ראש השנה – 10 תזות מרכזיות

אש השנה כיום הדין – משמעות הדין היא איך צריך להיות באופן אידאלי. כל העולם נידון בראש השנה. השאלה הראשונה היא: איפה אני נמצא בעולם ביחס למקום שאני אמור להיות בו, המקום הנכון. השאלה השניה היא: האם אני מוכן לוותר על מה שנותן לי המקום הזה בשביל לעשות שינוי למקום הנכון. השאלה השלישית היא: למה אני מתחייב כדי ליצור שינוי.
התשובה – עשרת הימים בין ראש השנה ליום כיפור הם עשרת ימי תשובה. למילה תשובה בעברית 3 משמעויות: 1. תשובה לשאלה – השאלה הראשונה בעולם, שאלת ה' לאדם הראשון – אייך? כדי שתהיה תשובה, צריך לשאול, צריך לבקש, צריך לחפש. השאלה יוצרת את הדרך לתשובה. 2. תשובה – דרך. הדרך בה עלי לבחור ועליה עלי להתקדם כדי להגיע למקום הנכון. כדי לחזור למקום האמיתי.3. תשובה – חזרה. המציאות החיצונית מסיטה אותנו מהמקום הנכון. הוא קיים בנו באופן פנימי. תהליך התיקון הוא חזרה לאותו מקום. חזרה בתשובה.
ראש השנה הוא יום בריאת האדם, בסיומו של תהליך בריאת העולם. ראש השנה הוא גם יום הזכרון. לזכור את המצב האידאלי, של העולם ושל האדם. ולשאוף לשוב לשם. מתוך הזכרון מתגברת המוטיבציה לשינוי, לתיקון ולתשובה.
שנה – 2 תנועות מנוגדות לכאורה: לישנות – לחזור על מה שהיה, לשנות – ליצור חידוש. השילוב המאפשר שילוב והרמוניה בין שתי התנועות הוא תהליך ספיראלי: האפשרות לשוב אל הבחירות שעיצבו את העבר, ולשנות אותן באופן שיעצב את ההווה באופן נכון וראוי. כוחה של התשובה היא לברוא את עולמי מחדש מתוך שגיאות העבר.
שופר – משמעות המילה היא שיפור. זוהי קריאה לעצירה, קריאה להתבוננות, להקשבה, לרגישות, למפגש עם הקול הפנימי והאותנטי שלי, ששואל אותי, אייך, ומעודד אותי למצוא את הדרך, את התשובה, כדי לחזור למקום הנכון.
תשליך – המנהג להשליך את החטאים למים, מסמל את המודעות לכך, שהחטא שמשמעותו היא, החטאה, טעות, סטיה מהמקום הנכון, נמצא אתנו מבחירה. כל חטא משרת אותנו בדרך זו או אחרת. כדי לפגוע במטרה ולא להחטיא. כדי להשתחרר ממה שמפריע לנו צריך לשחרר את מה שבחרנו להיות אתנו בעברינו. צריך לוותר על הרגלים מגבילים של חשיבה, רגש ופעולה. אמונות מגבילות שקיבלנו מההורים, מהמורים, מהסביבה, מהחברה והתרבות בה גדלנו. מסקנות מוטעות שהסקנו מסיטואציות שונות בעברינו לגבי יכולותינו ושאיפותינו.
סימני ראש השנה – המנהג לאכול מאכלים שונים, שבשמם או בצורתם יש סמל המבטא איחולים וברכות לשנה החדשה, כמו למשל תפוח בדבש, לשנה טובה ומתוקה. הסמלים ככלל, משמשים כתחנת ממסר למסרים ותכנים עמוקים, ומשפיעים על תת המודע הקולקטיבי. משמעותם של הסימנים והאיחולים היא, שמתן המשמעות לדברים באופן מסויים, משפיע על המציאות. אנו בוחרים באופן בו אנו תופשים את המציאות ומפרשים אותה, וכתוצאה מזה יוצרים אותה בהתאם לבחירתינו.
בין הראש לגוף – ראש השנה הוא מסמל את הראש. הוא מסמל את התהליכים הקוגניטיביים הקשורים למשמעותו של חג זה. אבל האדם הוא גוף שלם, והראש הוא רק חלק קטן ממנו. האתגר הוא למצוא את האיזון והתקשורת הנכונה בין הראש לשאר הגוף, בין ראש השנה לשאר ימי השנה, בין האידאל הרצוי, לחיים המצויים, שלטוב ולרע הם עיקר חיינו.
חודש תשרי בו חל ראש השנה הוא למעשה החודש השביעי לפי התורה, וניסן הוא החודש הראשון. המתח בין ראשי השנה, זה של התורה וזה של המסורת, מבטא מתח בסיסי במציאות. בין מחשבה למעשה, בין דין לרחמים, בין שמש לירח, בין שמים וארץ, בין ראוי למצוי, בין הייחודיות הישראלית לאוניברסליות האנושית. המתח הזה מייצר את השדה האנרגטי המניע את העולם.
לוח השנה הירחי שמשי מבטא גישה מורכבת כלפי הזמן – לא לזרום אתו אלא לנהל אותו. השילוב בין מערכת החודש למערכת השנה מחייב יצירת מרחק, ומונע התמזגות עם כוחות הטבע. המורכבות הזו היא בסיסית ועקרונית, היא במידה רבה המהות של היהדות. ראש השנה הוא שער בין עולמות ומימדים, ועשרת ימי תשובה מהוים את ההשלמה בין שנת הירח לשנת החמה.מאמרים נוספים באתר שלי: אימון יהודי יצירתי http://palantcoaching.com/he/589-2/