מוטקה > בלוגים > הבלוג של אסתי טל > יעקב בודו וישראל טרייסטמן, מוותיקי תיאטרון "יידישפיל" מככבים בהצגה חדשה - "השחקן" במשחק מרטיט את הלב ומותיר חותם חזק. מעלה על נס את חשיבותה של התרבות היידית ועברה המפואר.

יעקב בודו וישראל טרייסטמן, מוותיקי תיאטרון "יידישפיל" מככבים בהצגה חדשה - "השחקן" במשחק מרטיט את הלב ומותיר חותם חזק. מעלה על נס את חשיבותה של התרבות היידית ועברה המפואר.

יעקב בודו וישראל טרייסטמן, מוותיקי תיאטרון "יידישפיל" מככבים בהצגה חדשה - "השחקן" במשחק מרטיט את הלב ומותיר חותם חזק. מעלה על נס את חשיבותה של התרבות היידית ועברה המפואר.

צילום: ז'ראר אלון

המחזה "השחקן" ("דער אקטיאר") בכיכובם של יעקב בודו (הדמות הראשית במחזה המכונה "תנחום", כשם סבו של יונתן אסתרקין, שעיבד וביים את המחזה), ישראל טרייסטמן (אלימלך) וצוות נכבד של שחקנים מעולים, נכתב על ידי אסתרקין בהשראת היצירות: "המלביש" (מאת רונלד הארווד), "טוביה החולב", "להיות או לא להיות" (ארנסט לוביטש), "המכשפה", "שני קונילמל"  ועוד...

אימה ופחד בצל מלחמת העולם השנייה שאותותיה ניכרים בחיי התיאטרון היידי.ן

אלימלך - שחקן ראשי בתיאטרון היידי בוורשה, אשר השתתף בתפקידים הגדולים ביותר בקלאסיקות היהודיות והבינלאומיות. התקופה היא תחילת מלחמת העולם השנייה. הפלישה הגרמנית לפולין
מאיימת לקרות בכל יום. בצל האירועים, אלימלך רחוק מאד מלהיות במיטבו ותלוי במלביש הוותיק שלו ואיש סודו, תנחום. יחסי השניים הם יחסי תלות, שבהם האחד תלוי בשני; ככל שהמחזה מתקדם מתברר כי מאבקו של אלימלך להישרדות הוא גם מאבקו של תנחום. ערב העלאת ההצגה "טוביה החולב" בפעם האחרונה, צפים על פני השטח כל המאבקים שמאחורי הקלעים, לצד הפחד מהעתיד הלא ידוע.

לדברי הבמאי, יונתן אסתרקין, הוא הראשון בהיסטוריה המשפחתית שלא מדבר יידיש. זה לא מקרי. "התרבות היידית, אשר בעבר הייתה תרבות מפוארת, כבר אינה מוכרת ליהודים-צעירים רבים וחשוב היה לי לעסוק בנושא בהפקה הזו; להביא את הרגע המדויק בהיסטוריה בו אירע השבר הגדול של העולם היידי עם פרוץ מלחמת העולם השנייה. לנסות להתמקד בו. ברגעי האומץ, הכאב והחסד שהיו בו ובקסם המיוחד שהלך אז לאיבוד, תוך הצגת מחווה לתיאטרון היידי העולמי בעבר כמו גם לזה שלנו פה בישראל בהווה", מציין אסתרקין.

"השחקן " היא הצגה מרגשת ומטלטלת, המשלבת טקסטים היסטוריים אמיתיים ומגוללת סיפור נוגע ללב ומצחיק כאחד על התיאטרון היידי והתרבות היידית אשר נאבקים על קיומם. על המחזה שורה אווירה מסתורית ואפלה, הממחישה את תחושת חוסר-האונים של השחקנים, אפופי האימה והפחד מפני הצפוי להם. המשחק האותנטי שלהם והשליטה המצוינת בשפה, עוררו הזדהות עם סבלן של כל אחת מהדמויות שהופיעו על הבמה , במיוחד עם תחושת הבדידות שאפיינה אותן כאשר אלימלך הלך לעולמו וזעקתו של תנחום - שהתמסר טוטאלית לאלימלך - מה יהיה איתו עכשיו. לאן ילך.

