מוטקה > בלוגים > איתנקה > הילד, האב והסב

הילד, האב והסב

הילד, האב והסב

הילד, האב והסב

הם הלכו בחושך הכבד, מהכביש הראשי, אל הקיבוץ, מרחק של 2.5 ק"מ. התנים יללו קרוב אליהם, בינות לפרדסים, והילד קילל בליבו את אביו, ששוב הוא מאלץ אותו ללכת בלילה לאורכו של הכביש האפל. אבא שלו לא היה מודע כלל לפחדיו, ואמר לו שמאז תקופת תנועת הנוער בוינה, הוא יודע כמה זה בריא ללכת ברגל, ולימד אותו שיטות כיצד להרחיב את הצעד במהלך הצעידה.

אבל הילד פחד מהתנים, שהיו נגלים אליהם, באור פנסי המכוניות החולפות, על הכביש. כמובן, שהוא לא יכול היה להגיד לאביו "אבא, אני מפחד", כי אביו גינה לא פעם בפניו את רגש הפחד.

הם עברו את שדרת האקליפטוסים והתקרבו לשורות הראשונות של בתי הקיבוץ הסמוכות לפרדס. האב הצביע על ביתו החשוך של הסבא, שנפטר בשנה האחרונה, ואמר לבנו: "כמה חסר לי האור מהחלון הקטן שהיה נשקף אלי כשהייתי חוזר מהנסיעות שלי. עכשיו, כשהחלון חשוך, אני יודע שאף אחד לא מחכה לי ". הילד הרגיש כי ליבו נכמר על אביו, אבל לא ידע איך להגיב.

הוא נזכר כיצד לפני שנה, רבים מחברי הקיבוץ, ישבו איתם בערב אחרי הלוויה של הסב, על כסאות מסודרות בשורות, על הדשא לפני ביתו של הסב, והאזינו ל"סימפוניה הבלתי גמורה" של שוברט. זאת הייתה בקשתו האחרונה של הסבא הוינאי שלו – שינגנו את הסימפוניה הזו, בערב אחר הלווייתו.

לפתע הילד הבחין כי אביו שישב לידו, בוכה בשקט. הוא לא ראה את אביו בוכה אי- פעם. לפי המושגים שלו מבוגרים לא בוכים, והנה הוא רואה כי אביו מליט את פניו בידיו, מתכופף וגבו רוטט מבכי. הוא לא ידע מה להגיד לאביו, ולכן שתק. גם אחרי הערב הוא לא דיבר עם אף אחד על החווייה המטלטלת שהוא עבר. בקיבוץ לא נהגו לדבר על רגשות.

הם הגיעו לשורת הבתים הראשונה ואביו שלח אותו מיד לביתה של אמו. האם ספקה כפיים כשראתה אותו מתקרב, ואמרה לשכנתה בפניו של הילד: "נו מה את אומרת על האבא המשוגע שלו שסוחב איתו את הילד לטיולים בלילות?"

תגובות  4  אהבו 

604

אהבתי את הסיפור מעורר מחשבה, יש בו עומק.

היי איתן ערב טוב ...

מבינה אני את הפחד ..הליכה לילית לצד תנים מיללים ..יללת התנים אכן...

מפחידה ומאיימת ..חוויתי זאת על בשרי כאשר עליתי לארץ ..דרך עלית הנוער ..לאחר שנה

<...

היי איתן ערב טוב ...



מבינה אני את הפחד ..הליכה לילית לצד תנים מיללים ..יללת התנים אכן...



מפחידה ומאיימת ..חוויתי זאת על בשרי כאשר עליתי לארץ ..דרך עלית הנוער ..לאחר שנה



שובצתי בפנמיה בהרי הכרמל ..ובלילות יללות התנים אכן ,לילותי לא היו לילות  ,וכדי להרדם ,,,



ישנתי לצידה של חברה ..ואני רק בת 9,,



 ..אמת אז גברים לא הזילו דמעה ..אהבתי את הסיפור גם כאבתי ..את כאבו של הילד ..שהלך 2.5 ק"מ כולו דרוך בתוך הפחד..



חג שמח ..


שלום איתן, כפי שהגבתי בפעם הקודמת, האידיאולוגיה באותה תקופה היתה "ייצירת אדם חדש". במסגרת ייצור האדם החדש יש לרמוס עד אפר כל מה ששייך לתכונות שאפיינו את האדם הגלותי הישן. ע"פ חשיבה ז...

שלום איתן, כפי שהגבתי בפעם הקודמת, האידיאולוגיה באותה תקופה היתה "ייצירת אדם חדש". במסגרת ייצור האדם החדש יש לרמוס עד אפר כל מה ששייך לתכונות שאפיינו את האדם הגלותי הישן. ע"פ חשיבה זו, יש "להכשיר" את הילדים החל מהגיל הרך שאגוצנטריות שמאפיינת את הגיל הרך היא פסולה, לכן, לא היו בגדים אישיים, חפצים אישיים או אם שמטפלת בבנה אלא ה כ ל שייך לכולם. הבגדים והסירים עליהם ישבו בחדר השירותים לא היו מסומנים. מטפלות ולא אמהות טיפלו בילדים מיום לידתם כדי שהאמהות "לא תקלקלנה את הילד ברוך, חיבוקים ואהבה מיותרים. יש "להכשיר" את הילד החל מהגיל הצעיר להתמודד עם פחדיו או רגשותיו ללא הדרכה, ללא הכוונה אלא בבוטות ובצורה בלתי מתחשבת. אם ילד פחד זאת הבעיה שלו ולא של המבוגר שלא מחזק אותו ברגעיו הקשים.

מהסיפור הבנתי שכל הקשיחות שהאב "העניק" לבנו פסחה עליו. הוא התגעגע/ הוא כאב/ הוא חש במחסורו של האב שאיננו עוד/ הוא אהב.אהב את האב. האב העניק לבנו את שהיה לו להעניק ואילו האב שהיה כבר תוצר של האידיאולוגיה החדשה היה לצערו כלי ריק/נכה רגשית כלפי בנו.

איתן, איני מעזה לחשוב שאתה חווית חוויה זו אלא ליקטת מפה ומשם אירועים שנגעו ללבך ונעזרת בכל הנתונים שאורגים סיפור מלא כאב וצער ופחד שנשאר.

זה קורה כאשר אידיאולגיה מחליפה את ההגיון הבריא. צר לי.

01/10/15

לאסתי, מדלן וחדווה תודה על התייחסותכן, זה כיף לקבל פיד-בק.

המוקד של הסיפור הוא היחסים בין הבן לאביו. יש פה איזה היפוך ביחסים - האב לא שם לב לרגשותיו של הבן, ואילו הבן קשוב מאד לרגשותיו של האב...

לאסתי, מדלן וחדווה תודה על התייחסותכן, זה כיף לקבל פיד-בק.

המוקד של הסיפור הוא היחסים בין הבן לאביו. יש פה איזה היפוך ביחסים - האב לא שם לב לרגשותיו של הבן, ואילו הבן קשוב מאד לרגשותיו של האב.

לחדווה אומר שאני לא בטוח שהיחסים האלו מאפיינים את כל הדור ההוא. כל הורה הוא משהו אחר. למשל אמי הייתה הורה תומך קשוב ורגיש.

וכן, אני עברתי את הדברים האלו והסיפורים האלו התרחשו במציאות ולא לוקטו ממקורות שונים.

תודה

איתן

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
פוסטים אחרונים

ספר חדש - "נשים במקרא" בהיבט פמיניסטי
הספר הזה עוסק במעמד האשה במקרא. מעמד האשה במקרא מכיל בתוכו סתירה. מבחינה משפטית-חוקית, מעמד האשה נחות כחלק...
לקריאת הפוסט
ספר חדש - "נשים במקרא" בהיבט פמיניסטי
הספר הזה עוסק במעמד האשה במקרא. מעמד האשה במקרא מכיל בתוכו סתירה. מבחינה משפטית-חוקית, מעמד האשה נחות כחלק...
לקריאת הפוסט
חנה ואלקנה
חנה ואלקנה – שני אנשים אצילים (שמואל, א, א)כבר כתבתי בכמה מקומות כי את הזוג הזה אני מעריץ, והם מגלמים בעיני...
לקריאת הפוסט

מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה