כסף זה דבר יקר, אז למה מבזבזים אותו?

לפני חודשים ספורים נפלה עלינו מגיפת הקורונה. אחר כך אמרו לנו שהגל הראשון שכך ו"תחזרו לעשות חיים". טוב, אז זה היה כישלון ויש לנו כיום קרוב למיליון מובטלים והרבה מאד הבטחות לעזרה ממשלתית.
אינני מתכוון לכתוב על ההבטחות, אלא הוצאתי משולי ארון הספרים את הספר "עצה שווה כסף", שכתבה העתונאית עדה כהן והוציאה לאור לפני שלושים ושש שנים.
רק חטיאר כמונו יכול להוציא ספר ישן נושן עם עצות חכמות. דווקא בימים אלה, כאשר חיסכון כספי הוא עצה יוצאת מן הכלל. נכון, לבקש מהממשלה זה יותר קל, אבל לעשיה ממשית, יש יותר תוצאות.
בספרה של עדה כהן יש עשרות רבות של עצות, כאילו המציא את המשפט "כסף זה דבר יקר. חבל שמבזבזים אותו".
בעמוד ההקדמה כתבה עדה כהן: "כאשר הכסף שוב לא מצוי בשפע בכיסנו, כפי שהורגלנו בעבר, הדבר משפיע על חייהו בכל השטחים... התשובה לשאלה זו היא - חיסכון". ומכאן, הספר מלא בעצות איך אפשר להוציא פחות כסף.
ליקטתי מעט מן העצות וחוששני שאת הספר המקורי כבר לא ניתן להשיג.
עדה כהן כתבה מדורי נשים במעריב ורוב העצות ניתנו לנשים. כך, בעמוד 11 היא מציעה "במקום זרי פרחים גדולים או סדירות פרחים מפוארות מציבים בפינות שונות של החדר כמה ענפים ועלים וסדירה אחת קטנה ומרכזית על שולחן האוכל". ובמקום אחר "נמאס לכם לשלם מאות ואלפי שקלים עבור וויסקי, ברנדי, וודקה, ג'ין וכו', למה לא לארח עם כוספות פונטש חם או קר על בסיס של יין לא יקר"...
בעמוד 16 מקדישה עדה כהן מקום למסיבה בבית, שאפשר וכדאי לקיים בבית ולא באולם שמחות. ואפשר להסתדר גם בלי שירות קייטרינג. המקום בבית יספיק אם נוציא חלק מהרהיטים ונרכז אותם בחדר אחד.
פרק מיוחד מוקדש לחיסכון באנרגיה. לא צריך להיות מובטל או בחל"ת כדי לבזבז פחות. כך, למשל, "רוב האנרגיה, שצורכת מכונת הכביסה, דרושה לחימום המים. כדאי, איפה, לכבס בטמפרטורה נמוכה יותר ולהשתמש בחומרי כניסה הטובים גם למקים קרים. אבל תמיד לבדוק אם אבקת הכביסה מתאימה מתאימה גם למכונה שבבית.
גם ייבוש הכביסה בשמש זול הרבה יותר מאשר ייבוש במכונת ייבוש. אגב, הח"מ מייבש את הכביסה בשמש הקיץ כי העוזרת לא הגיעה בעיצומם של ימי הקורונה בגלל האוטובוסים. נראה לי שזה כדאי.
במקום אחר (בעמ' 73) כותבת עדה כהן "על תשכחו לכבות את החשמל כאשר אתם יוצאים מחדר. זו לא בדיחה (זה כורח המציאות לגבי מי שאיננו עובד חברת החשמל...)"
מעט העצות שהעתקתי מן הספר לא נועדו למי שנשמט ממנו כל מקור הפרנסה. אבל הרבה עצות נועדו למי שאיננו סופר את הכסף. מי שחושב שהוא "חי על האוברדרפט" ובעצם מפסיד כל חודש, כדאי לו לעשות חושבים מחדש. הוא יכול גם לקרוא את הפוסט "משיכת יתר - הלוואה מקוללת" שפרסמתי ב-10 במארס 2008 ותוקפה לא פג. גם מי שכיום פרנסתו מצוייה, עלול למצוא את עצמו פתאום בלי כסף. המשבר, לדעתי, עוד לפנינו.
קישור: משיכת יתר – הלוואה מקוללת פורסם ב10 במארס 2008
https://yairdk.wordpress.com/2008/09/10/%d7%9e%d7%a9%d7%99%d7%9b%d7%aa-%d7%99%d7%aa%d7%a8-%d7%94%d7%9c%d7%95%d7%95%d7%90%d7%94-%d7%9e%d7%a7%d7%95%d7%9c%d7%9c%d7%aa/
קמצן ובזבזנית
איך זוג נשוי מסתכלים על הקמצנות - בשתי דרכים הפוכות. הוא מסתכל על חסכנות ואת מעשיה הוא מכנה בזבוז.
היא משלמת כי בא לה עכשיו. הוא מבקש לחכות עד שהמוצר יהיה יותר זול. לדוגמא, הוא מעדיף את סרטי "שלייקס" בקולנוע בפרוטות למבוגרים ביום שלישי.
"אני רוצה לחסוך זמן. לכן, אני מתכנן, שבדרכי אוכל לעשות קניות ולא אצא פעמיים לאותו מקום. היא רוצה היום ללכת לסופרמרקט ומחר תלך באותה דרך לסופרפארם. למה? כי מתחשק לה. החישוב או הצורך לעשות חשבון זמן - איננו קיים.
מסקנה: אל תנסה לחנך אותה. כאלה הם החיים.
פייק זה בלוף
הסיסמא של הישראלים: אנחנו לא פראיירים. אותנו לא מרמים. אותנו לא משקרים. ואז... מוליכים אותנו שולל...
אתה צודק, שאנשים צריכים להסיק מסקנות ולחשוב לפני שקונים ולא אחרי. אינני יודע מה צריך לעשות, אבל אני מאמין שאפשר לעשות אחרי שחושבים.
אני עבדתי רק מסיום השירות הצבאי (ומאז עברו שנים רבות מאד) אבל מהורי למדתי שעבודה היא חיינו וזו לא מליצה...