חזרה לבריאות טובה

פגיעה בזיכרון? כבר בגיל 50

היכולות הקוגניטיביות שלנו נפגעות מוקדם משחשבנו. החדשות הטובות: יש מה לעשות. טיפים ועצות ביריד לכבוד חודש האזרח הוותיק
עדי כץ 11/10/15
פגיעה בזיכרון? כבר בגיל 50
ככל שהאינטליגנציה גבוהה יותר, המוח מצליח לייצר יותר מעקפים ולגשר על הדמנציה. צילום: Shutterstock

   

אחת התופעות הקשות והנפוצות שמתלוות להתבגרות היא הירידה ביכולות הקוגניטיביות. בניגוד לתפיסות הרווחות, הפגיעה ביכולות הקוגניטיביות מתחילה כבר בגיל 50. "הירידה הקוגניטיבית היא חלק מהזדקנות טבעית של מערכת העצבים המרכזית", אומר הפסיכוגריאטר ד”ר רון בן יצחק, המנהל הרפואי של מרכז "בשיבה בריאה". "החל מסביבות גיל 50 יורדת מסת המוח שלנו ויכולת הקישוריות בין התאים. זה מביא לאיטיות בתגובות, לירידה בקשב והריכוז. אנחנו פחות יכולים לעסוק בכמה פעולות בו זמנית, יש לנו קושי בזיכרון השליפה, בזיכרון העבודה".    

 

לדבריו ד"ר בן יצחק, לכולנו יש את המבנה הביולוגי ואת נתוני הבסיס שלנו, ואלו משפיעים על התהליך. "ככל שהאינטליגנציה גבוהה יותר, ההשכלה רחבה יותר והמקצוע שעסקת בו מאתגר יותר שכלית, יש למוח עתודות ויכולת לבנות מעקפים בין התאים, במקום הקשרים שנהרסו", אומר ד"ר בן יצחק. "גם הביטוי של הירידה הקוגניטיבית שונה מאדם לאדם, בהתאם לאישיות. במקרים שזה מגיע להליך של דמנציה, יש מי שיפתח דיכאון, יש מי שזה יתבטא בפעילות חסרת מעצורים, בהפרעה בשיקול הדעת, באובססיות שונות, באגרסיביות והתקפי זעם. האדם עצמו לא תמיד מודע לשינויים האלה ויש חשיבות לתשומת הלב ולהגעה לאבחון ביוזמת המשפחה".    

 

כיצד ניתן לעכב את התהליך? הרצאות בנושא ניתן יהיה לשמוע ביריד לבריאות טובה ואיכות חיים בגיל השלישי, שיתקיים בתל אביב לרגל חודש האזרח הוותיק. היריד, שמתקיים ביוזמת "דיזנגוף סנטר" ומרכז "בשיבה בריאה" יעסוק בסוגיות ההזדקנות מזוויות שונות. ביריד יתקיימו בין השאר פעילויות לשמירה על הבריאות והיכולות בגיל המבוגר כמו תרגול פלדנקרייז, יוגה כיסאות וטאי צ'י, לצד טיפול באמצעות בעלי חיים, משחקי חשיבה ותרפיה בגינון. בנוסף, יהיו הרצאות על התאמת המחשב לגיל המבוגר, פעילות גופנית, ניהול הבריאות בגיל המבוגר ועוד.    

 

פחות אתגרים אינטלקטואלים בגיל מבוגר

 

   

ככל שנהיה יותר עסוקים ופעילים, כך נשמור על מסת המוח. ד"ר בן יצחק ומטופלת. צילום: מאיה אלרון, מרכז בשיבה בריאה  

 

 

אחד החששות המוצדקים לקראת היציאה ממעגל העבודה היא ההימנעות מפעילות פנאי והתרחקות מאתגרים אינטלקטואלים. תהליך ההזדקנות הטבעי, שאינו מוגדר כדמנציה, תלוי גם באורח חיים והתנהגות. "כלל האצבע אומר, שככל שאתה משתמש יותר, אתה מאבד פחות", אומר ד"ר בן יצחק. "ככל שתהיה עסוק ופעיל, תשמור על מסת המוח ולהיות פעיל פירושו חשיבתית, חברתית ומוטורית".

 

 

יש פעילויות מסוימות שהן יעילות יותר לשימור המוח?

 

 

 

 

"הוכיחו שגם פעילות שגרתית במחשב כמו משחק ב'סוליטר', אם מבצעים אותה כל יום, היא סוג של פעילות חשיבה. לימוד שפה זרה הוכח כמועיל, לימוד של משחקים חדשים עם כללים שצריך להפנים, פעילויות חברתיות שדורשות כישורים בין אישיים ופעילויות מוטוריות".

