מה לצפות משיטת פילאטיס בכלל ופילאטיס מכשירים בפרט?

שיטת האימון הגופני, פילאטיס, נחשבת כבר מזמן כאחת משיטות האימון היעילות והמהנות ביותר. ייחודה של השיטה הוא בראייה של הגוף כמכלול שלם, וככזאת משלבת השיטה עבודה דרך דגש על נשימה נכונה, שליטה וחיזוק שרירי הליבה, גמישות, יציבה ומודעות גופנית.
שיטת הפילאטיס פותחה במקור במאה הקודמת על ידי גוזף פילאטיס, שהיה אוטודידקט ממוצא גרמני אשר חקר ולמד תחומים רבים מפיזיולוגיה ואנטומיה ועד ליוגה. השיטה הפכה תחילה פופולרית בקרב רקדנים, באמצע שנות ה-60, לצורך שיקום פציעות, ולאחר מכן אומצה על ידי הציבור הכללי והפכה לזרם מרכזי.
כיום, נראה כי אין אדם שאינו מתרגל שיטה נפלאה זו. אנשים מכל הגילאים, גברים ונשים מכוכבי הוליווד ועד לשכן שלך - כולם התאהבו בשיטה ודרכה החזירו לעצמם את השליטה בגוף ואת ההנאה מתרגול גופני. אולם, ההנאה והכייף הם רק הבונוס בכל הסיפור... התמדה ותרגול רציף בשיטת הפילאטיס תורמת לביצוע מטלות יומיות כגון ישיבה ממושכת מול מסך המחשב בעבודה או התרוצצות אחר הילדים אחר הצהרים. וכך, דרך התרגול, אנו למעשה לומדים להפעיל את גופינו במינימום מאמץ תוך יציבה נכונה וללא שחיקה מיותרת. נשמע מבטיח הא?
בואו נראה איך עושים את זה?שיטת הפילאטיס כוללת למעשה סדרה של למעלה מ-500 תרגילים (כבר הזכרנו שפילאטיס היא שיטה מגוונת?) המבוצעים במספר חזרות קצר על מנת לאפשר ריכוז ודיוק מירבי במהלך כל חזרה. כך, דרך תנועות מבוקרות הנעשות בזרימה "מתעוררים" השרירים הרדומים לחיים, ודרך התרגול הגופני מתגייסים שרירי הליבה (שרירי הבטן העמוקים - השריר הרחב בטני וקרקעית האגן, ושרירי הגב העמוקים - מייצבי הגב ועמוד השדרה), ומפחיתים את העומס מחוליות הגב והשלד ומאפשרים לשאר חלקי הגוף לנוע בחופשיות.
נשמע מסובך? בואו תראו כמה זה פשוט! תרגיל אופייני שנתרגל בפילאטיס הוא תרגיל ה- roll up. בתרגיל זה, נתחיל ממצב של שכיבה על הגב. אז, נושיט את הידיים ישרות לכיוון התקרה ונעלה לאט מכוח הבטן חוליה אחר חוליה עד למצב של ישיבה ישרה.
אם קראתם עד לשורות אלה כנראה שמשהו מכל הנאמר נשמע לכם מסקרן, ואולי אף החלטתם לנסות...
אז מה נפגוש בשיעור פילאטיס?שיעורי פילאטיס נעשים בדרך כלל בקבוצות קטנות וכמעט בכל סטודיו תינתן לכם האפשרות להתנסות גם בשיעור פרטי "אחד על אחד" עם מורה, להכרות ראשונית עם השיטה או לצורך עבודה שיקומית. משך השיעור נע בין 45 דקות לשעה, ויותאם לצרכייך האישיים ולקצב האישי שלך.
במהלך הפגישה הראשונה ישוחח איתך המורה על מנת לספק לך מידע כללי וללמוד מעט על גופך, צרכייך, נקודות החוזק והחולשה עליהן תרצה לעבוד, וכן ילמד מהן ציפיותיך מהשיעור. מבחינת בגדים? אין צורך בלבוש מיוחד מלבד הלבוש הנוח ביותר עבורך לעבודה גופנית.
את שיטת פילאטיס ניתן לתרגל בשתי צורות: עבודה על מזרון או עבודה עם מכשירי פילאטיס, כאשר שילוב של השניים הוא כמובן המומלץ ביותר. אימון בשיטת פילאטיס מכשירים כולל מספר מכשירים שהמכנה המשותף ביניהם הוא עבודה גופנית דרך התנגדות לקפיצים אשר מווסתים את המתח, ומאפשרים את חיזוק מרכז הגוף, תנועתיות וייצוב עמוד השדרה ומתיחת הגוף כולו.
כך לדוגמא, סביר שתפגוש את מיטת ה-reformer, שזהו למעשה מכשיר שנראה כמו מיטה מרופדת המחוברת בקפיצים. על המיטה מחובר משטח עבודה נייד (עגלה) הנע כאמור בהתנגדות אל הקפיצים, ועליו אפשר לשכב, לשבת או לעמוד בהתאם לצורך ולמטרת התרגיל.
בהתאם להוראות המורה, תחילה נתרגל תנועות פשוטות על המכשיר ובהדרגה ועם חיזוק הגוף נוכל להמשיך וללמוד תרגילים ותנועות מתקדמים יותר ולהכיר את יתר המכשירים.
מתי רואים תוצאות?טכניקת פילאטיס מושתת על עבודה יסודית והתמדה. קצב ההתקדמות הוא ייחודי לכל מתאמן בהתאם לצרכיו הגופניים, ההשקעה ונכונותו להתמיד. ההמלצה היא לתרגל את השיטה לפחות פעמיים בשבוע על מנת להתחיל ולהקנות אורח חיים נכון וספורטיבי הכולל גם תנועה כדרך חיים.
ניתן לומר כי ל"טירון" פילאטיס, ייקח בדרך כלל כשישה שבועות של מפגשים דו שבועיים עד שהתנועות יהפכו לטבע שני ותוצאות אימון הפילאטיס יתחילו להראות כלפי חוץ וגם כלפי פנים.. אתם עדיין פה? יאללה רוצו להתאמן!
וביחס לפילאטיס? אם מקור הבעיה הוא צווארי/חוט השדרה תרגילי פילאטיס הם בדיוק מה שנדרש לך, רק שאת צריכה מדריכה שתלמד אותך ותיתן לך תרגילים המותאמים לך בדיוק לפי יכולותיך.
חפשי סטודיו לפילאטיס המתמחה בשיקום. אני ממליצה לך לפנות לסטודיו גוף בנפש הידועים במיומנות האבחון שלהם, תהליך השיקום והשירות. בכל מקרה, שיעורים בקבוצה גדולה לא יתאימו לך ונדרשת עבודה אחד על אחד או בקבוצה קטנה של עד 5 מתאמנים.
עוד על סחרחורת תוכלי לקרוא כאן במאמר המצויין של ד"ר יצחק בכר, כירופרט במקצועו http://www.gav-clinic.com/pain-and-inflammation/dizziness
* המידע בתגובה זו אינו במקום ואינו מתיימר להחליף או להיות במקום מידע של איש מקצוע בתחום הרפואה