נ.ב. כדי  ליצור אווירה של פחד ולהמחישה, במהלך ההצגה הופעלו מדי פעם אזעקות מצמררות.  ניסיתי לאטום את אוזניי, אך גם צעיף אנגורה  בו נעזרתי לא הצליח להחליש את קולות הצפירה.
 נשארתי נטועה על מקומי. אי אפשר היה לברוח מהאולם. לדעתי אפשר קצת לדלל את מספר האזעקות. גם בלעדיהן אפשר לחוש באווירת האימה שליוותה את השחקנים באותה תקופה אפלה.

(יונתן אסתרקין, מאנשי התיאטרון המוכרים בתעשייה, הוא במאי ("מה הסיפור של תמר" תיאטרון חיפה , "אויב הציבור" תיאטרון הקאמרי , "יעקובי וליידנטל" תיאטרון הקאמרי ועוד), מתרגם ומרצה לתיאטרון.

יעקב בודו, שהצטרף לתיאטרון "יידישפיל" בשנת 1992, הוא שחקן עטור פרסים על פועלו בתחום התיאטרון, ביניהם חתן פרס אדית וישראל פולק לשנת 1999 ופרס קרן לרנר ליידיש בשנת 2000. הוא אבי דמותו של "מוישה וינטלטור", נכס צאן ברזל בעולם הבידור הישראלי.

ישראל טרייסטמן, שהצטרף לתיאטרון עם הקמתו בשנת 1989, הינו שחקן מצליח אשר שיחק בהצגות רבות, בין השאר בקאמרי, הבימה ותיאטרון החאן וכמו כן יזם ושיחק בהצגת הקברט" לחיי החיים", שכתב קובי לוריא וביים ישראל גוריון, שזכתה בפרסים בפסטיבל עכו.)

צוות היוצרים: 

עיבוד ובימוי: יונתן אסתרקין, דרמטורגיה: ליהיא ברזל מלמד, עיצוב תפאורה: דפנה פרץ
עיצוב תלבושות: אנדריאנה לובינה, וידיאו: תמיר פיינגולד.

בהשתתפות השחקנים: יעקב בודו, ישראל טרייסטמן, טרייסי אברמוביץ', אירמה סטפנוב, סיון קינר-קסינגר, יונתן רוזן וניב שפיר.

צוותא תל אביב
ב-14.1 וב-31.1 בשעה 20:00
ב-6.2, 7.2,13.2 14.2 בשעה 20:00
וב-14.2 יום ד' בשעה 17:00

להזמנת כרטיסים: צוותא 03-6950156

החל מינואר 2018 על במת תיאטרון היידישפיל ברחבי הארץ:
א' 7.1 20:00 ת' ירושלים,
ב' 8.1 19:30 נצרת עילית,
ג' 9.1 20:00 ת' הצפון, קריית חיים,
'ד'  10.1 20:00 נתניה,
ה' 11.1 20:00 באר שבע.

ההצגה מלווה בתרגום לעברית ולרוסית.
הזמנת כרטיסים: *6797
 
 

תגובות  0  אהבו 

2235
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
פוסטים אחרונים

ניסים ונפלאות
בודקת אם אתם עדיין קיימים בעידן הבלבלת הקורונטית. אודליה
לקריאת הפוסט
"לילה בפריז" השאנסונים הגדולים של כל הזמנים
צילום: באדיבות תיאטרון הקאמרי מסע לילי קסום בעיר האורות לצלילי מיטב שיריהם של אדית פיאף, ז'אק ברל, שארל...
לקריאת הפוסט
תחושת בטן - דרמה משפחתית שעולה על במת תיאטרון הקאמרי
צילום: גבריאל בהרליה. תחושת בטן עוסקת בחופש הבחירה של נשים בתקופתנו: לגבי גופן, מסלול חייהן והייעוד שלהן...
לקריאת הפוסט

מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה