מוטקה > בלוגים > עניינים של יום יום > שופט על דוכן העדים

שופט על דוכן העדים

סגן נשיא בית המשפט המחוזי בירושלים, השופט בדימוס יעקב צבן, הופיע לפני ימים אחדים בתוכנית המקור בטלוויזיה. היה זה מעשה יוצא דופן ואמיץ. השופט לא מתח ביקורת על עמיתיו ועל פסקי הדין שלהם (כפי שעושים שופטים אחרים בדימוס) ולא ראה את עצמו כערכאת עירעור. הוא דיבר על פסקי דין שנתן בעצמו והציג בפני הציבור את נימוקיו האישיים לפסקי הדין של אולמרט, שלמה בניזרי ויצחק מרדכי.
שופט על דוכן העדים
ראיתי לפני ימים אחדים את התוכנית  המקור בטלוויזיה והתפעלתי מהופעתו של השופט בדימוס יעקב צבן, שהיה סגן נשיא בית המשפט המחוזי בירושלים. יש סיבה לכך שגיליתי עניין מיוחד בתוכנית זו - הייתי במשך כעשרים שנה כתב סוכנות עתי"ם בבית משפט השלום ואחר כך בבית המשפט המחוזי בתל אביב והכרתי מקרוב את מערכת המשפט ומאז יש לי עניין יתר בנעשה בה. ברוך קרא ואביעד גליקמן, עשו תוכנית מיוחדת.

השופט יעקב צבן יושב בדין (הצילום מאתר בתי המשפט)
ראיתי לא פעם ולא פעמיים שופטים בדימוס מופיעים בטלוויזיה ומחווים דעתם על החלטות ועונשים שמטילים עמיתיהם היושבים עדיין בדין. הם מופיעים כאילו היו ערכאת ערעור ובסמכותם היה להחליט. לא כך בהופעתו של השופט יעקב צבן. הוא דיבר על שלושה פסקי דין, שהוא בעצמו נתן והסביר לציבור, וגם לי, מה היו שיקוליו. אינני זוכר הופעה אמיצה כזאת של שופט!
יעקב צבן ישב בדינם של השרים איציק מרדכי, שלמה בניזרי וראש הממשלה אהוד אולמרט (פעמיים). את יצחק מרדכי שלח ב-2001 למאסר על תנאי בעקבות הרשעה בתקיפה מינית ומעשים מגונים, את שלמה בניזרי שלקח שוחד במיליוני שקלים שלח ב-2008 לשנה וחצי מאסר ובבית המשפט העליון הגדיל השופט אדמונד לוי את עונשו   לארבע שנות מאסר. את אהוד אולמרט זיכה במשפטו הראשון והרשיע במשפט השני ואז גם שלח אותו למאסר של שמונה חודשים וקנס של מאה אלף ש"ח.
יצחק מרדכי היה גיבור ישראל, שר בממשלה ומועמד לראש ממשלה. "אני זוכר שבמהלך המשפט יצחק מרדכי נהיה יותר ויותר רזה. אתה צריך להסתכל לו בעיניים וקודם כל לקבוע אם הוא אשם או לא. מה שנאמר כאן, שינה את מסלול חייו. מבחינתי זה שיקול חשוב בענישה שלו", דברי השופט.  
"שלמה בניזרי סיים את הקריירה הציבורית שלו ולכן העונש שגזרתי עליו היה יחסית מתון. זה סוג של אמת פנימית, שבאה מבפנים".
ומה אתה אומר על כך שבית המשפט העליון כמעט שילש את עונשו?
"אני מקבל זאת קודם כל בהכנעה".
הפרשה הציבורית השלישית, היתה המירמה של אהוד אולמרט. בשלב הראשון, השתתף השופט צבן בזיכויו של הנאשם. הוא הופתע, כשהתיק חזר אליו מבית המשפט העליון במאי 2015, כעבור כשלוש שנים. זה היה אחרי ששולה זקן הציגה את ההקלטות שהיו בידיה. אז נשלח אולמרט למאסר של שמונה חודשים וקנס של מאה אלף שקלים.
בפרשה הראשונה, זיכה בית המשפט - כך הסביר השופט צבן - כאשר לא היתה בפניו הוכחה למה שימשו הכספים שקבל אולמרט מטלנסקי. בהיעדר הוכחה, עולות הספקות - אמר השופט. כאן הציגו ב"המקור" את אולמרט מופיע בפני מצלמות הטלוויזיה אחרי זיכויו הראשון ומצהיר "לא היו מעטפות ואין מעטפות. בית המשפט הכריע בצורה החד משמעית ביותר: אין מעטפות כסף! לא היו ולא נבראו".
לשופט צבן היתה הערה לעתונאים: תפרסמו רק אחרי שאתם קוראים את פסק הדין. בפסק הדין הראשון נאמר במפורש שהיו מעטפות עם כסף. מן ההערה ניתן להסיק שאולמרט פשוט שיקר בפני מצלמות הטלוויזיה.
בפסק הדין השני, הרשיע הרכב השופטים בראשות צבן, כי הונחה בפניהם הראיה המכרעת - ההקלטות. והשופט נשאל ב"המקור" מה היתה הרגשתו לגבי שולמית צבן. "כעסתי", הוא אמר. "וזה לא טוב ששופט כועס".
דברים ששופטים נמנעים מלאומרם בדרך כלל. "היתה הרגשה של הקלה אחרי ששולה זקן העידה. היתה תחושה שהראיות הושלמו".
השופט יעקב צבן אישר שהוא, אמנם שופט מקל. על כך שאל ברוך קרא: "אדם מגיע למערכת המשפט והוא לא יודע על מי הוא יפול".
השופט צבן הגיב: "מערכת המשפט היא פתוחה. יש הרבה שופטים, הרבה דיעות".
משום מה הדברים הזכירו לי את דבריו של מורי, נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, זאב צלטנר: בית המשפט לא עושה צדק. בית המשפט עושה חוק". מכאן, אני מבין שמערכת המשפט שלנו צריכה ליישר קו לפי החוק, אבל בסמכותו של שופט להחליט בתיק שלפניו. ומעבודתי למדתי, שבפני השופט היושב בדין יש הרבה יותר מידע מכפי שאנחנו, העתונאים, מסוגלים להעביר לידיעת הציבור. לפיכך, כששופטים בדימוס מותחים ביקורת על פסקי דין, לא אחת הם אינם יודעים את כל העובדות ששקל השופט עצמו. בקיצור, זאת לא מערכת בולשביקית.
 בדיחה לא אקטואלית  
בעבר סיפרו את הבדיחה על ההבדל בין ישראל וארצות הברית. שם, 90 אחוז טפשים ועשרה אחוז חכמים, ואלה יושבים בממשלה. כאן, כולם יודעים מה לעשות ולכן 90 אחוז חכמים, ועשרה אחוז טפשים ואלה היושבים בממשלה.
אחרי הבחירות, הבדיחה, כנראה לא מצחיקה יותר.
 


