חגיגה של מוזיקה עכשווית ושירי אהבה אתניים עם אתי בן-זקן בהופעת פרידה מרגשת בהיכל התרבות בתל אביב..

צילום: גאלה ארדיטי
בקונצרט זה - השני מתוך שמונה שהתקיים העונה באולם צוקר בהפקת מרכז פליציה בלומנטל למוזיקה – הפגינה אתי בן זקן את הוירטואוזיות הקולית שלה בשירי אהבה עממיים ממגוון תרבויות ובמגוון שפות באמצעות יצירות מאת המלחינים איתן שטיינברג ויוסף ברדנשווילי, שחוברו במיוחד עבורה. אנסמבל מודאליוס - אנסמבל רב-סגנוני ורב-תרבותי – המונה שבעה חברים קבועים, הופיע לקונצרט זה בהרכב מורחב במיוחד. (בכל קונצרט מצטרפים נגנים ואמנים אורחים).
גם בקונצרט זה כמו בקונצרטים אחרים עם אנסמבל מודאליוס, ניהלה אתי בן-זקן תקשורת חופשית עם הקהל, נתנה הסברים על היצירות, הקריאה טקסטים מתוך ספרה האחרון "תיבת הקולות" (בהוצאת הקיבוץ המאוחד), תוך הפגנת מנעד קולי עשיר וכישרון משחק יוצא מין הכלל, שהוסיף נופך מיוחד לאווירה ששררה באולם. כשהיא שרה שיר-עם בלאדינו "היי שלום יקירה" לדוגמה או שיר-עם רוסי, "עץ הליבנה ניצב בשדה", בלווי תנועות ידיה, גם בלי להכיר את השפה, חשתי צמרמורת. שיר-חתונה עממי ערבי ("הושט ידך לחנא, יא חתן") בביצוע עכשווי של בן-זקן, הקפיץ אותי ואת היושבים בקרבתי, כאילו השתתפנו בחתונה של בני דודנו הקרובים...
עבור אתי בן-זקן קונצרט זה מהווה חגיגת-פרישה מהופעותיה כסולנית באירועים קונצרטיים. אולם, היא תמשיך בפעילותה הרב-תחומית כיוצרת, ותמשיך להוביל את אנסמבל מודאליוס ביחד עם המנצח והמלחין, איתן שטיינברג, בן-זוגה לחיים – שיחד אתו הקימה לפני שש שנים את האנסמבל, הנותן ביטוי לעושר התרבותי, המאפיין את הופעותיה של בן-זקן.
קשה מאוד להגדיר את יצירתה רחבת היריעה של בן-זקן. היא מעדיפה שיכנו אותה "אמנית-קול", אולם היא הרבה יותר. היא זמרת ומלחינה, במאית ושחקנית, אמנית-קול וסופרת, חוקרת, מורה, נגנית, אמנית פלסטית ועוד.
קולה עמוק ושופע רגש, מי ששמע אותה -אם במוזיקת בארוק, באוונגרד אירופאי ובמוזיקה עכשווית של מלחינים ומלחינות ישראלים, ביצירות מאת איתן שטיינברג או ברפרטואר השירים האתני שספגה בבית ילדותה, הכולל שירי-עם בלאדינו, בטורקית, בערבית, בארמנית, בספרדית ועברית – ימשיך לעקוב אחר הופעותיה אחת לחודש-חודשיים באמצעותם יתרגש, ידלה מ'ספריית הזכרונות' שלו אירועים מימים עברו במגוון שפות.
בפרויקטים שלה, שילוב עוצר נשימה במקוריותו עם אמנים אחרים: נגנים קלאסיים ועממיים, רקדנים מערביים וחוץ-מערביים, סופרים, נקשנים; ברב-לשוניות, במוזיקה מתרבויות רחוקות ועתיקות.
מרכז פליציה בלומנטל – ארגון גג למוזיקאים עצמאיים
הפקת קונצרט זה והבאים אחריו היא חלק מפעילות עמותת פליציה בלומנטל למוזיקה שנרתמה לשמש בית לארגון הגג למוזיקאים עצמאיים. הארגון הוא תולדה של פרויקט שהוקם בשנת 2009 לטובת מוזיקאים עצמאיים שזכאים לתמיכה ממשרד התרבות בתחומים של מוזיקה קלאסית, עתיקה, חדישה, מוזיקת עולם וג'אז.
אתי בן זקן
כזמרת, אתי בן-זקן מופיעה כסולנית על מיטב במות הקונצרטים בישראל ובחו"ל. עד כה הקליטה 7 אלבומים כסולנית והשתתפה באלבומים רבים נוספים כסולנית-אורחת. שירתה הוקלטה ושודרה בתחנות טלוויזיה ורדיו בישראל, אירופה וארה"ב, ובסרטי-תעודה ישראליים. היא הופיעה עם מיטב התזמורות והאנסמבלים בישראל. הופעותיה כסולנית בחו"ל כוללות קונצרטים במדינות רבות באירופה ובארה"ב.
שיתוף הפעולה שלה עם בן-זוגה לחיים ולעשייה המוסיקלית – המלחין איתן שטיינברג – הוא מרכזי לפעילותה. כזמרת. היא ביצעה מעל שלושים יצירות שהלחין לקולה. כיוצרת-שותפה, יצרה איתו יצירות תיאטרון-מוסיקה, מיצבים בינתחומיים ופרויקטים של שירי-עם.
מקור השראה מרכזי לפעילותה הוא חקר הפולקלור. בן-זקן מנחה סדנאות לסטודנטים יהודים וערבים על פולקלור כגשר בין-תרבותי, ויחד עם איתן שטיינברג יוזמת פרויקטים בתחום שירי-העם וסיפורי העם של קהילות אתניות בישראל.
תוכנית הקונצרט האחרון "חגיגה של מוזיקה עכשווית ומוזיקה אתנית", שהתקיים באולם צוקר, היכל התרבות תל אביב בניצוחו של איתן שטיינברג, האזנו ליצירות מאת המלחינים איתן שטיינברג, יוסף ברדנשווילי, ג'ון קייג' וז'ורז' אפרגיס ושפע של שירי אהבה עממיים ממגוון תרבויות ובמגוון שפות.
בקונצרט זה, לצד אתי בן-זקן ואיתן שטיינברג השתתפו גם נגן החליליות שריג סלע, הכנרת יסקו היראטה, הצ'לנית אורית מסר-יעקבי, הקונטרבסיסט ערן בורוביץ', נגן הגיטרה עודד שוב, נגן כלי ההקשה אמנון יואל, והפסנתרנית עופרה יצחקי. אתי בן-זקן אירחה בקונצרט זה גם את אמנית-הקול ענת פיק, יוצרת בתחום סאונד, שפה ומיצג, אשר פיתחה שפת שירה פונטית המורכבת מעירוב שפות מערביות ומזרחיות. ביצועיה החדשניים לשירה אוונגרדיסטית הקנו לה שם בינלאומי.
בקיצור: קונצרט מומלץ ביותר. המשיכו לעקוב..






