עסקה אחת, חיוב כפול

בסוף חודש אוגוסט האחרון פרסמה חברת החשמל הודעה שבה נמסר כי כרטיסי אשראי של 15 אלף לקוחות חויבו בטעות פעמיים, בשל תקלה במערכות המחשוב. בהודעה נאמר כי חברת החשמל פועלת במהרה כדי שהלקוחות יקבלו זיכוי מיידי, ושאין מה לדאוג - הכסף יוחזר.
במקרה כמו זה של חברת החשמל - כשמדובר בתקלה גדולה הנוגעת להרבה לקוחות, והחברה היא זו שעלתה על התקלה - הצרכן רק צריך לחכות לקבל את כספו בחזרה. אבל במרבית המקרים, חיובים כפולים בכרטיס האשראי מתגלים לרוב רק על ידי ערנותו של הלקוח. במיוחד אם מדובר במקרה כמו זה של נועה ויאיר.
לפני שלושה חודשים עברה נועה במקרה על חיובי הוויזה של בן זוגה. היא ראתה חיוב בסך 40 שקלים מספק האינטרנט שלהם. כשעברה על חיובי הכרטיס שלה, נדהמה לגלות שגם אצלה יש חיוב לאותו ספק אינטרנט.
שלושה חודשים שילמו בני הזוג פעמיים על אותו השירות, בשני כרטיסים שונים
בחברה עדכנו את המבצע החדש ושכחו לבטל את הקודם. צילום: Shutterstock
נועה יצרה קשר עם נציג מכירות של החברה בניסיון להבין איך שני אנשים הגרים באותו בית, ומשתמשים בתשתית אינטרנט אחת, משלמים על אותו שירות פעמיים בכרטיסי אשראי שונים. במהלך השיחה נזכרה נועה שלפני כחצי שנה התקשרה לחברה כדי לעדכן את המבצע שתוקפו עמד לפוג, וביקשה להעביר את החיובים לכרטיס האשראי שלה, מאחר שהיא האחראית על כל התשלומים בבית, וכך קל לה יותר לעקוב אחריהם.
נועה גם הצליחה באותה שיחה להוריד את העלות החודשית של השירות מ- 40 שקלים ל- 30 שקלים. אחרי שהנציג חזר לשיחת המכירה שהתקיימה לפני חצי שנה הסתבר, שאותו נציג שעדכן לנועה את המבצע החדש על כרטיס האשראי שלה, שכח לבטל את המבצע הקודם שהיה על כרטיס האשראי של בן זוגה. כך במשך שלושה חודשים שילמו בני הזוג פעמיים על אותו השירות, בשני כרטיסים שונים.
נועה דרשה לבטל מיד את החיוב בכרטיס של בן זוגה, ולהחזיר להם את הסכום ששילמו פעמיים מרגע עדכון המבצע. בחברה הוחלט להעניק להם זיכוי בסך 120 שקלים על החיוב הנוסף שנגבה מהם בשלושת החודשים האמורים.
לא צריך להמתין לסוף החודש כדי לעבור על החיובים בכרטיסי האשראי
חשוב לעקוב באופן שוטף אחרי החיובים בכרטיסי האשראי. צילום: Shutterstock
מקרים מהסוג הזה מעלים לדיון את חשיבות המעקב אחר החיובים השוטפים בכרטיסי האשראי שלנו. למי שברשותו מספר כרטיסי אשראי כדאי לבדוק שאינו משלם פעמיים על אותו המוצר או השירות, בכרטיסי אשראי שונים, מסיבה כזו או אחרת.
מרבית הטעויות של חיובים כפולים מתרחשות בכרטיס אשראי אחד. לעיתים מדובר בטעות של חברת האשראי, ולעיתים של החנות או החברה שהעבירה בטעות את הכרטיס פעמיים, או עקב תקלה במערכת.
כיום לא צריך לחכות לסוף החודש כדי לעבור על החיובים בכרטיס האשראי: כדי לעלות על טעויות שכאלה בהקדם, מומלץ להיכנס לחשבון הבנק או לאתר האינטרנט של חברת כרטיסי האשראי ולעקוב אחר ההוצאות מדי כמה ימים. כך אפשר לגלות חיובים כפולים או טעויות אחרות, ולדרוש לתקן אותן באופן מיידי.
מה עושים במקרה של חיוב כפול?
בארגון אמון הציבור מוסרים, כי מבחינת סדר הפעולות אין עדיפות לפניה לאחד מהגופים - חברת כרטיסי האשראי או בית העסק. המטרה היא לגלות מי ביצע את הטעות. במידה שמחליטים לפנות לחברת כרטיסי האשראי, והיא אכן רואה שנעשה חיוב כפול באותו הסכום ולאותה החברה, היא יכולה לבטל את החיוב או לפנות בשם בעל הכרטיס לבית העסק ולבדוק את הנושא. אפשר גם לפנות ישירות לבית העסק ולדרוש החזר כספי. כדאי לצרף צילום או מסמך שמעיד על החיוב הכפול כמו פירוט חשבון (רק חשוב להצניע את החלקים הלא רלוונטיים).
"מעבר לכך, כמו שעל הצרכנים מוטל לשלם ריבית והצמדה במקרה של פיגור בתשלום, יש לדרוש את אותו הדבר מהעסק. במקרים שבהם עבר זמן רב עד להשבת הכסף, על בית העסק לשלם הצמדה וריבית כדין", מוסרים באמון הציבור.
ביטלתם חופשה? לא חייבים להפסיד כסף
האותיות הקטנות של המבצעים הגדולים
חתול בשק? כך תמנעו ממלכודות שיווקיות
חברות הסלולר גובות כסף מיותר? כך תלחמו
יש כרטיס מועדון? עושים סדר בארנק
הצטרפו לקהילת הצרכנות של מוטק'ה
עד גיל 40 ניסתה טובה רוכברגר-מאיר (63) להקים עסקים, בעיקר בתחום ההלבשה, ו"בכל פעם זה היה כישלון מפואר", היא...
רובנו מודעים למושג כלכלה נבונה, שהמוטו שלה הוא "לא צריכים - לא צורכים". אבל מה קורה עם החשבונות השוטפים,...
בעשור האחרון חלה עלייה משמעותית מאוד בקרב האזרחים הוותיקים בשימוש במחשב בכלל ובאינטרנט בפרט: לפי סקר...