מוטקה > בלוגים > הבלוג של אוראץ > על חשיבות הגנאלוגיה - חקר שורשי המשפחה

על חשיבות הגנאלוגיה - חקר שורשי המשפחה

בשנים האחרונות אני מקדיש זמן ואנרגיה לחקר שורשי המשפחה. זה התחיל כתחביב והפך לשליחות ועיסוק. יעד מרכזי - איתור ואיחוד משפחות שדרכיהן התפצלו במהלך השואה ולאחריה לצד שימור היסטוריה המשפחתית-יהודית באמצעות כלים גנאלוגים. במסגרת פעילותי ההתנדבותית אני מעניק הכוונה מקצועית לחשיפת שורשי המשפחה ופועל למען התיעוד לדורות הבאים וקידום הנגישות למידע שנשמר. לשם כך נוצר בלוג זה.
על חשיבות הגנאלוגיה - חקר שורשי המשפחה

שלום,

לבלוג הזה יש מטרה מאד ממוקדת: לעודד ולסייע בחיפוש קרובים אבודים.
את דווקא עכשיו - פרויקט יהודי עולמי לעידוד ואיתור בני משפחה וקרובים - יזמתי בעקבות עיסוקי בגנאלוגיה (חקר שורשי משפחה) ומעורבותי בעמותה הישראלית לחקר שורשי המשפחה ובגופים אחרים. מראשיתו שם לו הפרויקט כיעד מרכזי לעודד ולתמרץ כל חיפוש או ניסיון לאתר קרובים, שגורלם לא ידוע או הקשר איתם ניתק מאז השואה ובכלל. מטרת הבלוג היא להביא לפעילות אקטיבית של כל הגופים המעורבים בכך מתוך הבנה שאלו שנים קריטיות לחיפושים שכאלו.

מה מתוכנן?

הקמפיין של דווקא עכשיו - פרויקט יהודי עולמי לעידוד ואיתור בני משפחה וקרובים פועל בכמה מישורים לקידום המטרות הנ"ל.

כלי ראשוני ומרכזי הוא סרט דוקומנטרי שאני מצלם (צפו בטיזר קצר) המתבסס בין היתר על האיחוד המרגש של משפחת האוסשפיגל ומציאת אח ואחות מישראל וארה"ב, שלא ידעו האחד על האחר, אחרי 71 שנה. הסרט דן וחוקר אספקטים רבים של חקר שורשים, הנצחה, תיעוד משפחתי ועוד. סרט זה מיועד לשידור בארץ ובחו"ל, בגופים משדרים, פסטיבלים ומסגרות שונות.

בנוסף אני שוקד על פיתוח פורמט טלוויזיוני אינטרנטי (דוקו-דיטקטיב בלשי שמפצח תעלומות) העוסק בנושא, מעודד לפעול ואף נותן כלים ותקווה, ומביא את חקר המשפחה לכיוון חדש ומאתגר. פרטים בקרוב.

כבר בשלב זה מהווים ערוץ גנאלוגיה TV יחד עם לוח מודעות חיפוש קרובים של העמותה הישראלית לחקר שורשי משפחה כלי נוסף במסגרת קמפיין זה.

תוכנית הרדיו האינטרנטית שלי שורשים עם נשמה מהווה כלי יעיל נוסף לקידום הנושא ומתן שירות מהיר ויעיל למאזינים.

מעבר לקמפיין, הפרויקט בשיתוך העמותה הישראלית לחקר שורשי משפחה, שוקדים על יצירת פלטפורמה חדשנית ויעילה, שתהווה נקודת מפגש בכל הקשור לאיתור קרובים ושימוש בכלים גנאלוגיים. היא תציע סיוע, מידע והכוונה, תסנכרן בין כל מאגרי המידע, האתרים, הארגונים, הקרנות והגופים הנוספים, בארץ ובעולם, העוסקים בתחום שרובם אינם מוכרים או נגישים לציבור רחב. (המלצתי: התחל בחיפוש כבר עכשיו. המאגר של מוזיאון השואה בוושינגטון ומאגר השמות והאוספים של יד ושם בירושלים מציעים מסד נתונים רחב על קרבנות השואה ורדיפות הנאצים ועל ניצולים רבים).

רקע לפרויקט:

המקרה הייחודי של משפחת האוסשפיגל, שהסתיים באיחוד מחודש בין אח ואחות שנפרדו לפני 71 והיו משוכנעים לאורך כל השנים, כי הם שרדו לבד מכל משפחתם הענפה בלודז', הוא דוגמא נפלאה לתקווה שקיימת גם אחרי זה כה רב. רחל ורד-גרינשפן (לבית האוסשפיגל) מתל אביב, שפנתה אלי במטרה למצוא מעט על עברה המשפחתי, לא ידעה כלל על הדוד האבוד. אימא שלה, אסתר, לא רצתה לספר לבתה על השואה, על המשפחה שנכחדה ורחל מעולם לא שמעה על וולף, אחיה הצעיר של אסתר שהיגר לארה"ב. מאמציה הרבים, כולל ביקורים ב"יד ושם" ובארכיב של לודז', לא נשאו פרי. רק מחקר גנאלוגי הביא לסיום המפתיע.

בדומה לרחל יש רבים אחרים. "אין לי שורשים ואני נורא מקנאה באנשים שיש להם חמולה גדולה" חשפה דליה קורנבליט (אימו של הזמר עברי לידר) בכתבה שפורסמה ביום השואה האחרון ("ידיעות אחרונות", 2.5.2011) "היום העבר מאד מעסיק אותי "אבל כבר אין את מי לשאול", היא הוסיפה בצער. את התובנה הזו שמעתי גם מרחל וכמעט מכל מי שפנה אלי לעזרה באיתור שורשיהם ועברם המשפחתי. רבים מקרב יוצאי ברית המועצות שעלו לארץ מתעניינים כעת בעברם ורבים איבדו ונפרדו ממשפחתם במהלך השואה ולאחריה גם מקרב בני עדות המזרח,

דווקא עכשיו - פרויקט יהודי עולמי לעידוד ואיתור בני משפחה וקרובים פועל מתוך והבנה, כי אנחנו נמצאים בזמן שאול וכי זו משימה שצריכה להיעשות עכשיו. ניצולי שואה הולכים ומתמעטים ואין בכך הגזמה לקבוע, כי מוטלת עלינו אחריות לשמר את משואת הזיכרון. בין היתר באמצעות עידוד וסיוע בחיפוש וחקירת עברם המשפחתי ובניסיון לאחד משפחות, למרות שמדובר לא פעם בתהליך ארוך, קשה ואף מפחיד.

איך ממשיכים?

הפרויקט רותם בשלב זה את כל הגופים הרלוונטיים למשימה ובראשם, העמותה הישראלית לחקר שורשי משפחה המציעה לצד מאגרי המידע הייחודים שלה גם ידע וניסיון עצום של חברי העמותה. גורמים רלוונטיים נוספים, כמו המדור לחיפוש קרובים של מגן דוד אדום ישלימו את התמונה.

אני משוכנע כי כל אלו יציעו מימד חדש למשימה החשובה. ומבחינתי האישית, השילוב בין שני עולמות התוכן בהם אני עוסק - גנאלוגיה ותקשורת במגוון תפקידים של כתב, עורך, מגיש ומפיק בטלוויזיה ובעיתונות - ביחד עם סקרנות טבעית להיסטוריה של אנשים ומשפחות, יתרמו להצלחת משימה זו.

בהצלחה לכולנו
צח אוריין-אוראץ'

תגובות  4  אהבו 

1583
אני חושב שהיום יש חומר נגיש לאיעתור קרובים באירופה וארה"ב. מתוך מעקב אחר סיפורים באתר תפוז אני למד שישנם מאגרים עצומים שבאמצעותם אותרו קרובי משפחה מדור שלישי ורביעי. מ...
אני חושב שהיום יש חומר נגיש לאיעתור קרובים באירופה וארה"ב. מתוך מעקב אחר סיפורים באתר תפוז אני למד שישנם מאגרים עצומים שבאמצעותם אותרו קרובי משפחה מדור שלישי ורביעי.
מתעוררת שאלה מדוע יש קושי באיתור קרובים שנולדו או חיו כאן בארץ במאות ה-19 וה-20 .
מפקדי מונטפיורי נותנים מענה חלקי וערוכים בצורה גרועה שלעיתים מטעה ואינו מובן.
ניסיתי להתחקות אחר שורשי משפחה של סבא רבא שמוזכר בספרי ההיטוריה. משפחה שלמה של הורים וארבע בנות וסב וסבתא שגרו ביפו במחצית הראשונה של המאה ה19 ואין להם זכר במפקדי מונטפיורי. כנ"ל לגבי סבא רבא שהיה רב וחי בצפת ונהרג ברעש שפקד את צפת או בחולרה שחיסלה רבים מתושבי צפת. אין איזכורים ואין פרטים. ואני מכיר עוד קרובים שלא מצליחים למצוא את קרוביהם שחיו ונפטרו כאן במאות הקודמות.
האם יש לך רעיון?
והחומרים הנגישים בא"י שונים מאלו שהזכרת בארה"ב ואירופה. בכל מקרה, אני מופתע לא פעם מחומרים שקיימים ולא ידועים. מציע לך בשלב ראשוני לעבור על המאגרים המוצעים באתר העמותה הישראלית לחקר שורשי מש...
והחומרים הנגישים בא"י שונים מאלו שהזכרת בארה"ב ואירופה. בכל מקרה, אני מופתע לא פעם מחומרים שקיימים ולא ידועים. מציע לך בשלב ראשוני לעבור על המאגרים המוצעים באתר העמותה הישראלית לחקר שורשי משפחה IGS וגם של איגרא IGRA . הם בהחלט עשויים לסייע לך בכך. בהצלחה. צח
שלום רב לך ,ראשית תבורך על מעשייך המקודשים.
כל משפחתו של אבי ז"ל ניספו בשואה,כך בכל אופן ידענו ,אנחנו ,היש סיכוי שלא כך הדבר???
אבי יווני מסלוניקי.
17/01/21
שלום
רציתי לדעת איך אפשר לקבל מידע על נישואיה הראשונים של אמי בוורשה. בעזרת מיכל ועקנין מצאתי את אחות אמי ובני דודים
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
פוסטים אחרונים

מפגש חודש נובמבר "ארכיונים ומסמכים"
לקריאת הפוסט
חדש: נפתחה תערוכת הקבע של המוזיאון לתולדות יהודי פולין
לקריאת הפוסט
מיכל וקנין, מנהלת קהילת "חיפוש קרובים" ב
לקריאת הפוסט

מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה