תסמונת "הקן המתרוקן"

הכניסה לשלב חדש בחיים, שלב "הקן המתרוקן" הינו שלב בו מוצאים את עצמם בני הזוג בפעם הראשונה מזה שנים רבות לבד. זהו שלב חשוב שמתקבל ברגשות מעורבים, ובלא מעט חששות ותהיות לגבי ההמשך. מחד מסמן שלב זה את המעבר לשלב מתקדם יותר בחיים, ההורים יכולים לנוח אחרי השנים הארוכות של ההתעסקות התמידית בגידול הילדים, אך מנוחה זו מלווה בתחושת אובדן לא פשוטה. הבית שקט יותר, מצריך התחברות מחדש לעצמי, מציאת תחומי עניין ועיסוק כאשר "האני האישי" עובר להיות במרכז, המצב החדש מצריך מבני הזוג ללמוד את הנסיבות החדשות ולדבר יותר אחד עם השני בכדי למלא את החלל. ישנם זוגות עבורם מדובר במצב אידאלי, אלא שאצל אחרים המצב מרתיע וגורם לבלבול רב יחד עם הניסיון להתרגלות למציאות החדשה.
תסמונת "הקן המתרוקן" מפחידה מעמידה זוגות רבים במבחן קשה שבו מוצאים את עצמם יחד מלווים בתחושת שוררת תחושת זרות. השיחות שנסובו סביב הילדים, לא אפשרו להם לפתח תקשורת זוגית. עבור זוגות שכאלו, עזיבת הילדים את הבית היא משבר שמאיים על עצם המשך קיום הזוגיות. הם נאלצים להתחיל ולבנות מערכת יחסים בגיל מאוחר, ללמוד לחזר האחד אחר השני כפי שעשו בגיל 18 ולגלות תחומי עניין משותפים.
כחלק מהתמודדות חשוב להכיר בעצמאות החדשה של הילדים כהכרחית להתפתחותם, לזכור כי גם כשהילדים עוזבים את הבית, הם עדיין זקוקים להורים, לעצה טובה, לאהבה וקבלה ולפעמים גם לסיוע חומרי או כלכלי .ובנוסף, חשוב לזכור שאת תחושת הבדידות ניתן להפיג באמצעות חידוש קשרים חברתיים, השקעה בעבודה, בלימודים, בטיפולים, בתחביבים, בנסיעות לחו"ל או התנדבות בקהילה ועוד.
הפתרון להתמודדות הקלה ביותר עם תסמונת "הקן המתרוקן" הוא התכוננות מראש לפריחתם של הילדים מהקן, ולא הגעה אליו מתוך תחושת הפתעה וחוסר אונים. חשוב לשוחח על כך מראש ולתכנן עצמאית או בעזרת מטפל התנהגותי קוגניטיבי שיוכל לתת את הכלים וההכוונה הנדרשת לצורך צמיחה ומעבר מושכל של שלב זה.
לייעוץ והכוונה נוספת ניתן לפנות למכון פסגות 03-5288171 / www.psagot.com