיה) הממיס לכלוך כמו אבק ופיח, שאריות איפור וזיעה שהצטברו על עור הפנים, ובנוסף - מעניק לחות לעור. חלב הפנים מיועד לניקוי יומיומי של העור. לעיתים קרובות מוסיפים לסוגי חלב הפנים השונים חומרים פעילים נוספים, כגון תמציות צמחים, ויטמינים, מינרלים, פרוביוטיקה, חומצות אלפא-הידרוקסיות, רכיבי לחות ועוד. תכשירים אלה מתאימים במיוחד לבעלי עור רגיל ו/או יבש (מכיוון שאינם נשטפים במים, הם מתאימים למי שמעדיף לנקות את העור ללא שטיפה). כל מה שצריך לעשות הוא למרוח על עור הפנים, לעסות בעדינות בתנועות סיבוביות ולהסיר בעזרת פיסת צמר גפן לחה.
מי פנים – תכשיר נוזלי שמטרתו להשלים את פעולת הניקוי של חלב הפנים או התרחיץ, לחטא את העור, לכווץ את הנקבוביות ולהעניק לעור רעננות. מי הפנים, המיועדים לסוגי עור שונים, נבדלים זה מזה בתוספת אלכוהול ובריכוזו, כמו גם בתוספת חומרים פעילים אחרים ובריכוזם. איך משתמשים? מניחים מעט ממי הפנים על פיסת צמר גפן ומורחים על העור בעדינות, ממרכז הפנים כלפי חוץ.
הטרנד החם: מים מיסלריים
בנוסף לניקוי יומי, מומלץ לנקות פעם בשבוע עם מסכות ניקוי ופילינגים. צילום: Shutterstock
ומה לגבי מים מיסלריים, שבשנים האחרונות כבשו את מדפי הפארם? המילה Micelle שאולה מצרפתית, אולם מקורה הוא למעשה לטיני, Mica ומשמעותה: חלקיקים קטנטנים הנצמדים ללכלוך ו"לוכדים" אותם. ייחודיות ה"מים המיסלריים" טמונה בעובדה שהשימוש בהם אינו מצריך את שטיפת הפנים במים זורמים לאחר פעולת הניקוי, וזאת בניגוד למסירי איפור אחרים, המותירים על הפנים מעטה שמנוני המחייב שטיפה.
בנוסף לניקוי היומי ממליצים המומחים גם על ניקוי חד שבועי במסכות ניקוי ובפילינגים, שמגיעים במרקמים שונים לפי בחירה. בשנים האחרונות התפתחה קטגוריה חדשה בתחום הניקוי – אביזרי ניקוי כמו מברשות סטטיות או חשמליות ייעודיות לניקוי הפנים, מגבות רכות וכפפות להסרת איפור וניקוי. אלה באות להחליף למעשה את פעולת הפילינג, בכך שהן מבצעות ניקיון עמוק ומסייעות בהסרת תאים מתים, שומן ולכלוך לכוד.
בחרו תכשיר המתאים לסוג העור שלכן
עור שמן יעדיף תכשיר ניקוי שנשטף במים. צילום: Shutterstock
אחרי שסקרנו את סוגי התכשירים נדגיש איך לבחור מתוכם, וזאת לפי סוג העור. "עור שמן הנוטה לאקנה יעדיף תכשיר ניקוי נשטף במים, שמסיר את עודפי השומן ומנקה את הנקבוביות ביתר יסודיות", אומרת ענת בקר, קוסמטיקאית ובעלת מרכז הטיפולים "הברבור", שממליצה להשלים את הניקוי במי פנים. "למי שסובל משומניות יתר או בעל עור מעורב חשוב לנקות בתכשירים המכילים חומצת אלפא-הידרוקסי, שיעילים להפחתת השומן: החומצה מסירה את התאים המתים בעור באזורים היבשים ומאזנת את בלוטות החלב באזור ה-T – המצח, האף והסנטר".
מירב בן יקר מוסיפה, כי לבעלי עור יבש חשוב להשתמש בקלינסר או בסבון פנים, המאזן את רמת החומציות של העור ומנקה אותו ביסודיות, מבלי לפגוע ברמת הלחות ומבלי לגרום לתחושת יובש. בן יקר ממליצה גם לנסות להשתמש במי פנים נטולי אלכוהול. "רצוי לבחור בתכשירים המכילים רכיבים שמסייעים לליחוח העור ולשיקום מחסום הלחות בעור, כמו אוריאה, חומצה אלפא ליפואית וחומצה היאלורונית".
לבעלי עור רגיש, עדין ופגוע הזקוק לשיקום היא ממליצה להקפיד על תכשירים עדינים במיוחד. "מומלץ לבחור בתכשירים המכילים רכיבים בעלי תכונות ריפוי ושיקום, כגון קמומיל, תה ירוק, הממליס ואלנטואין. תכשירי ניקוי המכילים פרוביוטיקה יכולים לסייע מאוד בשיקום מערכת ההגנה הטבעית של העור".
לשיטתה של מאיה מור, מנהלת ההדרכה ברשת "רונית רפאל-מדע היופי", ניקיון עור הפנים הוא המשימה החשובה ביותר בשגרת הטיפוח היומי, אבל חשוב לדעת שכל שגרת טיפוח נכונה, כוללת גם טיפול פנים מקצועי אחת לחודשיים עד שישה.
ניקוי בקיצור – טיפים יעילים לניקוי עור הפנים:
מרחו את תכשיר הניקוי ממרכז הפנים כלפי חוץ. צילום: Shutterstock
1. העדיפו תכשירי ניקוי מבוססי צמחים. מומלץ להשתמש בחלב פנים ומי פנים המכילים תמציות צמחים לניקוי העור, כמו למשל חלב פנים לעור נורמלי או יבש, המכיל צמחים אלפיניים לריכוך העור, או מי פנים לעור מעורב או שמן, המכילים איריס לכיווץ נקבוביות.
2. הימנעו מכימיקליים מזיקים. מאד לא מומלץ להשתמש במוצרי ניקוי (סבונים) המכילים דטרגנט: מדובר בחומר שאחראי על פעולת ההקצפה בסבונים, אך גם מייבש מאוד את העור.
3. איך למרוח את תכשיר הניקוי על העור? אין למרוח את חלב הפנים ומי הפנים בתנועות מסז' מעגליות, כפי שלימדו אותנו בעבר: תנועות אלה יכריחו את החיידקים להיכנס לתוך העור במקום להסיר אותם.
4. חממו את המוצר בין כפות הידיים טרם השימוש. יש לחמם את החלב/ קרם הניקוי בין כפות הידיים כדי להביאו לטמפרטורת חום הגוף: מוצרי טיפוח מקבלים את טמפרטורת החדר, שהיא קרה מחום הגוף. כשחומר קר נוגע בעור הפנים, נוצרת התנגדות של העור למוצר.
5. מרחו את התכשיר ממרכז הפנים כלפי חוץ. יש להניח את החלב/ קרם על העור בתנועת מריחה ממרכז הפנים כלפי חוץ לכיוון האוזניים: זהו כיוון הניקוז הלימפתי בפנים. מריחה כזו תמנע הצטברות נוזלים מיותרים בפנים.
6. איך להספיג לחות בעור בצורה יעילה? לאחר ניקוי עם מי פנים או סבון פנים יש להניח טישו יבש על עור הפנים. בצורה זו יספגו שאריות המים וימנע מצב של אובדן לחות והתייבשות העור, כך שהלחות תיספג בעור בצורה יעילה.
7. העדיפו סבון עם גרגירים עדינים. לאוהבות ניקוי עם סבון מומלץ להשתמש בסבון המכיל גרגירי ניקוי עדינים: גרגירים עדינים מאפשרים שימוש ברמה יומיומית, ומשיגים ניקוי יסודי והסרת תאי עור מתים.
8. איך מסירים איפור מאזור העיניים? אין לשפשף את העיניים כשמסירים את האיפור מאזור העיניים: יש להרטיב שני פדים קוסמטיים עם מסיר האיפור, ולהניחם על העיניים למספר שנית. בדרך זו הפדים הקוסמטיים סופגים את שאריות האיפור והלכלוך מבלי "להציק" לאזור העיניים העדין. פעולה אגרסיבית תגרום לקמטים ורפיון.
הטיפים באדיבות גילת הילל מ"קלרינס".
ההמלצות שלנו:
מימין לשמאל: קרם ניקוי מיקרו-גרגירי של תפוח טכנולוגיות, 70 שקלים, להשיג במכוני הטיפוח והקוסמטיקאיות, צילום: אלון גנון; מים מיסלריים לניקוי הפנים והעיניים ללא שטיפה של וישי, 109 שקלים, צילום: מוטי פישביין; pearl cleansing milk חלב פנים של מאג'יריי, 90 שקלים, להשיג אצל קוסמטיקאיות מורשות, צילום: יח"צ; ג'ל ניקוי ג'ובילסט של HL מחיר: 152 שקלים, צילום: אורי גרון; מטליות לניקוי ורענון של שיק בפארמים, 16 שקלים, צילום: יח"צ; אביזרי ניקוי ומברשות של לייף, להשיג ברשת ובאתר סופר פארם, צילום: יח"צ
מימין לשמאל: קלרינס, ONE STEP, מחיר 179 שקלים, צילום: דיוויד מוריס; קירינס ג'ל ניקוי ומסיר איפור, מחיר: 133.9, צילום: יח"צ; ד"ר עור פילינג היפולארגני לעור, מחיר: 25 שקלים צילום: יח"צ; גרנייה פיור פחם ג'ל, מחיר: 34 שקלים, צילום: יח"צ
מיתוסים בטיפוח: נכון או לא נכון?
הטרנד החם בטיפוח: מסכות חד פעמיות
עוד טרנד לוהט בטיפוח: קוסמטיקה עם קנאביס
עשרת תכשירי הטיפוח שאי אפשר בלעדיהם
הצטרפו לקהילת האופנה והיופי של מוטק'ה
המיתוס: גזירת קצוות גורמת לשיער לצמוח מהר יותר
נכון או לא נכון: לא נכון. אין קשר בין תדירות התספורות...