על העירום של ילדי הקיבוץ

אחת החברות בקהילה כתבה לי על שירי "הגירוש מגן-עדן" כך: "איתן, אכן חוויה מביישת!" תמהתי על התגובה הזו ורציתי להרחיב קצת על העירום של ילדי הקיבוצים של שנות הארבעים והחמישים, והרי תגובתי לאחר שנזכר שוב בשיר:
הגירוש מגן העדן
זה היה משכבר הימים,
הייתי כבן שמונה,
ואבי לקח אותי ליום כיף במפרץ לחוף הים.
נכנסתי עירום למים, כפי שהייתי רגיל לשחות תמיד,
בבריכה של הקיבוץ.
שחינו לעבר סירה שהתנדנדה במפרץ.
אבא אמר "היא בטח לא של אף אחד",
התיישב ליד המשוטים וחתר לצד השני של המפרץ.
ישבנו בסירה שעה-שעתיים,
המים הכחולים ואדוות הגלים הקטנים,
השמש המחממת את גופי,
גרמו לי לשיכרון של אושר.
כשהגיעה שעת הצהרים,
לקחני אבי על כתפיו,
והתחלנו ללכת לעבר התחנה המרכזית.
כילד של קיבוץ העובדה שרכבתי על כתפי אבי,
עירום כולי, נראתה לי טבעית לגמרי.
אלא שאז נשמעה קריאה מאחד הבתים:
"אמא בואי מהר ותראי משהו מוזר".
מהר מאד הבנתי שהדבר המוזר הוא אני,
ועירומי בחוצות העיר הוא הדבר
שמעורר את לעגה של אותה ילדה.
תגובתי לאותה חברה:
היי X
הפעם תגובתך לא קשורה כלל לנושא העירום בחינוך הילדים לעירום, שהיה נהוג בקיבוצים עד שנות החמישים המאוחרות.
מבחינה פמיניסטית אני דווקא מתלהב מזה (אגב, אצל סוקרטס ב"מדינה" הבנות מתעמלות בעירום). היה בזה חינוך לראיית הנערה כיצור שיוויוני, כאדם, לא כאובייקט מיני, וזה הצליח - לא היה כמעט מתח בין המינים בקרב נערי הקיבוץ.
למרות שבכיתה ד' היו כמה בנות שהחלו "להתפתח", הסתכלנו עליהן בסקרנות מסויימת אך לא יותר מזה. הגיס שלי המבוגר ממני ב-7 שנים, מקיבוץ של השומר הצעיר סיפר לי שאצלם עד כיתה ט' לא "התביישו". ידוע לי על קיבוץ שעד כיתה י"ב לא התביישו.
אנחנו נהגנו לרוץ עירומים (עד כיתה ג') מבית הילדים לבריכה. התחלנו "להתבייש" באמצע כיתה ד'. אני ישנתי עם 3 בנות. ערב אחד כשהגעתי להשכבה ראיתי שהבנות מצחקקות. הבנתי שיש דברים בגו, והלכתי לחדר הסמוך. שם אמרו לי שמהיום התחלנו להתבייש, אין יותר מקלחות משותפות, ואין להתפשט בפומבי בחדרים המעורבים.
לכן קשה לי להסכים לקביעתך "כי אכן זאת הייתה חוויה מביישת"
בכבוד רב
איתן
על העירום בקיבוצים
העירום הוא עירום כאשר אתה אומר שזה ערום. אחרת הוא טיבעי. על כך סיפרה לנו המורה לספרות בגימנסיה הרצליה. היא הייתה חתיכה ונהגה לשבת על שולחן המורה ולהרצות בפנינו. התנוחה...
העירום הוא עירום כאשר אתה אומר שזה ערום. אחרת הוא טיבעי. על כך סיפרה לנו המורה לספרות בגימנסיה הרצליה. היא הייתה חתיכה ונהגה לשבת על שולחן המורה ולהרצות בפנינו. התנוחה של הישיבה על השולחן דחפה את אחד התלמידים להוציא מצלמה ולצלם אותה בסתר מה שלא נעלם מעיניה. . ואז היא פנתה אליו ואמרה "אתה רוצה תמונה עם פוזה "? נישכבה לרוחב השולחן כשרגליה מצד אחד וראשה כטוי מצד שני כשדדיה בולטים ואמרה"עכשיו צלם". . מאז פסקו הלחשושים על ישיבתה על השולחן . . הישיבה הפכה פתאום טיבעית.. גם חוה לא התביישה במערומיה עד שהנחש הזכיר לה שהיא ערומה. . לך הזכירו הצחקוקים של הנערות כי אתה ערום. אולי מהסיבה שהוא התעורר לפניך חחח
לאיתן
אני מתפלאה על המגיבה וה"ראש"שלה על עירום של ילד.הרי העירום של הילד כה תמים.גן העדן הוא הסמל של הילדות כשהאדם חי בגן עדן ולא שם לב שהוא עירום,אז הוא לאידע הבחין בין טוב לרע...
לאיתן
אני מתפלאה על המגיבה וה"ראש"שלה על עירום של ילד.הרי העירום של הילד כה תמים.גן העדן הוא הסמל של הילדות כשהאדם חי בגן עדן ולא שם לב שהוא עירום,אז הוא לאידע הבחין בין טוב לרע,כמו הילד.רק לאחר שהוא אוכל מעץ הדעת טוב ורע,רק אז הוא שם לב שהוא עירום ומתבייש.
כלומר רק אנחנו המבוגרים רואים בעירום משהו שלילי.שיש להתבייש בו.
הנכדים התאומים שלי,כיום בני שבע,כשחוזרים מבית הספר,דבר ראשון מתנערים מבגדיהם,עד שאנו לא אומרים להם להתלבש(ובחרף ממהרים לומר זאת)הםמאושרים להיות בלי בגדים.
האמנים,אף כי הם מבוגרים,רואים בגוף האדם העירום רק יופי.אולי אלה המחשבות הלא טהורות שלנו,שמשליכות על העירום את הצורך בבושה("בבראשית",זה באמת החטא שגורם לזה.)
איפה התגובה שלי , שפרסמתי פה, לפיה תפיסת העירום כתם וטבעי היא יפה ונכונה? תוכנה מטומטמת.