האם אנו בתחילתו של מיתון

ראיתי כמה כותרות בפייסבוק על "אנחנו נעשה" ו"אנחנו נוזיל את מחיר המחיה" ואחריהן כותרות של מפלגות הימין " כשתלחץ על השלטר תדע שהחשמל עולה לך 10% פחות" (לפיד) ו" הורדנו את מחיר הגבינה ב 30% "(בנט לגבינה הצהובה) וגם לליכוד יש נגיעה בהורדת מחירים(כך מפרסמים) . והשאלה שחייבת להישאל . האם זו הוזלה שנגרמה בעיקבות פעולת הממשלה ? או אולי היא תולדה של חוסר כוח קניה של הציבור הרחב? . הנתונים מצביעים שיתכן ואנו בתחילתו של תהליך מיתון. "קונים פחות." את זה שמענו מפי מנהלי רשתות השיווק וראינו גם סגירה של 6 סניפים של אחת הרשתות. מסתבר שכך פועלת הכלכלה הפשוטה של הצע וביקוש . כשהביקוש קטן המחירים יורדים. ולפי הנתונים שמפורסמים, הקונים חושבים פעמיים לפני שמכניסים ידיהם לכיס.
אתמול צעדתי לי להנאתי ברחוב המרכזי של הרצליה. שלחתי מבט סקרני אל חנות הירקות במרכז העיר. תמיד היו שם קונים . הפעם הייתה החנות ריקה. המשכתי והצצתי אל חנות הדגים הגדולה. המוכר עמד משועמם. . ואז ניזכרתי במה שקראתי בחדשות כי לאנשים ניגמר מהר מאוד הכסף. היה זה 23 לחודש ולאנשים נגמר הכסף והם לא יכולים לגמור את החודש. . ברגע זה מצלצל הפלפון והבן על הקו. "אבא", הוא אומר . "אני בשופר סל בירושלים והמחירים באדמה . האם לקנות?" קשה היה להאמין למחירים שנקב. עוף שלם ב-5 ש"ח . ק"ג שניצלים ב- 9.90 ש"ח לק"ג. כרעיים עוף ב- 9.80 לק"ג. . עגבניות ב 1 ש"ח לקג בצל 1 ש"ח לק"ג . קניה ללא תנאים וללא הגבלה. הבן קנה שניים מכל מוצר . ההתנפלות לא הייתה גדולה אבל העוף התרוקן תוך שעה.
אז מי שרוצה לדעת לאן צועדת הכלכלה שילך לשוק שם ירגיש את כוחות השוק כך ידע לאן פניה של הכלכלה. אז האם אנו בדרך למיתון ?או יותר נכון לומר שהמיתון כבר כאן עם רגל אחת.
לניצן
יש הבדל עצום בין הרצוי ובין המצוי. אפשר לחלום ולדבר רבות על שוויון חברתי אולם זה מגוחך. מי שמאמין שהיה או יהיה שוויון חברתי או שאינו מבין או שאינו יודע כיצד פועלת חברה. ...
לניצן
יש הבדל עצום בין הרצוי ובין המצוי. אפשר לחלום ולדבר רבות על שוויון חברתי אולם זה מגוחך. מי שמאמין שהיה או יהיה שוויון חברתי או שאינו מבין או שאינו יודע כיצד פועלת חברה. גם בקומןניזים לא היה שוויון חברתי היו השכנות הגבוהות שחיו כמו מלכים והשכבות הנמוכות שרעבו עד שהתפרצה המהפכה שהורידה את הקומוניזים מהמפה. אפילו קובה ששמרה אמונים לתורה שהשאירה את החברה הקובנית עשרות שנים מאחור, אפילו היא הגיעה למסקנה שיש לפפתוח את השערים כי היא נישארה עניה . אז יפה לדבר על חברה שוויונית.יכולים לדבר ולחלום על כך כל יפי הנפש . היא אינה ניתנת לישום בחברה המודרנית שהתחרות בה גורמת לצעידה קדימה. אז כן מבחינה חברתית זה נישמע יפה אולם כסף לא צומח על העצים וכלכלנים יאמרו לך שלא ניתן ליצור חברה שוויונית. רק ניתוח כלכלי יוכל להסביר זאת. . להזכיר כי רוב השכירים במשק משתכרים שכר מינימום ולא משלמים מס הכנסה. המס מגיע ברובו משכבות הביניים שלפיד הגדיר כמי שמשתכרים כמו גב' כהן מחדרה 20000 ש"ח. וכן מגיע המס מחברות ומהעשירונים העליונים. . זה התקציב שממנו נבנאת החברה הישראלית וממנו מתוקצבים המשרדים שנותנים לנו את השרותים השונים של בריאות, רפואה,חינוך , וכ'ו. אז אפשר לומר שעשירים שאנו רוצים חברה שוויות ולכן ניקח מהם 80% מס במקום 50 . כולם יתחילו לסגור את העסקים ויעבירו למדינות שישמחו על השקעות שינווטו אליהם. ההון השחור יגדל. רבים יאמרו לעצמם שכדאי לרמות את מס הכנסה ולהשחיר את הכסף שלבן הוא שווה 20% ושחור הוא שווה 100 % . זה רק על קצה המזלג. העולם הקפיטליסטי צועד קדימה מאחר והקפיטל עובד ועסוק לעשות כסף שמשמן את גלגלי הכלכלה של המדינה. זה תפקידו של ההון להתגלגל ולעשות עסקים בכל מקום שמאפשר לו לצמוח. אלא שהדביקו לכך שם רע למושג הזה שנקרא קפיטל. . אז מדוע כל מדינה שמחה שהקפיטליסטים יבואו אליה ויקבלו גם הטבות מפליגות שבהם הם משלמים אחוז קטן של מס. כי הקפיטליסט שבונא מפעלים מעסיק עובדים רבים (כמה זה חשוב שלא יהיו מחוסרי עבודה) המפעל שמוקם מיצא ומכניס דולרים למדינה המפעל גם קניין וקונה מוצרים מהעסקים בסביבה. . ההסבר בקצרה אולם הוא רחב יותר. אז בכלכלה הקפטליסטי אינו מושג רע כמו שאנו נוהגים להתיחס אליו. זה על קצה המזלג