 
תגובות  2  אהבו 

1072
20/02/17
יאיר בארת הארת...את מה שידעתי מזמן ..צדק אין בבתי המשפט ..שיקולים אחרים יש ויש...צדק עושים לבד
קשת, אני חולק על דעתך. אני זוכר את השופט צלטנר כאיש חכם ומשפטן מעולה. נראה לי שהוא צדק מאד באמרו שבבית המשפט עושים משפט ולא צדק. צדק הוא מושג מופשט וכל אחד חושב שהצדק איתו. שמעתי, לא אחת, עבריינים ש...
קשת, אני חולק על דעתך.

אני זוכר את השופט צלטנר כאיש חכם ומשפטן מעולה. נראה לי שהוא צדק מאד באמרו שבבית המשפט עושים משפט ולא צדק.

צדק הוא מושג מופשט וכל אחד חושב שהצדק איתו. שמעתי, לא אחת, עבריינים שהורשעו טוענים בתוקף שהם צדיקים. גם היום אני רואה בטלוויזיה עורכי דין משקרים במצח נחושה שלקוחותיהם אינם אשמים.

שופט צריך לשפוט לפי דין ואיננו יכול להקל עם אשה צעירה ויפה ולהקשות עם קשיש מכוער. ועוד למדתי בעבודתי - בפני השופט יש הרבה מידע שאין לעתונאים המסקרים את המשפט, שאין בידי אנשי יחסי הציבור המשקרים את הציבור. לפיכך, השופט עושה צדק הרבה יותר מאלה שדואגים לפרסם את אי-אמיתם.

כאשר אתה חושב שכל אחד עושה צדק לעצמו - נראה לי שלא הבנת את תורתו של צלטנר.
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
פוסטים אחרונים

בנק הוא לא ידיד
בזמן האחרון כמה מהבנקים הגדולים צמצמו את כוח האדם שלהם. רוצים עוד רווחים. בעתונים הכלכליים מצאתי שרווחי...
לקריאת הפוסט
לילה ללא שינה
על עטיפת הספר כתוב "ברוך דרור הוא שחקן, נשוי ואב לשניים ומתגורר בתל אביב". זה רומן הביכורים שלו והופיע ב-2020...
לקריאת הפוסט
זיקני ציון
היום, במלאות כששים וחמש שנה אני נזכר כי בשנת 1956 היינו מלאי מרץ כשסיימנו את בית הספר התיכון "אהל שם" ברמת גן,...
לקריאת הפוסט

מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה