חזרה לבריאות טובה

על יין וירידה במשקל (2)

האם לשתיית יין השפעה על משקלנו? מהן ההשלכות של צריכה קבועה של משקאות אלכוהוליים? האם צריכתם לאורך זמן גם בכמות הנחשבת לסבירה מאפשרת שמירה על משקל תקין? כל התשובות לפנינו.
ד"ר אסנת רזיאל 21/09/08
על יין וירידה במשקל (2)

כוסית יין אדום טובה לבריאות? לא בהכרח
אחד המחקרים בנושא שתיית יין קורא תגר על המיתוס המקובל, לפיו מעט אלכוהול תורם לבריאות לבבית. "שתיית אלכוהול מתונה היא בהחלט סימן לבריאות - אבל לא הגורם לה", אומרים החוקרים. ה"פרדוקס הצרפתי" כבר טלטל פעם אחת את עולם הרפואה ובעקבותיו את הציבור, כאשר התגלה סודם של אנשי השאנז-אליזה, המצליחים לאכול גבינות שמנות, אבל לחטוף הרבה פחות התקפי לב בגלל שתיית כוסית יין אדום בכל ערב. אולם נראה שהמטוטלת שבה והתהפכה, עם מחקר רחב היקף אשר מפריך את המיתוס וקובע: אין שום יתרון בריאותי בצריכת כוסית אלכוהול מדי יום, והיא אינה מסייעת למנוע מחלות לב. הבדיקה נערכה באמצעות סקירת 54 מחקרים מדעיים שפורסמו בספרות המקצועית בשנים האחרונות, ועסקו בקשר שבין שתייה למוות מוקדם ולתחלואות לבביות. את המחקר ערכו חוקרים מאוניברסיטת ויקטוריה בקולומביה הבריטית, בשיתוף חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו (UCSF) והוא פורסם ב 2006 בכתב העת Addiction Research and Theory. "לאמונה הרחבה לפיה שתייה מתונה מסייעת למלחמה במחלות לב, יש השפעה ניכרת על קובעי המדיניות והרופאים ברחבי העולם", אמר ד"ר טים סטוקוול, מהמרכז למחקר התמכרות באוניברסיטת ויקטוריה. "על פי הממצאים שלנו יש לנקוט משנה זהירות כאשר ממליצים למטופלים על שתיית אלכוהול מתונה". "אנו יודעים שאנשים מבוגרים אשר להם הרגלי שתיית אלכוהול מתונים, הם בדרך כלל בריאים יותר מאשר אלו המתנזרים מהטיפה המרה", הוסיף ד"ר קיי פימור מ-UCSF. "המחקר שלנו גורס ששתיית אלכוהול מתונה היא בהחלט סימן לבריאות - אבל לא בהכרח הגורם לה".
נכנס יין - יצא קילו
הדרך להוריד במשקל, אף פעם לא הייתה טעימה יותר. כך לפחות טוען ספר חדש, אשר יצא לאור בעברית "דיאטת היין", אשר גם ממליץ להרבות באכילת שוקולד. בשורה כזו ראוי היה שתגיע מפאריס, בורגונדי או אולי אפילו חבל שמפיין. אבל היא מגיעה אלינו דווקא מהבריטים שמעבר לתעלה: דיאטה המבוססת על שתיית יין. מחבר הספר איננו יצרן יין שמצא גימיק פופולארי כדי להגדיל את המכירות, אלא מדען מכובד, פרופ' רוג'ר קורדר ממכון "וויליאם הארווי" בלונדון, שחקר במשך 25 השנים האחרונות את הסיבות להתפתחות טרשת העורקים ואת הדרכים האפשריות למניעתה.



שתיית יין איכותי
תמצית התורה גורסת שיש להינות משתייה מתונה של יין אדום (איכותי) בכל יום, להרבות באכילת אוכמניות, רימונים ואגוזים, וגם לא לשכוח לנגוס קוביות של שוקולד מריר. למה דווקא המאכלים האלו? משום שכולם מכילים פרוציאנידים (procyanidins), המסייעים לבריאותנו. פרוציאנידים הם בנים למשפחת הפוליפנולים (polyphenols), שהינה קבוצה גדולה של 5,000 תרכובות כימיות טבעיות שונות, המיוצרות על ידי צמחים ומקנות להם תכונות שונות (כמו צבע, הרחקת מזיקים וכדומה). חלק מהם כבר הוכחו במחקר כתורמים אצל בני אדם לתהליכים אנטי- דלקתיים, אנטי- חיידקיים, אנטי- ויראליים וכן כנוגדי אלרגיה וכנוגדי חמצון.
עוד על תזונה בגיל המבוגר


תזונה לגיל הזהב



נשים מבוגרות יוכלו לחיות יותר אם... ישתו יין



הקשר בין תזונה נכונה לתפקוד מיני



מחקר חדש מאשש: בשר אדום מעלה הסיכון לסרטן



שמן דגים עשוי למנוע בעיות זיכרון



על חשיבות הסידן בגיל הזהב



נשנושים בין הארוחות: אידיאליים לגיל הזהב



שתיית יין כתרופה לדלקת פרקים



מיץ חמוציות עוזר לרפא אולקוס



תזונה דלת שומן מונעת חזרה של סרטן השד



40 טיפים לבישול ואכילה בריאים בגיל הזהב



שתיית תה על בסיס יומי מסייעת ללב



דגנים מלאים מורידים לחץ דםד אצל נשים



תזונה ים-תיכונית מונעת אלצהיימר



טיפים לתזונה דלת כולסטרול לגיל הזהב



תזונה עשירה בפחמימות = חשיבה מהירה יותר



האבוקדו מציל חיים



רוצים להאריך ימים? תאכלו אוכל ים-תיכוני



תזונה נכונה לבעלי עודף כולסטרול וסוכרת



המדריך המלא לתזונה מונעת בגיל הזהב



מי אמר שדיאטה דלת שומן טובה לבריאות?


שתיית יין - מאריכה חיים
כהכנה לכתיבת ספרו, סקר קורדר בקפידה את תוחלת החיים של אנשים מאזורים שבהם נהוג לצרוך בקביעות יינות עשירים באותם פרוציאנידים, וגילה כי תושביהם אכן חיים יותר שנים ונהנים מבריאות לבבית טובה יותר. בדרום-מערב צרפת, מקום בו נהוג ללגום יין מענבי Tannat, תוחלת החיים הממוצעת של גבר היא מעל 75 שנה. גם באי כרתים שהתזונה בו עשירה בשומנים מזיקים (והייתה צריכה לכאורה לגרום למוות מוקדם מהתקפי לב ושבץ מוחי), מצא קורדר כי תוחלת החיים ארוכה, וזאת בזכות היינות המקומיים, מכרמי ה- Costafali. הכמויות הגדולות של הפרוציאנידים שהם צורכים, הוא מסביר, היא הגורם לכך שיש להם פחות התקפי לב, שהם סובלים פחות מדמנציה (שיטיון) וחיים שנים רבות יותר מאחרים. אבל אליה וקוץ בה: לא מספיק ללגום כוסית של יין אדום אקראי שרכשתם בסופר - חשוב לשים לב שהיין הזה אכן עשיר בפרוציאנידים. ככל שהיין איכותי יותר וככל שהוא נעשה בשיטות מסורתיות יותר - כך גדולים יותר הסיכויים שהוא גם טוב יותר ללב שלכם. הספר מפרט את רשימת היינות המצטיינת בהשפעה מיטיבה על העורקים שלנו, ומעניק לכל יין כזה סימון של 5 לבבות לצדו.
שתו כוסית יין - בשביל הגיזרה
ממצאי מחקר אחר הראו כי אנשים הנוהגים לצרוך משקה אלכוהולי אחד ליום, נמצאים בסיכון נמוך יותר להשמין בהשוואה לאלו שמתנזרים מהטיפה המרה ולצרכני שיכר כבדים. אבל החוקרים מזהירים: "שתיית אלכוהול איננה שיטת הרזייה חדשה". גם אלו ששתו קצת יותר (שתי כוסיות ומעלה) או מעט פחות (כמה כוסות משקה בשבוע) היו בסיכון נמוך יותר ללקות בהשמנת יתר חולנית - בהשוואה לאלו שהתנזרו לחלוטין מהמשקה המשכר. מחקרים רבים כבר הוכיחו את הקשר שבין שתייה מתונה לבין בריאות מוגברת של הלב, אולם מעט מחקרים עד היום בדקו את הקשר שבין שתיית אלכוהול למשקל הגוף. "זהו כיוון מחקרי חדש לגמרי", ציין אחד ממחברי המאמר, פרופ' ג'יימס אי. רוהרר מ"מאיו קליניק" (Mayo Clinic) ברוצ'סטר, מינסוטה. "בהחלט ייתכן", הוסיף, "שההשמנה המינורית יותר בקרב שתיינים מתונים, היא שמסבירה את השכיחות הנמוכה יותר של התקפי לב אצלם". עם זאת ציין פרופ' רוהרר, שעל אף הממצאים, הוא איננו ממליץ לאנשים בעלי משקל עודף להתחיל ולשתות אלכוהול בקביעות. "משקה אלכוהולי הוא עשיר בקלוריות", אמר "והקשר בין שתייה מתונה לבין סיכויים נמוכים יותר להשמנת יתר, עדיין אינו ברור דיו". החוקר הדגיש כי "אין לראות בשתיית אלכוהול שיטה חדשה להרזיה". בסך הכל, כמחצית מה"שתיינים" במחקר נהנו ממשקל גוף תקין, בהשוואה לרבע בלבד מהמתנזרים מהטיפה המרה והסיבה לכך עדיין איננה ברורה, אומר פרופ' רוהרר. למרות שהוא מזהיר מפני שתיית אלכוהול כתוכנית הרזייה, הוא ציין כי ממצאי המחקר מרמזים על כך שהתנזרות מוחלטת מאלכוהול איננה בהכרח הדרך הטובה ביותר להשיל קילוגרמים.



להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:


פורום תזונה נכונה



פורום תזונה ודיאטה



פורום תזונה קלינית

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים

ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...

לקריאת הכתבה
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון

האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...

לקריאת הכתבה
בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע

   

החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה