"אנשים טובים" - מחזה חברתי מרגש מאת דיוויד לינדסי-אבייר של ת' חיפה מעלה דילמות מורכבות על פערים חברתיים והשלכתם ובוחן דרכי התמודדות המסייעים להיחלץ מהביצה הטובענית.

צילום: יואב איתיאל.
תקציר
העלילה מתרחשת בשכונה צפופה ומוזנחת. בתים קטנים בהם ניכרים אותות הזמן נושקים זה לזה. אווירה כבדה ועגמומית אופפת את הסביבה ומשפיעה על הרגשתם והתנהגותם של תושבי המקום. כל אחד מהם מתמודד בדרכו עם מצוקותיו.
מרגרט וולש, בת 50, אם חד-הורית לילדה מפגרת (אסי לוי), מתחננת בפני הבוס שלה, סטיבי, בן העשרים, שלא יפטר אותה מעבודתה בחנות "הכל בדולר", בה היא מקבלת שכר זעום שבקושי מספיק למחייתה. הלב נשבר למשמע זעקתה של מרגרט (מרג'י) ותאור הנטל הכבד המונח על כתפיה, אך תחינותיה נופלות על אוזניים ערלות. גם לסטיבי יש בוס שהטיל עליו את המשימה 'המלוכלכת'.
זו יריית הפתיחה של המחזה החברתי והרגיש מאת המחזאי האמריקאי דיוויד לינדסי-אבייר, שנוגע בנימי הנפש של כל אדם ער לנושאי צדק חברתי, אחריות אישית וקולקטיבית, התמודדות באתגרים קשים, דילמות מוסריות, השפעתה של הסביבה על האדם, בחירות נכונות בחיים ועוד.
דמותה המיוחדת של מרגרט בגילומה הנפלא של אסי לוי, זוכת פרס התיאטרון על ההצגה "אנשים טובים" (ההופעה הטובה ביותר של שחקנית בתפקיד ראשי ), כבשה את לבי מהרגע שעלתה על הבמה במרכז דוהל בשכונת התקווה, (שם צפיתי בהצגה במסגרת אירועי שבוע הגמלאי שיזמה עיריית תל אביב).
כלפי חוץ נראית מרגרט אדם חזק, שאינו נכנע לגורלו. היא מנסה לגייס את כל משאביה הנפשיים כדי שלא יפטרו אותה ובכלל, כדי לשרוד. כשזה לא עולה בידה - וגם מאמציה להשיג עבודה אחרת עולים בתוהו - היא משתמשת בתכסיסים של 'הבה נתחכמה לו' ובלבד שלא תיתפס בעיני הזולת וגם בעיני עצמה כקורבן וכמי שעלולה להתפרק בשל מצבה הקשה.
אולם כשמגיעים מים עד נפש, היא יוצאת לבוסטון לחפש עבודה. כאשר היא ניגשת לקליניקה של רופא
מצליח שלמד איתה באותה השכונה, ושאיתו ניהלה רומן משמעותי לגביה, אנחנו נחשפים לעברה העגום, לנקודת הפתיחה בילדותה, שלא היוותה תשתית להצלחה כלכלית, לתחושת ביטחון ומתן אמון באנשים ובפרט בגברים.
שם בקליניקה מתרחשות הסצנות החזקות והמכאיבות ביותר בעלילה, רגשות שהודחקו פורצות בסערה, ומתגלים סודות ושקרים. חייו הנוצצים של 'הרופא המצליח' עומדים אף הם על סף משבר.
המחזה "אנשים טובים" הוצג לראשונה בשנת 2011 בברודווי וזכה בפרס המחזה הטוב ביותר מטעם מעגל המבקרים של ניו יורק. מאז הוצג המחזה ברחבי ארה"ב, במדינות אירופה ובאוסטרליה וזכה לביקורות משבחות ולפרסים רבים. זהו המחזה התשיעי שכתב דיוויד לינדסי-אבייר. על הנוסח העברי אחראי הסופר והתסריטאי אסף צפור.
הצגה מעניינת, נוגעת ללב, מעוררת מחשבה ותהיות על בחירותיו של האדם, האם תמיד הבחירה היא בידו או שמא ידו של הגורל מובילה אותו בדרך חתחתים שאין לו כל שליטה עליה.
במהלך ההצגה ניסיתי להיכנס לנעליה של מרגרט. חשבתי איך אני הייתי נוהגת במקומה בתוקף הנסיבות ומנווטת את דרכי במבוכי החיים. קשה להיכנס לעורו של אדם אחר ולהבין לעומק מה מניע אותו. לכל היותר אפשר לכבד או לבוז לבחירותיו. אני חשתי אמפטיה והערצה למרגרט. הודות למשחק המשובח והאותנטי של אסי לוי היה לי קשה להפריד בין לוי השחקנית לבין הדמות שאותה היא מגלמת על הבמה.
למשמע דיאלוגים מסוימים חשתי כאילו קיבלתי שוק חשמלי...
כל השחקנים היו מצוינים, אך לאסי לוי מגיע צל"ש, במיוחד לאחר שהתגברה על הקולות והרעשים מצד חלק מהקהל, שציפה לבידור ובמקום זאת קיבל הצגה ועוד רצינית שדורשת ריכוז והבנה.
(נתן וולך, הממונה על תחום הגמלאים והאזרחים הוותיקים בעיריית תל אביב רואה חשיבות רבה בהחדרת תכנים מגוונים לחייהם של המבוגרים, כדי שלא יחוו בדידות. כוונה טובה.)
מחזאי: דיוויד לינדסי-אבייר; במאי: איציק וינגרטן;
עיצוב תפאורה ותלבושות: פרידה שהם; עיצוב תאורה: מאיר אלון;
מוסיקה מקורית: אלדד לידור.
משתתפים: אסי לוי, אוריה יבלונובסקי, מורן ארביב גנץ, רבקה בכר, טהוניה רובל (בתפקידה הראשון בתיאטרון) ודניאל ברטוב.
ההצגות הבאות: יום ו' 1.6.18 שעה 21:30 תיאטרון הצפון, חיפה
יום ה' 14.6.18 שעה 11:00 ת' חיפה, חיפה
שבת 16.6.18 שעה 21:00 ת' חיפה, חיפה.