  

 

מה עם קריאה?

 

 

 

 

"קריאת ספר זה בסדר, אבל כאן אתה עם עצמך ואתה לא תמיד זוכר מה קראת. קריאה היא פעילות שקשה לכמת אותה בהקשר של הפעלת המוח. היא מועילה, בהנחה שהיא מודרכת ושיש אפשרות לעבד את המידע על ידי דיון עם קוראים אחרים למשל. אני בהחלט מציע לאנשים להמשיך לקרוא, אבל גם לדבר על זה".

 

 

האם פעילות מוטורית יכולה לשפר את מצב המוח?

 

 

"יש היזון חוזר בין הפעילות המוטורית לפעילות החשיבתית, כי אותם אזורים במוח אחראים על שתיהן. אנחנו למעשה הולכים על יכולות החשיבה שלנו. בהליכה, אנחנו משתמשים באנרגיה של השרירים רק בשיעור של 11 אחוז, כל השאר זה יכולות חשיבה.

 

"הליכה, שפעם ראו בה פעילות אוטומטית, היא פעילות מאוד מורכבת שדורשת משאבי מוח כמו התמצאות במרחב, יכולות ניהול, קשב וריכוז. היכולות המוחיות האלה משפיעות על תבנית ההליכה ומכאן הקשר בין דמנציה לשינוי בתבנית ההליכה. אנשים דמנטיים, מקפחים גם את כושר הניידות. ככל שאתה מאמן יותר את ההליכה שלך, אתה משפיע על כושר החשיבה וההיפך".

 

 

לטפל באזור במוח שנפגע

 

הליכה היא פעילות מאוד מורכבת שדורשת משאבי מוח. צילום: shutterstock

 

כשמדובר על שימור יכולות, חשוב, לדברי ד”ר בן יצחק, לאבחן מהו תחום החשיבה שנפגע אצלנו. "בחשיבה אנחנו מבחינים בכמה תחומים. בזיכרון מילולי, זיכרון צילומי, ב'תפקוד ניהולי' שפירושו יכולת תכנון וארגון, קשב וריכוז ויכולת פתרון בעיות, בהתמצאות במרחב, בזריזות מוטורית כמו קשר עין-יד ובתחום השפתי, כלומר היכולת שלנו לשלוף מילים.

 

 

"כל אחד מאלה או כמה מהם יכולים להיפגע עם הגיל וחשוב לעבוד ספציפית על מה שנפגע. מכיוון שהאדם בעצמו לא יעשה דבר שקשה לו, חשוב לאבחן את המצב ולהתחיל לעבוד בקבוצה או עם מדריך. יש אמנם תוכנות מחשב לאימון קוגניטיבי, אבל הן לא הוכיחו את עצמן, כי אנשים לא התמידו. ברגע שיש מדריך שעובר אתך את המכשולים, אתה מתמיד".

 

 

 

עד כמה באמת אפשר לעכב את הירידה הקוגניטיבית?

 

 

 

 

"אם מדובר בדמנציה, השאלה איזה סוג ומהו קצב ההתקדמות. עם אימון קוגניטיבי בשילוב תרופות, אפשר למתן את עקומת ההידרדרות. כך גם כמובן בירידה קוגניטיבית קלה, או בתהליך דמנטיבי מוקדם". 

 

 

 

 

 

 

 

היריד לגיל השלישי יתקיים ב-13-14 באוקטובר בשעות 8:30-18:00 בדיזנגוף סנטר, מתחם "בשיבה בריאה" בניין A קומה 3. לפרטים נוספים והרשמה לחצו כאן.

 

 

 בזכות סרטן השד יצאתי לחיים חדשים

חתונה מרגשת בצל האלצהיימר

משחק זיכרון: לשפר את תפקודי המוח
משחקים בטלפון החכם שישפרו את היכולות שלכם

 לחיות עד 150 שנה? זה אפשרי

7 טיפים שיעזרו לכם לשפר את הזיכרון

 

 


 

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

פרקינסון: מה עושים כשהכדורים כבר לא עוזרים?


פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח בה הולכים ונפגעים הדרגתית תאים, בעיקר באזור בגזע המוח שאחראי על ייצור...

לקריאת הכתבה
המחלה הקטלנית שאין לה תסמינים

בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן

כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...

לקריאת הכתבה
איך שעון החורף משפיע על הגוף שלנו?

הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה