עשר שאלות שכיחות על אוסטיאופורוזיס
תזונה נבונה, פעילות גופנית, תרופות מתאימות, מעקב רפואי וסביבה בטוחה המונעת נפילות יעזרו לנו לעכב את המחלה, לטפל בה ולמנוע את תוצאותיה
ד"ר עמיאל פיגנבאום
19/08/09

1. מהי מחלת האוסטיאופורוזיס?
אוסטיאופורוזיס היא מחלת העצמות השכיחה ביותר. היא נגרמת מדלדול הסידן בעצמות, כך שהעצמות נחלשות ונוטות להישבר. מקור שם המחלה ביוונית, ומשמעותו עצם מחוררת. המחלה מופיעה בהדרגה, בתחילה כלל לא חשים בה, והסימן הראשון למחלה, לעתים קרובות, הוא שבר אוסטיאופורוטי. סימנים נוספים העלולים להופיע: כאבי גב,קיצור הקומה ועקמת כתוצאה משבר דחיסה בחוליות.
2. מי נמצא בסיכון מוגבר לחלות באוסטיאופורוזיס?
האנשים שנמצאים בסיכון מוגבר לחלות באוסטיאופורוזיס הם גברים ונשים הנמצאים בתת-משקל, מעשנים, שותים אלכוהול וצורכים כמות גדולה של קפה. תזונתם דלה בסידן ובוויטמין די. הם אינם מבצעים פעילות גופנית באופן סדיר. כמו כן יש במשפחתם מקרים של אוסטיאופורוזיס אצל קרובים מדרגה ראשונה (הורים,אחים ואחיות). גורמי סיכון נוספים הם: נטילת כמה תרופות כרוניות מקבוצת הקורטיקוסטרואידים לאורך זמן כמו: פרדניזון, דקסקורט, סטרודקס ואחרים. שימוש ממושך בתרופות נוגדי פרכוסים כמו פניברביטון, פניטואין, טגרטול ואחרים או בתרופות לבלוטת התריס כמו אלטרוקסין,משתנים כמו פוסיד ומדללי דם כמו הפרין. גורם סיכון נוסף בנשים הוא הופעה מאוחרת של המחזור החודשי (לאחר גיל 16) או הפסקה מוקדמת שלו (לפני גיל 45).
3. האם גם גברים חולים באוסטיאופורוזיס?
אוסטיאופורוזיס מופיעה בקרב נשים וגברים. בגברים המחלה מופיעה בגיל מאוחר יותר. כשליש מהגברים בני 75 ומעלה סובלים מהמחלה. אחד מכל שמונה גברים מעל גיל חמישים יסבול במהלך חייו משבר עקב אוסטיאופורוזיס, אך עדיין רווחת הדעה השגויה כי האוסטיאופורוזיס הוא מחלה של נשים בלבד. מומלץ לכל גבר מעל גיל 60 לבצע בדיקה לגילוי מוקדם של המחלה, ובדיקה זו נמצאת בסל הבדיקות של כל קופות החולים.
4. איך מאבחנים אוסטיאופורוזיס?
הבדיקה לאבחון אוסטיאופורוזיס הינה בדיקת צפיפות העצם. בדיקה זו אינה כואבת ואינה פולשנית. מדובר למעשה בצילום באמצעות קרני רנטגן בעלות אנרגיה נמוכה המתבצע באמצעות מכשיר הנקרא דקסה. בדרך כלל בודקים את חוליות המותניים ואת עצמות צוואר הירך. הבדיקה כלולה בסל הבדיקות ומומלצת לכל אדם החל מגיל 60 בתדירות של אחת לחמש שנים. במידה שנמצאים בסיכון גבוה לחלות באוסטיאופורוזיס, מומלץ לבצע את הבדיקה החל מגיל 50. על אנשים הנוטלים תרופות לטיפול באוסטיאופורוזיס לחזור על הבדיקה אחת לשנתיים.
5. האם ניתן למנוע את המחלה?
בהחלט. ניתן למנוע את הופעת המחלה או לעכב אותה, ואף פעם לא מאוחר להתחיל בטיפול למניעתה. טיפול זה הינו טיפול כוללני המשלב תזונה נבונה העשירה בסידן ובוויטמין די, פעילות גופנית סדירה הכוללת פעילות נושאת משקל כמו הליכה, ריצה ותרגילי התנגדות, כמו תרגילים עם משקולות או עם סרטי גומי, ותרגילים לחיזוק הגב. כמו כן מומלץ להימנע מעישון ומצריכה מוגברת של קפאין ואלכוהול. באורח חיים בריא זה מומלץ להתחיל כבר בילדות.

6. מה הם הסיבוכים של המחלה?
הסיבוכים העיקריים מאוסטיאופורוזיס הם שברים, בעיקר בעמוד השדרה, בירך ובשורש כף היד. השבר האופייני בחוליות הוא שבר דחיסה הגורם לקריסת החוליה, ובהמשך גורם לכאבי גב, לקיצור הקומה ולעקמת. השבר האופייני בידיים הוא שבר מעל שורש כף היד בעצם אחת או בשתי עצמות האמה. הסיבוכים של שבר זה הם כאב כרוני ביד ותסמונת התעלה הקרפלית כתוצאה מלחץ על עצב התיכון המתבטא בהפרעות בתחושה ובירידה בכוח של כפות הידיים. הסיבוך המסוכן של אוסטיאופורוזיס הוא שבר בירך, בעיקר באזור עצם צוואר הירך. כמעט רבע מכל בני ה-50 ומעלה הסובלים משבר בירך מתים בתוך שנה מהאירוע. הסיבוכים של שבר זה הם הופעת קריש דם העשוי לגרום לתסחיף ריאתי, אנמיה ודלקת ריאות. תקופת ההחלמה משבר זה ארוכה, ואצל אנשים מבוגרים עשויים להופיע בתקופה זו פצעי לחץ ודלקות בדרכי השתן.
7. מה הם הטיפולים הקיימים לאוסטיאופורוזיס?
ברגע שאובחנה המחלה, אורח חיים בריא המתבטא בצריכה מספקת של סידן וויטמין די וביצוע פעילות גופנית קבועה אינם מספיקים ויש להוסיף טיפול תרופתי. כיום קיימות כמה תרופות השייכות לשלוש קבוצות עיקריות: הביספוספונטים. תרופות נוגדות ספיגת עצם. הן מפחיתות את פעילות האוסטיאוקלסטים - התאים האחראים על הרס העצם, ומגבירות את תכולת המינרלים בעצמות. לקבוצה זו שייכות התרופות:פוסלאן והתרופות הגנריות שלה, אקטונל ואקלסטה. הן קיימות במינון יומי ושבועי, ולאחרונה הגיעה לישראל גם אקטונל במינון חודשי. האקלסטה ניתנת בעירוי אחת לשנה. התרופות האלה מפחיתות את הסיכון לשברים בעמוד השדרה ב-50-60 אחוזים, ואת הסיכון לשברים בעצמות אחרות ב-50 אחוזים. תרופות אלה בטוחות לשימוש לנשים ולגברים. מווסתי קולטני אסטרוגן סלקטיביים. לקבוצה זו שייכת האביסטה. זו תרכובת סינתטית המחקה חלקית את פעילות ההורמון הנשי אסטרוגן בכמה רקמות כמו רקמת העצם והשד. היא פועלת בדומה לאסטרוגן ברקמת העצם, וברקמות אחרות היא חוסמת את פעילות האסטרוגן. הטיפול הינו יומי ומפחית את הסיכון לשברים בחוליות ב-36 אחוזים בלבד, אולם לא הוכח שהטיפול מפחית במידה ניכרת שברים במקומות אחרים בגוף. הטיפול מתאים, כמובן, לנשים בלבד. הורמון בלוטות יותרת התריס (פאראתירואיד). פורטיאו היא תרופה דמוית הורמון הפארא-תירואיד. התרופה פועלת באמצעות גירוי על התאים האוסטיאובלסטים ובכך מגבירה את בניית העצם. היא ניתנת בזריקה יומית לירך או לבטן. התרופה ניתנת במקרים חמורים של אוסטיאופורוזיס, לאנשים עם שברים או לכאלה שלא הגיבו לטיפולים האחרים. ניתן להשתמש בתרופה עד שנתיים.
8. איך ניתן להעלות את צריכת הסידן במזון?
מומלץ לאכול בכל ארוחה מזון עשיר בסידן. חלב ומוצרי חלב הם המקורות העשירים ביותר בסידן. מזונות אחרים המכילים סידן הם סרדינים, מיץ תפוזים מועשר בסידן, חלב סויה מועשר בסידן, פולי סויה, תרד וכרוב עלים. ניתן להכין מרקים על בסיס חלב דל שומן במקום מים. כמו כן יש להגביל את צריכת האלכוהול והקפאין הפוגעת בספיגת הסידן במערכת העיכול.
9. אילו תוספי סידן קיימים?
קיימים כמה תוספי סידן הנבדלים זה מזה בתרכובות השונות ובכמות הסידן האלמנטלי - הסידן הזמין לגוף. התרכובות הקיימות בארץ הן סידן קרבונט, סידן ציטראט וסידן פוספאט. הן קיימות בצורות שונות כמו כדורי מציצה, כדורים הנמסים במים, גלולות ואבקות. סידן קרבונט עלול לגרום לעצירות, ומומלץ ליטול אותו בזמן הארוחה. לעומתו, סידן ציטראט נספג בקלות ואין צורך לקחת אותו עם הארוחה. סידן פוספאט מרוכז פחות, ולכן יש ליטול אותו בכמויות גדולות יותר, אך זו תרכובת שגורמת פחות לעצירות.
10. האם ניתן למנוע את השברים מהמחלה?
נפילות הן הגורם העיקרי לשברים. מנתונים בארצות הברית עולה כי אחד מתוך שלושה אנשים בני 65 נופל מדי שנה. רוב הנפילות מתרחשות בבית. בכל תוכנית לטיפול באוסטיאופורוזיס יש לכלול דרכים להקטנת שיעורי הנפילות, בעיקר בבית, כמו: תאורה מתאימה בכל החדרים ובשירותים, הימנעות מהנחת חפצים רבים או ספרים על הרצפה. מומלץ לא להשתמש בשולי מפה ארוכים ובווילונות ארוכים. יש להקפיד על סילוק חוטי טלפון וטלוויזיה מאזורי הליכה. מומלץ להתקין בחדר האמבטיה ידיות על הקירות ליד המקלחת והאסלה. יש לבדוק שהשטיחים אינם מחליקים ושהינם מוצמדים לרצפה. לנוע בבית תמיד בנעלי בית בעלות סוליות שאינן מחליקות. להקפיד על כיסאות יציבים שלא נוטים להתהפך. מומלץ לשבת על כיסאות ועל ספות בעלי מושב גבוה ונוקשה שקל לקום מהם.
עוד על אוסטיאופורוזיס:
חדש: מכשיר לאימון מערכת היציבה
עשרה מזונות שמסייעים לחיזוק העצם
טיפול אלטרנטיבי בבעיות אורתופדיות
10 עובדות חשובות על אוסטיאופורוזיס
מניעת אוסטיאופורוזיס: עצם העניין
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום אוסטאופורוזיס
פורום תזונה קלינית
פורום כושר גופני
תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה
דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים
ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון
האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...
בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע
החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות