ערב שירה בין דורי: כשמשוררים צעירים ומבוגרים נפגשים

ספרו לחברים חובבי השירה: ערב שירה בין דורי מיוחד במינו ייערך הערב (שני) בבית אריאלה בתל אביב. ולמה מיוחד? כי הערב כולו – מבחירת הכיסאות באולם ועד הקרנת השירים על מסך גדול - מונגש לחובבי שירה מבוגרים. יוזם הערב הוא שגיא שדור, בן 24, משורר ומפיק ערבי שירה, שהגה את הרעיון לאחר היכרות עם המשורר מוטי ליצ'י, בן 85, בעברו שחקן ב"הבימה", אמן וצייר.
אחראי לחיבור בין השניים ארגון "דור לדור", שפועל לחיבורים בין הדור הצעיר לדור המבוגר, ומנהל את פרויקט "שעה שמחה", שמפגיש חבר'ה צעירים עם אנשים מבוגרים סביב תחביב משותף. "מוטי כותב שירה כבר 12 שנה", מספר שגיא, "אני בעצמי משורר והארגון חיבר בינינו סביב האהבה המשותפת שלנו לשירה".
איך נוצר הקשר?
שגיא: "במקרה ראיתי פוסט בפייסבוק שמחפשים שותף למוטי, וישר אמרתי: 'אני רוצה לקחת חלק בזה'. זה התחיל במסגרת התנדבותית אבל עכשיו מוטי ואני כבר ממש חברים. השבוע הלכנו להצגה ביחד, לפני כמה שבועות הלכנו לסדנת ציור ביחד, אנחנו יושבים ומדברים, הוא מספר לי על עצמו ועל העבר שלו ואני מספר לו על עצמי ומה שקורה איתי".
איך אתם מגשרים על פער הדורות?
שגיא: "יש פער, בכל זאת הוא גדול ממני בשישים שנה, אבל יש קשר חברי מאוד קרוב".
מוטי: "הקשר עם שגיא יוצא מן הכלל, זה דבק ממש לא רגיל. שגיא נשמה ענקית, בחור נהדר. אפילו שאני בן 85 הוא בן 24, כשאנחנו ביחד פער הגילים נעלם ויש אווירה טובה. כשאני מכתיב לו את השירים למחשב הוא לפעמים אומר לי אולי המילה הזו לא במקום, אולי תשנה. יש התאמה מקסימלית, הוא מזל מאזניים ואני אריה אז אולי בגלל זה יש בינינו התאמה".
שגיא: "אני מקריא לו שירים שלי, הוא מקריא לי שירים שלו. אני מקליד את השירים של מוטי במחשב ומשתדל לפרסם כמה שיותר בפייסבוק".
מוטי: "שגיא סידר לי פייסבוק".
שגיא: "למוטי יש עכשיו עמוד משלו שאני מפרסם בו בשמו. אנחנו משתדלים לפרסם פעם בשבוע שיר שלו. למוטי יש בבית ערימות של מחברות עם שירים, בערך 700 שירים לפי מה שהוא מספר. אנחנו משתדלים להעלות לרשת כמה שיותר מהם".
התחיל לכתוב שירה בעשור השמיני לחייו
שיר של ניצה רונן, צילום: שגיא שדור
מוטי, ספר על השירה שלך.
"הנושאים שלי מאוד מגוונים. אני כותב למשל על שחקנים וזמרות, על ארץ הולדתי טורקיה ועל אמי זיכרונה לברכה, על אחותי זיכרונה לברכה, על הנוף שנשקף מחלוני ברחוב הירקון".
הוא התחיל לכתוב שירה בגיל מאוחר, בעשור השמיני לחייו. "בגיל 72 בערך הפסקתי לעבוד כאמן, כי כבר לא היה לי כוח", מספר מוטי. "באחד הימים ישבתי בגן שפיגל ליד הים והשתעממתי. ואז חשבתי לעצמי: 'למה שאני לא אכתוב על הגלים האלה? על הריח המלוח של הים?'. תפסתי קרטון מהרצפה, היה לי עט בתיק וכתבתי. ככה זה התחיל, אבל למעשה במשך כל השנים רציתי לכתוב רק שלא היה זמן, הייתי עסוק מדי".
מה הכתיבה מעניקה לך?
"המון אושר, המון רווחה, שחרור וסיפוק. אני מאוד נהנה מהכתיבה".
כל השנים האלה השירים היו בתוך תוכך ולא יצאו?
"כשאני כותב יש לי תמיד הרגשה שמישהו מכתיב לי את השירים ואני כותב אותם על הנייר. יש שירים שאני לא מתקן, לא משפר ולא כלום, כמו שזה נכתב ככה אני משאיר".
מי זה המישהו הזה?
"אין לי מושג. אני לא יודע. זה כאילו מישהו מכתיב לי ואני כותב, ופתאום יש לי רעיונות ובאמצע אני משנה, פה יש לי הברקה ואני כותב ככה – וככה זה נכתב".
אתה כותב בקלות?
"בדרך כלל כן. לפעמים באמצע השיר אני לא יודע איך להמשיך או שחסר לי טוויסט לסיום השיר, אז אני מפסיק ומחכה יומיים שלושה ופתאום אני מוצא".
חשוב לך שיכירו את השירים שלך?
"חשוב לי שאנשים יקראו. כאשר אני מקריא לחברים או בחוג המשפחה ואומרים לי מילה טובה, זה עושה לי גם טוב".
שגיא, ואיך נראית השירה שלך?
"אני כותב שירה מאז שאני זוכר את עצמי, אבל עם השנים פניתי לכיוונים אחרים, עשיתי תואר במתמטיקה והתחלתי לעבוד בהייטק. בשנה וחצי האחרונות החלטתי לחזור לעסוק בשירה. אני מופיע עם השירים שלי ומפיק ערבי שירה תחת השם 'שירת הכרך', והוצאתי ספר שירה בשם 'הרים וגבעות' בעריכתו של יואב גלבוע. אני ממשיך לכתוב ומפרסם את השירים שלי ברשתות החברתיות".
מה המטרה של העלאת השירים של מוטי לפייסבוק?
"אם השירים יישבו במחברות שלו בבית הם ייעלמו בסופו של דבר, הנייר מתקמט ומתבלה, בחלק מהשירים לא תמיד אפשר להבין עד הסוף את הכתב. עצם העובדה שזה על המחשב ובפייסבוק, שם שום דבר לא נעלם, נותן לזה סיכוי לנצחיות. מעבר לזה מוטי ואני מאוד רוצים להוציא לו ספר יום אחד, והפרסום בפייסבוק זה סוג של התחלה, לטבול רגל במים ולראות איך השירים מתקבלים, מה עובד יותר ומה פחות. מאוד הייתי רוצה יום אחד לראות ספר עם השם מרדכי ליצ'י מתנוסס עליו".
כרטיס כניסה למבוגרים לעולם השירה העכשווית
איך נולד הרעיון לערב שירה בין דורי?
"מוטי מאוד רוצה להופיע עם האמנות שלו וכמה שיותר להפיץ אותה. אז חשבתי איך אפיק אירוע שגם מוטי יכול להשתתף בו. מזה עלה הרעיון לערב שירה בין דורי, שמאפשר גם לחבר'ה צעירים וגם לחבר'ה מבוגרים להשתתף.
"יש לנו חמישה משוררים מבוגרים וחמישה צעירים, והמטרה של הערב - שנעשה כולו בהתנדבות – היא שהכל יהיה נגיש. המקום של האירוע - בבית אריאלה - נגיש מאוד, יש אפשרות להגיע עם כיסאות גלגלים, הכל מרווח, הכיסאות נוחים, אין רעש. מילות השירים שהמשוררים מקריאים מוקרנות על מסך, כך שגם כבדי שמיעה יוכלו ליהנות מהשירה. אנחנו עושים הכל שהערב הזה יהיה כמה שיותר נגיש, כי ערבי השירה שיש היום, ויש לא מעט במיוחד בתל-אביב, הם לא ממש נגישים".
שיר שכתבה ניצה רונן בשנת 1960 ויוקרא לראשונה על הבמה בערב השירה. צילום: שגיא שדור
לדברי שגיא, זו הזדמנות מצוינת לתת לבני הגיל השלישי פתח כניסה לעולם השירה העכשווית. "השירה העברית זוכה לסוג מסוים של תחיה עם הספוקן וורד (שירה מדוברת – כ.ק), שתופסת עכשיו תאוצה רבה, והרבה מאוד אנשים נחשפים לאחרונה לעולם השירה אבל יש גם הרבה מאוד אנשים שנשארים בחוץ בגלל חוסר נגישות".
מי המשוררים שיופיעו הערב?
"בין היתר תופיע משוררת בשם ניצה רונן, אוטוטו בת 80, שהגענו אליה דרך 'שעה שמחה', וזו תהיה הפעם הראשונה שהיא תופיע מול קהל. היה רגע מדהים כשהיא הקריאה לי שיר שלה ממחברת, ואני מסתכל על הדף למטה ורואה שכתוב שם 1963. שאלתי אותה 'השיר הזה באמת נכתב ב-1963?' והיא ענתה לי: 'כן'. כששאלתי אם מישהו קרא את השיר הזה? היא ענתה 'לא'. זאת אומרת שהשיר הזה ישב במחברת 56 שנה, ועכשיו יש לו הזדמנות לצאת החוצה פתאום, ושאנשים יקשיבו לו".
בגזרת המשוררים המבוגרים בערב יופיעו על הבמה מוטי, ניצה רונן, יעקב רוט, פנינה עתיר ואנה שיין. את הפן הצעיר יותר של הערב יובילו יואב גלבוע, עדן בן ארי, חן ביטון שהיא אמנית ספוקינג וורד, מיי חן ושגיא.
מה הציפיות שלכם מהערב הזה?
מוטי: "הרבה ציפיות אין לי, אבל יכול להיות שתהיה הפתעה והקהל יקבל את זה בצורה יפה וזה כבר גמול בשבילי".
שגיא: "אני מקווה שהמשתתפים המבוגרים ייצאו בהרגשה ששומעים אותם, ושאנשים באו והקשיבו למילים שלהם. בסופו של דבר שיר זו פיסת נשמה, וזו הזדמנות לחלוק פיסות נשמה שלהם עם אנשים. לא משנה כמה אנשים יהיו בקהל, זה שווה את הכל".
"מפגש משוררים בין דורי" יתקיים הערב (שני) בבית אריאלה (שאול המלך 25, תל אביב), אולם הרמב"ם, בשעה 18:30. הכניסה חופשית, מותנית בהרשמה מראש.
פואטרי סלאם: חוגגים שירה על הבמה
להגשים חלום: ספר שירה ראשון בגיל 86
סקס בשירה העברית: אירוטיקה מפתיעה
הצטרפו לקהילת כתיבת השירה של מוטק'ה
- "תגיד מתי שכבנו בפעם האחרונה?"
- "מה?"
- "הזדיינו, מתי זה היה? מה, במרס?"
את הדיאלוג הזה ניהלו ארנונה...
במוצ"ש האחרון, אחרי שתי עונות, זה סוף סוף קרה: העונה החדשה של "חתונה ממבט ראשון" (ערוץ 12) נפתחה עם שידוך של...
5.5.19 - את התאריך הזה עמית פדר ומשפחתה לא ישכחו לעולם. זה היה היום שבו הזמן עבורה עצר מלכת, ואביה האהוב משה...